Prekomerna telesna teža in debelost sta ena največjih zdravstvenih težav na svetu. Ljudje v tem natrpanem urniku nimajo časa računati na vaje, zato so ljudje danes vse bolj debeli. Vendar je treba najti rešitev, ker v veliki meri skrajša življenjski cikel. Prav tako povzroča depresijo, sladkorno bolezen, težave s srcem, visok krvni tlak, debelost, krhkost kosti in še veliko več. Zato se ljudje vse bolj zavedajo svojega zdravja in preizkušajo različne diete in načine za zmanjšanje telesne teže. Poleg vaj in pravilne in uravnotežene prehrane lahko celostni pristop k hujšanju preizkusimo tudi s pomočjo eteričnih olj.

Eterična olja za hujšanje

Nekatera eterična olja imajo sposobnost izgorevanja maščob in odstranjevanja škodljivih toksinov iz našega telesa. Razen teh imajo eterična olja še druge prednosti, kot so krepitev imunosti, lajšanje stresa in prehranjevanja, zmanjšanje zadrževanja tekočine v našem telesu in številne druge. V tem članku bomo videli, kako eterična olja in katera eterična olja so najboljša za hujšanje in kako delujejo.

Najučinkovitejša eterična olja za hujšanje:

Eterična olja se ekstrahirajo in destilirajo iz rastlin v njihovi najčistejši obliki in imajo številne neverjetne koristi. Pomagajo z zmanjšanjem tesnobe, izboljšanjem prebave, zmanjšanjem depresije. Eterična olja posredno pomagajo tudi pri hujšanju, saj zavirajo željo po hrani in odpravljajo celulit. Če poskušate izgubiti odvečne kilograme, razmislite o dodajanju eteričnih olj kot naravne alternative za hujšanje.

1. Eterično olje cimeta:

Eterično olje cimeta

Cimetovo olje je izjemno učinkovito pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi in ​​s tem zmanjšuje željo po sladkorju. Zavira lakoto in izboljšuje sitost z znižanjem ravni sladkorja v krvi. Poleg tega služi kot kardioprotektivni faktor, saj zmanjšuje vnetje in sprošča krvne žile. Cimet lahko uživate notranje ali ga razpršite doma za dolgotrajne koristi.

Kako ga uporabljati:

 • Eterično olje cimeta lahko dodate v toplo vodo ali čaj in porabite za boljše rezultate.
 • Za boljše rezultate lahko eterično olje dodate tudi v kopel.
 • Cimetovo olje lahko razpršite tudi doma in ga vdihnete neposredno za zmanjšanje lakote.

2. Eterično olje ingverja:

Ingverjevo olje

Ingverjevo olje pomaga pri zmanjševanju telesne teže. Najboljše prednosti ingverjevega olja so, da zavira apetit, spodbuja boljši spanec, izboljša proces prebave in predvsem spodbuja hujšanje. S pomočjo tega eteričnega olja se izboljša absorpcija hranil in izboljša prebava. Spojina, imenovana gingerol v ingverju, ima antioksidativne lastnosti in zmanjšuje vnetja in otekline v telesu. Bistveno izboljša presnovo in tako pomaga pri izgubi teže.

Kako uporabljati eterično olje ingverja:

 • Eterično olje lahko zmešate z olivnim ali kokosovim oljem in nanesete na območja, kjer se odlagajo prekomerne maščobe. Dobro masirajte pol ure. Po 30 minutah ga sperite s čisto vodo.
 • Če ne želite iti skozi težave, ga lahko med kopeljo za nekaj časa vlijete v kopel in dobite dobre rezultate..
 • Čaju ali smutiju lahko dodate tudi 2-3 kapljice eteričnega olja ingverja za povečano presnovo in hujšanje.
 • Razprševanje eteričnega olja ingverja doma bo izboljšalo razpoloženje in zmanjšalo žejo po lakoti ter posredno spodbudilo hujšanje.

3. Eterično olje sladke pomaranče:

Eterično olje sladke pomaranče

Eterično olje sladke pomaranče ima antioksidativne lastnosti in vsebuje vitamin c, ki pomaga pri zmanjševanju maščob iz našega telesa. Povzroča zmanjšanje apetita in tako pomaga pri izgubi teže. Zmanjšuje tudi raven holesterola in zmanjšuje patološke spremembe jeter in maščobnih tkiv. Sladka pomaranča pomaga pri spodbujanju hujšanja s povečanjem metabolizma. Znižuje raven holesterola in deluje kot dvig razpoloženja, da zmanjša prehranjevanje, ki ga sproži stres. Pomaga pri aktivni absorpciji hranil in spodbuja občutek sitosti ter posredno preprečuje povečanje telesne mase. (1)

