Če ste navdušenec nad zdravjem, se morate že spoznati z zelenim čajem. Ampak, ste že slišali za zeleno kavo? Ja! To ste prebrali, kajne! Zelena kava je druga varianta običajne kave in se počasi prebija na mainstream trg. Uživanje zelene kave za hujšanje je postalo zadnja muha mlajše generacije in obstaja nekaj znanstvenih razlogov, ki podpirajo to priljubljenost.

V tem članku se bomo poglobili v povezavo med zeleno kavo in hujšanjem, skupaj z načinom priprave, koristmi, stranskimi učinki in najboljšimi blagovnimi znamkami zelene kave na trgu..

TOC:

 • Je zelena kava res koristna za hujšanje?
 • Kako uporabljati zeleno kavo za hujšanje?
 • Priporočena dnevna doza zelene kave
 • Priprava zelene kave za hujšanje
 • Je zelena kava dobra za nosečnice in otroke?
 • Zelena kava proti zelenemu čaju: kaj je bolje za hujšanje?
 • Top 5 najboljših zelenih kav za hujšanje
 • Pogosta vprašanja

Zelena kava za hujšanje

Je zelena kava res koristna za hujšanje?

Zeleno kavo pripravljajo iz surovih in nepraženih zrn rastline kave. Glede na študijo ekstrakti zelene kave (GCE) vsebujejo dve glavni učinkovini – kofein in klorogensko kislino, ki lahko zavirajo absorpcijo maščob in aktivirajo presnovo maščob v jetrih (1). Nekateri poskusi na miših so pokazali tudi, da je klorogenska kislina zelo učinkovita pri zniževanju ravni holesterola in trigliceridov (2).

Vendar ti poskusi ne zadostujejo za trditev, da se lahko ekstrakt zelenega čaja uporablja kot orodje za hujšanje. Študije so bile izvedene z uporabo omejenih vzorcev, ki ne morejo potrditi učinkovitosti in varnosti ekstrakta zelenega čaja za zmanjšanje telesne teže pri ljudeh (3).

Kako uporabljati zeleno kavo za hujšanje?

Obstajata dva načina uživanja zelene kave za hujšanje – pijača z zeleno kavo in dodatki z izvlečkom zelene kave.

1. Pijača iz zelene kave

Zeleno kavo lahko pripravimo tako, da zrna zelene kave vlijemo v vročo vodo. Rezultat je bistra tekočina zelene barve, ki ima edinstven zeliščni vonj in okus, za razliko od aromatične črne kave. Ker je fižol surov in nepražen, je iz njega težko narediti mleti prah. Tiste, ki jih dobite na trgu, fižol posušite, dehidrirajte in iz njih naredite grob prah.

Zelena kava vsebuje nekoliko večji odstotek kofeina kot črna sorta. Stranskim učinkom se lahko izognete tako, da omejite vnos te pijače ali se odločite za sorto brez kofeina.

2. Dodatki zelene kave

Še en najboljši način uporabe zelene kave za hujšanje je jemanje dodatkov. Kapsule zelene kave vsebujejo velike količine klorogenske kisline in vas tudi rešijo neprijetnega okusa topne oblike pijače. Vendar teh tablet ne morete jemati brez posvetovanja z zdravnikom, saj lahko preveliko odmerjanje povzroči veliko zdravstvenih tveganj.

Priporočena dnevna doza zelene kave

Odmerek zelene kave je odvisen od starosti, zdravstvenega stanja in še več, ni jasne ugotovitve o priporočenem dnevnem odmerku zelene kave za hujšanje. Toda v eni študiji so bolniki prejemali odmerek 400 mg ekstrakta zelene kave na dan in niso imeli nobenih stranskih učinkov (4).

Če želite biti varnejši, lahko omejite vnos zelene kave na 200-400 mg na dan. To je lahko enako 2-3 skodelicam zelene kavne pijače na dan.

Priprava zelene kave za hujšanje?

Zeleno kavo lahko pripravimo iz celih zrn kave, prahu ali ekstrakta, ki so na voljo na trgu. Tukaj je nekaj korakov za pripravo skodelice sveže zelene kave za hujšanje:

Sestavine:

 • Cela zrna ali prah zelene kave
 • Voda

Način priprave:

 • Vzemite nekaj zrn zelene kave in jih za nekaj časa namočite v vodi
 • Ta korak preskočite, če uporabljate zeleno kavo v prahu
 • Zdaj zavremo nekaj vode in dodamo namočena semena ali prah
 • Kuhajte 10 minut in občasno premešajte
 • Ugasnite plamen in pustite tekočino nekaj časa nemoteno
 • Kavo filtrirajte in jo takoj porabite

OPOMBA: Če uporabljate ekstrakt zelene kave, ga dodajte v eno skodelico vrele vode in premešajte, da se takoj porabi.

Priporočila za postrežbo: Zelena kava nima lastnega okusa, zato je za uživanje v pijači priporočljivo dodati nekaj medu ali druge arome.

Je zelena kava dobra za nosečnice in otroke?

Za razumevanje varnosti zelene kave pri nosečnicah in otrocih ni velikih kliničnih študij. Zelena kava vsebuje velike količine kofeina, ki ga med nosečnostjo običajno ne priporočamo. Tudi otroci lahko pri majhnih odmerkih kofeina doživijo neželene učinke. Zato se otroci in ženske, ki so noseče in dojijo, raje izogibajte zeleni kavi, da preprečite vsa neželena tveganja.

Zelena kava proti zelenemu čaju: kaj je bolje za hujšanje?

