Lord Shiva je eden najmočnejših bogov hindujske religije. Njegov lik je naslikan z mnogimi odtenki, ki segajo od zaščitnika do uničevalca. Velja tudi za Adiyogija ali prvega asketa vesolja in ga opisujejo kot enigmatično osebnost. Zaradi svoje najvišje moči, moči in pomembnosti velja Lord Shiva za enega največjih bogov, ki jih pozna človeštvo! Ni čudno, zakaj mnogi starši raje poimenujejo svoje potomce po svojem najljubšem božanstvu- Lord Shiva. V tem članku smo zbrali 70 edinstvenih imen dojenčkov Lord Shiva za dečke in dekleta. Presenečeni boste, ko boste spoznali različna imena, s katerimi se njegovi bhakte prijazno obračajo na Šivo!

Imena otrok lorda Šive

70 najboljših imen Lord Shiva za dojenčke in deklice:

Ali trdno verjamete v božanske moči gospoda Šive? Ali vam ponavljanje šivanskih mantr v vaš um vrne mir in spokojnost? Zakaj potem ne izberete enega od teh imen Gospoda Šive za svojega novorojenega fanta ali deklico?

50 imen Lord Shiva za dojenčke:

Po besedah ​​Shiva Sahasranama obstaja približno 1000 različnih imen za Lorda Shivo, ki predstavljajo njegove edinstvene lastnosti in lastnosti. Sčasoma so ta imena doživela prenovo, ki je ustrezala naslednji generaciji, ki ima raje mešanico tradicije in sodobnosti. Torej, tukaj je nekaj priljubljenih imen fantov, povezanih z Lordom Shivo:

1. Ashutosh:

Beseda “Ashutosh” pomeni “tistega, ki je zlahka zadovoljen”. Po naših Puranah je Lord Shiva usmiljen in sočuten Bog, ki podeljuje blaginjo vsem svojim bhaktam ne glede na njihov status.

2. Stavka:

Dobesedni pomen besede “Aniket” je “tisti, ki naredi svet za svoj dom”. Kot asket je Shiva opisan kot gorski prebivalec brez posebnega bivališča. Zato se imenuje Aniket.

3. Achintya:

Beseda “Achintya” izhaja iz sanskrtskega jezika, kar pomeni “tistega, ki ga ni mogoče razumeti”. Shiva je opisan kot kompleksen lik, ki hkrati deluje kot zaščitnik in uničevalec.

4. Alok:

“Alok” je sanskrtska beseda, ki pomeni svetlobo ali razsvetljenje. Znano je, da je Lord Shiva dosegel stanje razsvetljenja in vstopil v stanje jogije. Zato se Siva imenuje tudi Alok ali Aloknath.

5. Bhairav:

Ime “Bhairav” izhaja iz hindujskega boga Kala Bhairave, ki velja za drugo obliko Gospoda Šive. Bhairav ​​je povezan z ostrostjo, agresivno in močno naravo, za katero mnogi starši menijo, da so zaželene lastnosti pri moškem otroku

6. Bhavesh:

“Bhavesh” izhaja iz dveh sanskrtskih besed “Bhava”, ki pomeni obstoj, in “eesh”, ki pomeni šiva. Šiva velja za Gospoda obstoja, ki mu je prislužil to ime. Alternative črkovanja so bhavish ali bhawesh.

7. Chandrasekhar:

“Chandra Sekhar” je eno najbolj priljubljenih imen, povezanih z Lordom Shivo. Beseda sanskrt pomeni “tisti, ki ima luno na kroni” – ki ni nihče drug kot Shiva. Majhne različice tega imena so Chandra Mouli, Chandrakanth itd.

8. Chatresh:

Chatresh je sodobno ime Lord Shiva za dojenčke. Ena razlaga tega imena je, da beseda “Chatra” pomeni dežnik, simbol zaščite. Torej, Chatresh lahko pomeni Shiv Ji, ki je končni zaščitnik človeštva.

