Joga asane so najpreprostejši in najlažji način za zmanjšanje odvečne teže ter meditacijo telesa in uma. Starodavne vrste joga asan ponujajo široko paleto koristi za um in telo, vključno z drugimi koristmi, kot so dajanje moči in prožnosti, lajšanje stresa in celo zdravljenje številnih bolezni.

Joga je namenjena raztezanju našega telesa v različnih oblikah in meditaciji. Poze joge, kot so Surya Namaskar (Pozdrav soncu), Dhanurasana (poza z lokom), Bhujangasana (poza Cobra), Kapalabhati pranayama joga in toliko drugih učinkovitih asan joge pomagajo zmanjšati našo težo in maščobo na trebuhu.

Različne asane joge, ki bi jih moral poznati vsak začetnik

Potrpežljivost je ključ do joge. Močna vztrajnost, podprta s strastjo do joge, je nujna. Trdo delo, predanost in pravilna prehrana lahko naravno shujšajo. Hujšanje ni težko, vendar moramo upoštevati, da le nadzor nad prehranjevalnimi navadami ni dovolj za izgubo teže. Članek vsebuje imena joge in jogo za začetnike. Vse je v tem, da jih naredite!

Ne pozabite na začetne joga asane

50 osnovnih položajev joge za začetnike:

Zjutraj in zvečer moramo začeti redno telesno vaditi in nadzorovati tudi svoje prehranjevalne navade. Zato začnite vaditi joge za ohranjanje dobrega zdravja. Za začetnike je ogrevanje ali raztezna vaja prvi korak. Najprej morate izvedeti seznam razteznih joga asan v jogi in njihove prednosti. Našteli smo nekaj najboljših vaj in položajev joge s slikami, ki vam bodo pomagale pri učinkovitem izvajanju.

Osnovne poze joge za začetnike, ki jih lahko počnejo doma

Različne vrste asan joge za moške in ženske:

Moški in ženske imajo raje jogo za zdravo življenje. Tu razlagamo, katere so najboljše in osnovne joga asane ter podrobnosti o njih v angleščini in sanskrtu s fotografijami.

1. Počasna raztezna joga asana za vrat:

Počasna raztezna joga asana za vrat

Če želite začeti z joga asanami, morate najprej začeti z osnovnimi vajami, kot so počasen raztezanje vratu. Priporočljivo je, da nekajkrat ponovite ta jogijski počasen razteg vratu, saj olajša napetost in napetost vratu. To osnovno joga pozo lahko hitro naredite kjer koli, samo tako, da sedete na stolu!

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Med izvajanjem te Asane mora biti vaš vrat raven in ne nagnjen naprej ali nazaj in se ne upogiba na obeh straneh.

2. Celotna joga Tadasana – gorska poza:

Joga za celo telo Tadasana - gorska poza

Tadasana je znana tudi kot gorska poza in je ena najboljših joga asan. Redno prakticiranje te joga asane vsako jutro dobro masira naše roke, hrbet, hrbtenico in celo telo. To je tudi najbolj priporočljiva asana za povečanje višine.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Morali ste jesti vsaj 4-6 ur, preden ste naredili to Asano.

3. Stoječa zložena poza (Uttanasana joga):

Stoječa zložena poza - Prednosti joge Uttanasana

Uttanasana je poza, ki nas upogiba naprej in nas razbremeni stresa in tesnobe. Ta vezava stoječih upogibov z roko omogoča globoko raztezanje ramen. Z vezavo rok omogoča tudi raztezanje rok in zategovanje ramen za sprostitev. Prav tako prinaša nekaj krvi nazaj v možgane, hkrati pa močno raztegne noge.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: To Asano je treba izvajati samo na prazen želodec.

4. Poza trikotnika (Trikonasana joga) za začetnike:

Poza trikotnika - Trikonasana joga za nosečnost

Ta vaja trikonasana razteza in krepi mišice skupaj z izboljšanjem funkcij našega telesa. To je dobra vadba joge za nosečnice. Pomaga pri zniževanju krvnega tlaka, stresa in tesnobe ter izboljšuje delovanje krvi po vsem telesu. Ta preprosta joga asana izboljša naše ravnotežje & moč koncentracije. Ta asana odstranjuje tudi maščobe iz pasu in stegen.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Tako kot druge asane je tudi pri tej asani bistveno, da je črevo prazno.

5. Položaj z lokom (Dhanurasana joga):

Poza z lokom - Dhanurasana joga za zmanjšanje maščobe

Dhanurasana je zelo učinkovit pri programu hujšanja. Ta poza joge pomaga zelo enostavno zmanjšati trebušno maščobo. Krepi gležnje, stegna, dimlje, prsni koš in trebušne organe ter hrbtenjačo. Ta drža joge izboljša delovanje ledvic, trebušne slinavke, jeter, tankega in debelega črevesa. Deluje tudi kot blažilec stresa in daje prožnost hrbtu. Izboljša prebavo in odstrani pline.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Te asane ne bi smeli početi, če imate težave z migreno ali glavobolom.

