Ardha Navasana je splošno znana kot poza polovice čolna. Izhaja iz dveh sanskrtskih besed Ardha in Nava. Ardha pomeni pol in Nava pomeni čoln. V tej posebni pozi telo dobi obliko čolna, vse ravnotežje pa je na bokih. Poze polovice čolna so res zelo koristne pri zdravljenju zdravstvenih težav. Mnogi ljudje to držo izvajajo redno.

Ardha Navasana Kako ravnati in koristi

Resnično jim pomaga pri lajšanju stresa in izboljšanju njihove prebavne rasti. Ta joga asana je zelo priljubljena med mladimi dekleti in fanti, saj jim pomaga pri tonusu telesa. Ohranjajo svojo duševno in telesno kondicijo, tako da to asano izvajajo enkrat ali dvakrat na dan. Za toniranje bokov in zadnjice sledite spodnjim preprostim korakom.

Koraki do Ardhe Navasane

1. Najprej sedite na preprogo z obema nogama, ki sta iztegnjeni naravnost pred vami.

2. V celotni pozi naj bodo oči odprte. Roke naj bodo trdno ob straneh, dlani pa na tleh.

3. Globoko vdihnite in počasi začnite upogibati kolena. Kolena naj bodo na tleh. Samo udobno.

4. Sedaj držite hrbet naravnost, počasi dvignite prsnico in pustite, da se telo nasloni nazaj.

5. Zdaj previdno dvignite stopala do višine kolena. Telečje mišice naj bodo vzporedne s tlemi in naj bodo stegna pravokotna na koleno.

6. Roke naj bodo na isti ravni in morajo biti v skladu s prsti.

7. Ostanite v končnem položaju čim dlje. Zadržite dih, ko ste v končnem položaju.

8. Nato izdihnite in se počasi vrnite v ležeči položaj. Sprostite celo telo.

9. Vadite 3 do 4 kroge. Po vsakem krogu se sprostite v shavasani.

Ko popolnoma dosežete to asano, lahko pride do sprememb. Po Ardhi Navasani lahko preprosto poskusite polno navasano. Čeprav je Ardha Navasana zelo koristen, bi se morali nekateri ljudje temu popolnoma izogniti. Ljudje, ki trpijo zaradi nizkega krvnega tlaka, menstruacije in glavobola, se morajo popolnoma izogibati izvajanju te poze. Če je zdravnik utrpel kakršno koli poškodbo kolena ali vrat, se izogibajte izvajanju te asane.

Če ste bolnik z astmo ali če imate težave s srcem, se je treba tej asani popolnoma izogniti.Ardha Navasana vsekakor pomaga pri krepitvi vaše moči in moči po celem trupu, vendar poskrbite, da boste to asano izvajali v svojih mejah. V primeru zdravstvenih težav se obrnite na fizioterapevte, ki vas lahko vodijo na veliko boljši način.

Prednosti

Ardha Navasana ima več koristi, ki imajo dolgotrajne učinke na zdravnika. Ardha Navasana ne samo poveča fleksibilnost vašega telesa, ampak tudi pomaga vzpostaviti trdnost do njegovega jedra. Pomaga pri stimulaciji trebušnih organov. Pomaga tudi pri izboljšanju prebavnega sistema vašega telesa.

Spodbuja presnovo vašega telesa in pomaga ohranjati ravnovesje. Ta poza pomaga tudi pri krepitvi upogibalk kolka. Poravnavo telesa lahko izboljšate tudi z raztezanjem hrbtenice. Ta drža pomaga tudi pri izboljšanju krvnega obtoka v telesu. Prav tako uravnava delovanje trebušne slinavke in ledvic.

Zato začnite vaditi to asano od danes. Poskrbite, da morate to pozo izvajati vsak dan. Zgodnje jutranje ponavljanje te asane 3-4 krat vam ne bo samo oživilo energije, ampak vas bo tudi ohranjalo zdravo in fit ves dan. Če je vaš jutranji urnik zaseden, lahko to počnete celo v večernih urah.