9. Devesh:

Vsi vemo, da je Lord Shiva najvidnejši bog med drugimi hindujskimi božanstvi. Pravzaprav so Shaiviti verjeli, da je Shiva Gospod bogov, kar v sanskrtu pomeni Devesh. Ime je povezano z vrhovno močjo in vodstvenimi lastnostmi.

10. Devadev:

Še en naslov za Shivo je Devadev. To je sanskrtska beseda, ki pomeni “Bog bogov”. Lord Shiva je šef vseh hindujskih bogov, ki mu prinašajo to močno ime!

11. Durjay:

“Durjay” je drugo ime za Lord Shiva, kar pomeni nepremagljiv, nepremagljiv in nepremagljiv. Brez dvoma ni nobene božanske ali človeške sile, ki bi lahko premagala Šivo in zmagala v vojni proti njemu.

12. Dakshin:

V južni Indiji Šivo častijo v obliki Dakshinamurthyja, ki velja za guruja znanja. Zato mnogi ljudje raje uporabljajo dolgotrajne ali kratke oblike Dakshina za svoje novorojenčke.

13. Dhanvin:

Po hindujskih Puranah je Shiva omenjen kot velik lokostrelec, ki bi lahko sovražnike prestrašil z lokom in puščico Pinaka. Zato se imenuje tudi “Dhanvin”, kar pomeni Veliki lokostrelec.

14. Dhyandeep:

Shiva se imenuje tudi “Dhyandeep”, sanskrtska beseda, ki pomeni “luč znanja”. V skladu z našimi mitološkimi besedili je Shiva prikazan kot božanska sila z najnovejšim znanjem o vseh vidikih.

15. Devarsh:

Beseda “Devarsh” pomeni Božji dar. Če ste bhakta Šive in svojega dojenčka smatrate za njegov dar, izberite to ime. Sina lahko ljubeče nagovarjate z »Dev«, kar se nanaša tudi na Shivo (Har Har Mahadev)!

16. Dhruvah:

Shiva velja za boga meditacije, jogijske prakse, zaradi katere je vaš um stabilen in “nepremičen”. Zato se imenuje “Dhruva”, kar pomeni stacionarno silo.

17. Eeswar:

“Eeswar” je eno od vidnih imen Lorda Shive, kar pomeni Stvarnik in zaščitnik vesolja. Obstaja veliko različic črkovanja tega imena, na primer Ishwar, Eshwar, Eashwer itd.

18. Ekaling:

Lorda Shivo častijo kot “Ekling” v enem najstarejših templjev Udaipurja, Rajasthan. Po tradiciji mnogi ljudje, ki pripadajo temu območju in okoliškim regijam, svoje moške potomce imenujejo Ekling v čast svojega najljubšega božanstva.

19. Ekambar:

Obstaja več pomenov in interpretacij imena “Ekambar”. Po eni mitološki zgodbi so Shivo častili kot Ekamabareshwar v tempeljskem mestu Kanchipuram. Druga različica je, da Shiva velja za božansko silo, ki zapolnjuje celotno nebo in vesolje, zato se imenuje “Ekambar”.

20. Gaurinath:

Lord Shiva je soproga Gauri ali Parvati Devi. Zato se imenuje “Gaurinath” ali Gaurijev zakonec. To ime je lep primer, kako so ženske spoštovane v indijski kulturi in tradiciji.

21. Girish:

Sanskrtska beseda “Giri” pomeni gora. Lord Shiva velja za gospoda gora, zato je imenoval Giri (gora) in Eesh (vladar). Različice črkovanja so Gireesh, Giriesh itd.

22. Girindra:

Drugo ime za Lorda Shivo je “Girindra”, kar pomeni Gospod gora. Shiva je opisana kot gorski prebivalec, zlasti himalajskih vrhov. Ime simbolizira trdnost, dosežke, pot do uspeha itd.

23. Himanshu:

“Himanshu” je eno izmed priljubljenih imen indijskih fantov, kar pomeni “del ledu”. Lord Shiva živi na zasneženih gorah Himalaje, ki mu je prislužil to ime.

24. Harish:

Ime “Harish” je mogoče razlagati tako kot Lord Shiva kot Lord Vishnu, odvisno od sistema prepričanj. Tehnično je ime kombinacija obeh božanstev, pri čemer se Hari nanaša na Višnuja in Eesha na Šivo.