6. Surya Namaskar (Pozdrav soncu):

Seznam joge Surya Namaskar (pozdrav soncu)

Za celoten krog Surye Namaskar se štejeta dva niza dvanajstih poz, s spremembo v drugem nizu, kjer se nasprotna noga najprej premakne. Izboljša prožnost, moč, ravnovesje, zmanjša stres in tesnobo, zmanjša simptome bolečine v križu, skrajša porod in izboljša izide rojstva ter zmanjša motnje spanja in hipertenzijo. Prav tako povečuje energijo in zmanjšuje utrujenost ter je zelo koristen za astmo & kronične bolezni. To je osnovna joga asana za raztezanje nog in zmanjšanje telesne teže.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Preden začnete s Suryo Namaskar, se vedno ogrejte.

7. Poza joge Kapalbhati Pranayama za začetnike:

Poza joge Kapalbhati Pranayama z več prednosti

Kapalbhati pranayama joga je najbolj priporočena dihalna vaja, ki zdravi želodčne motnje in shujša. Vadba 5 minut Kapal Bhati pranayama redno odstranjuje toksine in pospešuje presnovo. Zdravi tudi zaprtje, kislost, sladkorno bolezen, astmo in vse vrste dihalnih težav, sinusov in celo izpadanje las. Ta je jogijska poza, učinkovita pri hujšanju (predvsem trebušne maščobe). Ko se redno izvaja, je ocenjena kot najučinkovitejša vrsta joga asane.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: To je sprostitvena asana, ki jo je treba opraviti na koncu vaje za sprostitev celotnega telesa.

8. Poza vezanega kota – Baddha Konasana joga za začetnike:

Poza vezanega kota - Baddha Konasana joga za začetnike

Ta joga asana za začetnike pomaga odpreti boke in olajšati nelagodje pri išiasu, ki ga lahko poslabšate, če dolgo sedite. Išijatični živec se začne v spodnjem delu hrbta in teče po obeh nogah, bolečina v ishiadičnem živcu pa se lahko pojavi, ko je živec nekako stisnjen. Dolga vožnja na delo in dolgotrajno sedenje jo poslabšata.

9. Sproščujoča joga Asana (Eagle Twist Yoga):

Sproščujoča joga Asana - Eagle Twist Yoga

Ta joga asana pomaga pri sprostitvi in ​​je tudi odličen način za povečanje prožnosti hrbtenice od strani do strani. Z redno vadbo te vaje joge lahko vsak dan lajšate bolečine v spodnjem delu trebuha in križu.

10. Poza za glavo (poza Sirsasana joge):

Poza za glavo - poza joge Sirsasana za boljše zdravje

S to jogo pozo lahko pozdravite nespečnost (motnje spanja), težave s hrbtenico in izboljšate tudi koncentracijo & duševno ravnovesje. Poveča krvni obtok v možganih in izboljša delovanje možganov in spomin. Tudi ljudje, ki trpijo zaradi bolezni jeter, slabega krvnega obtoka in glavobola, morajo to jogo asano redno izvajati.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: To Asano je treba izvajati pod strogim nadzorom, sicer lahko povzroči resne poškodbe.

11. Sarvangasana (ramensko stojalo) za začetnike:Prednosti poza joge Sarvangasana (stojalo za ramena)

Ta drža joge krepi in zdravi bolečine v hrbtu ter izboljša odpornost telesa. To tudi ohranja naš obraz svetel in odstrani temni krog. Pomaga pri redni vadbi pri hujšanju. Znano je tudi, da izboljšuje krvni obtok, prebavne funkcije, nadzoruje raven sladkorja v krvi in ​​odpravlja nepravilno delovanje trebušne slinavke.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Poskrbite, da to prazno vadbo izvajate samo.

12. Paschimottanasana (poza v smeri naprej):

Paschimottanasana joga poza (poza v naprej)

Paschimottanaasana pokriva raztezanje celega telesa od naše glave do pete. Ta asana se priporoča zlasti ženskam po porodu za zmanjšanje trebušne maščobe in toniranje trebušno-medeničnih organov. Krepi hrbtne mišice in je zelo uporaben za povečanje višine. Razteza hrbtenico in prinaša več prožnosti v naše telo.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Te asane ne smete izvajati, če vam upogibanje spredaj povzroča težave.

