Obstajajo številni položaji joge, ki vam lahko pomagajo pri okrevanju od bolečin v hrbtu. Ampak ni nič podobnega čakrasani. To je eden najboljših položajev za upogibanje hrbta, ki so jih kdaj izumili. To je v bistvu drža kolesa, pri kateri se zgornji del telesa, ki se začne od pasu, upogne nazaj, tako da je obraz usmerjen proti tlom, dlani pa potiskajo tla. Za dosego idealne drže čakrasane obstaja veliko korakov, po zaključku pa izgleda kot kolo. To je odlično gibanje za prilagodljivost hrbtenice.

Čakrasana (poza kolesa) - kako ravnati in koristi

Čakrasana pomeni kolo Asan, kjer je čakra kolo, Asana pa sedež ali drža.

Kako narediti čakrasano:

Chakrasana ni zelo zapletena drža joge. Še vedno pa morate upoštevati nekaj stvari, preden se lotite te drže joge. Najprej morate sprostiti roke in hrbet. Poskusite se nekoliko raztegniti, da bo trajalo vlečenje in trganje, ki jih bodo vaše mišice kmalu doživele.

Na splošno morate za pravilno vadbo joge roke in noge postaviti na tla, trebuh pa obrnjen navzgor. Začnite iz ležečega ali hrbteničnega položaja, da boste lahko pravilno upognili hrbet. Eden najlažjih načinov izvajanja te joge je, da stojite naravnost in spustite hrbet na tla. Vendar bodite vedno previdni, sicer se lahko poškodujete.

Da bi se izognili poškodbam, naj bodo roke in dlani pripravljene podpreti zgornji del telesa, medtem ko se nagne k tlom. Če ste začetnik, potem uporabite tehniko pomoči pri steni, pri kateri vam najprej ne bo treba spustiti zgornjega dela telesa in lahko izkoristite prednost stene za vami ter počasi upognite hrbet ob spodnji del telesa.

Ta asan bo zagotovo povečal prilagodljivost in vas okrepil iz jedra. Če to počnete pravilno, vas bo nekdo, ki gleda, spomnil, da je vaše telo videti kot lok, obrnjen navzgor.

Prednosti čakrasane:

Ta vaja je zelo učinkovita pri zdravljenju bolečin v hrbtu in ponuja tudi številne prednosti, ko gre za telo, duha in um. Med številnimi čakrasanami so najpomembnejše obravnavane spodaj.

Prvič, ta drža joge krepi in podaljša hrbtenico. Povečuje elastičnost in prožnost hrbtnih mišic ter preprečuje, da bi se hrbtenica spopadla s starostnimi težavami, kot je stiskanje. Za visoko stojanje potrebujete določeno količino prostora med bodicami, kar lahko dosežete s to držo.

Drugič, čakrasana je učinkovita za roke, saj povečuje moč rok, zapestja, podlakti itd. Poleg tega povečuje tudi prožnost v prsih, nogah, ramenih itd. In tonizira mišice na teh področjih..

Tretjič, čakrasana krepi pljuča in omogoča pravilen pretok kisika v prsno košaro. Verjemite ali ne, ta drža joge lahko poveča tudi dihanje. Pravilno dihanje med izvajanjem te drže joge vam lahko pomaga pri zdravju iz jedra.

Četrtič, drža joge chakrasana lahko poveča duševno in telesno moč ter odstrani stres zaradi tesnobe in depresije.

Petič, ta drža joge je koristna za celo telo in lahko prepreči prihod osteoporoze.