Je zelena kava boljša od zelenega čaja za hujšanje? To je neskončna razprava, saj imata obe pijači lastne koristi za zdravje. Zeleni čaj je bogat z antioksidanti in kofeinom, ki lahko povečata metabolizem s povečanjem termogeneze. Obstaja veliko študij, ki dokazujejo, da lahko zeleni čaj podpira izgubo teže s povečanjem stopnje oksidacije maščob med vadbo.

Kar zadeva zeleno kavo, je na voljo minimalno informacij o tem, kako povzroča hujšanje. Ena pogosta teorija je, da zelena kava vsebuje klorogensko kislino, ki lahko spodbudi izgubo maščobe v telesu, medtem ko visoka vsebnost kofeina lahko pomaga pri zmanjševanju telesne teže.

Tako lahko zeleni čaj in zelena kava spodbujata hujšanje in imata tudi svoj niz stranskih učinkov!

Top 5 najboljših zelenih kav za hujšanje

Ali nameravate jutranjo skodelico kave ali čaja nadomestiti z zeleno kavo? Tu je nekaj najbolj zaupanja vrednih blagovnih znamk zelene kave za hujšanje v Indiji:

1. Sinew Nutrition v prahu zelene kave v zrnu

Sinew Nutrition v prahu zelene kave v zrnu

KUPI ZDAJ

Sinew Arabica Green Coffee Beans v prahu je 100% verodostojen in neokrnjen izdelek, ki prihaja iz podjetja HealthGenieIndia. Fižol se pridobiva z ekoloških kmetij in se pripravlja v higienskih pogojih. Ta zelena kava v prahu je brez kofeina in nepražena, da ohrani največjo količino klorogenske kisline za podporo hujšanju.

2. Neuherbs organska zelena kava

Organska zelena kava Neuherbs

KUPI ZDAJ

Zelena kava Neuherbs je še ena najboljša blagovna znamka, ki ponuja sveža in nepražena zrna. Je 100% organsko in vsebuje največje količine klorogenske kisline. Blagovna znamka ponuja tudi brezplačno posvetovanje o prehrani za dosego vaših fitnes ciljev.

3. Izvleček zelene kave v zrnu Wellona

Izvleček zelene kave v zrnu Wellona

KUPI ZDAJ

Ekstrakt Wellona Green Coffee Bean je v obliki kapsul za lažjo uporabo. Vsaka steklenica vsebuje 60 temno zelenih kapsul, ki vsebujejo le 20 mg kofeina, za razliko od običajne kave. Raziskave tudi potrjujejo, da so bile kapsule ekstrakta zelene kave Wellona učinkovite pri spodbujanju telesne maščobe in hujšanju.

4. GreenBrrew instant zelena kava v prahu

Greenbrrew instant kava v prahu

KUPI ZDAJ

Če iščete skodelico instant zelene kave, je to najboljši izdelek na trgu. GreenBrrew Green Coffee je na voljo v škatli z 20 vrečkami naravne instant kave. Vsebino vsake vrečke lahko samo izpraznite v skodelico vrele vode in v nekaj minutah uživate v okusnem napitku.

5. Vihado Nutrition Zeleni kavni zrna v prahu

Vihado Nutrition kavni zrna v prahu

KUPI ZDAJ

Vihado zeleni kavni prah v prahu je 100% varen in ekološki izdelek, ki podpira uravnavanje telesne teže. Obogaten je z antioksidantnim GCA prahom za izboljšanje imunosti in pospešitev metabolizma. Ker ne vsebuje dodatkov, ste lahko prepričani, da boste s tem praškom dobili največ koristi.

Torej ljudje! Ali nameravate uporabiti zeleno kavo za hujšanje? Če ste ga že začeli uporabljati, nam sporočite svoje izkušnje in rezultate. Prav tako nas nenehno obveščajte o vseh zanimivih receptih zelene kave, da bo še bolj zanimiva in okusna!

ODGOVORNOST: Ta članek je zgolj informativne narave in ne podpira zelene kave za hujšanje ali katerega od zgoraj omenjenih izdelkov. Vsebina nikakor ni namenjena nadomestku strokovnega zdravniškega nasveta, diagnoze ali zdravljenja hujšanja. Hujšanje je treba doseči z ustrezno prehrano in življenjskim slogom, rezultati pa se lahko razlikujejo od osebe do osebe.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori (FAQ):

1. Ali lahko pijem zeleno kavo na prazen želodec?

Uživanje pijače, bogate s kofeinom, kot je zelena kava na prazen želodec, lahko sproži sproščanje želodčne kisline. To lahko povzroči pekoč občutek v želodcu, refluks kisline in razjede. Zato strokovnjaki priporočajo uživanje zelene kave med obroki za zatiranje apetita in podporo uravnavanju telesne teže.

2. Kakšen je okus zelene kave?

Zelena kava je pripravljena iz nepraženih, surovih zrn in nima značilne arome kave. Pravzaprav ljudje zaradi načina priprave in doseženih rezultatov menijo, da je to bolj kot zeliščni čaj kot kava. Če torej pričakujete aromatično kavo, boste morda nekoliko razočarani!

3. Ali obstajajo kakšne druge prednosti pitja zelene kave?

No, nekaj minimalno opravljenih študij je pokazalo, da lahko zelena kava zavira apetit, vzdržuje raven sladkorja v krvi in ​​pomaga pri obvladovanju hipertenzije. Vendar ni na voljo dovolj dokazov, ki bi podprli te trditve, zato bi morali počakati na več poskusov, da bi to potrdili!