13. Plužna poza (Halasana joga poza):

Plužna poza - Prednosti Halasana joge

Halasana je znana tudi kot plužna poza, ki krepi hrbtne mišice in daje prožnost. Zdravi prebavne motnje in zaprtje ter zmanjšuje stres. Stimulira trebušne organe in zdravi trebušne težave. Ljudje s sladkorno boleznijo bi morali to redno izvajati. Pomaga okrepiti in prilagoditi hrbtenjačo, okrepi trebušne mišice, zmanjša stres in zdravi simptome menopavze.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: To asano izvajajte pod nadzorom, sicer lahko postanete žrtev resnih poškodb.

14. Ardha Halasana (poza polovičnega pluga):

Pola polovice - Ardha Halasana koristi za zdravje

Half Plough Pose je asana joge, ki je podobna Uttanpadasani in je dobra za izboljšanje delovanja trebušnih organov. Ta enostavna joga asana zelo hitro stimulira trebušne organe in zdravi zaprtje in prebavne motnje. Prav tako zmanjšuje trebušne maščobe in tonira stegenske in bočne mišice celotne trebušne mišice. Zdravi želodčne motnje in izboljša prebavo, apetit, odstranjuje pline in je uporaben za zdravljenje artritisa in ledvenega spondilitisa.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: To je najboljša asana za osebo, ki se sooča s prebavnimi težavami.

15. Bhujangasana (poza Cobra):

Cobra Pose - Bhujangasana joga za hujšanje

Bhujangasana (poza kobre) daje odličen rezultat tistim, ki želijo shujšati in povečati metabolizem. Ta poza izboljša delovanje jeter, ledvic, trebušne slinavke in žolčnika. Naravno zdravi nespečnost (motnje spanja), težave s hrbtenico, prebavne motnje in zaprtje. Tiste, ki trpijo zaradi bolezni jeter, glavobola, slabega krvnega obtoka, je mogoče pozdraviti s to asano.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: To asano izvajajte samo na prazen želodec.

16. Pavanamuktasana (poza za odstranjevanje vetra):

Pavanamuktasana joga poza s koristmi (Asana za odstranjevanje vetra)Pavanamuktasana je resnično učinkovit položaj joge pri odstranjevanju plinov iz želodca in izboljšanju prebavnega sistema. Ta asana je zelo dobra za vse trebušne organe; zdravi tudi kislost in zmanjšuje maščobe. Okrepi hrbtne mišice in zdravi bolečine v hrbtu. Da bi dobili raven trebuh, morate to asano redno izvajati. To je ena najpreprostejših joga poza za začetnike.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Ta asana je nujna za tiste, ki imajo težave z želodcem.

17. Uttana Padasana (poza dvignjenih nog):

Poza dvignjenih nog - drža joge Uttana Padasana

Uttana padasana, položaj dvignjene noge je koristen za tiste, ki imajo bolečine v hrbtu in želodčne motnje. Dobro je za krepitev trebušnih mišic. To joga asano lahko izvajamo tako, da dvignemo eno nogo naenkrat. Za pridobivanje ravnih in močnih abs, ta asana deluje kot čarovnija. Pomaga tistim, ki trpijo zaradi težav s plini, artritisom, srčnimi težavami in pasom & bolečine v hrbtu.

18. Setu Bandhasana joga poza (poza mosta):

Poza mostu - poza joge Setu Bandhasana

Na splošno pozabimo na vaje za krepitev nog, saj bolj skrbimo za videz zgornjega dela telesa. Večino ur pa preživimo samo na nogah, zato bi morali začeti z vadbo, namenjeno krepitvi nog. Ta joga poza, setu bandhasana krepi noge, hrbet in prsni koš. Zagotavlja veliko moč za uravnoteženje našega telesa.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Izogibajte se izvajanju te asane med nosečnostjo.

19. Vajrasana (diamantna poza):

Diamantna poza - Vajrasana joga zdravstvene koristi

Vajrasana je najpreprostejša asana joge, ki jo lahko izvajate tudi po kosilu ali večerji. Vajrasana je znana tudi kot “diamantna poza”, ki je najboljša za vadbo dihalnih vaj in meditacijo. Oseba, ki trpi zaradi bolečin v sklepih, se mora izogibati tej asani. Ta joga asana pomirja um in prinaša stabilnost v mislih, zdravi zaprtje, želodčne motnje, kislost in poveča prebavni proces. Tisti, ki imajo težave s plinom, ga lahko izvajajo takoj po kosilu ali večerji. Ta asana deluje kot zdravilo proti bolečinam pri bolnikih z artritisom.

20. Pola zasuka (Matsyendrasan) za začetnike:

Pola zasuka - Matsyendrasana joga za zdravje

Ardha matsyendrasana poveča dotok kisika v pljuča in poveča prožnost & funkcije vretenc hrbtenice. Razteza tudi hrbtne mišice in hrbtenico ter sprošča togost kolčnih sklepov. Je ena izmed popolnih joga položajev, ki pomaga tudi pri zdravljenju sladkorne bolezni, zaprtja, težav s hrbtenico, spondilitisa materničnega vratu in motenj sečil.

