Kako se znebiti sluzi, je bilo vprašanje, ki si ga zastavlja večina ljudi, ki imajo zamašen nos. Različne barve sluzi označujejo različne stvari. Če še vedno niste našli odgovora na ponavljajoče se misli, je tukaj nekaj naših najučinkovitejših načinov, kako jih pravilno obravnavati.

Flegma ali, kot je popularno znana tudi kot sluz, je mehka tekstura, ki nastaja v pljučih in v spodnjih dihalnih poteh. Vendar pa obstaja majhna razlika med sluzjo in sluzjo. Izraz sluz se uporablja za označevanje odvečne sluzi, ki jo proizvaja dihalni sistem. Sputum pa je mešanica sline in sluzi, ki se običajno izkašlja iz dihal. Nastane zaradi okužbe ali katere koli druge bolezni.

kako se naravno znebiti sluzi

Kakšne so različne vrste flegmov??

Presenetljivo je, da je flegma na voljo tudi v različnih barvah. Vsaka od teh barv vpliva na vaše zdravstveno stanje.

a. Jasno:

To je zdrava barva sluzi. Običajna barva je prozorna.

b. Svetlo rumena ali zelena:

Ta barva izhaja iz encimov v belih krvnih celicah. Svetlo rumena ali zelena sluz je znak, da se vaše telo bori proti okužbi.

c. Bela:

To je jasen znak, da se v telesu začne pojavljati okužba in je običajno povezana z zastoji, ki jih včasih čutite. Bela barva je posledica povečanih belih krvnih celic. Če imate astmo, morate paziti. Simptomi so različni in so resnejši, skupaj z belo sluzjo.

d. Temno rumena:

Zelena ali temno rumena sluz je posledica vročine, kašlja in rednega kihanja. To je tudi znak poslabšanja zdravstvenega stanja vašega telesa. Obisk pri zdravniku je nujen, še posebej, če imate astmo in se vam inhalator ne zdi učinkovit.

e. Rjav:

Rjava sluz je v osnovi posledica posušene krvi, nekaj umazanije in vseh ostankov kajenja.

f. Črna:

Črn sputum ali sluz nastane zaradi močnega kajenja. Onesnaženost zraka lahko povzroči tudi črno sluz in v njej boste videli delce umazanije in prahu.

g. Roza ali rdeča:

Rožnata sluz ali rdeča sluz je posledica draženja in suhosti nosnega tkiva. Tisti, ki trpijo za astmo, lahko povzročijo kašelj s krvjo.

Domača zdravila za sluz:

Domača zdravila za sluz bodo zagotovo prišla prav. V vseh tistih časih, ko se počutite razdražene in ne morete spati, bodo ta sredstva za odvajanje sluzi v prsih zelo koristna.

1. Steam:

Ni boljše čarovnije, da se znebite zastojev sluzi, kot je vdihavanje pare. Pokrijte glavo nad vročo posodo z vodo. Prepričajte se, da para teče neposredno v vaš obraz/nos. Za dodaten učinek dodajte nekaj eteričnih olj ali vikov.

2. Tekočine:

Pitje veliko tekočine lahko nekoliko pomaga ozdraviti zastoje. Da bi sluz ostala tanka, mora biti telo dobro hidrirano. Da bi to dosegli, pijte veliko vode in drugih sadnih sokov, ki niso hladni. (1)

3. Vlažen zrak:

vlaženje zraka okoli vas bo pomagalo, ker lahko suhost draži nos in grlo. Sluz nato tvori in v takšnih suhih razmerah deluje kot mazivo.

4. Povišan položaj glave:

Spite na nekaj blazinah in se prepričajte, da glava ni v istem položaju kot telo. Ko ležite ravno, boste telesu povzročili nelagodje, zaradi česar boste verjeli, kot da se sluz nabira na hrbtni strani glave.

5. pršilo za nos:

Sprej za nos ali raztopina fiziološke raztopine bosta pomagala očistiti sluz in alergene iz nosu. Sterilni spreji, ki vsebujejo natrijev klorid, so v pomoč pri odstranjevanju sluzi.

6. Grgranje:

lahko tudi poskusite grgrati z vročo vodo, da pomirite razdraženo grlo. Tako boste očistili sluz. V mlačno vodo preprosto dodajte žličko soli. Grgrajte cel kozarec vode.