25. Ishaan:

Beseda “Isha” v sanskrtu pomeni gospodar ali gospodar vseh. Tako Ishaan pomeni Lord Shiva, ki je končni vladar sveta. Ishaan je tudi na lestvici sodobnih imen otrok za dečke.

26. Jatin:

Jatin pomeni “tisti, ki je ugoden”. Lord Shiva velja za zaščitnika in dobrotnika za vse, ne glede na to, ali je človeški ali božanski.

27. Jagadiš:

Ime “Jagadish” pomeni vladar sveta, ki ni nihče drug kot Lord Shiva. To je eden izmed najbolj priljubljenih izbir staršev, ki želijo, da bi njihovi otroci v življenju prevladali.

28. Jogesh:

Ime “Jogesh” v sanskrtu pomeni “kralj jogijev”. Jogiji so asketi, ki vadijo jogo in meditacijo, znanje, ki izvira od Gospoda Šive.

29. Jayanth:

Jayanth je drugo ime za Lord Shiva, kar pomeni “tisti, ki zmaga”. Shiva ni izgubil niti ene bitke in velja, da je nepremagljiva osebnost

30. Kailash:

Beseda “Kailash” se nanaša na sveto goro Himalaje, ki velja za sveto bivališče gospoda Šive. Prvotni pomen Kailasha v sanskrtu pomeni “nebesa” ali “kristal”.

31. Kedar:

Šivo častijo, saj je Lord Kedarnath eden od petih glavnih templjev Shive. “Kedar” pomeni Temnega. Mnogi ljudje, ki obiščejo ta kraj, raje izberejo to besedo za svoje moške otroke, da bi si prislužili božanske blagoslove.

32. Kaushik:

Beseda “Kaushik” se razlaga kot oseba, ki pozna skrite zaklade. Zato se Lord Shiva včasih imenuje Kaushik.

33. Lokesh:

Beseda “Lokesh” pomeni Gospodar sveta. Izhaja iz dveh sanskrtskih besed “Lok”, ki pomeni svet, in “Esh”, ki pomeni vladar ali Gospod.

34. Maheš:

Shiva se imenuje tudi Maheshwara ali Veliki vladar. Zato mnogi ljudje uporabljajo to besedo ali njeno krajšo različico – Mahesh kot ime za svoje moške otroke.

35. Mahadev:

Mahadev pomeni “največji vladar”, ki je Lord Shiva. Govori se, da lahko to ime povabi vse močne lastnosti Shivjija, kot so modrost, znanje, nepremagljivost itd.

36. Mrityunjay:

Mrityunjay pomeni “tisti, ki je premagal smrt”. Shiva se imenuje s tem imenom, saj je kljuboval vsakdanjim vidikom rojstva in smrti. To ime je običajno prednostno za otroke, ki so se v času rojstva soočili s težavami.

37. Nataraj:

Shiva je gospodar plesa, zato se imenuje Nataraj. Shivin kozmični ples uničevanja, imenovan ShivaTandava, ki je narejen za osvoboditev človeških duš iz iluzije sveta.

38. Neelakanta:

Ime “Neelakanta” izhaja iz dveh sanskrtskih besed “Neela”, ki pomeni modra, in “Kanta”, kar pomeni grlo. Shiva se imenuje božanstvo z modrim grlom, potem ko je pogoltnilo strup iz premetavanja mlečnega oceana.

39. Niranjan:

Nirajan je drugo ime Lorda Shive, kar pomeni “tisti, ki je brezhiben”. Izraz popolnoma ustreza Shivjiju zaradi njegove brezhibne in brezmadežne osebnosti, ki nima nobenih slabih lastnosti.

40. Omkar:

Omkar je zvok svetega zloga Om. Po hindujskem besedilu so Shiva Purana, Shiva in Om enaki. Zato se Shiva imenuje OmkaraSwarupa.

