Ananda joga je oblika joge, ki izvira neposredno iz učenja Paramahansa Yoganande, znanega indijskega jogija, ki se je na zahodu naselil, da bi poučeval zapletenosti kriya joge. Vrne duhovno bistvo joge. Ne vključuje intenzivnih pozi joge. Nasprotno, položaji joge Ananda joge so usmerjeni navznoter in vam pomagajo, da se poravnate s svojim višjim notranjim jazom. Poze so oblikovane tako, da uskladijo um, telo in dušo ter dvignejo vašo zavest. Preberite tukaj, če želite podrobno vedeti.

Ananda joga asane in koristi

Kaj je Ananda joga?

Ananda joga prihaja iz Swami Kriyanande, učenca Paramahansa Yoganande, ki je sistematiziral nauke, misli in prakse Yoganande ter jo krstil kot Ananda Yoga. Ananda jogo lahko na splošno razvrstimo v 4 skupine, in sicer:

  • Asana
  • Pranayama
  • Tehnike jogijske meditacije
  • Uporabne filozofije joge

Drže v Ananda jogi nikoli niso preveč intenzivne ali podobne aerobiki. Nasprotno, zelo so nežni in poudarek je na:

  • Varnost in pravilna poravnava
  • Ostanite sproščeni ves čas
  • Delo s subtilno energijo telesa
  • Dvig zavesti s pozami
  • Prilagoditev vsake poze tako, da ustreza sposobnostim zdravnika, namesto da bi ga prisilili, da doseže idealno držo.

Z vadbo Ananda joge se boste bolje zavedali svoje božanske narave in višjega notranjega jaza ter vam pomagali biti eno z istim.

Ananda joga je resnično blagoslov za človeštvo. Znan je po številnih koristih, kot so izboljšanje prožnosti telesa, zdravljenje bolezni, izboljšanje dihal in povečanje krvnega in limfnega obtoka. Obstaja več pozi in vidikov Ananda joge, ki so bili obravnavani spodaj za referenco.

1. Poza Lotusa:

ananda joga

Poza Lotusa je najosnovnejša poza, ki bi se je morali naučiti med izvajanjem joge. Pomaga vam pri boljši meditaciji in poveča koncentracijo. Za to morate sedeti na tleh s prekrižanimi nogami. Roke držite na kolenih in počasi dihajte. Narediti položaj lotosa je zelo enostavno in to lahko stori vsak. To je najboljša meditativna poza, ki lahko dvigne vašo zavest.

2. Poza otrok:

Če želite to narediti, morate sedeti na podlogi za jogo tako, da bodo noge zložene tako, da se stopala dotikajo zadnjice. Zdaj se nagnite naprej in se poskusite dotakniti tal. Roke iztegnite pred seboj in se sprostite. Hrbet vaših rok mora biti na tleh. Otroška poza vam lahko pomaga popolnoma sprostiti telo in dvigniti raven zavesti.

3. Poza Kobre:

Za pozo kobra morate ležati z rokami ob straneh. Dlani položite na tla in dvignite telo, medtem ko poskušate stegna obdržati na jogi. V tem položaju je treba dvigniti zgornji del telesa, ramena pa se morajo za nekaj časa sprostiti. Glava mora biti usmerjena navzgor proti stropu. V Ananda jogi se poza kobre ponovi 8 -krat in jo spremljajo tehnike globokega dihanja in tihe afirmacije.

4. Poza drevesa:

V položaju drevesa stojte naravnost in roke držite ob strani. Dvignite eno nogo navzgor in jo naslonite na gleženj. Pazite, da ga nikoli ne naslonite na koleno. Dvignite roke in pustite dlani obrnjeni drug proti drugemu. To pozo je treba izvajati največ pet minut, saj se boste tako bolje koncentrirali in meditirali. Med držo držite odprte oči, da bolje uravnotežite telo.

