Himachal Pradesh je živahna severnoindijska država. V tem članku so navedeni najboljši festivali, ki se praznujejo v tej državi:

Znani festivali v Himachal Pradeshu:

Festival Holi:.

Praznik Holi z veliko navdušenja praznujejo v zvezni državi Himachal Pradesh. Holi je znan kot festival barv. Praznujemo ga vsako leto v mesecu marcu in traja dva dni. Prvi dan se začne s postom in molitvami. Zvečer se prižgejo kresi v počastitev zmagoslavja dobrega nad zlom. To simbolizira tudi konec ostrih zim. Drugi dan se začne z igranjem barv in vode. Čeprav se Holi praznuje po vsem Himachal Pradeshu, pa najbolj ekstravagantna praznovanja potekajo na mestih, kot sta Palampur v Kangri in Sujanpur v Hamirpurju.

Festival Lohri:

festivali himahalnega pradeša

Lohri je znan tudi kot Maghi festival. Ta praznik se vsako leto sredi januarja praznuje v Himachal Pradeshu. Ta praznik spominja na zadnji dan setve rabi ali ozimnic. Ta dan običajno označuje sredino zime. Ta praznik praznujejo kresi v skupnosti, plesi in ljudske pesmi.

Festival Gochi:

Festival Gochi vsako leto praznujejo v Himachal Pradeshu. Praznujejo ga v zvezni državi Bhaga Valley. Ta praznik praznuje rojstvo moškega otroka. Izvajajo se lažne poroke mladoletnih otrok, starih okoli šest let. Ker je to pozimi, se otroci na ta dan spominjajo z igranjem s snežnimi kepami.

Festival Baisakhi:

Baisakhi festival je zelo pomemben festival, ki ga praznujejo v Himachal Pradeshu. Poteka v mesecu aprilu. Spominja se prvega pomladnega dne ali prvega »Baisaka« in praznuje prehod zime. To je predvsem kmečki praznik. Ta praznik praznuje setev novih pridelkov. Ljudje se na ta dan kopajo v Gangi, na različnih mestih, kot je Rewalsar, Tattapani v bližini Shimle in pri jezerih Prashar v bližini Mandija. Obstajajo različni vaški sejmi, ki uvajajo in združujejo ples, rokoborbo in lokostrelstvo.

Gugga sejem:

Sejem Gugga je sejem, ki ga vsako leto praznujejo v različnih krajih Himachal Pradesha. Praznujejo ga in prirejajo v krajih, kot so Sirmour, Chamba in Bilaspur. Vsi sejmi potekajo v mesecu avgustu. Sejem Gugga časti Nag boga Gugge.

Festival Fullaich:

Festival Fullaich ali Phulech se vsako leto praznuje v različnih krajih Himachal Pradesha. Praznujejo ga in prirejajo v krajih, kot je Kinnaur. Festival poteka v mesecu septembru. To je znameniti jesenski cvetlični praznik, ki ga praznujemo ob koncu jesenske sezone. Za ta praznik se vaščani odpravijo na pobočja, da naberejo divjega cvetja in zbrano cvetje prinesejo na vaški trg. To cvetje se nato v molitvi daruje lokalnemu božanstvu. Zvečer so praznovanja, ples, petje in pogostitev.

Festival Dussehra:

Festival Dussehra je slavni festival, ki ga vsako leto praznujejo v različnih krajih Himachal Pradesha. Praznujejo ga predvsem v Kullu. Ta festival poteka v oktobru. V Kullu ob prazniku Dussehra ljudje zberejo več kot 200 božanstev iz doline in jih uporabijo, da se poklonijo Gospodu Raghunathjiju in ga prosijo, naj jih blagoslovi. ‘Srebrna dolina’ je polna plesa, petja in pogostitev. Zgodovina Himachal Pradesha, ki sega v 17. stoletje, je starodavni lokalni kralj Jaganand postavil na prestol idol Gospoda Rame ali kralja Raghunatha kot del svoje pokore. Lord Rama je postal božanstvo, ki ga častijo prebivalci doline. Tako je nastala zgodba o Kullu Dussehri.

Tako je Himachal Pradesh prežet z raznolikostjo kulturnikov. Ti festivali pomagajo razkriti pravo bistvo določene družbe.