Tukaj je vsa nova joga za artritis. Nihče od nas ne želi premagati bolečine in vsi si želimo zdravega življenja. Artritično stanje je lahko zastrašujoče, pristopi joge pa ga lahko pozdravijo. Če nam ne morete verjeti, si oglejte ta priročnik! Če imate pravo in ustrezno jogo za artritis in izberete prave vaje, se lahko močno olajšate različnih simptomov artritisa, kot so bolečina, vnetje in togost. Je joga dobra za artritis? Popolnoma! Odgovor je pritrdilen! Joga z artritisom v bistvu vključuje nežne in prilagodljive vaje, kot je nežno raztezanje različnih sklepov, ki izboljšajo prožnost, globoko dihanje pa umiri tesnobo in frustracije zaradi dolgotrajne bolečine v sklepih.

Joga predstavlja za artritis

Sedaj se z enostavnimi jogami za artritis rešite vseh takih zdravstvenih težav. V primeru, da se sprašujete, ali lahko joga pomaga pri artritisu, bomo v tem članku razpravljali o nekaterih pomembnih jogah za bolnike z artritisom, ki bodo zagotovo pozitivno vplivali na preobrat bolnikovega stanja.

Kaj je artritis?

Artritis je zdravstveno stanje, pri katerem bolnik doživi vnetje sklepov. V tem stanju je lahko prizadet en sklep ali več sklepov. Obstaja več kot 100 vrst artritisa, ki vključujejo različne sklepe in imajo drugačno linijo zdravljenja. Vendar sta dve najpogostejši vrsti artritisa osteoartritis (OA) in revmatoidni artritis (RA).

Simptomi artritisa:

Vnetje sklepov je glavni pogoj pri artritisu. Sledijo različni simptomi artritisa:

 • Bolečine v sklepih
 • Togost sklepov
 • Oteklina
 • Zmanjšajte obseg gibanja
 • Rdečica kože okoli sklepov
 • Izguba apetita
 • Utrujenost in utrujenost
 • Če se ne zdravi, lahko huda RA celo privede celo do deformacije sklepa

Poleg vseh zgoraj navedenih simptomov so opazili, da je zjutraj bolnikovo stanje zaradi artritisa slabše. Sklepi so bolj trdi, kot so običajno podnevi, zaradi česar je gibanje še težje.

Kaj povzroča artritis?

Sklepi v našem telesu so povezani s čvrstim, a hkrati prožnim tkivom, imenovanim hrustanec. Imajo vlogo zaščite sklepov pred udarci in absorbiranja pritiska na sklepe med gibanjem. Pri artritisu se zmanjša količina hrustanca v telesu. Zaradi normalne obrabe telesa je OA najpogostejša vrsta artritisa. Druga najpogostejša oblika artritisa, RA, je avtoimunska motnja. Pri RA je prizadeta sinovija, tekočina, ki hrani hrustanec, kar vodi do uničenja tako kosti kot hrustanca v sklepu.

Joga kot zdravilo za artritis

Kot zdravilo za artritis je primarni cilj zmanjšati bolečino, ki jo človek doživlja, hkrati pa preprečiti nadaljnje poškodbe sklepov. Medtem ko grelne blazinice in obkladki z ledom pomirjajo in dajejo začasno olajšanje, joga deluje kot najboljše zdravilo, ki ne le lajša bolečine, ampak tudi pomaga pri odpravljanju artritičnega stanja sklepov.

Joga za artritis – 9 učinkovitih poz:

Kako joga pomaga pri artritisu? Spodaj je 9 preprostih, a učinkovitih asan joge za artritis, ki vam bodo pomagale pri daljši poti.

1. Balasana (otroška poza):

joga za artritis

To je zelo preprosta, a učinkovita joga za artritis kolka. V tej asani lahko enostavno in nežno raztegnete spodnji del hrbta in mišice kolka. Odličen način za izboljšanje prožnosti hrbtenice in upogibalk kolka. Tako lahko to storite:

Metoda:

 • Sedite na kolena.
 • Razširite kolena, tako da lahko sedite med koleni in na velikih prstih.
 • Nagnite se naprej in se poskušajte dotakniti glave na tleh
 • Roke iztegnite vzporedno z ušesi in jih raztegnite, kolikor lahko.

Prednosti:

To je odlična asana, s katero lahko izboljšate fleksibilnost upogibov kolka in hrbta.

2. Poza od mačke do krave (Marjaryasana – Bitilasana):

joga za artritis

Če nekoga mučijo bolečine v hrbtu, je to nujna vaja za sprostitev hrbtnih mišic. To je tudi najboljša oblika joge za artritis vratu. Tako lahko to storite.

