Vzroki za nenadno izpadanje las

Opažate, da veliko las izpada pozno? Se vam zdi, da izgubljeni prameni letijo povsod v vaši sobi? Se sprašujete, zakaj nenadoma izgubite toliko las? No, obstaja veliko razlogov za nenadno izpadanje las, ki se lahko gibljejo od vremenskih sprememb do stresa in celo osnovnih zdravstvenih težav. Namesto da bi preizkusili tako imenovane “čarobne” napitke, ki trdijo, da odpravljajo težave z izpadanjem las, morate ugotoviti glavni vzrok in poiskati pravilen potek zdravljenja.

V tem članku bomo preučili nekaj glavnih vzrokov za prekomerno izpadanje las.

10 glavnih razlogov za nenadno izpadanje las

Normalno je, da ljudje izgubijo okoli 50-100 pramenov na dan. Vendar pa mnogi od nas doživijo nenadno zmanjšanje gostote las, kar lahko razkrije lasišče. Kot smo že omenili, obstaja več dejavnikov, ki vodijo v to stanje, nekateri so lahko začasni, drugi pa trajno izpadanje las.

Poglejmo zdaj glavne vzroke za nenadno izpadanje las pri moških in ženskah:

1. Dedno izpadanje las:

Eden najpogostejših vzrokov za nenadno povečanje izpadanja las je dedno izpadanje las, imenovano tudi androgenetska alopecija. To je stanje, v katerem se obdobje aktivne rasti las pri osebi zmanjša in lasje na templjih in kroni se začnejo umikati. Čeprav gre za genetsko stanje, pri katerem oseba podeduje gen za izpadanje las z obeh strani družine, lahko hormoni igrajo vlogo pri sprožanju cikla izpadanja las.

2. Po nosečnosti:

Mnoge ženske po porodu doživijo močno izpadanje las, ki se imenuje tudi izpadanje las. Lahko je zelo zaskrbljujoče, če opazite, da se kopice pramenov nenadoma odpadejo, ko ste med nosečnostjo doživeli slastne ključavnice. To začasno izpadanje las nastane, ko se raven estrogena vrne na normalno raven in faza rasti las počasi preide v fazo mirovanja. Običajno težava izzveni v 6 mesecih do 1 leta po porodu.

3. Kontracepcijske tablete:

Peroralne kontracepcijske tablete lahko povzročijo dve vrsti izpadanja las – redčenje las in izpadanje las. Če imate lasne mešičke, ki so občutljivi na hormone, ki jih povzročajo te tablete, lahko nenadoma doživite blago do hudo izpadanje las. Tudi tablete, ki vsebujejo večje količine progesterona kot estrogen, bodo verjetno zmanjšale obdobje rasti las in jih premaknile v fazo mirovanja. Zato nekateri strokovnjaki za boj proti tej težavi priporočajo izbiro tablet z visoko vsebnostjo estrogena.*

*ni generično zdravljenje za vse in se morate pred uporabo ali prekinitvijo kontracepcijskih tablet posvetovati z zdravnikom.

4. Prehranske pomanjkljivosti:

Prehranske pomanjkljivosti so gotovo povezane z nenadnim izpadanjem las pri moških in ženskah. Naši lasje za zdravo rast potrebujejo bistvene vitamine in minerale. Nizke ravni železa, vitamina D, cinka, selena, folata in drugih hranil lahko povzročijo redčenje las, zaostanek v rasti las, lomljenje las in izpadanje las. V skrajnih primerih imajo lahko ljudje celo plešavost in izpadanje las na obrveh. S to težavo se lahko borite v začetnih fazah, tako da ugotovite pomanjkljivosti in vzamete ustrezne dodatke in tablete.

5. Hormonsko neravnovesje:

Vaši hormoni lahko ogrozijo zdravje vaših las. Pri ženskah lahko nizka raven estrogena zaradi nosečnosti, menopavze, poroda itd. Povzroči nenadno redčenje ali izpadanje las. Pri moških lahko visoke ravni DHT skrajšajo cikel rasti las in celo poškodujejo strukturo vaših pramenov. Obstaja veliko zdravil na recept za odpravo hormonskega neravnovesja, ki lahko obrnejo škodo in povrnejo izgubljeno količino.

