Podatki o medvedu razkrivajo, da vrsta medveda spada v družino Ursidae. So vrsta sesalcev in so mesojede narave. Medvedje vrste najdemo predvsem v Severni Ameriki, Južni Ameriki, Aziji in Evropi. Najdene sorte medveda so rjave ali črne barve. Edina izjema pri tem je polarni medved, ki je čisto bele barve. Medved je samotna žival, kar pomeni, da sam hodi naokoli. Fizično je velika žival in tudi zelo močna. Medvedi so dnevne živali, kar pomeni, da so aktivne tako podnevi kot ponoči. Medvedi imajo navado, da med zimami dolgo časa prezimujejo. V tem obdobju se običajno zatečejo v jame. Razložimo o vrstah medvedov tukaj.

8 najboljših vrst medvedov:

Po vsem svetu obstaja 8 različnih vrst medvedov.

Seznam vrst medvedov je opisan spodaj,

1. Ameriški črni medved:

vrsta medveda ameriški črni medved

Ameriški črni medved je najpogosteje najdena vrsta medveda po vsem svetu. To vrsto medveda večinoma najdemo v velikih gozdnatih in gorskih območjih Severne Amerike. Njegovo znanstveno ime je Ursus americnus. Odrasli moški tehta med 57-250 kg. Čeprav je njen ženski kolega lažji med 41-170 kg. Je srednje velik, globoko črne barve in fizično zelo močan z mehko, gosto dlako. Moški je na splošno zgrajen z ozkimi gobci, samica pa je bolj vitka. Podvrsta Medvedjih imen je veliko. Najpogostejši so olimpijski črni medved, črni medved iz Nove Mehike, vzhodni črni medved, kalifornijski črni medved, cimetov medved, ledeniški medved, vzhodnomehiški črni medved, Florida medved, novofundlandski črni medved, medved Kermode in črni medved na otoku Vancouver.

 • Kaj jesti: Ameriški črni medvedi so vsejedi. Hranijo se z mladimi rastlinami, brsti, travami, koreninami, jagodami in imajo radi oreščke. Lovijo ribe in redko na mule in srne.
 • Življenjska doba: Povprečna življenjska doba ameriškega črnega medveda je 18 let.
 • Ohranjenost: Najmanjša skrb

2. Azijski črni medved:

Azijski črni medved, kot že ime pove, je vrsta medveda, ki prevladuje v Aziji. Najdemo ga v Indiji, Koreji, na severovzhodu Kitajske, v Rusiji, na Japonskem & Tajvan. Znan je tudi kot lunin medved in beli prsni medved. Njegovo znanstveno ime je Ursus thibetanus. Je srednje velike in črne barve z izrazito belo liso na prsih. Povprečna teža samca medveda je 135 kg. Samica tehta 85 kg. Medvedji podvrste azijskih črnih medvedov so – Formosanski črni medved, pakistanski črni medved, japonski črni medved, himalajski črni medved, indokineski črni medved, tibetanski črni medved in črni medved Ussuri.

 • Kaj jesti: Azijski črni medved je vsejed v svojih prehranskih navadah in se prehranjuje z žuželkami, jajci, travami, sadjem, oreščki, zrni in ribami.
 • Življenjska doba: Povprečna življenjska doba je 25 let.
 • Ohranjenost: Ranljiv

3. Medved v očalih:

Medved v očalih je tako imenovan zaradi svoje posebne značilnosti, da ima bež barvo po obrazu in zgornjem delu prsi, kar mu daje videz v očalih. Ta vrsta medveda je znana tudi kot andski medved, andski kratkodlaki medved ali gorski medved. Njegovo znanstveno ime je Tremarctos ornatus. Je doma iz Južne Amerike in je srednje velikosti. Povprečna teža odraslega moškega je 115 kg. In samica 65 kg. Medvedi v očalih so drevesne narave in veliko časa preživijo na drevesih. Medvedje v očalih so samotne živali in se gibljejo okoli samega.