Metoda:

 • Spustite se na vse štiri, z razmaknjenimi rokami in raztegnjenimi prsti ter razmaknjenimi koleni.
 • Sedaj prsni koš dvignite naprej in upognite hrbet tako, da sedne kosti segajo navzgor.
 • Zdaj zaokrožite hrbtenico in potegnite popek navzgor in navzgor.
 • To ponovite vsaj 5 -krat.

Prednosti:

 • Izboljša prožnost hrbtenice in bokov
 • Pomaga pri izboljšanju drže.
 • Bolečine v vratu zaradi artritisa lahko v tej obliki močno olajšamo.

3. Poza kravjega obraza (Gomukhasana):

Poza kravjega obraza (Gomukhasana)

To je odlična asana za sprostitev različnih sklepov, kot so kolena, zapestja, vrat in hrbet. To je najboljša joga za artritis kolena.

Metoda:

 • Desno koleno zložite neposredno čez levo koleno in jih potisnite proti srednji črti.
 • Dvignite levo roko proti stropu in jo upognite od komolca, tako da jo položite proti hrbtu.
 • Z zunanjo desno stranjo upognite desno od komolca desno roko nazaj.
 • Poskusite stisniti roke za hrbet.
 • Dihajte normalno.
 • Sprostite in ponovite z nasprotno roko in nogo.

Prednosti:

 • To je koristna vaja, ki razteza roke, zapestja, ramena, roke, prsni koš, hrbet in kolena.
 • Ta asana igra veliko vlogo pri popravljanju vaše drže, ki se je zaradi artritisa morda deformirala. Odlična joga za artritis v rokah.
 • Zdravi trda ramena in pogosto pomaga pri zdravljenju išiasa
 • To pomaga tudi pri zdravljenju spolnih bolezni.

4. Mostna poza (Setu Bandh Asana):

Poza za most (Setu Bandh Asana)

To je odlična joga za artritis vratu. V tem položaju se vrat nežno potegne naprej in nazaj, kar pomaga sprostiti in zmanjšati bolečino.

Metoda:

 • Lezite na hrbet z rokami ob telesu in dlani navzdol.
 • Upognite kolena in med nogami imejte razdaljo med boki.
 • Zdaj nežno dvignite telo s hrbta, tako da vzamete oporo za roke in noge.
 • Premaknite ramena in se poskušajte dotakniti vratu na prsih.

Prednosti:

 • Ta asana pomaga pri popravljanju drže in razbremenitvi mišic ter otrdelosti v sklepih.

5. Poza psa navzdol (Adho Mukho Svanasana):

Poza psa navzdol (Adho Mukho Svanasana)

To je odlična asana, ki bo pomagala pri lajšanju togosti v hrbtu in vratu zaradi artritisa. Prav tako bo odpravil vse telesne napake v telesu zaradi iste. To je tudi neverjetna joga za artritis bolečine v kolenu.

Metoda:

 • Stojte na vseh štirih z razdaljo bokov v stopalih in ramena v rokah
 • Zdaj potegnite boke navzgor z ravnimi koleni in iztegnjenimi rokami.
 • Povlecite vrat tako, da so ušesa v liniji rok in oči gledajo v kolena. Končna drža je videti kot obrnjen V.

6. Surya Namaskar ali Slavni pozdrav soncu:

Surya Namaskar ali Znameniti sončni pozdrav

„Surya“ v hindujščini pomeni sonce, „namaskar“ pa pozdrav. Surya Namaskar ali pozdrav soncu je odličen način za začetek vaše rutine. Vsebuje skupaj 12 korakov. Prvih nekaj korakov raztegne hrbtne mišice, medtem ko zadnjih nekaj razteza mišice vaših telet. Kombinacija vaj, ki jih vsebuje, vam pomaga ogreti mišice in vam tudi daje prijeten občutek, kako se vaše mišice uporabljajo., Vendar boste morda želeli izbrati korake, ki jih želite narediti, ker bi jih nekaj lahko povzročilo neželeno obremenitev zapestja in gležnje.

7. Vrikshasana ali poza drevesa:

Vrikshasana ali Poza drevesa

Poza drevesa vključuje, da zložite roke v položaju namaskar nad glavo in stopalo ene noge položite na stegno druge. Rezultat vam daje videz drevesa, od tod tudi ime. Ta poza uporablja vaše gležnje in razteza tudi mišice stegen in bokov. Pomaga odstraniti tekočino, ki se je morda nabrala v gležnjih, kar vodi do otekanja.