21. Ananda Balasana (poza za veselega otroka):

Enostavna joga Ananda Balasana: Poza za srečnega otroka

Happy Baby asana joge tudi za začetnike. Ta joga asana odlično razteza kolčne sklepe, ki se lahko zaradi preveč sedenja okorijo. Ta poza je psihično pomirjujoča, medtem ko je fizično stimulativna, zato je odlična vadba za dan, ko imamo na urniku veliko. Ta poza bo podaljšala spodnji del hrbta in omogočila raztezanje bokov. To je ena izmed osnovnih joga asan.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: To je sprostitvena asana, ki jo je treba izvesti proti koncu vaje.

22. Balasana (otroška poza):

Izvedite Balasano za bolečino (otroška poza)

Ta poza joge je zelo preprosta, a pomirjujoča poza, ki jo lahko naredimo tudi v postelji. To je odlična joga vaja za tiste, ki trpijo zaradi bolečin v hrbtu, saj razteza in sprošča hrbtenico. Prav tako razteza in krepi mišice bokov, stegen in gležnjev. Nosečnice in tiste, ki trpijo zaradi visokega krvnega tlaka, se morajo izogibati uporabi Balasane.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Nosečnice in tiste, ki trpijo zaradi visokega krvnega tlaka, se morajo izogibati uporabi Balasane.

23. Shavasana (truplo):

Shavasana za zdravje duha (poza trupla)

Ta asana je namenjena ležanju kot truplo. Ta joga asana je precej vsestranska asana, ki jo naredite pred spanjem, tako da izpraznite svoje misli, da vas ne zadržijo ponoči ali zjutraj porabite za določitev namena za prihodnji dan. To je eden najboljših položajev joge, ki vam bo pomagal odstraniti stres iz vseh napetosti, ki jih imate, da bomo lahko dobro spali.

24. Virabhadrasana (poza bojevnika):

Joga za celo telo Virabhadrasana (poza bojevnika)

Ta poza izgleda kot vojak na položaju vojne, zato se imenuje Virabhadrasana (poza bojevnika). To je odličen položaj joge za nosečnice, ki daje prožnost celotnemu telesu in krepi noge, roke, spodnji del hrbta in tonizira spodnji del telesa. Pomaga tudi pri povečanju vzdržljivosti, koncentracijske moči in ravnovesja našega telesa. Lajša nas bolečine med menstruacijo.

25. Ustrasana (poza kamele):

Številne prednosti joge Ustrasana (poza kamele)

Med vadbo v tej pozi je naše telo videti kot oblika kamele, zato se imenuje Ustrasana. Ta joga asana je še posebej dobra za težave s hrbtom, sproščujoč um, krvni obtok, dihala, endokrini in živčni sistem. Pomaga povečati velikost prsnega koša in zmogljivost pljuč, prinaša prožnost v prsih, trebuhu in vratu. Koristno je za bolnike z astmo in pomaga pri zmanjševanju maščob iz želodca.

26. Garudasana (poza orla):

Dodatne prednosti poza joge Garudasana (poza orla)

Ta asana je lahko videti kot veliko zvijanja, vendar ni tako težka za izvedbo. Z rednim izvajanjem te jogijske poza pomaga pri zmanjševanju odvečnih maščob v stegnih & roke. Prav tako izboljša ravnovesje našega telesa.

27. Natarajasana (Lord of the Dance Pose):

Več prednosti joge Natarajasana (poza plesalca)

To je ena najboljših jog asan za moške in ženske. Natarajasana je znana tudi kot poza plesalke, saj spominja na njeno držo. Ta poza pomaga izboljšati ravnotežje telesa, koncentracijo. Krepi mišice kolka, stegen in prsnega koša. Pomaga tudi pri zmanjševanju telesne teže ter izboljša našo držo in ravnotežje.

28. Naukasana drža (poza čolna):

Naukasana drža v jogi (poza čolna)

Ta asana se imenuje tudi poza joga čolna. Naukasana pomaga krepiti pljuča, jetra in trebušno slinavko. To tudi pomaga povečati krvni obtok in vzdrževati raven sladkorja. Krepi mišice stegen, bokov, vratu in ramen ter pomaga pri zmanjševanju trebušnih maščob. Izboljša tudi delovanje ledvic, ščitnice in prostate.

29. Marjariasana (mačja poza):

Marjariasana joga poza za umno telo (mačja poza)

Ta mačja poza je odličen odsek pri vadbi joge. Proizvaja prožnost v hrbtenici in nas osvobaja bolečin v hrbtu. Izboljša naš krvni obtok in moč prebave. Ta vadba je ena najboljših jogijskih pozah in tudi tonira naš trebuh ter pomaga sprostiti naš um. Oglejte si zgornjo fotografijo joge, da dobite jasno sliko.

