Ste opazili, da vaš otrok neprestano joče? Ne morete ugotoviti vzroka njegove agonije? Obstaja velika verjetnost, da gre za okužbo ušesa. Ušesne okužbe so najpogostejše pri otrocih, zlasti mlajših od dveh let. Vendar pa lahko napade celo starejše otroke in celo odrasle. Ta članek vam služi kot vodnik za razumevanje glavnih vzrokov ušesnih okužb in simptomov, ki vam pomagajo ozavestiti to boleče stanje. Oglejte si tudi nekaj domačih zdravil za okužbo ušesa, da boste takojšnje olajšali.

domača zdravila za vnetje ušes

Vzroki za okužbe ušes:

Okužbo ušesa povzročajo bakterije ali virusi, ki napadajo srednje uho, kar vodi do vnetja in rumenkastega izcedka na tem območju. Nekateri glavni razlogi za mikrobni napad so naslednji:

 • Prehlad
 • Gripa
 • Alergijska stanja
 • Vnetje v Eustahijevih ceveh
 • Adenoidi

Simptomi okužb ušes:

Poleg neznosnih bolečin v ušesu so pogosti simptomi, povezani z ušesnimi okužbami, tudi:

Pri otrocih:

 • Vlečenje za ušesa
 • Ne morem spati
 • Neobvladljiv jok
 • Razdražljivost
 • Soočanje s težavami pri odzivanju na zvoke
 • Izguba telesnega ravnovesja
 • Visoka vročina
 • Odtok tekočine iz ušesa
 • Glavobol
 • Izguba apetita

Odrasli:

 • Hude bolečine v ušesih
 • Odtok tekočine
 • Zmanjšan sluh

Preprečevanje okužb ušes:

Čeprav možnosti za okužbe ušes ni mogoče v celoti odpraviti, lahko njihovo pogostost zmanjšate na naslednje načine:

 • Cepite svojega otroka proti gripi. Ti posnetki ščitijo otroka pred številnimi vrstami bakterijskih okužb.
 • Roke naj bodo čiste in suhe. Po obisku stranišča vedno uporabite razkužilo
 • Izogibajte se pasivnemu kajenju. Študije kažejo, da so otroci, ki so izpostavljeni cigaretnemu dimu, bolj nagnjeni k ušesnim okužbam.
 • Ne spodbujajte navade, da svojega otroka odložite na dremež s steklenico v ustih
 • Izogibajte se okužbi z okuženim otrokom.

Naravna zdravila za okužbo ušes:

1. Sol:

domača zdravila za vnetje ušes

Sol je naravno zdravilo za ušesno vnetje zaradi svojih antiseptičnih lastnosti.

Skodelico soli pet minut segrevajte v mikrovalovni pečici. To ogreto sol dajte v nogavico ali krpo in jo zaklenite z gumijastim trakom. Lezite in nogavico na prizadeto uho položite za 6-10 minut. Ogrevana krpa ali nogavica, ki vsebuje sol, bo pomagala izločiti tekočino, kar bo zmanjšalo bolečino in oteklino.

2. Česen:

Česen

Česen, ki ima protimikrobne lastnosti in lastnosti za lajšanje bolečin, je idealno domače zdravilo za okužbo ušesa in s tem povezano bolečino.

Česenovo olje pripravite tako, da v žlici sezamovega olja skuhate dva do tri stroke česna, dokler po preceditvi ne postane črn in ko je toplota znosna, v okuženo uho dajte dve ali tri kapljice tega olja. Uživanje surovega česna bo tudi pospešilo proces celjenja. Te veljajo za eno najboljših naravnih ušesnih kapljic za ušesno okužbo.

3. Oljčno olje:

Olivno olje

Oljčno olje je eden od naravnih načinov, kako se znebiti ušesne okužbe. Okužba v ušesu običajno povzroči zamašitev Eustahijevih cevi. Oljčno olje pomaga odpraviti to blokado.

V prizadeto uho dajte nekaj kapljic toplega oljčnega olja. Olje bo zmehčalo strjen vosek. Odstranite ta vosek z bombažem ali popki. Pazite, da ne zakopate predaleč, sicer lahko poškodujete bobnič.

Previdnostni ukrepi: Tega zdravila ne smete preizkušati pri dojenčkih ali majhnih otrocih. Otrokom strogo odsvetujemo uporabo brstov ali kakršnih koli predrnih predmetov, saj lahko trajno poškodujejo ušesne bobne.

4. Topla voda:

Topla voda

Takoj, ko začutite bolečino v ušesu, se najhitreje znebite bolečine, tako da nanjo nanesete toploto. To bo preprečilo tudi okužbo z mikroorganizmi. Uporabite steklenico ali vrečko z vročim gelom ali običajno vrečko in stisnite prizadeto uho. Toda toplote ne uporabljajte zelo dolgo. Odstranite ga za nekaj časa in ponovno uporabite. Ta metoda uporabe toplotne kompresije je varno domače zdravilo za okužbo malčkov.

