Kerala se upravičeno imenuje božja dežela, obdana s spokojnimi plažami, čudovito obalo, zelenimi hribovskimi postajami, nasadi čaja in kave po vsej državi. Festivali v Kerali se zaradi bogate kulturne dediščine še naprej praznujejo na enak in bogat način. Država dobro zasluži s turizmom. Ni čudno, zakaj turisti imajo radi državo, glede na njeno bujno zelenje in mirno okolje. Več o pomembnih festivalih v Kerali in njihovem pomenu v tem članku.

Kultura in festivali v Kerali:

Ponos Indije, nebes na zemlji, po osebnem mnenju ni boljšega kraja za lep dopust razen Kerale in danes se bomo poglobili v zlato kulturo te države in njihove festivale. Omejena med zahodnimi ghati in arabskim morjem, je Kerala dežela strahospoštovanja s svojimi sladko-kislimi začimbami in naravnim zelenjem, razen države, ki je tolerantna do vere in narodnosti. Država Kerala je tudi središče vseh turističnih znamenitosti in kaj je bolj prepričljivo kot doživeti enega od njihovih domačih festivalov? Več o festivalih v Kerali si oglejte tukaj.

1. Onam:

Onam je glavni festival v Kerali. Če nameravate sredi leta obiskati Keralo, se vsekakor udeležite tega slavnega festivala v Kerali. Zgodba o festivalu Onam je ta, da je bil kralj Mahabali v izgnanstvu le enkrat letno dovoljen, da se vrne v svoje kraljestvo, da preveri svoje podložnike, in ta enkrat na leto obisk praznujejo kot Onam. Čeprav so praznovanja 10 dni, so vsi ti dnevi zabavni in veseli. Skupaj s sejmi potekajo številni kulturni in plesni programi. Ljudje praznujejo ta praznik z veliko veselja in žara. Vse vrste okusnih jedi, privlačni pookalami so narejeni s cvetjem, cvetnimi listi in listi.

festivali v Kerali

 • Pomembnost: To je eden večjih festivalov, ki ga praznujejo v Kerali, ko kralj Mahabali obišče, da preveri dobrobit svojih podložnikov.
 • Ključne zanimivosti: Dirke s čolni, hrana za ustnice, tradicionalna oblačila in cvetlični okraski
 • Kdaj: Vsako leto okoli septembra. Onam je tudi državni festival v Kerali.
 • Kje: Po vsej državi Kerala
 • Datum: 12. do 23. avgusta 2021

2. Thiruvathira

Drugi znani festival, ki ga praznujejo v Kerali, je Thiruvathira ali Arudhra Darisanam. To se praznuje decembra. Festival Thiruvathira v Kerali praznuje predanost, ljubezen in ples. Posebne molitve ponujajo ženske in dekleta, oblečena v tradicionalna oblačila. Ta festival se nanaša na rojstvo Lorda Šive. Sestavni del festivala je tudi plesna oblika Thiruvathirakali, posvečena posebej temu dogodku.

festivali v Kerali

 • Pomembnost: Ta festival je praznovanje rojstva Gospoda Šive žensk v državi.
 • Ključne zanimivosti: Moramo biti priča, kako ženske, oblečene v tradicionalno obleko, praznujejo z molitvami in daritvami skupaj s posebnimi plesi.
 • Kdaj: Ta slavni festival v Kerali poteka okoli decembra
 • Kje: Po vsej Kerali hindujske ženske
 • Datum: 20. decembra 2021

3. Festival Makaravilakku:

To je letni festival, ki poteka januarja, ko se ljudje zberejo v Sabarimali, da bi praznovali praznik Makaravillakku, ki časti Gospoda Ayyappo. V Sabarimalo se zgrinja veliko bhaktov iz vse države, zlasti iz južnih regij, da bi bili priča in sodelovali pri tem ugodnem dogodku. Že naslednji mesec se na bregovih reke Periyar praznuje festival Aluva Sivarathri. Mitologija pravi, da je Lord Shiva nekoč porabil sod, poln strupa, da bi rešil svet pred popolnim uničenjem in praznoval ta dan, ko se ljudje množično obrežujejo ob rečnih bregovih, prenočujejo noč in berejo svete knjige, in ko se bdenje konča, je ritual na Baliju izvedli tudi ob zori.