30. Utthita Hasta Padangusthasana (razširjena poza rok do prstov):

Utthita Hasta Padangusthasana (raztegnjena poza rok do prstov)

Ta asana je dobra za raztezanje delov telesa, vendar se ne smemo raztezati preko svojih zmogljivosti. Ta asana dobro masira našo hrbtenico, križ, boke, noge & roke. Pomaga tudi pri zmanjševanju maščob na določenih delih telesa.

31. Hasta Uttanasana (poza dvignjenih rok):

Hasta Uttanasana joga za več dihanja (poza dvignjenih rok)

To je ena najpreprostejših joga asan, kjer se morate preprosto raztegniti. Stojte naravnost in iztegnite roke nad glavo. Poskusite se raztegniti desno od trebuha in se nagniti nazaj, da naredite del loka. Na ta način lahko celoten trup raztegnete od trebuha do konic rok. To je znano tudi kot poza dvignjene roke in ta joga asana pomaga povečati vnos kisika in raztegniti mišice.

32. Hastapadasana (poza v naprej):

Ime Hastapadasana v jogi (poza naprej)

To je ena od asan joge, ki jo lahko vadite kadar koli v dnevu. Je zelo učinkovit pri povečevanju energije in izboljša tudi krvni obtok. Razteza se na skoraj vse mišice telesa in lahko zaradi osvežitve krvnega obtoka prinese takojšen sijaj. Pri tem morate samo vdihniti, ga blokirati, ko dvignete roke nad glavo, nato pa se upognite naprej, da se dotaknete gležnjev in rok, položenih pod noge.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Nosečnice ne smejo izvajati te asane.

33. Prasarita Padottanasana (Nagib naprej s široko nogo):

Prasarita Padottanasana z učinkovitimi uporabami (široki nagib naprej)

Ta je še ena različica Padottan asane in je zelo učinkovita vadba joge za drobne bolezni, ki štejejo glavobole in bolečine v telesu. Ta asana z redno vadbo lahko ozdravi tudi določeno količino depresije, ki jo doživljate. To lahko uvrstite na seznam lahke joge za začetnike, ker je zelo preprosto. Najprej morate razširiti noge, nato pa se z obema rokama upognite navzdol, da se dotaknete tal.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Če to počnete prvič, to storite pod ustreznim nadzorom, da se izognete padcem ali poškodbam.

34. Vrikshasana joga (poza drevesa):

Uporaba Vrikshasana joge ali poza dreves

To je še ena izmed enostavnih pozi joge in se pogosto izvaja v okviru seje SuryaNamaskar. Najbolje ga je vaditi na prostem, zgodaj zjutraj, kar je primerno za njegovo ime. To je posledica celo dreves, kot je na prostem, in sončne svetlobe, ki jo prejmejo zgodaj zjutraj. Ta drža joge pomaga povečati osredotočenost in koncentracijo. Če želite to narediti, morate stati na eni nogi, druga pa je zaklenjena za koleni, roke pa dvignjene nad glavo v pozi za molitev.

35. Ardha Chakrasana (poza polovičnega kolesa):

Položaj na polovičnem kolesu - Ardha Chakrasana Pomagajte pri tonusu telesa

Če menite, da imate raje joga asane za toniziranje vseh delov telesa, potem morate imeti to na svojem seznamu joga položajev, ki jih boste vadili vsak dan. Joga je disciplina, zato se morate pri vadbi držati pravilnosti. Za to se morate naučiti zadnjega loka, vendar ne popolnega. Stojte pred dvignjeno ploščadjo ali nizko mizo in se nato upognite nazaj, da se je dotaknete.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Ne poskusite te Asane, če ste imeli poškodbo vratu, ramen ali hrbtenice.

36. Viparita Virabhadrasana (poza obrnjenega bojevnika):

Viparita Virabhadrasana (ali) poza obrnjenega bojevnika

To je eno od imen vadbe joge, ki je na vsakem seznamu, ki ga preverite. Zdaj že vemo za Virabhadrasano ali preprosto za bojevito držo. To je ravno obratno. Tu zavijemo desno na hrbtni strani telesa in ga rahlo zasukamo. Ta je zelo uporaben pri toniziranju mišic pasu in trebuha ter odpravlja tudi bolečine v hrbtenici in druga podobna vprašanja.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Ne poskusite te Asane, če ste imeli poškodbo vratu, ramen ali hrbtenice.

