Znano je dejstvo, da joga izvira iz naše države, Indije, njene korenine pa segajo v predvedske čase. Že več stoletij se je izkazalo, da je joga učinkovita ne samo na telo, ampak tudi na um. Ta oblika vadbe ima večina prednost pred napornimi vadbami v telovadnici.

DviPadaViparitaDandasana

Joga ima vedno prednost, saj poleg tega, da pomaga pri oblikovanju telesa, zdravi tudi številne duševne in duhovne motnje. Obstajajo številne vaje ali položaji joge, toda tista, ki je pod skenerjem, je DviPadaViparitaDandasa, kar v sanskrtu pomeni dve nogi obrnjene obrnjene palice.

To je zelo zapletena vadba joge, zato jo priporočamo ljudem s poškodbami hrbta, ramen ali kolka, da je ne poskusijo. Preden se lotimo prednosti te drže, nam najprej povejte korake za popolno izvedbo te vaje.

Kako narediti:

Za izvedbo te drže je treba upoštevati nekaj korakov in ker je težka, je priporočljivo, da z njo ne hitite. Začnite tako, da ležite na hrbtu na preprogi ali odeji. Nato upognite kolena in potegnite pete čim bližje kolenom.

Zdaj spustite desno roko na tla, nato levo roko in nato prepletite prste obeh rok za glavo. Preden nadaljujete, se sprostite za minuto in se osredotočite na dihanje. Zunanje roke potisnite navznoter in pritisnite celoten rob podlakti navzdol.

Med poravnavanjem rok dvignite boke, ramena in glavo od tal, ko kolena odmikate od trupa. Da bi olajšali breme na rokah, potegnite lopatice proti repni kosti, kar bo posledično dvignilo vaša ramena. Naslednji korak je zapleten del, ki vključuje držanje krošnje glave na tleh.

Postavite ga med roko in noge. Prsni koš naj bo odprt in dvignjen, da se vrat ne stisne. Zdaj iztegnite vsako nogo pred telesom, dokler nista skoraj ravni. Močno izdihnite, kar vam bo pomagalo pri popolni poravnavi nog. Držite pozo, dokler vam je udobno, skupaj z usklajenim dihanjem.

Kako nam to pomaga:

Izboljšana prilagodljivost:

Kot smo že omenili, je ta vaja zelo zapletena. Tako bo imel vsak, ki bo lahko uspešno dokončal to držo, zagotovljeno prožnost telesa.

Mobilnost do hrbtenice in odpiranje prsnega koša:

Ta drža joge odpira prsi in zagotavlja boljšo gibljivost hrbtenice in lopatic, ne da bi pri tem naprezal telo. Hrbtenica postane napeta, ko odpirači prsi odprejo vezi v prsih, kar prav tako pomaga zmanjšati bolečine v spodnjem delu hrbta. Stimulira tudi nadledvične žleze, ščitnico, hipofizo in epifizo.

Krepitev ramenskih mišic:

Vključitev DviPadaViparitaDandasane v vašo dnevno rutino bo okrepila tudi ramenske mišice.

Zmanjšanje trebušne maščobe:

Če imate debel trebuh in se ga želite znebiti, potem je to vaša popolna rešitev. Vadite to vajo in trebušna maščoba se bo zagotovo zmanjšala.

Sredstva za depresijo:

Vsakdo, ki trpi za depresijo, naj poskusi vključiti DviPadaViparitaDandasana v svojo rutino joge in kmalu bodo doživeli spremembe. Ta vaja pomaga krepiti čustveno stabilnost in krepi vašo samozavest.

Popravek premaknjenega mehurja in lajšanje menstrualnih krčev:

Če ima nekdo premaknjen mehur ali prolaps maternice, ga lahko ta drža joge popravi. Pomaga tudi pri lajšanju menstrualnih krčev in drugih simptomov menopavze.