Vse morske jame na svetu, apnenčaste jame, so najpogostejši tip. Nastanejo, ko deževnica v zraku pobere ogljikov dioksid in tvori oslabljeno raztopino, imenovano ogljikova kislina. Prisotnost te kisline v vodi požre apnenec, ki ga sčasoma postopoma raztopi in ustvari jamo.

Nekatere apnenčaste jame dolgujejo svoj obstoj tudi procesu korozije, pri katerem se delci, ki jih najdemo v velikih količinah tekoče vode ali valov, zmeljejo po skalah, da jih odnesejo in jim tako omogočijo obliko. Čista lepota in ogromnost apnenčastih jam jama navdušuje in čudi. Ne samo, da so apnenčaste jame pogoste, ampak so tudi v večini na mnogih področjih sveta. Spodaj je predstavljenih nekaj najbolj fascinantnih apnenčastih jam.

Jama gomil:

Cave of the Mounds v bližini Blue Mounds v Wisconsinu v ZDA je naravna apnenčasta jama, ki se je začela oblikovati pred približno milijonom let. Oblikovana iz številnih vrst mineralnih nahajališč in s stalaktitnimi in stalagmitnimi tvorbami, ki jih najdemo v jami, Cave of the Mounds zaradi svoje lepote velja za “draguljsko skrinjico” Amerike.

Apnenčaste jame Jeita Grotto:

Najdaljša jama na Bližnjem vzhodu je jama Jeito v Libanonu, dolga 9 km. Jama Jeita Grotto, sestavljena iz dveh ločenih, a med seboj povezanih apnenčastih jam s čudovito zbirko kapnikov in stalagmitov, velja za ponos Libanona. Obisk jame vključuje vožnjo z električnim čolnom, globoko v notranjosti pa globoko tišino.

Apnenčasta jama Hida:

Druga lepa jama za raziskovanje je apnenčasta jama Hida na Japonskem. Odpre se 800 metrov pod kaskadnim slapom in je dom občutljivim prstom podobnim helicitnim jamam. Notranjost jame je lepo osvetljena, kar ustvarja iskriv sijaj na stenah jame in vodi pod njo. Ogled jame poteka po dolgem mostu, ki je bil zgrajen za ta namen.

Jame Jenolan:

Najstarejša in najbolj osupljiva jama na svetu so jame Jenolan v Modrih gorah blizu Sydneyja v Avstraliji. To je najbolj cenjena jama v Avstraliji s svojimi spektakularnimi formacijami in čistimi podzemnimi rekami, zaradi česar je tudi najbolj obiskana jama v Avstraliji.

Apnenčeva jama in slap:

Apnenčasta jama v Kataloniji v Španiji, ki bo pritegnila pozornost vsakogar s svojim neokrnjenim slapom, ki se spušča spodaj. Razpoka v steni jame omogoča sončnim žarkom, da se filtrirajo, zaradi česar se voda sveti z zlatim odtenkom.

Carlsbadske jame:

V jamah Carlsbad blizu Carlsbada v Novi Mehiki je sedma največja jama iz naravnega apnenca na svetu, splošno znana kot velika soba. Merijo 4000 x 625 čevljev in 350 čevljev višine, jame krasijo kapniki, stalagmiti in druge formacije osupljive sorte, ki jih je mogoče premagati z enostavnim dostopom.

Jamski bazen:

Apnenčeva jama v bližini Chichen Itza v Yucatanu v Mehiki se ponaša z naravnim bazenom. Razsvetljava v jami skupaj s sončno svetlobo, ki prodira skozi zgornjo razpoko, odraža nešteto barv, zaradi česar je jama v popolnem užitku..

Marmorna jama:

Marmorna jama v občini Lipljan na Kosovu je kartovska apnenčasta jama, ki naj bi nastala pred približno 80 milijoni let. Krona te jame je, da jo sestavljajo marmorni vrhovi, ki jih tvori redek pojav, ki je metamorfoza apnenca. Čeprav je odprta za turiste, večina jame ostaja neraziskana.

Apnenčeva jama Gouffre Berger:

Apnenčeva jama Gouffre Berger v Franciji, ki je nekoč veljala za najglobljo jamo na svetu s višino 3.681 čevljev, je danes 28. najgloblja jama na svetu in četrta v Franciji. Da vas smrtna tišina ne zavede, je ta jama zahtevala številna življenja med močnim dežjem in nevihtnim vremenom, ko se vodostaji hitro dvignejo.