Najgloblja znana jama na svetu z neverjetno globino 2197 m je jama Krubera v masivu Arabika v odcepljenem regionalnem okrožju Abhazije v Gruziji. Po odpravi Ukrajinske speleološke zveze leta 2001 je jama Krubera postala najgloblja znana jama, ko je njena globina 1710 m presegla globino prej znanega rekorderja najgloblje jame v avstrijskih Alpah za 80 m.

Jama Krubera, znana tudi kot Voronya jama, kar pomeni, da je vrana jama edina do danes znana jama, ki leži globlje od 2000 m pod zemeljsko površino. Krubera jama, poimenovana po ruskem geografu Aleksandru Kruberju, je slavo pridobila po navdihujočem romanu Julesa Verna “Potovanje v središče zemlje”, ki je raziskovalce in znanstvenike v veliki meri pritegnil k odkrivanju najglobljega brezna na svetu. Jama Krubera je zagotovo vsak raziskovalec, jamar in pustolovščina, ki išče sanje turista, da potuje v globine zemlje in odkrije skrivnosti najgloblje znane naravne jame na svetu.

Najgloblja jama na svetu:

Najgloblja jama na svetu

Jama Krubera, najgloblje raziskana jama na svetu, ostaja vir privlačnosti raziskovalcev na mednarodnih odpravah, turistov, jamarjev in znanstvenikov.

Klic brezna:

Jama Krubera, ki se nahaja na masivu Arabika v verigi Gagrinski v okrožju Gagra v Abhaziji, je pritegnila ogromno zanimanja jamarjev, ki želijo biti del tekočega mednarodnega projekta, imenovanega »Klic brezna«. 50 profesionalnih jamarjev iz 11 držav je bilo vključenih v projekt od njegove ustanovitve leta 2000. Ukrajinsko speleološko združenje še danes sprejema prijave za iste.

Naravni čudež:

Od več sto jam v masivu Arabika je jama Krubera ena izmed mnogih naravnih jam, ki se spuščajo v ogromno globino 7.188 čevljev. Njegovo nastajanje iz apnenca naj bi segalo v doba dinozavrov. Ta osupljiva slika bi vsakogar navdušila nad tem naravnim čudežem.

Težki izziv:

Raziščiti najglobljo jamo na svetu ni lahka naloga. Težak in zahteven spust so ga primerjali z vzponom na obrnjeni Mount Everest jamarjev, ki so bili del mednarodnih odprav. Le z močjo volje in močno odločenostjo, da pridemo do najnižje točke, kjer je bila odprava uspešna.

Boaz Lang-ford:

Slika jamarja Boaza Lang-forda, ki je bil del izraelske delegacije na mednarodni raziskovalni misiji, ki jo je organiziralo Ukrajinsko speleološko združenje. Lang-ford, ki pozira tukaj z izraelsko zastavo v jami Krubera-Voronya, je dosegel osupljivo globino 2.080 metrov, kar je bila najgloblja točka katerega koli izraelskega raziskovalca.

Vrste Zemlje:

Od različnih endemičnih vrst, kot so pajki, škorpijoni, kozice in hrošči, ki obstajajo na različnih ravneh globine v jami Krubera, je najbolj zanimiva vrsta prvotne žuželke brez oči in brez kril, ki prebiva globoko na dnu jame. Plutomurus ortobalaganensis, kot ga imenujejo, je bilo zadnje odkritje raziskovalcev leta 2010, najdeno na globini 6500 čevljev. Plutomurus ortobalaganensis, ki pripada vrsti žuželk, ki živijo v popolni temi, uspeva na glivah in razpadajočih organskih snoveh.

Združite se:

Spust v najglobljo jamo, ki je bila kdajkoli znana, vključuje drsenje po nazobčanih skalah in kaskado skozi zaprte podzemne bazene, od katerih so nekateri po poročanju globoki več kot 300 čevljev. Vsak, ki se poda na to pot, mora biti dobro pripravljen za opravljanje naloge, saj zahteva veliko truda in veliko timskega dela, da vas lahko dokonča.

Dostopnost:

Zaradi oddaljenosti območja je jama Krubera odprta le za največ štiri mesece v letu.

Jama brez dna:

Obkrožena s Črnim morjem in Kaspijskim morjem, je jama Krubera-Voronya v gorskem predelu masiva Arabika neverjetno mesto za raziskovalce, znanstvenike in jamarje, ki se želijo poglobiti v brezno zemlje. Do tega datuma se ugiba o tem, ali je dosežena najnižja točka v jami, kar je kanček upanja za tiste, ki želijo postaviti nove rekorde.