Mizoram je eno tistih krajev, kjer se lahko ustavimo in zavohamo čudovito bujno zelenje, megla je pokrila oddaljene hribe, sladko dišeči cvetlični razgledi. Mizoram, ki leži na severovzhodnem hribovju, je ena od sedmih sestrskih držav, kjer lahko doživite nebesa na zemlji. Sestavljen je predvsem iz plemenskega prebivalstva, mizorami beseda za festival je kut. V Mizoram-Chapchar Kut, Mim Kut in Pawl kut potekajo tri kute. Vsi trije festivali so namenjeni izključno kmetijskim dejavnostim. Festivali se obeležujejo ob prihodu pomladi z ekstravagantnimi prazniki in zapletenimi tradicionalnimi plesi.

Festivali in kultura Mizoram s slikami:

Poglejmo si najboljše festivale in kulturo mizorama.

1. Chapchar Kut:

festivali mizoram

To je precej najstarejši festival v mizoramu. Na tem festivalu so kmetje posekali bambusove gozdove, da bi naredili prostor za sezonsko kmetovanje. To je sezona, ko kmetje čakajo, da se bambusovi kupi posušijo ali opečejo. Ta proces se imenuje Chapchar. Medtem ko Kut pomeni festival, zato režim sušenja kupe in festival praznovanja prihoda pomladi oblikuje pravi pomen chapchar kut.

Ljudje nosijo tradicionalna oblačila in klobuke iz perlic in papiga. Na tem festivalu ne nosijo čevljev. Izvaja se tradicionalni bambusov ples, kjer ženske plešejo ekstravagantno in okrasijo tradicionalna oblačila, ki jih izdelujejo, medtem ko moški sedijo na tleh in se med seboj pojejo tradicionalne pesmi.

Chapchar Kut praznujejo v vseh vaseh Mizo in je zelo pomembna kulturna tradicija v družbi. Ljudje iz različnih vasi so v preteklih letih razvili svoj edinstven način praznovanja festivala in nobena praznovanja nista enaka, zaradi česar je po svoje raznolika.

Chapchar Kut je danes postal najbolj priljubljen praznik v državi in ​​se odvija v mesecu marcu.

2. Mim Kut:

Mim kut je letni festival, podoben tudi chapchar kut. Bolj kot festival je živahna in barvita kulturna fešta, ki jo praznujemo z velikim pričakovanjem in ekstravaganco, zabava je majhen dejavnik v primerjavi s plesom in petjem, ki traja štiri do pet dni. Mim Kut je v bistvu festival koruze. Čeprav je vsak festival v Indiji ekstravaganten in bleščeč, festivali mizo niso edinstveni, ampak preprosti in raznoliki, zato bogata kultura.

Tradicija spoštovanja mrtvih poteka po že določenih običajih, ki so se uporabljali pred stoletji. Festival praznuje celotna država Mizoram z velikim navdušenjem. V času praznovanja Mim Kut velja, da mrtvi predniki obiskujejo hiše svojih otrok in sorodnikov, zanje se dajejo posebne daritve. Ta ponudba vključuje svežo zelenjavo, koruzo, kruh in ogrlice. Pogosto so oblačila posvečena tudi v njihove spomine.

Na splošno je prvi dan festivala namenjen ritualu darovanja mrtvih. Drugi dan večinoma vključuje zabavne in zabavne igre ter ples in petje. Obstaja tradicija, po kateri drugi dan obroke pripravljajo iz kruha, ljudje pa jedo obilen obrok iz krušnih predmetov.

Praznik Mim kut se praznuje v mesecih avgust-september, tik po uspešnem zaključku žetve koruze. Vzorci žetve prejšnjega leta so posvečeni umrlim dušam skupnosti.

3. Pawl Kut:

Tako kot drugi kuti tudi ta praznik praznuje veliko žetev slame. Pawl, kar pomeni slamo, se pobere decembra po mim kutu. Ta slamnati festival velja za nekakšen praznik zahvale, saj se praznuje tri mesece po mim kutu. Riževo pivo se med tem praznikom uživa predvsem z velikim veseljem med ljudmi. Različne vasi imajo različne načine praznovanja tega velikega praznika.

Obstaja še en festival, znan kot

4. Thalfavang Kut:

V novembru se praznuje tudi praznik žetve. To označuje začetek žetve. Različne skupnosti in plemena se zbirajo okoli in se v svojih zbirkah predstavijo v obliki pogostitve, ko veselo preživijo čas. Kulturne dejavnosti so poudarjene v obliki tradicionalnih iger in ob petju ali plesu in glasbi.