Naše človeško telo je sestavljeno iz številnih majhnih gradnikov. Zahtevajo popravilo in vzdrževanje zaradi obrabe, ki je posledica različnih razlogov. Naši lasje niso izjema. Čeprav je mrtva celica, potrebuje hrano, da prenese grozote onesnaženja, sončne svetlobe in različnih nečistoč. Za rast potrebuje tudi hrano; zato imajo hranila pomembno vlogo. Ugotovimo torej, po katerih vitaminih hrepenijo naši lasje.

Vitamini za nadzor izpadanja las

Kako uporabljati vitamine za nadzor izpadanja las:

Tu je seznam 10 vitaminov za izpadanje las, ki preprečujejo trajno izpadanje las.

1. Vitamin A- Retinol:

Retinol je bistven za pospešitev rasti las. Njegove antioksidativne lastnosti ohranjajo lasišče zdravo in stimulirajo lasne mešičke. Vitamin A je zelo prisoten v živilih, kot so: zelenjava, ribe in mlečni izdelki.

Vitamin A- Retinol za izpadanje las

Čeprav lahko njegovo pomanjkanje povzroči suhe lase, presežek ni tisto, kar si telo želi. Lahko celo povzroči izpadanje las. To se zgodi, ko naša jetra, ki so naravno skladišče retinola, ne morejo zadržati več. Zato je zmernost najboljši način za to.

2. Vitamin C:

Ta vitamin telo uporablja za zelo močno beljakovinsko spojino, imenovano kolagen. Krvnim žilam daje potrebno natezno trdnost, kar jim pomaga prenašati potrebno količino kisika, ki je potrebna za krvni obtok. Pomaga tudi pri absorpciji železa iz hrane, ki je potrebna tudi za rast las.

Vitamin C za lase

Nizke ravni železa v krvi povzročajo anemijo in povzročajo vse redkejše lase. Brez zdravih krvnih celic bo slaba prekrvavitev in naši lasni mešički ne bodo preskrbljeni s hranili, potrebnimi za rast in ohranjanje zdravja.

Ustrezna raven vitamina C je v izobilju v vseh agrumih. Poskusite mešanico jagodičja z jogurtom in dan ste razvrstili. Je tudi zelo dobra prehrana, ki bo na splošno okrepila vašo imuniteto.

3. Vitamin E:

Medtem ko nekateri med nami povezujemo vitamin E samo z dodajanjem vlage v zimah, moramo vedeti tudi, da je to najboljši vitamin, ki se bori proti sivim lasem. Tisti, ki redno jemljejo vitamin E, imajo urejeno debelo grivo izvirne barve las.

Vitamin E za izpadanje las

Sive dlake so znak degeneracije telesnih gradnikov. To ni zdrav znak, zlasti za mlajše ljudi. Vitamin E ohranja tudi prožnost naše kože na splošno. Tako bodo naše celice mlajše in bolj nahranjene, bolj zdrave bomo. Živila, bogata z vitaminom E, so avokado, kokos, soja, orehi in jajca.

4. Vitamin B:

Vitamin B za izpadanje las

Tako smo zadnji ohranili najboljše. In ne pozabite, obstaja veliko teh, ki naredijo lase zdrave in preprečujejo izpadanje las.

vitamini za izpadanje las

5. Niacin (vitamin B3):

Spodbuja prekrvavitev lasišča. Obilno ga najdemo v ribah in mesu. Toda zmerna uporaba, saj lahko presežek povzroči “izpiranje niacina”.

6. Folna kislina (vitamin B12):

Folna kislina za lase

To hranilo pomaga DNK las k hitremu razmnoževanju in je enako učinkovito kot biotin v oddelku za ponovno rast las. Obilno ga najdemo v listnati zeleni zelenjavi, je izredno močan, vendar hlapni vitamin.

hrana za izpadanje las

7. Pantotenska kislina (vitamin B5):

Pomaga preprečiti izpadanje las in prezgodnje sivenje.

8. Vitamin B6:

Preprečuje sive lase z ustvarjanjem spojin melanina.

9. Biotin:

To je eden najpomembnejših vitaminov, ki je potreben za rast las in preprečevanje izpadanja las.

Glavni namen biotina je proizvodnja beljakovin, imenovanih keratin. Ta spojina je naravni gradnik lasnih mešičkov. Tvorijo potrebno komponento ceramida, ki popravlja poškodbe las in naravno oživlja lase po hrapavosti in dolgočasnosti.

Obilno ga najdemo v jajcih, celih zrnih in mlečnih izdelkih, kar je tudi odgovorno za preprečevanje prezrelega sivenja.

10. Inozitol:

Najdemo ga večinoma v agrumih, kar pomaga pri procesu obnavljanja celic, ki je potrebno za rast las in preprečevanje izpadanja las.

Bolj zdravi so naši lasje, manjše so težave. Nekaterim stvarem se ne moremo izogniti, na primer UV -žarkom in onesnaženju, lahko pa to nadomestimo z ustrezno prehrano. Zato si privoščimo prehrano, nasičeno s hranili, da ne bomo imeli težav z lasmi.