Joga je že od nekdaj v tradicionalnih koreninah. Od naših starih staršev do naslednje generacije se je joga vedno ohranila kot lahka oblika ohranjanja zdravega telesa, hkrati pa izzivala duševne motnje. V zadnjih letih pa je joga dobila povsem novo obliko, ki se je neradi ločila v povsem novo kategorijo fitnesa in vadbe. Joga ni le obogatena oblika ohranjanja duševne stabilnosti in umirjenosti vašega uma, ampak je hkrati tudi dobra fitnes rutina. Med številnimi današnjimi položaji joge bi se imenovali Akarna Dhanurasana ali poza strelskega loka.

Kako narediti?

Akarna Dhanurasana (lokostrelska poza) Kako do in koristi

To je zabavna drža, ki je dobila ime po sami pozi, kjer vaše noge tvorijo preprost upognjen lok, pripravljen za strel. Čeprav se morda zdi preprosto, morate vedno upoštevati, da je za začetnike te položaje težko doseči in če jih dosežete s preveč sile, lahko povzroči neprijetne mišične bolečine ali vlečenje živcev. Ta vaja nima ustreznega nadaljevanja dihanja. Z vajo je naloga izvesti dano držo, medtem ko se s telesom usklajujete, kako z nizom globokega dihanja ohraniti vitalnost v normalnem stanju.

Začnite tako, da sedite na preprogi, hrbtenica in vrat poravnani in ravni, medtem ko sedite z iztegnjenimi nogami pred seboj. Zdaj globoko vdihnite in začnite upogibati eno od nog od kolena, pri tem jih upogibajte navzven. Vdihavanje pred tem ne pomeni, da morate zadržati dih, saj ga lahko v trenutku pustite. Ko ga upognete, prinesite nogo vse do obraza, držite prst in z drugo roko segajte po drugi nogi, ki naj bo še vedno ravna in iztegnjena. Primite se za prst in zaklenite položaj ter vadite globoko. Upognjena noga mora biti vzporedna z ušesi, vendar ne upogibajte kostnega mozga do konca. Ko spustite nogo, spustite nogo v prvotni položaj in začnite z drugo stranjo.

Kako nam to pomaga?

  • Poza Dhanurasana ali strelni lok je znana po številnih telesnih koristih, ena od njih je krepitev trebušnih mišic. Običajno, ko se izvajate v lok, pritisnete na trebušno področje. Telo, ki se bori s tem pritiskom, vam pomaga, da imate trebuh močan. Tako lahko pomagate s prebavnimi ali črevesnimi težavami le z močnim trebuhom.
  • To je dobra vaja za ženske, ki trpijo zaradi menstrualnih težav, pri katerih se po ugodni ceni razgibajo tudi trebušne mišice, v katerih se nahaja jajčnik. To raztegne stene jajčnikov, zaradi česar je prilagodljiva. Vendar tega ne izvajajte med menstruacijo.
  • Medtem ko telo spuščate v položaj strelskega loka, se mišice kostnega mozga in hrbta raztezajo in zvijajo ter tako odpirajo vozle v mišicah. Na ta način lahko zagotovite, da v vašem telesu ni bolečin v hrbtu. Raztezanja in zvijanja dobro delujejo tako, da naredijo hrbtne mišice prožne.
  • Prožnost spodnjega dela hrbta je še ena blaginja, ki jo lahko pridobimo iz te asane, kjer so stegenske in telečje mišice spet na preizkusu prožnosti.
  • Če rečem, da je ta joga neposredno povezana z zmanjševanjem vaše depresije skozi čas, bi podvomili v trditev. Vendar imamo tudi za to dokazan odgovor. Stari Kitajci so verjeli v prosti pretok qui (chi), ki je energija skozi telo, ki je neposredno povezana z vašo duševno prisotnostjo. S to asano se izognete vozlom in oviram vašega telesa, kar zagotavlja, da vaš qui teče brez ovir.