Joga ima nekaj odličnih položajev za ohranjanje dobrega počutja osebe. To je edina telesna aktivnost, ki vključuje tako um kot telo. Zlasti v svetu, napolnjenem s stresom, ima joga številne ugodnosti. Ena najboljših pozi za pomiritev kaotičnega uma in doseganje telesne moči in kondicije je Viparita Karani. Beseda „viparita“ je sanskrtska beseda, ki pomeni obrnjena in samo v znamenju, drugo ime za Viparita Karani Asana pa je Noga navzgor po stenah. Asana pravzaprav vključuje osebo, ki je na polovici na glavo. Preberite skupaj, če želite izvedeti o čudesih te poze in kako lahko uživate v sadovih izpopolnjevanja te asane.

Kako izvajati Viparita Karani Asana in njene koristi za zdravje

Nasveti Viparita Karani za začetnike:

Ta poza je ena izmed zahtevnih asan v jogi. Vključuje dvig spodnjega dela telesa navzgor in ohranjanje ravnovesja. Začetnikom bo v prvem poskusu težko uspeti. Oglejte si nekaj najboljših nasvetov za izvedbo nog ob steni:

 • Na začetku uporabite steno kot oporo za noge.
 • S stegni močno pritisnite na stene
 • Ohranite dih, da uravnotežite celotno območje trupa ob steni
 • Vsakič, ko izdihnete, morate za močnejši oprijem kosti v stegnih močneje potisniti.

Kako narediti pozo joge Viparita Karani:

Če želite poznati korake Viparite Karani, sledite spodnjim točkam:

 • Za začetnike uporabite močno oporo, steno, če morate izvesti naslednjo jogo.
 • Lezite blizu stene pravokotno, tako da so spodnje okončine obrnjene proti steni, nato pa se približajte steni vse bližje, dokler se boki ne dotaknejo stene.
 • Zdaj, ko so vaše noge naslonjene na steno, jih poravnajte. Med poskusom lahko občutite rahlo vlečenje ali raztezanje, vendar vas to ne sme ustaviti.
 • Ko ste v polovično obrnjeni drži, položite roke na obe strani in se sprostite.
 • Le počivajte tam dobrih 5 do 10 minut.
 • Dihajte normalno; pri dihanju ni potrebno pretiravati.
 • Zaradi grobe podlage lahko občutite nelagodje v predelu kolka, zato uporabite podlogo za blazino ali zloženo odejo pod njo.
 • Za strokovnjake, ki so obvladali obliko joge, ne potrebujejo več stenske podpore.

Tokrat bi uporabili moč spodnjega dela telesa tako, da bi spodnje okončine obesili na glavo in uporabili moč zgornjega dela telesa, ko uporabljajo roke kot oporo v pasu, medtem ko dvignejo spodnji del telesa navzgor.

Prednosti Viparite Karani:

Ta asana ima neverjetne koristi za zdravje. Z redno vadbo lahko premagate številne zdravstvene težave in uživate v dobrem življenju. Nekatera ključna področja, na katerih lahko pomaga ta asana, so:

1. Duševna umirjenost:

Morda boste presenečeni, kako to, da imate dvignjene noge in se trudite, da bi to držali, ima kaj opraviti z duševno umirjenostjo. Če kaj, ustvarja še večji kaos, toda po vadbi bi se počutili, kot da ste zbrisani od vsega notranjega stresa, in spet obtožujemo intenziven pretok krvi in ​​prekrvavitev, ki se okrepita in začneta delovati, ko prevzamete položaj . Tako se možganske celice odprejo, preostale pa sledijo.

2. Težave z jajčniki:

Povedal vam bom, zakaj je to učinkovita joga, ki bi pomagala vsem tamkajšnjim ženskam, vseh starosti in slojev življenja. Ker je jajčnik, ki je najbolj cenjen element v našem telesu, pogosto neprimerno veden z nami. Ker je kraljica, si vlada na svoj način in da bi preprečila njo in njene težave, je to mojstrska joga. Za tiste, ki so še plodne, vam lahko pomaga pri odpravljanju menstrualnih nepravilnosti, za tiste, ki nimajo več jajčec, pa ta joga uporablja krvni tlak in krvni obtok v jajčniku, zaradi česar se izločajo hormoni, kar vam omogoča miren po menstruaciji.

3. Migrena:

Če imate hud glavobol ali utripajočo migreno, okoli glave zavijte tesen povoj in lezite na priporočeni položaj. Kmalu boste začutili, da vaša migrenska bolečina ali glavobol počasi izginjata.

4. Hipotiroidizem:

Ko se uležete v pol obrnjeni strukturi, bi vedeli, da kri priteče v možgane in kroži tja, kar ustvarja rahel pritisk tudi v predelu vratu, ko gre mimo. To aktivira in stimulira ščitnico. Na ta način bi lahko izločanje ščitnice ustrezalo potrebam vašega telesa.

Previdnostni ukrepi in kontraindikacije:

Pred izvajanjem te joga asane morate upoštevati naslednje varnostne ukrepe in možne stranske učinke:

 • To asano je treba izvajati samo na tešče
 • Preden poskusite v tej pozi, se prepričajte, da ste izpraznili črevo
 • Med vadbo in obroki morate vzdrževati vsaj 4 urni razmik
 • Med menstruacijo se je treba izogibati tej asani, saj obrača vaše telo
 • Ljudem, ki trpijo za glavkomom, odsvetujejo to asano
 • Tudi ljudje s kroničnimi težavami z vratom morajo to jogo izvajati pod nadzorom inštruktorja

Viparita Karani Asana je neverjetna za utrujene noge in ljudi, ki trpijo zaradi rednih krčev v nogah. Lahko ublaži bolečine v hrbtu in ima terapevtski učinek na um. Odlično spodbuja prebavo in znižuje krvni tlak. Ljudje, ki trpijo zaradi nespečnosti, so imeli od te asane veliko koristi. Če želite odgnati depresijo in voditi mirno življenje brez tesnobe, je to ena izmed najboljših položajev joge.