festivali v Kerali

 • Pomembnost: Čaščenje Lorda Ayyappe.
 • Ključne zanimivosti: Velike molitve in daritve mnogi prihajajo, da bi bili priča temu prizoru v Sabarimali vsako leto
 • Kdaj: Okrog januarja je to eden večjih festivalov v Kerali
 • Kje: Pri Sabarimali
 • Datum: 14. januar 2021

4. Festival vasi Kerala:

Naslednji na seznamu festivalov v Kerali je vaški festival. Januarja je Kerala priča vaškemu festivalu Kerala na pesku plaže Kovalam. Ta sejem ob plaži je odlična platforma za predstavitev lokalnih talentov kot ročnih del, ročnih del in umetnosti. Arhitektura, ki prikazuje kulture Kerale, oživi. Vsa množica, domačini in turisti se zberejo skupaj, da praznujejo ta 10-dnevni sejem na obali.

 • Pomembnost: Zamisel tega vaškega sejma/festivala v Kerali je, da se ne dovoli pozabiti na stare tradicije in običaje. Zato teh 10 dni poustvarjajo idejo vasi v tradicionalnem slogu.
 • Ključne zanimivosti: Kultura in tradicija Kerale, plesi in pesmi ter jedi
 • Kdaj: Približno sredi januarja
 • Kje: Plaža Kovalam
 • Datum: Datumi niso objavljeni

5. Festival Thrissur Pooram:

V mesecu aprilu ali maju v Thrissurju poteka festival Thrissur Pooram. Najboljše slone iz vse Kerale zberejo in okrasijo z okraski, nato pa te slone v procesiji popeljejo do Thrissurja. Veličastnost vseh slonov, ki potujejo na cilj, je pogled vreden ogleda.

 • Pomembnost: Praznovanja so se začela od časa Raje Rame Varme v starih časih, da bi združili vseh 10 božanstev v templjih v Thrissurju in molili za Sivo.
 • Ključne zanimivosti: Slonova povorka in bogati običaji skupaj s težkimi in veličastnimi okraski
 • Kdaj: Vsako leto od aprila do maja
 • Kje: Pri Thrissurju
 • Datum: 23. april 2021

Potem so tu še drugi prazniki, kot so Navaratri, islamski Chandanakudam Mahotsavam in festival Pongal. Vse to se praznuje z enakim navdušenjem in sijajem. Festival Vishu v Kerali praznujejo tudi ob pričetku novega leta. Festival Onam v Kerali velja za državni festival in je pomemben za vse, ki praznujejo ta praznik v miru in harmoniji in jih praznujejo ljudje vseh veroizpovedi v Kerali. Festival slonov v Kerali je eden najbarvnejših tempeljskih praznikov, ki se praznuje v obliki procesij. Tradicionalni festivali v Kerali se še vedno držijo starodavnih običajev in tradicij.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

1. Kateri je najpomembnejši festival v Kerali?

Onam je najpomembnejši državni festival v Kerali. Vse vere in skupnosti skupaj v harmoniji in ljubezni ga praznujejo z veliko veličino. V tem času poteka čaščenje z molitvijo, praznovanjem, igrami in dirkami.

2. Zakaj se slonovske procesije izvajajo na festivalih v državi Kerala?

Procesi slonov se običajno dogajajo med Onamom in Thrissur Pooramom. Okrasijo okoli sto ali več slonov, ki jih popeljejo naokoli. To je del običajev in tradicij Kerale. Imajo pomembno vlogo v hindujskih templjih in nosijo tempeljsko božanstvo. Glasbeni in plesni programi se odvijajo po vsej državi, sloni pa so okrašeni z zlatimi okraski, ki prikazujejo bogato veličino in kulturno dediščino Kerale.

3. Kako se praznuje ob praznovanju Onama?

Onam Sadhya so tradicionalne jedi, ki jih postrežejo na bananovem listu med praznovanjem in praznovanji Onama. Vključujejo upperi, sharkara varatti, manga curry, naranga curry, ellisheri, pulissery, kaalan, olan, pachadi, inji curry, parippu curry, chor, sambar in druge vključene predmete.