Kako uporabljati eterično olje sladke pomaranče:

 • Vzemite kozarec vode. Dodajte dve do tri kapljice eteričnega olja sladke pomaranče. Pijte ga, preden sedite za obroke, da zmanjšate vnos hrane in povečate občutek sitosti.
 • Vzemite vato. Nanj kapnite nekaj kapljic eteričnega olja pomaranče. Preden se usedete za ustrezen obrok, zavohajte hlape, ki od tam izvirajo. To bo zmanjšalo raven apetita in zmanjšalo prenajedanje.
 • Razpršite olje v svojem domu ali na delovnem mestu za naravno dvigovanje razpoloženja in zmanjšanje lakote.

4. Eterično olje grenivke:

Eterično olje grenivke

Eterično olje grenivke poveča metabolizem z aktiviranjem encimov, ki pomagajo pri razgradnji telesne maščobe. Vsebuje spojine, kot je D-limonen, ki povečajo presnovo in izboljšajo absorpcijo in prebavo hranil. Znano je tudi, da olje grenivke vpliva na avtonomni živčni sistem, ki uravnava pomembne telesne funkcije, kot je prebava, zmanjšuje apetit in spodbuja hujšanje. Zmanjšuje holesterol z zmanjšanjem peroksidacije lipidov in čisti limfni sistem.

Kako uporabljati eterično olje grenivke:

 • Nanesite 2-3 kapljice olja grenivke in ga vmasirajte na področja, kjer se odlaga maščoba. Pustite delovati eno uro in nato sperite.
 • Dodajte 2-3 kapljice tega olja v kozarec tople vode in ga porabite na tešče za povečano presnovo in boljšo izgubo teže.
 • Razpršite ga v svojem domu, da izboljšate razpoloženje in zmanjšate željo po lakoti.

5. Eterično olje komarčka:

Eterično olje komarčka 1

Eterično olje komarčka je znano po svojih lastnostih zmanjševanja telesne teže. Spodbuja želodčne encime in pospešuje prebavo ter pospešuje presnovo. Komarček razgradi maščobne obloge v krvnem obtoku, da se uporabi kot energija. Vsebuje melatonin, ki uravnava cikel spanja in budnosti ter s kakovostnim spanjem zmanjšuje željo po hrani. Deluje tudi kot diuretik in zmanjšuje težo vode v telesu.

Kako uporabljati eterično olje komarčka:

 • Znano je, da olje komarčka, če ga jemljemo kot dodatek, izboljša prebavo in pospeši presnovo.
 • Dodajte 2-3 kapljice v kozarec vode in popijte, da izboljšate presnovo in povečate izgubo teže.
 • Razpršite olje komarčka v svojem domu, da dvignete razpoloženje in zmanjšate lakoto.

6. Eterično olje kurkume:

Kurkuma

Ko gre za vprašanje hujšanja, ne smemo pozabiti na vlogo eteričnega olja kurkume. Med različnimi drugimi prednostmi uporabe eteričnega olja kurkume so bistvene, da pomaga pri izboljšanju procesa prebave in posledično pomaga pri čiščenju črevesja. Kurkumin, spojina v kurkumi, je antioksidant in zavira vnetja, kar je eden glavnih razlogov za debelost. Znano je, da neposredno zavira rast maščobnega tkiva. Uravnava raven sladkorja v krvi z zmanjšanjem insulinske rezistence v telesu.

Kako uporabljati eterično olje kurkume za hujšanje:

 • Vzemite eno skodelico tople vode in dodajte med, limono in nekaj kapljic eteričnega olja kurkume. Vzemite ga po obroku.
 • Dodajte 5-6 kapljic kurkumovega olja v nosilno olje, kot je kokosovo olje, in ga masirajte na problematična področja 10-15 minut. Pustite delovati eno uro in nato sperite.
 • Razpršite in vdihnite 2-3 kapljice eteričnega olja kurkume, da zmanjšate lakoto in stabilizirate razpoloženje.

7. Eterično olje brina:

Eterično olje brina velja za zelo koristno pri izgubi teže. Pomaga pri razstrupljanju telesa in pomaga telesu pri odpravljanju strupenih odpadkov. Brin izboljša tudi presnovo in prebavo ter tako spodbuja hujšanje. Podpira naravno sposobnost telesa, da se znebi neželenih snovi. Dvigne razpoloženje in se bori proti depresiji, s čimer se zmanjša želja po sladkorju in stres.