37. Chakrasana joga (poza s polnim kolesom):

Chakrasana joga za zdravje ali pozo za polno kolo

Prej smo brali o pozi polovičnega kolesa ali čakri Ardha, ki je bolj del enostavne asane joge za začetnike. Pri tem je na naslednji ravni in je naprednejša drža. Tukaj morate stati in dvigniti roke, ko se nagnete nazaj, da počasi oblikujete zadnji lok. To je zelo koristno pri zdravljenju težav s hrbtenico, saj raztegne vse hrbtne mišice vašega telesa. Ta drža pomaga tudi pri ohranjanju ravnovesja v prebavnem sistemu. To je ena izmed najbolj prednosti joga asan z odličnimi zdravstvenimi koristmi.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Če prvi poskusi potrebujete pomoč ali pa se lahko poškodujete.

38. Vadite Ardha Chandrasana (poza polovice lune):

Pola polovične lune - vadite Ardho Chandrasano za obvladovanje stresnih težav

To je še ena od joga asan, ki pomagajo pri boljšem hrbtu. To je zato, ker so hrbet in hrbtenica vsake osebe najbolj nagnjeni k stresu. Med delom dolge ure sedimo in hrbtenica je prva prizadeta. S to redno držo lahko zdravite vse težave s hrbtenico in hrbtom ter tudi bolečine v išiasu.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Če ste bolnik z vrtoglavico, bodite previdni ali se jim popolnoma izognite.

39. Adho Mukha Svanasana:

Adho Mukha Svanasana joga za zdravje prebavil

To aso joge lahko preprosto izberete s tega seznama učinkovitih pozi joge. To je znano tudi kot drža psa, obrnjena navzdol. To je, ko se skoraj popolnoma upognete spredaj in samo vaš del kolka je usmerjen navzgor. Ta drža joge je zelo koristna in velja za jogo za ženske. To je zato, ker z redno prakso lahko ozdravite simptome menopavze in tudi uravnotežite menstrualni ciklus. Na splošno ta asana pomaga tudi uravnotežiti delovanje prebavnega sistema in tako preprečuje kislost in plin.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Izogibajte se izvajanju te asane med nosečnostjo ali če imate težave z vratom ali hrbtom.

40. Vyaghrasana (poza tigra):

Vyaghrasana v jogi za lajšanje bolečin (poza tigra)

Ta joga asana je znana tudi kot statična poza tigra in je še ena za zdravljenje težav z bolečinami v hrbtu. To se osredotoča predvsem na spodnji del hrbta in razteza mišice in tkiva, kar povzroča lajšanje bolečin na določenem območju. Tu boste morali najprej zavzeti položaj štirinožne živali ali kot bi se radi plazili. Sedaj se raztegnite naprej in dvignite alternativno roko in nogo ter jo iztegnite naravnost.

41. Joga Bakasana (poza vrane):

Joga Bakasana in njene prednosti (poza vrane)

To je eno od imen joga asan, ki so običajno del napredne stopnje vadbe joge. Ta zagotovo potrebuje veliko predanosti, prožnosti in moči. Morate uravnotežiti celotno telo na dlaneh in se dvigniti, da ponovno upognete noge, da naredite tvorbo, ki je podobna trupu žerjava. Ta poza joge je zelo koristna pri toniziranju rok in odstranjevanju maščobe s trebušnega dela.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Ta asana je namenjena temu, da na rokah uravnotežite težišče, zato je lahko vsaka naglica resno škodljiva.

42. Makarasana (poza krokodila):

Makarasana joge (ali) poza krokodila

To je ena izmed zelo priljubljenih vaj v seriji joga asan za začetnike. Ker to v resnici ni težko in je le sproščujoča drža, ki jo lahko vsakdo naredi z lahkoto. Edina stvar je, da morate poznati proces dihanja, ki je najpomembnejši pri asanah joge. Ta asana je še posebej koristna pri sproščanju mišic in lajšanju bolečin, kot so bolečine v spodnjem delu hrbta in tiste zaradi išiasa.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Če imate poškodbo vratu, se izogibajte pritiskanju na vrat.

43. Salabhasana (poza kobilice):

Salabhasana (poza kobilice) joga poza za začetnike

To je ena izmed večkoristnih asan joge, saj pomaga pri lajšanju bolečin in zelo dobro deluje pri hujšanju. Tukaj morate obe roki postaviti naravnost, medtem ko ležite na sprednji strani. Zdaj dvignite noge naravnost in skupaj navzgor ter dobro dihajte. Pazite, da ne pritiskate na roke. To pospešuje metabolizem, zaradi česar je preprečeno nastajanje maščob in je koristno tudi pri slabi prebavi.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Če imate poškodbo vratu, se izogibajte pritiskanju na vrat.

44. Bhekasana (drža žabe):

Tipična poza joge Bhekasana ali žabja drža

To je poza joge za krepitev telesa, ki ni zelo težka. To aso joge morate poskusiti, če menite, da morate znižati boke in zadnjico. Za to se boste morali uleči na trebuh in se zdaj dvigniti do prsi in spet s hrbta, obe nogi morate zaviti nazaj od kolen, da ju lahko držite. Tako dobite lepo raztezanje in tako tonirate dele.