41. Pasupathi:

Beseda “Pasupath” pomeni gospodar živali. Po starodavni filozofiji so živali vsa bitja, ki jih vežejo sattva, rajas in tamas – tri gune. Shiva nas osvobaja teh in nam pomaga osvoboditi se, zato se imenuje Pasupathinath.

42. Pushkar:

Pushkar ima več pomenov, kot so modri lotos, sveto jezero in celo nebo. Velja za eno izmed številnih imen Gospoda Šive.

43. Rudra:

Rudra velja za vidno obliko brezoblične in brezoblične Šive. Pravzaprav Rig Veda, najstarejše Vede, v besedilih omenja Rudro in ne Shivo.

44. Shankar:

Verjame se, da je Shankar človeška oblika Gospoda Šive. To je eno izmed najbolj priljubljenih imen, ki jih navdihuje Shiva, za dečke.

45. Someshwar:

Shiva se imenuje tudi Someshwar, kar pomeni Gospodar Lune. Opazite lahko, da Shivo na njegovem grebenu predstavlja Cresent. Pravopisna varianta je Someshvar.

46. ​​Trilok:

Trilok je kratka oblika Triloknath, kar pomeni Vladar treh svetov – Zemlje, neba in pekla. To je eno od številnih imen Gospoda Šive.

47. Trishul:

Trishul ni neposredno ime gospoda Šive, ampak je njegovo božansko orožje. To je sanskrtska beseda za trident, ki simbolizira moč, prevlado in uničenje zla.

48. Umesh:

Šiva se imenuje tudi Umesh, kar pomeni Gospod Uma (Parvathi). To je tudi eno redkih indijskih imen, ki se začnejo s črko U.

49. Vyomdev:

Sanskrtska beseda “Vyom” pomeni prostor, nič ali Shoonya. Šiva velja za Gospoda vesolja, zato se imenuje Vyomdev.

50. Yayin:

Drugo privlačno ime Lord Shiva, ki dobro deluje za sodobno generacijo, je Yayin. Ta beseda pomeni tistega, ki je hiter, hiter in hiter. Ali ni tako v teh dneh večina fantov?

10 imen deklet, ki pomenijo Lord Shiva:

Če ste mislili, da so imena Lorda Shive samo za fante, ste se zmotili! Obstaja veliko ženskih imen, ki so tesno povezana z Gospodom Shivo. Oglejmo si vsako od teh spodaj:

51. Eeshwari:

Eeshwari je eno izmed najbolj priljubljenih imen deklet, povezanih z Lordom Shivo. To je ženska različica Eeshwarja, kar pomeni Bog. Torej, Eeshwari pomeni Boginja.

52. Isha:

Drugo priljubljeno ime Lord Shiva za dekleta je “Isha”. To je sanskrtska beseda, ki pomeni “tisti, ki ščiti”. Poleg bogatega pomena se Isha sliši tudi elegantno in moderno.

53. Rudrani:

Rudrani je ženska družina Rudra, prve znane oblike Lorda Šive. Na nek način se Rudrani sklicuje na boginjo Parvati, nekateri pa jo celo obravnavajo kot obliko boginje Durge.

54. Shivani:

Ime “Shivani” ima močno korenino zaradi svoje korenske besede “Shiva”. Dejanski pomen te besedne besede je “Shiva privrženec”.

55. Lavitra:

Lavitra je ime starodavnega orožja, ki spominja na srp. Hindujske Purane predlagajo povezavo tega orožja z Gospodom Šivo. Zato nekateri starši raje uporabljajo to ime zaradi tega odnosa do Shiv Jija in tudi zaradi njegove redkosti.

56. Natyapriya:

Znano je, da Lord Shiva uživa v plesu, še posebej, če je ekstatičen. Zato se imenuje “Natya Priya”. Zaradi svojega ženskega zvoka je izraz primeren za poimenovanje deklet.

57. Pranavi:

Pranavi izvira iz sanskrtske besede “Pranava”, ki je prvi zvok vesolja – Aumkara. Je tudi eno od številnih imen boginje Parvathi.

58. Shambhavi:

Shambhavi izhaja iz dveh sanskrtskih besed “Sham”, ki pomeni blaženost, in “bu”, kar pomeni obstoj. Torej, ime pomeni “tisti, ki se rodi iz sreče”. Boginja Durga se imenuje tudi ime Shambhavi.