6. Zdravila:

Kot stranski učinek nekaterih zdravil, ki jih jemljete, lahko doživite nenadno izpadanje las. Zdravila, kot so dodatki vitamina A, antibiotiki, protiglivična zdravila, hormonske tablete, imunosupresivi, antidepresivi itd., Lahko povzročijo začasno izpadanje las ali izpadanje las Telegon ali trajno izpadanje las, kot je plešavost. Če v nekaj dneh po jemanju teh zdravil opazite nenavadno težke lase, se lahko pogovorite s svojim zdravnikom in namesto tega zaprosite za varnejšo alternativo.

7. Okužbe lasišča:

Okužbe lasišča lahko povzročijo nenadno izpadanje las izven običajnega območja. Bolezni lasišča, kot so prhljaj, ekcem, luskavica, alopecija areata itd., Lahko povzročijo srbenje in draženje, čemur sledi izpadanje las. Lasne mešičke oslabijo in poškodujejo patogeni, kot so bakterije, glivice itd., Ki vdrejo v lasišče. Nalezljiva glivična težava, imenovana tinea capitis (lišaj), lahko uniči lasne grede in povzroči izpadanje las pri otrocih. Zanemarjanje teh vprašanj lahko povzroči trajno plešavost.

8. Alergijske reakcije:

Alergijski dermatitis je pogosta težava, s katero se srečujejo ljudje, potem ko se lasišče burno odzove na barve za lase in druge izdelke za lase. Barve za lase lahko povzročijo nenadno izpadanje las zaradi prisotnosti močnih kemikalij, kot so amoniak, vodikov peroksid in PPD. Takojšnja prekinitev uporabe izdelka in poiščenje zdravniške pomoči lahko izgubo do neke mere zmanjša. Vendar pa lahko dolgotrajna uporaba teh izdelkov v prihodnosti povzroči nepopravljivo škodo.

9. Tesni lasje:

Mnoga mlada dekleta in dame doživljajo nenadno izpadanje las, imenovano Traction Alopecia, zaradi nošenja tesnih pričesk, kot so pletenice, čopki, podaljški, koruze itd. S tesnim vlečenjem pramenov se korenine močno poškodujejo in izpadajo prameni. Čeprav je težavo mogoče odpraviti v zgodnjih fazah, lahko ponavljajoča se napetost ali vlečenje povzroči trajne plešaste lise na lasišču.

10. Stres:

Številne študije kažejo, da obstaja določena povezava med stresom in izpadanjem las. Fizični ali duševni stres lahko lasne mešičke potisne v stanje mirovanja, kjer ne uspejo rasti po pričakovanjih in prenehajo proizvajati nove pramene. Na tej stopnji lahko celo zaradi preproste dejavnosti, na primer dotikanja ali ščetkanja las, folikli izpadajo v grozdih. Izpadanje las, povezano s stresom, pa je mogoče dobro obvladati z jemanjem določenih zdravil ali terapij.

Zdaj, ko ste izvedeli glavne vzroke za izpadanje las, boste lažje ugotovili vzrok težave. Poleg pravočasne medicinske pomoči lahko sledenje rutini nege las, uživanje hranljive hrane in zmanjšanje toplotne in kemične škode na laseh povrnejo izgubljeno slavo vaši grivi.

Pogosta vprašanja:

1. Ali lahko nenadno izpadanje las kaže na resno težavo?

Če imate nenadno izpadanje las na drugih delih telesa, kot so koža, obrvi in ​​trepalnice, ni mogoče izključiti možnosti resnih zdravstvenih težav. Lahko sega od avtoimunskih bolezni do neravnovesja ščitnice ali drugih resnih stanj. Namesto da bi uporabljali domača zdravila ali samozdravljenje, se morate posvetovati z zdravnikom, da ugotovite težavo.

2. Ali mi bodo po nenadni izgubi spet zrasli lasje?

Odvisno je od temeljnega vzroka izpadanja las in količine nastale škode. Če je škoda minimalna, lahko lasje po določenem obdobju ponovno zrastejo sami. Vendar pa bo v večini primerov morda potrebno korektivno zdravljenje, kot so zdravila ali terapija.

3. Do katerega zdravnika se moram obrniti za zdravljenje nenadnega izpadanja las?

Dermatolog ali natančneje triholog vam lahko pomaga pri reševanju težav z izpadanjem las. V primeru, da zdravnik sumi na osnovno zdravstveno stanje, vas bo napotil k zadevnemu specialistu. V nasprotnem primeru boste dobili nekaj zdravil na recept, topikalne kreme ali losjone za reševanje te težave.