7. Izogibajte se kajenju:

Drug pomemben dejavnik pri izločanju sluzi je kajenje, zlasti pasivno kajenje, ki lahko povzroči, da telo proizvaja sluz. Da bi se znebili sluzi, se bolje izogibajte kajenju.

8. Kofein:

Izogibanje kofeinu je tudi dober način, da telesu preprečite proizvodnjo sluzi.

9. Uporaba evkaliptusa:

Olje evkaliptusa lahko dodate tudi v kad z vodno paro. Olje je zelo učinkovito pri dekongestiji in vam lahko dolgo časa olajša. Lahko jih nanesete tudi neposredno na prsni koš. To bo pomagalo hitro odstraniti sluz.

10. Umivalnik na obrazu:

ko vdihnete z vlažno krpo, v bistvu dodate veliko vlage v nos in grlo. To je ugoden položaj za razrahljanje sluzi in s tem za olajšanje.

Najpogosteje vzroki za dodatno sluz ali veliko. Poglejte spodaj.

Dodatna sluz najpogosteje ni nevarna. Vendar pa je to lahko resna nadloga in vam tudi neprijetno. Včasih blokirajo sinuse in povzročijo krče. V takih primerih lahko zgoščena proizvodnja sluzi povzroči naslednje simptome, kot so izcedek iz nosu, vneto grlo, zamašen nos in sinusni glavobol. Nekateri razlogi za nastanek presežne sluzi so;

  • Okužbe dihal, kot sta gripa in sinusitis. Privedejo vas do izkašljevanja sluzi.
  • Sluz je tudi posledica alergijske reakcije na telo.
  • Uživanje začinjene hrane lahko poveča tveganje za presežek sluzi in večinoma vodi v izcedek iz nosu.

Včasih lahko celo manjše stvari, kot je pogosto pihanje nosu, dihanje suhega zraka, povzročijo opazovanje krvi v sluzi. Ta sluz s krvjo je rjave barve, simptom, ki je posledica okužbe zgornjih dihal. Ko notranjost nosu postane razdražena in suha, se pojavi tudi sluz v krvi. To so razlogi, ki povzročajo kri v sluzi.

Kdaj se morate posvetovati z zdravnikom?

Čeprav sluz morda ni resno zdravstveno stanje, lahko obarvana sluz zagotovo izstraši ljudi in se bo morda želela posvetovati z zdravnikom. V nekaterih primerih je priporočljivo tudi posvetovanje z zdravnikom.

Barva sluzi pri bakterijski okužbi je pogosto vidna skupaj. To je močan pokazatelj, da se vaše telo bori proti virusu ali pa je lahko tudi dehidrirano. Izkašljevanje obarvane sluzi iz pljuč je močan pokazatelj resne bakterijske okužbe ali kakšne druge bolezni, ki zahteva natančno oceno zdravnika.

Vzroki za prekomerno izločanje sluzi niso in vas ne smejo skrbeti. Najpogosteje se ozdravijo sami. Zelo redko signalizirajo nekaj resnega. Če se stanje nadaljuje, se lahko kljub domačim zdravilom in drugim zdravilom posvetujete z zdravnikom.

Pogosto zastavljena vprašanja:

1. Kakšne je barve sluzi bronhitisa?

Bela sluz se pogosto kašlja z virusnim bronhitisom. Počasi se to spremeni iz bele v zeleno sluz ali včasih v rumeno. Vendar to ne kaže na bakterijsko okužbo.

2. Kaj označuje siva sluz?

Siva sluz kaže na gnojni izcedek iz nosu. To pa ni znak bakterijske okužbe, kot je običajno veljalo. Zastoji sinusov lahko sprožijo tudi sivo sluz.

3. Kakšna je barva sluzi pri refluksu kisline?

Refluks kisline se lahko vrne v požiralnik in nato v grlo. To povzroči nekaj škode in povzroči izkašljevanje goste sluzi. Posledica refluksa je tudi sprememba glasu in hud kašelj.

Zavrnitev odgovornosti: Domača zdravila so skoraj vedno varna, vendar niso edina zdravila, na katera se lahko zanesete. Pogovorite se s svojim zdravnikom, če menite, da težava traja dlje, kot je bilo pričakovano, in če imate kakršne koli nenavadne simptome.