 • Kaj jesti: V naravi so večinoma rastlinojedi in se prehranjujejo s sadjem, oreščki, bambusom, rastlinami in sladkornim trsom, zelo redko pa z mesom.
 • Življenjska doba: Znano je, da medvedi v očalih živijo povprečno 20 let
 • Ohranjenost: Ranljiv

4. Veliki medved Panda:

Medved velikan panda ima zelo izrazit videz s črnimi lisami okoli oči in celotno črno-belim telesom z mehkim krznom. Ta vrsta medveda je zaradi svojega čudovitega videza zelo priljubljena pri ljudeh. Bela barva pomaga Pandi pri prikrivanju s snežno okolico. Velikanski medved Panda živi na jugu osrednje Kitajske in je znan tudi kot Panda Bear ali Panda. Njegovo znanstveno ime je Ailuropoda melanoleuca. Velikanski pandi sta dve podvrsti, katerih imena medveda sta nominirani podvrsti (znanstveno ime Ailuropoda m.melanoleuca) in panda Qinling (znanstveno ime A.m.qinlingensis) Povprečna teža odraslega samca velikanske pande je 115 kg. samice tehtajo nekoliko manj pri 100 kg.

 • Kaj jesti: Medved Panda je rastlinojedec in se hrani s poganjki in listi bambusa.
 • Življenjska doba: Velikan Panda Bear ima življenjsko dobo 20 let.
 • Ohranjenost: Ranljiv

5. Sončni medved:

Medved medenica je najmanjši medved. Domača je v tropskih deževnih gozdovih jugovzhodne Azije. Zaradi velikega apetita po medu je znan tudi kot medved. Njegovo znanstveno ime je Helarctos malayanus. Na vratu ima izrazito oranžno obarvano liso v obliki podkve. Sončni medved ima dve podvrsti, in sicer malajskega sončnega medveda in bornskega sončnega medveda. Je najhujša med vsemi vrstami medvedov in je običajno samotna. Sončni medved ne prezimuje kot vse druge vrste. Odrasla oseba tehta povprečno 80 kg. samice pa okoli 20% manjše.

 • Kaj jesti: Sončni medved je vsejed in se prehranjuje z vsem sadjem, oreščki, palmami, termiti in mravljami.
 • Življenjska doba: Povprečna življenjska doba sončnega medveda je 30 let
 • Ohranjenost: Ranljiv

6. Medved lenuh:

medved informacije lenuh medved

Medved lenj je srednje velika vrsta medveda, katerega znanstveno ime je Melursus ursinus, ki ga najdemo predvsem v Indiji, Nepalu in na Šrilanki. Zaradi dolge spodnje ustnice in neba je znan tudi kot Labiate Bear. Njegovo črno krzno je dolgo in dlakavo, okoli obraza pa tvori grivo. To je glavna vrsta medveda; ta vrsta medvedjih ušes ima dolge lase. Podvrsti sta indijski lenjivec in šrilanški medved. Odrasli moški tehta povprečno 112 kg. Medvedka je manjša in tehta okoli 80 kg. Premikajo se v parih in ne prezimujejo. So odlični plezalci in plavalci. Medvedi Sloth so se v Indiji običajno uporabljali za zabavo kot plesni medvedi.

 • Kaj jesti: Medved Sloth je vrsta medveda, ki se prehranjuje z mravljami in se hrani predvsem z mravljami in termiti. Sadje, kot so mango; priljubljene so tudi oblike jackfruta in sladkornega trsa.
 • Življenjska doba: Medved Sloth ima povprečno življenjsko dobo približno 20 let.
 • Ohranjenost: Ranljiv

7. Rjavi medved:

Rjavi medved je velika vrsta medveda, znana tudi kot grizli. Njegovo znanstveno ime je Ursus arctos, rojen v Severni Evraziji in Severni Ameriki. Podvrsta imena Rjavi medved je veliko. Nekateri pogosti so evrazijski rjavi medved, kamčatka rjavi medved, vzhodno -sibirski rjavi medved, atlas medved, himalajski rjavi medved, tibetanski modri medved, medved Kodiak, kalifornijski grizli medved (izumrl), rjavi medved na otoku Dall in rjavi medved Ungava (izumrli). Rjavi medvedi so fizično zelo grajeni, z dolgim ​​debelim krznom in dolgo grivo na vratu. Povprečna teža odraslega moškega je 217 kg. Samica tehta 152 kg. So samotne narave in so delno mirovanje. Rjavi medved je nacionalna in državna žival v številnih evropskih državah.

