Prsi so eden od vitalnih organov pri ženski in jih je treba ustrezno skrbeti. Vendar pa je z dojkami povezanih veliko zdravstvenih težav, ena najpogostejših pa je bolečina. Razlogov za bolečino in občutljivost dojk je lahko veliko, pojavlja pa se tudi zaradi nečesa tako naravnega, kot je menstrualni cikel. Enako se dogaja pri ženskah v menopavzi. Bistvo je v tem, kako lahko krizo obravnavate na preprost način. Spodaj omenjena zdravila so nekatera izmed najvarnejših in najpreprostejših, ki vam lahko pomagajo doseči cilj zdravljenja.

Domača sredstva za zdravljenje bolečih dojk

Vzroki za boleče prsi:

Obstaja veliko vzrokov, ki povzročajo boleče prsi. Nekateri pogosti so naslednji:

1. Dojenje:

To je najpogostejši vzrok za bolečino v prsih. To se zgodi, ko se mlečni kanali zamašijo zaradi ostankov mleka.

Bolečina med menstrualnim ciklusom – to se zgodi zaradi hormonskih sprememb in povečanja ravni estrogena.

2. Neprimerni nedrček:

Nošenje neprimernega nedrčka je eden glavnih vzrokov za bolečino v prsih. Med kardio vadbo, če ne nosite dobrega podpornega modrca, lahko pride do bolečin v prsih, kar vodi v bolečino.

3. Ciste v dojkah:

To je tudi eden najpogostejših dejavnikov, ki vodijo v bolečine v prsih. Za to bo potreben nasvet strokovnjaka. Pomembno je, da ga čim prej pregledate.

4. Nosečnost

Med nosečnostjo so zaradi hormonskih sprememb pogosto boleče prsi. Ta v večini primerov izgine v nekaj dneh in vsa ta sredstva so zelo koristna.

Znaki in simptomi:

Znaki in simptomi bolečine v prsih so zelo pogosti in tukaj je nekaj izmed njih,

 • Če je bolečina v tkivu dojk posledica menstrualnega ciklusa, je pomembno vedeti, da je v večini primerov povezana s hormoni.
 • Običajno prizadene obe dojki, večinoma zgornji del, bolečina pa seva do pod pazduho.
 • V prsih je oteklina in včasih se lahko počutijo grudice.
 • Če ni posledica rednega menstrualnega cikla, bi bila bolečina stalna. Obstaja možnost, da vpliva le na eno od dojk.
 • Če dojite med dojenjem, je to posledica strdkov v mlečnem kanalu. Lahko izgine, ko je mleko popolnoma izčrpano. Ta bolečina lahko prizadene obe dojki ali samo eno. Pomembno je, da se hranite z obema dojkama, da se izognete zamašitvi mlečnih kanalov.

Najboljša domača sredstva za zdravljenje bolečih dojk:

Tem domačim zdravilom lahko za najboljše rezultate sledite vsak dan,

1. Zelišča, ki koristijo:

Kapsule kamilice

Obstaja nekaj zelišč, ki so kot nalašč za zdravljenje vnetih prsi in jih je najbolje zaužiti v obliki čaja. Regrat in kamilica sta nekaj najboljših, ki ju lahko obravnavamo. Na trgu so na voljo tudi kamilične kapsule, katerih odmerek se lahko posvetuje s strokovnjakom. S tem boste odstranili odvečno zadrževanje vode v telesu, kar je razlog, zakaj se v prsih pojavi bolečina. To je najboljše domače zdravilo za vnete prsi.

2. Jejte diuretična živila:

Diuretična živila

Obstaja nekaj živil, ki po mnenju raziskovalcev pomagajo odstraniti zadrževanje vode iz telesa. Ta živila bodo zato na idealen način pomagala pri zdravljenju vnetih prsi. Melona, ​​brstični ohrovt, peteršilj, korenje, šparglji, zelena, zelje, solata, oves, paradižnik in rdeča pesa so nekatera izmed najboljših živil, ki vam lahko tukaj pomagajo. Za rezultate se jih držite v redni rutini. Ta živila so zelo lahko dostopna in so eno najboljših naravnih sredstev za boleče prsi.

