Lasje za otroka se v maternici proizvajajo na toplem. Te plodove dlake nadomestijo majhna, tanjša lasna vlakna, imenovana vellus las, tik preden se rodimo. Ko dopolnimo 2 leti, se vsi velusni lasje na lasišču nadomestijo z debelimi, dolgimi, zrelimi končnimi lasmi. Vzrok za izpadanje las pri otrocih je del cikla rasti las in je normalen. Zdravje in prehrana imata zelo pomembno vlogo pri rasti otrokovih las.

Vzroki za izpadanje las pri otrocih

S staranjem opazimo, da naši lasje padajo bolj, kot bi morali, zaradi česar jih moramo sprejeti kot del procesa staranja. Šokantno pa je, da je v teh dneh pri otrocih opaziti izpadanje las ali plešavost. Otroci, stari dve leti, trpijo zaradi alopecije in redčenja las. Čeprav izpadanje las ne vpliva na zdravje in dobro počutje telesa, ima resne psihološke in čustvene učinke, zato mu je treba nameniti ustrezno pozornost in zdravljenje.

Poglejmo različne dejavnike in stanja, ki povzročajo izpadanje las pri otrocih.

Vzroki za izpadanje las pri otrocih:

Za izpadanjem las pri otrocih obstajajo različni psihološki, fiziološki in okoljski dejavniki. Čeprav je v večini primerov mogoče zdraviti, je včasih, odvisno od stanja, lahko trajno. Otroški dermatolog lahko zlahka diagnosticira vzrok in stanje ter predlaga ustrezen postopek zdravljenja. Pogovorimo se o nekaterih najpogostejših medicinskih in nemedicinskih vzrokih za izpadanje las pri otrocih.

Zdravstveni vzroki izpadanja las pri otrocih:

1. Tinea Capitis:

To je glivična okužba lasišča in je najpogostejši vzrok za izpadanje las pri otrocih. Skupina gliv za to okužbo se imenuje dermatofiti, ki se hranijo z beljakovinami las, imenovanimi keratin. Ta gliva napada lasne mešičke in lasne grede, povzroča izpadanje las v madežih in zlomljene lase na površini kože. Drugi simptomi vključujejo srbeče lasišče, pordelost in luščenje lasišča ter otekle bezgavke v zadnjem delu vratu, ki jih spremlja nizka telesna temperatura. Vizualni pregled, test Woodove svetilke in mikroskopski pregled vzorcev kože so običajne diagnostične metode. Pokrovček Tinea je nalezljiv, otroci pa se morajo izogibati deljenju ščetk za lase, izdelkov za lase, prevlek za blazine itd. Zdravimo jih s peroralnim tečajem proti glivicam, ki traja osem tednov.

2. Alopecia Areata:

Alopecia Areata je avtoimunska bolezen, pri kateri imunski sistem napade lasne mešičke osebe in povzroči izpadanje las. Začne se z nenadnim izpadanjem las z okroglimi ali ovalnimi madeži; ti madeži so gladki brez luščenja ali pordelosti. Hujša primera tega avtoimunskega stanja sta totalna alopecija in univerzalna alopecija. Pri alopeciji totalis se izgubijo vsi lasje na lasišču, pri alopeciji Universalis pa vsi lasje na telesu. Lasje sicer po nekaj mesecih ali letu spet zrastejo, vendar se ta vzorec nadaljuje šele potem, ko ponovno odpadejo. Za to stanje ni posebnega diagnostičnega testa, vendar se zaključi na podlagi vizualnega pregleda in izključitve drugih pogojev. Čeprav ni zdravila, se nekateri steroidi, terapija z ultravijolično svetlobo, lokalna zdravila itd. Uporabljajo za sproščanje ponovne rasti las, vendar z nizko stopnjo uspešnosti.

3. Trihotilomanija:

Trichotillomania je stanje, pri katerem otrok prisilno odtrga lase iz korenin, kar povzroči izpadanje las v madežih in zlomljenih laseh. Čustveni in psihološki stres in tesnoba, ki jih sprožijo stresne ali travmatične razmere, povzročajo to stanje. Čeprav nekatere raziskave to vedenje povezujejo tudi z obsesivno-kompulzivno motnjo (OCD). To stanje zdravimo z vedenjsko terapijo in psihološko terapijo. Lasje zrastejo, ko se obnaša vedenje in če lasni mešički niso nepopravljivo poškodovani ali brazgotinski.

4. Telogenski izliv:

Telogeni izliv je stanje izpadanja las, pri katerem se prameni las prezgodaj potisnejo v fazo mirovanja, kar povzroči delno ali popolno plešavost. Cikel rasti las ima tri faze – fazo rasti, prehodno fazo in fazo mirovanja. Ko se faza počitka konča, se pramen las opusti in začne se nov cikel z rastjo nove pramene las. Izpadanje okoli 100 pramenov na dan je normalno. Ko prameni las vstopijo v fazo mirovanja prezgodaj in prekinejo normalno rast, se hitro in prezgodaj izločijo. To stanje povzročajo fizični in duševni stres, kot so poškodbe, visoka vročina, operacija, čustveno stresni in travmatični dogodki itd. Lasje zrastejo, ko stresni dogodek mine, običajno v šestih mesecih do enega leta.