8. Virabhadrasana ali poza bojevnika:

Virabhadrasana ali poza bojevnika

Virabhadrasana ali poza bojevnika ima tri glavne korake. Stojite naravnost, nato skočite tako, da so vaše noge zdaj narazen, nato dvignite obe roki tako, da postaneta vzporedna s tlemi, na koncu pa obrnite glavo na eno stran in upognite koleno te strani. Poskrbite, da bo vaše telo ostalo ravno. V tem položaju ostanite vsaj 15 minut. Nato naredite drugo stran. Ta asana je odličen način za raztezanje vseh mišic. Odstrani vse togosti, ki so bile morda že prej. To je odlična joga za starejše z artritisom.

9. Trikonasana ali poza trikotnika:

Trikonasana ali poza trikotnika

„Trikona“ pomeni trikotni ali trikotnik. To je preprosta vaja, ki je tudi običajen del aerobne rutine. Stojite naravnost z nogami vsaj 4 metre narazen. Nato desno nogo obrnite navzven za devetdeset stopinj, levo pa malo noter. Udobno se postavite in poskrbite, da bo vaša teža uravnotežena na obeh petah. Nato se počasi upognite proti desni, hrbet pa naj bo popolnoma raven. Poskusite se z desno roko dotakniti tal, levo roko pa dvignite navzgor, tako da jo držite v ravni črti z desno. Ta vaja raztegne celotno telo.

Poleg tega obstaja še nekaj drugih asan, kot so Bridge Posture ali SetuBandhasana, Cat Stretch ali Marjariasana in Corpse Pose ali Shavasanat, ki jih boste morda želeli preizkusiti. Preden izberete katero koli rutino joge, se morate o omejitvah posvetovati s svojim zdravnikom. vaš artritis se lahko vsiljuje na vaše telo. Medtem ko vam joga pomaga pri premagovanju težav, ki jih predstavlja artritis, ne želite preobremeniti svojega telesa in poslabšati svojega položaja.

Joga in artritis imata neposredno povezavo. Ta priročnik nam pomaga izvedeti več o jogi za artritis in o tem, kako to telesno stanje najbolje premagati in premagati z rednim izvajanjem joge. Če ste nekdo, ki trpi zaradi tega hudega artritisa, je to za vas. Preizkusite to in delite z nami, če ste po vadbi zgoraj opisane joge doživeli olajšanje.

Pogosto zastavljena vprašanja & Odgovori:

V1. Ali je artritis mogoče pozdraviti z jogo?

Odgovor: Joga je vsekakor možnost za ljudi z artritisom. Ne samo, da vadba koristi človeku in izboljša gibanje njegovih sklepov, ampak tudi sprošča človekov um in zmanjšuje stres. Artritis vsekakor lahko pozdravimo z jogo.

V2. Ali joga preprečuje artritis?

Odgovor: Joga izboljša fizično in psihično stanje osebe. Sprošča mišice, zmanjšuje stres, zato lahko redno vadbo joge preprečite artritis.

V3. Seznam 5 pozi Iyengar joge za artritis.

Odgovor: Iyengar joga je odlična joga za artritisne bolečine. Iyengar joga uporablja različne rekvizite, lepota rekvizitov pa je v tem, da jih je mogoče spremeniti tako, da ustrezajo posebnim potrebam. Spodaj je 5 pozi Iyengar joge za artritis:

 • Supine Asana ali podprta Savasana
 • Supta Baddhakonasana
 • Bharavajasana
 • Salamba Sarvangasana
 • Viparita Dandasana

V4. Kaj je Baba Ramdev joga za artritis?

Odgovor: Baba Ramdev, strokovnjakinja za as jogo, je predlagala nekaj preprostih in lahkih vaj za jogo, ki vam lahko pomagajo odstraniti artritis iz telesa. To je znano tudi kot Baba Ramdev joga za artritis. Sledi joga za artritis, ki nam jo je predlagal Ramdev:

 • Otroška poza
 • Od kolena do prsnega koša
 • Poza za most
 • Poza goloba
 • KapalBhatiPranayam

V5. Ali lahko joga poslabša artritis?

Odgovor: Mit je, da joga vključuje toliko zvijanja in upogibanja, da naredi več škode kot koristi in lahko poslabša dejansko slabo stanje sklepov. Pravzaprav redno vadba joge izboljšuje mišično moč, prožnost sklepov, obvladuje pa tudi stres in povečuje razpoloženje. Torej, ne, joga ne more poslabšati artritisa. Vendar je priporočljivo, da to storite pod ustreznim vodstvom, saj se lahko napačna drža izkaže za nevarno.