5. Materino mleko:

Materino mleko

Materino mleko je dokazano domače zdravilo za vnetje ušes pri dojenčkih. Vsebuje naravna protitelesa in lahko pospeši proces zdravljenja pri vseh vrstah težav z ušesi, zlasti pri vnetjih ušes. V 48 urah zmanjša oteklino in nelagodje. Vsakih nekaj ur nanesite nekaj kapljic v prizadeto uho.

6. Čebula:

Čebula

Čebula je pogosta sestavina, ki jo najdemo v vsakem gospodinjstvu. Zdravljenje ušesnih okužb je ena njegovih zdravilnih lastnosti. Čebulo v mikrovalovni pečici pustite 4-5 minut in počakajte, da se ohladi. Nato precedite sok. V uho dajte nekaj kapljic soka in počakajte nekaj časa. Nato se obrnite in iztisnite sok.

7. Olje čajevca:

Olje čajevca

KUPITE TUKAJ

Olje čajevca je najboljša okužba ušesa pri odraslih domačih zdravilih. Ima antibakterijske lastnosti in lahko takoj olajša bolečine v ušesih. Olje čajevca vsebuje spojino, imenovano Terpinen-4-ol, ki je dokazano učinkovita proti vnetjem ušes. Če želite uporabiti to eterično olje, namočite vato z oljem čajevca in jo položite na odprtino ušesa. Pustite nekaj časa, da olje počasi pronica v uho.

Previdnostni ukrepi: Ta metoda ni priporočljiva za otroke, saj je olje čajevca močno olje. Priporočljivo je tudi, da uporabite razredčeno različico tega olja pri odraslih.

8. Jabolčni kis:

Jabolčni veniger

ACV je eno najboljših naravnih zdravil za vnetje ušes pri odraslih. To je zelo učinkovito pri odpravljanju gliv, ki so blagi vzrok za nelagodje.

En del jabolčnega kisa zmešajte z enako količino vode. V to raztopino namočite vato. Vato vtaknite v uho kot čep. Odstranite vato in iz ušesa odcedite preostalo tekočino ter jo čim prej posušite.

9. Držite vodo stran:

Pazite, da voda ne pride v uho. Voda lahko poslabša stanje. Naj bo čim bolj suh in nanesite samo zdravilno tekočino. Najboljša zaščita ušes pred vodo je uporaba čepkov za uho ali bombažnih kroglic pred tuširanjem. Za čiščenje odvečne vlage uporabite tudi čisto brisačo.

Čeprav so ta domača zdravila za ušesne okužbe na splošno varna za uporabo, je zelo priporočljivo, da se posvetujete z zdravniki, preden jih preizkusite pri majhnih otrocih. Ušesa vašega otroka so precej občutljiva in zelo dovzetna za poškodbe. Zato bodite zelo previdni, preden jim v ušesa vnesete zunanje snovi. Odrasli pa lahko poskusijo s temi zdravili, da se takojšnje olajšajo bolečine in zmanjšajo tudi odvisnost od močnih antibiotikov.

Pogosta vprašanja:

1. Je okužba ušesa resen problem?

Ušesne okužbe so precej pogoste pri otrocih in celo odraslih. Te okužbe običajno trajajo nekaj dni in jih je mogoče zdraviti s temi domačimi zdravili. Vendar pa lahko v nekaterih primerih zdravnik predpiše antibiotike 3-5 dni. Tudi če po uporabi tega zdravila bolečina ne popusti, lahko to kaže na osnovno težavo, kot so adenoidi. V takih primerih bodo morda potrebna tudi dolgotrajna zdravila ali celo kirurški poseg.

2. Koliko ušesnih okužb lahko na leto napadne otroka?

Ena najpogostejših težav pri majhnih otrocih je vnetje ušes. Ocenjuje se, da je 60 do 80 odstotkov dojenčkov nagnjenih k ušesni okužbi, vsaj enkrat letno. Ta odstotek se s starostjo povečuje in je večinoma opazen pri šolarjih, ki se lahko okužijo z bolnimi otroki. Drugi dejavniki, kot so adenoidi ali alergije, lahko povečajo pogostost napadov pri istem otroku.

3. Kako se testira okužba ušesa?

Ušesne okužbe so običajno simptomatske in so določene z določenim vedenjem, kot so vlečenje ušes, jok ali zvišana telesna temperatura. Za zagotovitev pravilne diagnoze zdravnik uporablja poseben instrument, imenovan timpanogram, ki lahko ponudi boljšo vidljivost notranjemu ušesu. Znaki, kot so pordelost, izcedek tekočine, neprijeten vonj v ušesih ali vnetje, potrjujejo okužbo ušesa.