59. Shankari:

Shankari je eno od imen boginje Parvati. Pomeni “sopotnik Shankarja (Lord Shiva)”. Ime ima pozitivne in mirne vibracije v primerjavi z drugimi imeni, povezanimi s Shivo.

60. Tejaswini:

Tejaswini pomeni “tisti, ki je sijoč ali briljanten”. Šiva se zaradi razsvetljujoče osebnosti pogosto imenuje “Tejas” in od tod izvira ime.

5 Unisex imen za dojenčke, povezanih z Lordom Shivo:

Če iščete spolno nevtralna imena, ki pomenijo Lord Shiva, si oglejte spodnji seznam:

61. Sukhada:

Sanskrtska beseda “Sukhada” pomeni tistega, ki daje srečo. Kdo drug, razen Lord Shiva, lahko v naše življenje prinese neizmerno veselje in blaženost? To ime je primerno za dečke in dekleta.

62. Varada:

Sanskrtska beseda “Varada” pomeni “tisti, ki daje koristi”. Lord Shiva je znan po svoji velikodušnosti pri podeljevanju darov svojim bhaktam.

63. Arha:

Arha pomeni “hvalevreden”. Zato ga Shivini bhakte nagovarjajo s tem imenom, saj je vreden vseh pohval in dobrih besed.

64. Bilwa:

Bilwa je sanskrtsko ime drevesa Bel, ki se uporablja za čaščenje Gospoda Šive. Zaradi svoje svetosti se Bilwa ali Bilva uporablja za poimenovanje fantov in deklet.

65. Sadah:

Shiva se imenuje “Sadah Shiva”, ker je večen in nesmrten. Ime dobro deluje za oba spola zaradi svojega nevtralnega pomena.

5 imen otrok dvojčkov, povezanih z Gospodom Shivo:

Tukaj je 5 kompletov otroških imen za dvojčke, ki so povezani s Shiv Ji:

66. Vrisan – Vrishank:

Če iščete nabor imen, povezanih s Shivo, za dečke dvojčke, poskusite z Vrisanom in Vrishankom. “Vrisan” je drugo ime Lorda Shive in “Vrishank” pomeni tistega z bikom (Vrishabham je Bik v sanskrtu).

67. Mallesh – Mangesh:

Dva priljubljena imena Lord Shiva za fantka dvojčka sta Mallesh in Mangesh. Mallesh izvira iz besede “Mallikarjuna”, oblika Shiva in Mangesh naj bi bila reinkarniran lik Shive.

68. Shiva – Shivathmika:

Imena Shiva in Shivathmika sta najboljša imena Shiva za fantka in deklico dvojčico. Shiva je neposredno ime Lorda Shive, Shivathmika pa je “Šivina duša”.

69. Suprita – Suragana:

Shiva se zaradi svoje prijetne osebnosti imenuje tudi “Supritha”. Suragana pomeni “tisti, ki ima za svoje obiskovalce bogove”. Obe imeni sta primerni za deklice dvojčka.

70. Akshay – Akhil:

Imena Akshay in Akhil sta primerna imena za fantke dvojčke. Akshay pomeni “tisti, ki je večen ali nesmrten”. Akhil je sanskrtska beseda, ki pomeni “popoln”.

To so nekatera izmed najboljših imen otrok Lord Shiva za vaš božanski dar (vašega otroka). Čeprav smo se najbolj potrudili dati najboljše razlage in pomene teh besed, lahko pride do razlik v njihovem dojemanju. Če imate na tem seznamu še kakšno takšno ime, povezano s Shivo, nam to sporočite!

ODGOVORNOST: Pomembno je omeniti, da imajo lahko ta imena v različnih državah, kulturah in jezikih različne pomene. Zato se prepričajte, da v celoti razumete simboliko imena v vaši lokalni kulturi, preden ga izberete za svojega otroka. Ne zanašajte se na gradivo v tem članku, saj podatki niso podprti z obsežnimi raziskavami ali mnenji strokovnjakov.