Lanena semena so znana kot ena izmed prvotnih “super živil”, ki so popolnoma vredna naslova. Ta drobna rdečkasto rjava semena imajo ogromno koristi za naše telo. Lanena semena se uporabljajo tudi za zmanjšanje telesne teže pri debelih ljudeh in obvladovanje telesne teže pri zdravih posameznikih. Vključitev lanenih semen v vašo dnevno prehrano naj bi preprečila številne bolezni, povezane s prekomerno telesno težo!

Laneno seme je vrsta živil, ki se široko gojijo v državah Evrazije in Sredozemlja. Znani so tudi kot “laneno seme” ali “navadni lan”. V Indiji jih imenujejo z različnimi imeni, kot so »Alsi« v hindujščini, gudžarati in pandžabi, »Ali Vidai« v tamilščini, »Agase« v kanadščini, »Jawas ali Alashi« v maratščini, »Avise Ginjalu« v telugu, »Tish ali Pesi «v bengalščini.

V tem članku bomo izvedeli sestavo lanenih semen in kako vplivajo na našo telesno težo.

uporaba lanenih semen za hujšanje

Kazalo:

 • Ali je laneno seme (Alsi) dobro za hujšanje?
 • Kako lanena semena pomagajo pri hujšanju?
 • Kakšni so načini uporabe lanenih semen za hujšanje?
 • Recept za pijačo iz lanenih semen za hujšanje
 • Koliko lanenih semen naj pojem na dan?

Ali je laneno seme (Alsi) dobro za hujšanje?

Lan je pridelek, bogat z vlakninami, poln topnih prehranskih vlaknin. (1) Ko se zmeša z vodo ali slino, se to sredstvo spremeni v lepljivo, voskasto snov, ki deluje kot naravno odvajalo. Lanena semena pomagajo pri gladkem gibanju črevesja, kar je zelo pomembno za zdravo telesno težo. Ne samo to, znano je tudi, da lanena semena obvladujejo raven lakote in zmanjšujejo željo po hrani ter tako posredno prispevajo k izgubi teže. (2)

Kako laneno seme pomaga pri hujšanju?

lanena semena zmanjšujejo težo

Poleg pomembnih hranil, kot so ogljikovi hidrati, beljakovine, vitamini in minerali, so lanena semena bogata tudi z nekaterimi sredstvi, ki vplivajo na sestavo vaše telesne mase. Tu so glavne prednosti uživanja lanenih semen za hujšanje trebuha in prekomerno telesno težo:

1. Omega maščobne kisline:

Semena vsebujejo približno 42% maščob, od tega 73% polinenasičenih maščobnih kislin, kot sta omega-6 in omega 3 kisline. Od tega je posebno sredstvo imenovano alfa-linolenska kislina (ALA), ki je povezano z izboljšanimi profili lipidov v krvi in ​​presnovnimi parametri telesa.

2. Lignani:

Lignani so kemične spojine v rastlinah in so močni antioksidanti. Posredno prispevajo k izgubi teže z izboljšanjem delovanja celic, ki izgorevajo maščobe. Znano je, da lignani v kombinaciji z učinki vlaknin znižujejo raven slabega holesterola (LDL), ki je neposredno povezan z debelostjo in zdravjem srca. (3)

3. Vlakna:

Presenečeni boste, ko boste izvedeli, da laneno seme vsebuje neverjetnih 95% prehranskih vlaknin. Obrok 2 žlici te sestavine vam lahko pomaga zadovoljiti 15-25% dnevnih potreb po vlakninah. To vlakno je sestavljeno iz sluzi, celuloze in lignina, kar prispeva k dobremu zdravju črevesja in izgubi trebušne maščobe.

Kakšni so načini uporabe lanenih semen za hujšanje?

Zdaj, ko ste razumeli impresivne načine, na katere vam lahko Alsi pomaga pri izgubi teže, je čas, da se naučite, kako jih uporabiti v svoji vsakodnevni prehrani:

 • Laneno seme lahko vzamete na različne načine – cela semena, olje, mleto pasto ali pražen prah. Od teh oblik lahko prebava celih semen traja malo več časa. Izločijo se iz trakta, ne da bi jih razgradili želodčni encimi, zato imajo zelo malo koristi.
 • Vedno se morate prepričati, da so semena pravilno žvečena, da povečate njegove lastnosti. Z mešanjem s slino se vlakna ekstrahirajo in prenesejo.
 • Najboljši način za uživanje lanenih semen je, da jih grobo zmeljete in dodate v žitarice za zajtrk ali solate.
 • Iz njih lahko naredite celo pasto in jo zmešate s svojimi smutiji za boljšo teksturo in koristi
 • Pražena semena lahko zmešamo z začimbami v aromatičen prah, s katerim lahko začinimo jedi.
 • Znano je tudi, da je laneno olje koristno pri hujšanju in ga lahko dodamo v solate ali juhe. Vendar ne vsebuje vlaknin in morda ni tako učinkovit kot seme samo.

Recept za pijačo iz lanenih semen za hujšanje

Tukaj je okusen, zdrav recept, ki ga lahko preprosto poskusite doma z lanenimi semeni, da bi pospešili pot hujšanja:

Sestavine:

 • Mleto laneno seme – 1 žlica
 • Limonin sok – 1 žlica
 • Vroča voda – približno 200 ml

Način priprave:

 • Vzemite skodelico vrele vode in ji dodajte lanena semena.
 • Dobro jih združite, dokler ne dosežete lepljive konsistence.
 • Dodajte nekaj kapljic limoninega soka.
 • Dajte ga takoj za boljše koristi.

Kako pogosto naj to storim?: Enkrat na dan.

Koliko lanenih semen naj pojem na dan??

Strokovnjaki priporočajo 2 žlici lanenih semen, kar je približno 16 g na dan. Posamezniki, ki imajo prekomerno telesno težo ali trpijo zaradi slabega holesterola, lahko zaužijejo do 5 žlic obroka. V zvezi s to mejo glede na vaš tip telesa in zahteve je priporočljivo, da se obrnete na nutricionista ali usposobljenega medicinskega strokovnjaka.

Čeprav vam laneno seme vsekakor lahko pomaga pri doseganju ciljev hujšanja, se morate spomniti, da ni čarobna sestavina. Samo to ne zadošča za zmanjšanje telesne mase ali ravni maščob. Lan je treba kombinirati z zdravo prehrano, vadbo in življenjskim slogom, da se občutno izboljša. Za hitrejše rezultate se lahko celo pogovorite s svojim zdravnikom o dodatkih lanenih semen, kot so tablete in tablete. Torej, ko greste na Laneno pot?

Kako uporabljati lanena semena za hujšanje