Haryana je država velike multikulturne raznolikosti. Država zajema festivale vseh kultur, na primer Id muslimanov, božič in novo leto kristjanov, pa tudi hindujske festivale, kot so Baisakhi, Rakhi in Holi. V tem članku so predstavljeni nekateri največji festivali, ki jih Haryana gosti vsako leto.

prazniki haryana

Znani festival Haryana:

Najdemo tukaj z omenjenim seznamom imen festivalov Haryna, ki opisuje glavne pomembne festivale Haryana.

Holi:

holi haryana

Festival Holi je v Haryani znan kot Dulandi Holi. Tu se praznuje tradicija lomljenja loncev in igranja z barvami. Spodbuja se harmonija in bratstvo, ljudje pa praznujejo s sejmi povorke, plesne recitale, pesem in pogostitev.

Diwali:

haryana Diwali

Deepavali je znan kot Festival luči. Ta praznik obeležuje spomin na umor demona Ravane s strani kralja Ayodhye, Rama. Po vrnitvi po zmagi je bil takšen pozdravljen z razsvetljavo krekerjev in lučjo. V Andhra Pradeshu je to velik festival, ki ga praznujejo s svetilkami, krekerji in ognjemeti. Praznujejo ga na Amavasyi ali na dan nove lune v Haryani. Diwali v Haryani praznujejo kot “Choti Diwali” ali “Small Diwali”.

Lohri:

haryana Lohri

Lohri se vsako leto praznuje v državi Haryana. Poteka na dan hindujskega festivala Makar Sankranti. Lohri je ugoden festival, ki praznuje veselje, mir, plodnost in harmonijo življenja. Ustvari se kres, domačini pa ga obkrožijo, da v ogenj kot daritve vržejo napihnjen riž ter sladkarije in kokice. Verski obredi se tradicionalno spoštujejo po vsej Harjani.

Basant Panchami:

Basant Panchami

Basant Panchami je festival, ki ga vsako leto praznujejo v Haryani. Pomlad pozdravlja pomlad in praznuje prehod zime. Praznujejo kulturo in dediščino prebivalcev te države. Zmaji letijo kot del letnega praznovanja.

Gangore:

Gangore

Festival Gangore se vsako leto praznuje v državi Haryana. Praznujejo ga v mesecih marec in april ali v mesecu Chet Sudi-3 po pandžabskem koledarju. Okrašena sta idola Gangore in Ishar. Odnesejo jih kot del povorke. Obstajajo pobožne melodije, ki jih pojejo ženske v slavo Gospodu. To je praznik, ki praznuje prihod pomladi. Na tem prazniku boginjo Gauri častijo neporočene družinske ženske.

Baisakhi:

Baisakhi

Ta festival označuje hindujsko novo leto. To je začetek sezone žetve in se praznuje na vrhuncu poletja. To je zelo pomemben festival v kmetijski državi Haryana. Praznujemo ga 13. aprila. Sikhi na ta dan molijo pri gurudvarah. Pripravijo se pogostitve, ki jih porabijo po zaključku verskih obredov festivala. Skupnostno kosilo ali langar zaključujeta slovesnosti. Sejmi, pesem in ples so sestavni del tega praznovanja.

Teej:

prazniki haryana

Teej se vsako leto praznuje v državi Haryana. Praznovanja potekajo na Sawan Sudi. Pozdravlja sezono monsunov in se veseli prvih nalivov jugozahodnih monsunov. Dekleta si nanesejo kano na roke in od gospodinjstva prejmejo nova oblačila. Fantje so oproščeni dela. Pripravijo se pogostitve.

Družine se pridružijo in molijo. Puja je na voljo zjutraj. Piščanci so okrašeni, ob večerih ob prižigu svetilk prirejajo ples in pesem. Obstajajo procesije in hiše so okrašene s cvetjem in riževimi lučkami. Tempelji delijo milostinjo revnim. Družine se po dolgih prekinitvah ponovno združijo in skupaj praznujejo praznik Teej.

Ti festivali združujejo različne skupnosti v Haryani. Razkrivajo enotnost države in pisano raznolikost.