3. Zmanjšajte vnos soli:

morska sol

Še eno od preprostih naravnih zdravil je v obliki zmanjšanja soli v prehrani. Tega morate redno slediti, da zagotovite, da se vaše težave z bolečimi dojkami dobro zdravijo. Sol je eden od izdelkov, ki sproži zadrževanje vode v telesu in vodi do otekanja ne le na dojkah, ampak tudi na drugih delih telesa. Zmanjšanje vnosa soli lahko znatno zmanjša bolečino v prsih. To je eno najboljših sredstev za boleče prsi.

 • Nosečnicam ali novopečenim materam je lahko zelo v pomoč, če uživajo manj soli, saj so zaradi hormonskih sprememb v telesu bolj nagnjene k otekanju.

4. Prednost dodatkov:

Dopolnila

Obstaja nekaj dodatkov, ki delajo čudeže pri krizi vnetih prsi. Ti dodatki vključujejo kalcij in magnezij, ki sta 100 -odstotno varna in brez stranskih učinkov. Poleg multivitaminov so za tiste z bolečimi prsi priporočljivi tudi kompleksi vitamina B in dodatki vitamina E..

V času menstruacije in tudi med nosečnostjo je običajno primanjkovalo prehrane. Ti dodatki pomagajo uravnotežiti prehrano in telesu dajo potrebne količine vitaminov. To je eno najboljših domačih sredstev za boleče prsi med nosečnostjo in menstrualnim ciklusom.

 • Ti dodatki so najboljši za nosečnice in novopečene mamice, saj njihovo telo deluje dvojno in jih je treba nahraniti 2. Bolje je, da ga jemljejo po posvetovanju z zdravnikom.

5. Naredite masažo:

Masaža prsi

Masiranje prsi s krožnimi gibi z uporabo olja, kot je oljčno, je ena izmed pravih stvari, ki jih je treba narediti, ko gre za naravno zdravilo za vnete prsi. To je treba narediti nežno, vendar vsaj 10-15 minut, da dobite najboljše rezultate.

 • Prav tako bo izboljšal pretok krvi v regijo in izpiral zadrževanje vode skupaj s sprostitvijo mišic, ki povzročajo bolečino zaradi otekline.
 • Redna masaža med dojenjem bo še posebej odprla zamašene in zamašene mlečne kanale ter lajšala bolečine in bolečine.
 • Masiranje z oljem bo pomagalo tudi novopečenim mamicam z razpokanimi bradavicami.

6. Naj bo veliko vode:

veliko vode

Stereotip je, da bo zadrževanje vode v vodi le poslabšalo stanje. Pravzaprav bo obilica navadne vode potisnila nakopičeno vodo in jo sprala iz dojk ter tako odpravila bolečino. Vzemite približno 10 kozarcev vode, da dobite rezultate.

 • Pitje tople vode bo pripomoglo k redčenju zamašenih mlečnih kanalov med dojenjem in lajšanju bolečin.
 • To je eno najučinkovitejših in lahko dostopnih domačih sredstev za boleče prsi.

7. Nosi nedrček prave velikosti:

Izbira trgovine z nedrčki

Pogosto je bilo ugotovljeno, da je razlog za boleče prsi napačna velikost spodnjega perila. Eno od domačih sredstev, ki jim lahko sledite, je, da nosite pravo velikost, ki vam dobro ustreza. Vključuje tudi idealno velikost skodelice. Če o tem nimate pojma, se za to posvetujte s strokovnjakom.

 • To bo pomagalo pri zdravljenju in preprečevanju vnetih prsi.
 • Nošenje nedrčka prave velikosti je izredno pomembno za zdrave prsi.
 • Če ne nosite nedrčka prave velikosti, bo to vodilo tudi v povešene prsi in hkrati povečalo velikost.

8. V našo prehrano dodajte vlaknine in omega 3:

Za ohranjanje zdravega načina življenja sta zelo pomembni prehrana z nizko vsebnostjo maščob in živila, bogata z vlakninami, kot so žita in sadje. Na ta način so hormoni pod nadzorom in tudi v tkivu dojk se ne nabira odvečna maščoba, kar povečuje možnosti za bolečino v prsih. Omega-3 maščobne kisline pomagajo uravnotežiti eikozanoide, ki pomagajo pri obvladovanju vnetja, otekline in bolečine. Živila, kot so laneno seme in druga vlaknasta živila, povečajo raven estrogena, ki pomaga uravnotežiti hormone.