5. Hipotiroidizem:

V tem stanju ščitnica izloča nezadostne ščitnične hormone. Ščitnični hormon pomaga nadzorovati in uravnavati različne presnovne funkcije v telesu, premajhna proizvodnja teh hormonov vodi do različnih presnovnih neravnovesij, ki povzročajo izpadanje las, povečanje telesne mase, suho kožo, bolečine v sklepih, utrujenost itd. To stanje diagnosticiramo s krvno preiskavo. Zdravi se s tečaji peroralnih zdravil. Lasje začnejo rasti nazaj takoj, ko se raven hormonov normalizira.

6. Kemoterapija:

Kemoterapija je običajna metoda zdravljenja raka, pri kateri se dajejo kemična zdravila za uničenje ali preprečevanje hitre rasti celic. V tem procesu se uničijo tudi lasne celice, kar povzroči izpadanje las. Za to stanje ni zdravljenja, saj lasje zrastejo po koncu kemoterapije.

7. Pomanjkanje hranil:

Prehranske pomanjkljivosti povzročajo različne zdravstvene težave pri otrocih, vključno z izpadanjem las. Zdrava rast las potrebuje dovolj beljakovin, vitaminov in mineralov. Za zdravo prehrano lasnih mešičkov in razvoj las so potrebne ustrezne količine cinka, železa, niacina, biotina, aminokislin, vitamina A in vitamina H. Slabe prehranjevalne navade, motnje hranjenja, kot sta anoreksija in bulimija, so pogosti dejavniki teh prehranskih pomanjkljivosti. Prehranske pomanjkljivosti se običajno diagnosticirajo s preiskavo krvi ali urinom. Prehranska dopolnila in zdrava prehrana, bogata z bistvenimi vitamini, minerali in beljakovinami, pomagajo pri ponovni rasti las.

Nemedicinski vzroki izpadanja las pri otrocih:

Obstajajo tudi nemedicinski vzroki za izpadanje las pri otrocih, ki jih je mogoče pozdraviti s preprostimi spremembami življenjskega sloga in prehranskimi navadami.

1. Trenje proti izpadanju las:

To je zelo pogost vzrok za izpadanje las pri malčkih. Lasni prameni pri dojenčkih so zelo občutljivi. Ko je na lasišču malo preveč trenja, lasje izpadajo, kar povzroči izpadanje las. Redno drgnjenje glave o žimnico ali tla ali katero koli drugo površino povzroči izpadanje las. Ko otrok začne pogosteje hoditi in sedeti, se to trenje zmanjša, lasje pa zrastejo.

2. Novo rojeno izpadanje las:

Novorojenčki v prvih nekaj mesecih izgubijo lase, običajno do šestega meseca starosti ali malo več. To je del normalnega delovanja telesa, saj je treba otroške lase zamenjati z debelimi in zrelimi končnimi lasmi. Ni razloga za skrb, če ima otrok to stanje, saj je takšno izpadanje las pri malčkih del normalne rasti las.

3. Izdelki na kemijski osnovi:

Kemični izdelki za lase in orodja za oblikovanje toplote, kot so sušilniki za lase, orodja za kodranje in ravnanje, izdelki za beljenje in barvanje itd., Lahko poškodujejo lasne mešičke pri otrocih, kar povzroči izpadanje las. Najboljši način za zdravljenje tega izpadanja las je, da se popolnoma izognete orodjem za toplotno oblikovanje in kemičnim izdelkom. Naravni in zeliščni izdelki so vedno varna in učinkovita možnost.

4. Tesni lasje:

Lasni mešički pri otrocih so zelo občutljivi, zato je treba z lasmi ravnati nežno. Ko se lasje močno potegnejo nazaj, da naredijo čop, žemljice ali za druge pričeske, se lasni mešički poškodujejo, kar povzroči izpadanje las. Preveč česanje s ščetkami za lase lahko povzroči tudi poškodbe lasnih mešičkov. S frizuro in česanjem je treba nežno ravnati z mehkimi izdelki.

Izpadanje las je lahko za otroke zelo travmatično, še posebej, ko začenjajo šolanje. Ustrezni ukrepi, izboljšanje življenjskega sloga in zdrava prehrana lahko v večini primerov pomagajo. Hudih simptomov izpadanja las ne smemo prezreti, saj lahko zamude problem še poslabšajo. Vedno je priporočljivo, da se takoj posvetujete z dermatologom, da ugotovite vzrok izpadanja las pri otrocih, da povečate možnost uspeha zdravljenja, če obstaja.