 • Kaj jesti: Rjavi medved je vsejeda žival, za katero je bilo ugotovljeno, da uživa raznoliko hrano. Hranijo se z rastlinami, kot so rože, trave, borovci, gobe, jagode itd., Pa tudi z živalmi, kot so hrošči, hrošči, ribe, čebele, veverice, miši in veverice.
 • Življenjska doba: Rjavi medved ima povprečno življenjsko dobo približno 25 let.
 • Ohranjenost: Najmanjša skrb

8. Polarni medved:

Polarni medved je velika vrsta medveda, katerega znanstveno ime je Ursus maritimus in ga najdemo predvsem okoli polarnega kroga. Razvil se je tako, da se je prilagodil hladnemu okolju, popolnoma bela barva pa pomaga pri prikrivanju. Pod belim krznom je koža črna, da pomaga absorbirati sončno toploto. Glavno dejstvo o polarnih medvedih je več časa na morskem ledu. Odrasel samček polarnega medveda tehta približno 500 kg; samica tehta približno 250 kg. Dve podvrsti sta ameriški polarni medved in sibirski polarni medved. So odlični plavalci, ki lahko plavajo več dni skupaj. Polarni medvedi so tihe in samotne živali. Polarni medvedi med zimami, ko je morski led zamrznjen, ne prezimijo in hitro.

 • Kaj jesti: polarni medved je mesojedec, njegova glavna prehrana pa so tjulnji, ki jih najdemo pod ledom.
 • Življenjska doba: Polarni medved ima povprečno življenjsko dobo približno 25 let.
 • Ohranjenost: Ranljiv

Zanimiva dejstva o medvedih:

 • Medvedje so zelo inteligentne živali in lahko odprejo kozarce z vijaki in odklenejo tudi ključavnice na vratih. Preučeno je bilo, da lahko medvedi razlikujejo različne barve in oblike, za razliko od mnogih sesalcev.
 • Vse različne vrste medvedov imajo zelo radi med in strgajo satje ne glede na čebelji pik.
 • Medvedi imajo izjemno sposobnost učenja. Ljudje so to izkoristili, da so jih ujeli in uporabili za predstave v cirkusih. Medvedi bi se lahko ob treningu naučili celo plesa in vožnje s kolesom.
 • Medvedi so sposobni hoditi na kratke razdalje z dvema nogama, tako kot ljudje. Indijanci so medveda imenovali “zver, ki hodi kot človek”.
 • V Afriki, Avstraliji in na Antarktiki ni medvedjih vrst.
 • Medvedki so bili poimenovani po ameriškem predsedniku Theodoru “Teddyju” Rooseveltu.
 • Ko medved prezimuje, ne urinira in ne iztreblja. Njegovo telo pretvori telesne odpadke v beljakovine.
 • Žolč iz žolčnika medveda se uporablja v medicinske namene.
 • Medvedi Koala niso niti medvedi niti sorodniki medvedje družine.

Čeprav so vrste medved močne divje živali, je priznan kot simbol moči, moči in ljubezni. Mnoge prejšnje civilizacije so poznale uro medveda.

Različne vrste medvedov zaradi svoje priljubljenosti predstavljajo državo in narod številnih držav in držav na svetu. Vendar je človeško posredovanje privedlo do drastičnega zmanjšanja števila po vsem svetu. Večina vrst medvedov spada v kategorijo “ranljivih”, nekaj pa med “ogroženimi”.

Dolžnost človeške rase je zaščititi to ljubko žival pred izumrtjem in rešiti njeno raso.