Beseda ‘shanti’ pomeni mir; zato se izraz shanti joga nanaša predvsem na vrsto joge, ki v glavnem povzroča mir umu, telesu in duši. Pomaga odkriti tisti del življenja, ki je bil tako dolgo neznan. Nima omejitev ali pogojev. Odpravlja vse tradicije in obrede; to daje tej vrsti joge novo dimenzijo.

Kaj je Shanti joga in njihov pomen

Pomaga telesu, da se znebi vsakodnevnega stresa, bolečin in utrujenosti. Omogoča tudi, da se telo znebi nadledvičnega stresa in manjših tegob. Glavna vloga te joge je, da pomaga pri obvladovanju prekomernih čustev in daje moč, da jih z lahkoto upravljamo. Ta vrsta joge vključuje tudi meditacijo, ki telesu pomaga, da vzame veliko kisika, zaradi česar se telo samodejno počuti lahkotno in sveže.

Vključuje asane, ki pomagajo krepiti telesne sklepe. Zdravi hrbet in kolk, kolena in gležnje. Pranayama ali meditacija pomaga umu, da se osredotoči in razmisli o vprašanjih, ki so povzročila vznemirjenost. Ta vrsta joge ne vključuje obsežnih vrst telesne dejavnosti, temveč zdravi telo od znotraj in človeka duševno okrepi. Ta terapija upošteva tudi ajurvedska načela. To pomeni, da so za zdravljenje ljudi sprejeti naravno predelana hrana in organske terapije. Izogibajte se predelani in konzervirani hrani.

Ta terapija pomaga osebi, da se znebi vseh svojih zaznav in začne dojemati nove in reformne predstave. Človek začne bolje analizirati iste stvari in pride do boljših rešitev. Lupina ega in dogme se zlomi, zaradi česar je oseba lažja in poveča raven zaupanja.

Kot smo že omenili, shanti joga v resnici ne pomeni fizičnega napora. To pomeni svobodno razmišljati in živeti. Najpomembnejši del je omogočiti zdravju telesa in duha ter spoznati, da obstaja veliko več kot materialistični svet. Bistvu resnice je treba dati pomen.

Majhen sprehod po vrtu ali branje knjige, ki bi lahko razsvetlilo vaš um, slikanje podobe ali preprosto kuhanje, se lahko izkaže tudi za terapevtsko.

Če si jih lahko privoščite v dejavnostih, ki jih imajo radi, je lahko zelo koristno. Pomaga um in telesu, da se sprostita, prav tako pa lahko pomaga pri boljših rešitvah življenjskih težav. Pojanje ali odhod na svete izlete je tudi način zdravljenja.

Učinkovito se lahko izkaže tudi srečanje z ljudmi, ki jih imate radi, sprostitev, dobra hrana in preprost sprehod. Ogled filmov in tudi skupinska razprava sta lahko v pomoč. Če se pogovarjate z nekom z enako duševno stopnjo ali izčrpavate srce prijateljem, se lahko počutite bolje.

Če se kdo odloči za drugo pot okrog običajnih položajev joge, je raztezanje udov, pravilne dihalne tehnike, popravljanje drže in meditacija idealna za osebo. Najboljši del te vrste joge je, da jo lahko spreminjamo po lastni želji.

Tudi inštruktorji so pri tej jogi precej liberalni. Glavna naloga je, da se bolnik počuti udobno in brez stresa. Če stranka vztraja, da ne izvaja določenih dejavnosti, potem inštruktor praviloma sledi toku in poskuša pridobiti strankina zanimanja.

Tovrstna joga je najboljši način, da se človek sprosti in umiri um. Oseba se zave, da obstaja veliko boljše mesto, kot ga vsi poznamo, zato se bo napredovanje s ciljem izkazalo za najboljšo možno možnost. Oseba bo samodejno začela doživljati razliko po nekaj sejah te joge. Predvsem spodbuja opravljanje dejavnosti, ki osrečujejo dušo in razsvetljujejo um.