Kako uporabljati eterično olje brina za hujšanje:

 • Po tem, ko ste jo napolnili s toplo vodo, dodajte nekaj kapljic eteričnega olja mete. Za dobre rezultate namočite v kopeli pol ure,
 • Kokosovo olje ali oljčno olje zmešajte z eteričnim oljem brina in ga 30 minut masirajte na pitanje. Sperite ga s čisto vodo.

8. Eterično olje limone:

Eterično olje limone

Limona je odličen razstrupljevalec, ki vodi v odstranjevanje toksinov iz telesa. Izboljša prebavo in poveča absorpcijo hranil ter poveča energijo. Izboljša tudi presnovo in spodbuja hujšanje. Študije so pokazale, da vdihavanje limoninega olja spodbuja razpoloženje in zmanjšuje hrepenenje po sladkorju, kar je lahko zelo koristno pri doseganju vaših ciljev hujšanja.

Kako uporabljati eterično olje limone za hujšanje?

 • Zjutraj v vrelo vodo dodajte 2-3 kapljice limoninega olja in ga popijte na tešče, da spodbudite hujšanje.
 • Dodajte 5-10 kapljic limoninega olja v kad s toplo vodo in jo namočite za hujšanje.
 • Razpršite limonino olje doma in v pisarni, da zmanjšate apetit in lakoto.

9. Eterično olje evkaliptusa:

Olje evkaliptusa

Olje evkaliptusa ima močno aromo, ki je zelo osvežujoča in naravno dvigalo razpoloženja. Zmanjšuje apetit, hrepenenje po sladkorju in spodbuja hujšanje. Eukaliptus blaži tesnobo in s tem učinkovito nadzoruje prehranjevanje s stresom. Izboljša presnovo in poživi čute, da izboljša splošno zdravje.

Kako uporabljati eterično olje evkaliptusa za hujšanje?

 • V kadico s toplo vodo dodajte 5-10 kapljic evkaliptusovega olja in jo namočite pol ure.
 • Razpršite olje evkaliptusa v vašem domu ali delovnem prostoru za naravno okrepitev razpoloženja in zmanjšan apetit, kar vodi do izgube teže.

10. Eterično olje rožmarina:

Rožmarinovo olje 1

Eterično olje rožmarina je močno aromatično olje, ki se uporablja za hujšanje. Glede na študijo lahko eterično olje rožmarina zmanjša raven stresnega hormona kortizola v telesu. Visoke ravni kortizola so povezane s povečanim stresom in vodijo v prenajedanje in debelost. Rožmarin tudi dvigne razpoloženje in zavira apetit, posredno spodbuja hujšanje.

Kako uporabljati olje rožmarina za hujšanje?

 • Dodajte 5-10 kapljic rožmarinovega olja v kad, polno mlačne vode, in jo namočite eno uro. Zmanjšuje stres in pretirano uživanje, povezano s stresom, kar vodi do izgube teže.
 • V vato dodajte 2-3 kapljice rožmarinovega olja in jo vdihavajte. Zmanjšuje stres in čustveno prehranjevanje.
 • Razpršite olje rožmarina v vašem domu in doživite zmanjšano lakoto in željo po sladkorju.

Neželeni učinki in tveganja uporabe eteričnih olj za hujšanje:

 • Nekateri ljudje so lahko alergični na določene vrste eteričnih olj. Pred uporabo katerega koli eteričnega olja za zdravljenje je vedno priporočljivo opraviti obliž.
 • Če ste noseči ali dojite, se pred uporabo katere koli vrste eteričnega olja najprej posvetujte s svojim zdravnikom.
 • Eterična olja so močna in lahko delujejo z nekaterimi zdravili, še posebej, če jih zaužijemo znotraj. Zato se pred uživanjem eteričnih olj vedno posvetujte z zdravstvenim delavcem, pa naj bo odmerek še majhen.
 • Pazite na onesnažena in umetna eterična olja, saj lahko povzročijo več škode kot koristi. Eterična olja vedno kupujte iz ekoloških virov.

Vsi vemo, da so uravnotežena prehrana, pravilna vadba in dober spanec ključni za hujšanje. Obstaja pa še veliko drugih naravnih zdravil, vključno z eteričnimi olji, ki lahko poskušajo shujšati brez stranskih učinkov. Vedno pa je varno, da se pred uporabo katerega koli alternativnega zdravila za hujšanje najprej posvetujete z zdravnikom. Hujšanje z eteričnimi olji je preprosto, enostavno in izjemno učinkovito. Katera so vaša najljubša eterična olja med tistimi, ki ste jih preizkusili? Sporočite nam. Radi bi slišali, kaj govorite!!