45. Gomukhasana joga (poza krave glave):

Poza kravje glave - praksa joge Gomukhasana za spolne težave

To je napredna joga, ki se izvaja iz posebnih razlogov. To lahko izvajajo tako moški kot ženske. To je še posebej koristno za moške, saj lajša spolne težave, kar vodi v boljše zakonske odnose. Gomukhasana pomaga tudi pri zdravljenju kile.

46. ​​Poza joge Virasana (poza junaka)

Poza junaka v jogi - poza joge Virasana in koristi

Ta je spet v napredni fazi joga asan in je v pomoč pri bolečinah v sklepih in težavah. Vaja te drže joge sčasoma naredi bolj prilagodljivo in olajša tudi vse dele telesa. Virasana prav tako poveča presnovo v telesu in izboljša prekrvavitev celo do sklepov. Ta asana lahko pokaže takojšen sijaj na obrazu, ki je posledica pravilnega krvnega obtoka.

47. Supta Virasana joga (poza v ležečem položaju):

Supta Virasana joga za zdravje trebuha (poza v ležečem položaju)

Znana tudi kot ležeča poza junaka, ta drža ni zelo težka za vadbo. Pri tem morate narediti Vajrasano in ležati z nogami, pritrjenimi v položaj. Ta vrsta joga asan je zelo koristna za prebavni sistem in njegovo pravilno delovanje. Ta poza joge tudi preprečuje odlaganje prekomerne maščobe v telesu, zlasti v predelu trebuha.

Kaj morate vedeti, preden naredite to Asana: Če imate poškodbo vratu, se tega izogibajte.

48. Kumbhakasana (Poza Plank):

Učinkovita joga kumbhakasana (poza plank)

Ta drža je znana tudi kot poza deske in jo lahko izvaja vsak, ker je res zelo enostavna. Začnite tako vsaj desetkrat, nato pa postopoma povečajte na 15 in nato 20 -krat. To izgleda preprosto, vendar je zelo učinkovito pri toniranju številnih delov telesa. To vključuje boke, pas, trebuh, roke in ramena. Vsak dan vadite to poza joge, če želite razviti napete trebušne mišice.

49. Vasisthasana (poza stranske deske):

Kako narediti vaisthasano v jogi - (poza stranske deske)

Bolj znana kot poza joge s stransko desko in različica prejšnje, tukaj boste morali dvigniti telo tako, da počivate na eni roki, ki bo ležala ravno do komolca. Dvignite in položite drugo roko na pas v pametni drži. To je v pomoč pri toniranju odvečnih ročajev, zaradi katerih je vaš pas slab in trmast.

50. Utthan Pristhasana (poza kuščarja):

Utthan Pristhasana in njihove prednosti (poza kuščarja)

Znana tudi kot poza kuščarja, je zelo koristna pri sproščanju stresa, utrujenosti in napetosti. Ta poza zagotovo izgleda zapletena, vendar ni tako. To lahko storite, da se telo po napornem delovnem dnevu raje sprostite. Takoj je učinkovit in zelo, zelo pomirjujoč za telo.

Svoje telo lahko naredite močno in zdravo z uporabo predvsem različnih vrst joga asan in si zagotovite tudi duševni mir. Joga je terapija za um in telo, kot smo jo že poznali in obstaja več jogijskih položajev. Postaja vse bolj koristno, če se vsak dan primerno vadi.

Preden naredite te asane, bodite pozorni:

Zakaj joga? Joga je zelo dobra za vaše zdravje. Vendar je zelo pomembno, da to storite pravilno. Vedno je priporočljivo, da se pred izvajanjem joge doma naučite pravilne tehnike izvajanja joga asan. Obstaja velika verjetnost, da lahko, če so asane napačne, to negativno vpliva na zdravje.

Previdnostni ukrepi in kontraindikacije za položaje joge

V nadaljevanju so navedeni različni previdnostni ukrepi, ki jih morate upoštevati pri izvajanju asan joge, in kontraindikacije, na katere morate biti pozorni in jih upoštevati kot opozorilni znak:

 • Jogo izvajajte v popolni umirjenosti. To je ena od vitalnih zahtev pred začetkom joge.
 • Izbira oblačil, ki jih nosite, bo močno vplivala na vaše asane. Med izvajanjem joge izberite udobna oblačila. Vrste joge, ki jih želite narediti, bodo odločile, kakšna oblačila naj nosite.
 • Nikoli ne delajte joge na goli zemlji. Uporabite podlogo za jogo.
 • Ohranite ustrezno hidracijo.
 • Izogibajte se obrokom pred izvajanjem joge ali pa vzdržujte zadostno časovno razliko med časom obroka in časom joge.
 • Če imate težave s trebuhom, se vzdržite asan, ki vključujejo kakršne koli položaje, ki zahtevajo zvijanje, vrtenje ali napenjanje trebušnih mišic..
 • V primeru refluksa kisline se je treba strogo izogibati vsem asanam, ki zahtevajo, da je glava nižja od želodca..
 • Pri bolečinah v hrbtu bolnike vljudno napotite k zdravniku za vaje, ki jih lahko izvajate, in tiste, ki se jim morate izogibati, saj lahko poslabšajo stanje.