5. Poza Sfinge:

Poza Sfinge je zelo podobna pozi kobre. Za to morate ležati na preprogi obrnjeni navzdol. Nato morate dvigniti prsni koš od tal, komolci pa naj počivajo za oporo na tleh. V tem položaju se mora vaš želodec dotikati tal, spodnji del rok pa mora biti ravno na tleh. Tudi vaš pogled mora biti vzporeden s tlemi.

6. Kaoshiki ples:

Po ananda joga asanah je za vas pomembno, da zaplešete ples Kaoshiki, ki je najboljši za telo, um in duha. Vadil bo vaše okončine, olajšal menstruacijo in porod ter odstranil gube in letargijo. Prav tako vam daje veliko samozavesti in izboljša teksturo in ton vaše kože. Ples Kaoshiki je najboljši za razvoj vašega potenciala in je bistveni del Ananda joge.

7. Dvojno dihanje:

Roke potegnite naravnost do ravni ramen in dvakrat vdihnite. Upognite kolena in roke prinesite naprej, dokler se dlani ne dotaknejo. Ponovno dvakrat vdihnite, iztegnite roke nazaj in poravnajte noge. Ponovno sprostite telo z dvojnim izdihom. Naredite to približno tri do petkrat. To je popolna sprostitvena poza, ki vam bo pomagala razumeti pretok energije v telesu.

8. Polnjenje telesa:

Stojte naravnost in vdihnite. Telo počasi napenjajte tako, da vibrira. Poglejte navzgor med obrvi in ​​začutite, kako energija teče skozi vaše telo. Zadržite napetost in se nato sprostite. To vajo ponovite približno enkrat do trikrat. Ne pozabite se sprostiti in čutiti na vsakem koraku.

9. Dvojno dihanje brez napetosti:

Za to se morate popolnoma sprostiti. Upognite komolce in jih prinesite proti prsnemu košu. Počasi izdihnite in nato iztegnite roke pred seboj. Zaprite oči in v mislih povejte: »Prost sem. Svoboden sem.” Naredite to šest do desetkrat.

Tako je omenjena podrobna razlaga Ananda joge in tudi različnih položajev Ananda joge, ki so sestavni del Ananda joge. Ananda joga gre bolj za meditacijo in dvig ravni zavesti, ne pa za vadbo in korekcijo položaja. Torej, če ste pripravljeni identificirati svojo pravo naravo in doživeti enost s svojim božanskim jazom, potem bi morali slediti temu? Ali vadite Ananda jogo? Delite svoje izkušnje z nami v spodnjih komentarjih.

Pogosto zastavljeno vprašanje:

Vprašanje 1: Kaj naredi Ananda jogo edinstveno?

Odgovor 1: V Ananda jogi je primarni poudarek na vajah z energijo in pozitivnih in tihih afirmacijah in ne na popravljanju pozi. Ananda Yoga ima niz edinstveno zasnovanih 39 vaj za nadzor energije, ki jih je razvil Paramahansa Yogananda in vam pomaga povečati osredotočenost in nadzorovati življenjsko silo. Poleg tega je vsaka ta poza povezana s svojim nizom afirmacij, ki jih izvajalec tiho podaja med vadbo teh pozi.

Vprašanje 2: Kdo je ustanovitelj Ananda joge?

Odgovor 2: Anando jogo je ustanovil Swami Kriyananda, eden od bližnjih učencev Paramahansa Yoganande. Yogananda je prvi veliki mojster jogasane, ki se je naselil na zahodu in razširil nauke kriya joge. Yogananda je tudi avtor znane knjige o jogi, imenovane Autobiography of a Yogi. Swami Kriyananda je sistematiziral nauke, misli in prakse Swami Yoganande ter ji dal določeno obliko in jo poimenoval Ananda Yoga

Vprašanje 3: Kako se Ananda joga razlikuje od hatha joge?

Odgovor 3: Ananda joga je podaljšek hatha joge z nekaj dodatnimi dodatki, da bi povečala izkušnje vadečih. Ananda joga želi povečati vaše zavedanje o svoji notranjosti in resničnem duhu. Ko se vaša zavest zaveda, skoraj ni možnosti, da bi ostali žalostni ali mračni. Vedno ste veseli in energični, to je cilj Ananda joge.