9. Izogibajte se nasičenim maščobam:

Živila, bogata z nasičenimi maščobami, kot so margarina, rastlinska olja itd., Spodbujajo vnetje in zato povzročajo večjo bolečino v prsih. Prav tako se je treba popolnoma izogniti proizvodom, ki so delno hidrogenirani. Trans maščobe povečajo tudi bolečino in vnetje v dojkah. Povzročajo tudi hormonsko neravnovesje, ki vodi v boleče prsi in druge zdravstvene težave. Vedno je dobro, da se izognete nasičenim maščobam. V mnogih državah jih FDA ni odobrila. To je ena najboljših metod, ki pomagajo hitreje in učinkoviteje pozdraviti vnete prsi.

10. Zadrževalni in hladni kompresorji:

Vroči in hladni kompresorji so eno najboljših domačih sredstev za zdravljenje vnetih prsi. V vroči vrečki lahko dodate samo toplo vodo, nato pa jo le zamrznete in uporabite kot hladen kompresor. Vroči kompresor pomaga sprostiti boleče mišice, hladen pa deluje protivnetno. Druga možnost bo zamašila kanale in sprostila bolečino in bolečino. Ta metoda je zelo enostavna in dostopna vsakomur. Ni stranskih učinkov in jih lahko preizkusi vsak.

Boleče prsi so zelo pogosta težava pri ženskah v menstruaciji in pri nosečnicah ali doječih. Najpogosteje nastanejo zaradi hormonskega neravnovesja, zamašenih mlečnih kanalov ali samo nošenja neustreznega modrca. Pomembno je, da vzdržujete zdrav način življenja in uživate zdravo hrano, da ohranite dobro ravnovesje v hormonih. To bo pomagalo preprečiti bolečine v prsih. Nošenje dobro opremljenega modrca je prav tako pomembno kot karkoli drugega. Ciste ali miome v dojkah je treba redno pregledovati.

Pogosto zastavljena vprašanja:

V1. Kako mleko priteče iz dojk?

Odgovori:

 1. Prsi so sestavljene iz tkiva, ki prekriva prsne mišice.
 2. Ženske prsi so narejene iz tkiva, ki proizvaja mleko v obdobju laktacije. Proizvaja tudi maščobno tkivo.
 3. V dojkah je 15-20 režnjev, ki so namenjeni predvsem proizvodnji mleka. Vsak del je nadalje razdeljen na manjše lobule, kjer se mleko dejansko proizvaja.
 4. Mleko nadaljuje skozi manjše cevi, ki so povezane v mrežo kanalov.
 5. Ta omrežja kanalov se združijo v večje kanale, ki končno izstopijo skozi kožo, ki je skozi bradavico.
 6. Koža okoli bradavice se imenuje areola.
 7. Dojke sestavljajo tudi bezgavke, bezgavke in krvne žile.

V2. Kakšen nedrček je najboljši za kakšno obleko?

Asn. Izbira pravega modrca za obleko je zelo pomembna. Tukaj je vodnik, ki vam bo pomagal izbrati pravi nedrček.

1. Občasni dogodki: Konturni brezžični nedrčki najbolje delujejo na majicah. Te gredo ob vsaki priložnostni priložnosti, najbolje delujejo na majicah in puloverjih

2. Underwire nedrčki: Modrčki Underwire morajo prsi bolj podpirati in jih držati pritrjenih na prsih. Zagotavljajo obliko in strukturo in so različnih vrst.

3. Večerne obleke: Prsni nedrčki najbolje delujejo na večernih oblekah. Zagotavljajo dobro oporo in poudarjajo dekolte ter ji dajejo subtilen, a hkrati eleganten videz.

4. Obleke brez ramen: Obstaja široka paleta nedrčkov brez naramnic, ki so namenjeni prav oblekam brez ramen. Dobro se obnese tudi pri oblačilih za vrat.

V3. Ali lahko bolečina v dojki povzroči raka?

Ans. Vse bolečine v prsih niso lahko rak. Obstajajo različni razlogi za boleče prsi,

1. Boleče prsi običajno nastanejo zaradi hormonskih sprememb, neprimernih nedrčkov ali zamašenih mlečnih kanalov

2. Ti vzroki za boleče prsi bi morali odpraviti z običajnimi domačimi zdravili in pravočasno

3. Če pa čutite grudo v dojki, ki ni zamašen mlečni kanal in ne izgine z domačimi zdravili, je pomembno, da jo pregledate.

4. Če je na dojki madež ali se je koža drastično spremenila, je pomembno, da ga pregledamo.

5. Če med mamografskim pregledom najdemo grudo, je lahko tumor in ga je treba preveriti.