Stranski učinki joge:

Joga izboljša vašo prožnost in mentalne sposobnosti. Vendar pa obstajajo določeni stranski učinki za določena stanja. Poglejmo si možne stranske učinke joge:

 • Zapleti glavkoma – pri glavkomu je za očesnimi jabolki dodaten pritisk, kar lahko sčasoma privede do izgube vida. Nekatere joga asane, kot so stojalo za glavo, stojalo za roke, stojalo za ramena, ki povečuje pritisk na oči, lahko zapletejo situacijo.
 • Pri bolnikih s krvnim tlakom lahko silovito dihanje in različne vrste pozi joge, ki vključujejo inverzije, poslabšajo situacijo.
 • Napredne joga asane je treba izvajati pod ustreznim vodstvom, sicer lahko pride do resnih poškodb hrbta.
 • Vlečenje ali napetost mišic je pogost stranski učinek joge, ki nastane zaradi nepravilne drže.

Joga je čudovita stvar in mora biti del vašega življenjskega sloga, da imate srečno in zdravo življenje. Vendar je zelo pomembno, da se naučite pravilno izvajati joga asane, preden jih vadite doma brez vodstva. Pri jogi gre za držo in popolna drža je zelo pomembna, da asane delujejo na pravi način za vas, kot bi morale. Za najboljše rezultate zaključite vadbo s 5 minutno meditacijo joge in si oglejte, kako se bo vaša energija povečala.

Strokovnjaki joge in njihove ocene:

1. Ana Forrest

Ana Forrest

Pregled: Ana Forrest je leta 1982 ustvarjalka Forrest joge, ki jo vodijo načela: dih, moč, integriteta in duh. Njena Forrest joga, ki jo vodijo elementi Ashtanga Vinyasa, je znana po svoji temeljni moči, intenzivnosti in dolgem položaju. Ana Forrest je postala certificirana inštruktorica joge pri 18 letih in je mednarodno znana po svojih ozdravitvah in svojem delu v jogi.

2. Briohny Smith

Briohny Smith

Pregled: Briohny Smith je inštruktorica joge s sedežem v LA in je po vsem svetu znana kot boginja inverzije. Joge se je prvič naučila leta 1999, zdaj pa je sama inštruktorica in poučuje jogo pod svojo blagovno znamko Fit Flow Yoga v LA. Potuje po vsem svetu, da bi nadaljevala pouk in se umaknila.

3. Janet Stone

Janet Stone

Pregled: Yogini Janet Stone je svojo pot usposabljanja iz joge začela leta 1996 v Indiji. Naučila se je Vinyasa joge in njeni nauki so živahni in so čudovita mešanica Vinyasa joge s petjem, dihom, zavedanjem, gibanjem in humorjem. Janet je bila predstavljena v različnih publikacijah, kot so Elephant Journal, Yoga Journal in Yoga Flow Magazine. Trenutno vodi 200-urni program usposabljanja učiteljev Vinyasa in vodi različne delavnice in umike v ZDA, Indiji in Mehiki.

4. Kino MacGregor

Kino MacGregor

Pregled: Kino MacGregor se je Ashtange prvič začel učiti pri 19 letih, po treh letih prakse pa je sedem let svojega življenja porabil za raziskovanje različnih učenja Ashtange. Pri 29 letih je od njenega ustvarjalca Shri K. PattabhiJoisa prejela spričevalo za poučevanje aštanga joge. Njeno sledenje na Youtubeu ima skoraj 5 milijonov ogledov, napisala pa je celo 2 Ashtanga Books in izdelala 6 DVD -jev Ashtanga joge. Svoje programe usposabljanja vodi po vsej Aziji.

5. Sadie Nardini

Sadie Nardini

Pregled: Sadie je učiteljica Rockstar joge in ima ogromno oboževalcev. Je odlična trenerka in nikoli ne zamudi, da svoje spoznanje deli s svojimi privrženci pri vadbi joge. Je ustanoviteljica Core Strength Vinyasa joge in 19 let svojega življenja je študirala prehrano, filozofijo, jogijsko disciplino in anatomijo. Je avtorica različnih knjig o jogi in piše za mednarodne publikacije o jogi in wellnessu.