Joga je bila sestavni del indijske kulture in hitro zaseda mesto po vsem svetu. Eka Pada Rajakapotasana je odlična joga asana, ki pomaga pri lajšanju tesnih bokov, išiasa in bolečin v hrbtu. Vadba te asane vam bo pomagala naravno odpreti boke. Poleg tega obstajajo številne prednosti, povezane z izvajanjem Eka Pada Rajakapotasana, kot so zmanjšanje tesnobe, strahu, travm in povečanega stresa.

Eka Pada Rajakapotasana

Poglejmo ta članek, če želimo izvedeti več o Eki Padi Rajakapotasani in kako jo izvajati.

Kaj je Eka Pada Rajakapotasana joga?:

Eka Pada Rajakapotasana ali poza kraljevega goloba je sedeča asana, ki se upogiba nazaj in ponuja vašemu telesu ogromne koristi. Pomen imena te asane je eka = ena, pada = stopalo ali noga, raja = kralj, kapota = golob. Imenuje se tudi labodja poza v obliki yin joge. Naslednji razdelek obravnava vse prednosti, ki jih lahko pridobite z vadbo te asane.

Prednosti Eka Pada Rajakapotasana:

Predstavljamo vam prednosti, povezane z rednim izvajanjem Eke Pade Rajakapotasane.

1. Poveča prilagodljivost kolka:

Izvajanje Eka Pada Rajakapotasana poveča krvni obtok v predelu kolka in poveča obseg gibanja.

2. Lajšajte bolečine v spodnjem delu hrbta:

Eka Pada Rajakapotasana, imenovana tudi poza golobov, lajša bolečine v spodnjem delu hrbta s podporo spodnjih hrbtnih mišic in hrbtenice. Poleg tega pomaga pri tonusu in krepi hrbtne in trebušne mišice.

3. Pomaga pri težavah z uriniranjem:

Eka Pada Rajakapotasana vam masira notranje organe, kar vam pomaga pri učinkovitem reševanju težav z uriniranjem.

4. Raztegne ramena, prsni koš, vrat, trebuh, dimlja, psoas in stegna:

Eka Pada Rajakapotasana vam ponuja več fizičnih koristi, kot so razširitev dimelj, psoas, stegen, glutealnih mišic. Prav tako pomaga podaljšati upogib kolka in odpre kolčne sklepe. Poleg tega pomaga pri podaljšanju mišic psoas s križnim prilagajanjem nog.

5. Izboljša vašo držo:

Vadba Eka Pada Rajakapotasana izboljša poravnavo, držo sedenja in poveča prožnost bokov. Zato vadite to asano čim bolj redno, da učinkovito izboljšate svojo držo.

6. Sprosti negativna čustva:

Prednosti Eka Pada Rajakapotasana se ne končajo le s fizičnim, ampak tudi z izboljšanjem duševnega zdravja. Ta asana pomaga izkoristiti vašo pozitivno energijo z sproščanjem negativnih občutkov, kot so stres, strah, travma in tesnoba.

Koraki za izvedbo Eka Pada Rajakapotasana:

Če želite učinkovito izvajati Eka Pada Rajakapotasana, sledite preprostim korakom:

 • Pridite v namizni položaj z rokami na tleh, rahlo stran od ramen in kolen tik pod boki.
 • Zdaj potisnite desno nogo navznoter, medtem ko je peta obrnjena proti levemu kolenu in desno koleno vzemite za desno zapestje.
 • Zdaj istočasno potisnite levo nogo nazaj in spustite desni hrbet na tla.
 • Medtem ko vaša leva noga ostane vzravnana, da poravnate pozo, poravnajte levo koleno. Med izdihom spustite trup. Nato se raztegnite v smeri naprej, nato pa nazaj do priprave trupa.
 • Sedaj dvignite trup stran od stegna in s konicami prstov pritisnite v tla. Zdaj hkrati podaljšajte spodnji del hrbta s potiskanjem repne kosti v smeri naprej.
 • Nato pustite prsnico proti stropni strani tako, da dvignete trup skozi prsni koš. Nato med vračanjem glave v smeri vratu rahlo navznoter zavijte vrat.
 • Z roko primite levo koleno, medtem ko ga upognite in se z njim dotaknite glave. V tem položaju se držite nekaj sekund in nato počasi pustite levo nogo na tleh.
 • Nato poravnajte glavo in položite roke na tla, medtem ko trup pripeljete naprej.
 • Zdaj zdrsnite nazaj desno nogo tako, da dvignete desni bok od tal, levo nogo pa položite na koleno.
 • Med sproščanjem se počasi vrnite v namizni položaj.

Previdnostni ukrepi in kdo se mora izogibati Eka Pada Rajakapotasana?

Tu je seznam nekaj previdnostnih ukrepov, ki jih morate sprejeti, in ljudi, ki se morajo izogibati izvajanju Eka Pada Rajakapotasana.

 • Priporočljivo je postaviti trdne temelje za to držo, da absorbira spremembo teže, ko dvignete desno koleno za desno zapestje, ker se teža premakne proti desni strani.
 • Levo nogo imejte za telesom in naravnost. Poskrbite, da bodo noge postavljene na pravo mesto, da se izognete možnosti poškodb mišic.
 • Najbolje je, da se pri drsenju noge nazaj osredotočite na postavitev pete, da medenico spustite na tla. To pozo izvajajte potrpežljivo, ker lahko pritisnete na desno koleno, če pride do dezorientacije pri namestitvi na levi bok.
 • Ljudem, ki imajo poškodbe v rami, kolenu, gležnju, dimljah in medenici, se morajo izogibati vadbi te asane..
 • Ne uporabljajte Eka Pada Rajakapotasana, če ste v zadnji fazi nosečnosti. Namesto tega se posvetujte z zdravnikom, da izvede to asano v začetnih fazah nosečnosti.
 • Ljudje s stanjem ishiadičnega živca se morajo izogibati izvajanju te asane, saj bi to lahko poslabšalo stanje.

Če nameravate vključiti vadbo, ki je za vaše telo učinkovita in ne tako utrujajoča, je joga učinkovit način. Eka Pada Rajakapotasana pomaga odpreti boke in telesu nudi nešteto koristi. Upamo, da vam je ta članek dal idejo o tej asani in kako jo izvajati. Ne pozabite nam sporočiti, če se vam je zdel ta članek v pomoč!

Zavrnitev odgovornosti: Nasveti in predlogi, omenjeni v tem članku, so informativne narave in ne nadomeščajo nasvetov strokovnega zdravnika. Preden preizkusite kaj novega, se je vedno varno posvetovati z zdravnikom ali dietetikom.

Pogosta vprašanja:

1. Kakšne so pripravljalne poze, preden lahko izvedete Eka Pada Rajakapotasana?

Odgovor: Spodaj so asane, ki jih morate imeti v praksi, da z lahkoto izvajate Eka Pada Rajakapotasana.

 • Surya Namaskar (Pozdrav soncu).
 • Baddha Konasana (poza vezanega kota).
 • Ado Mukha Svanasana (poza psa navzdol).
 • Tri Pada Adho Mukha Svanasana (poza treh psov, obrnjena navzdol).

2. Kdo ne bi smel izvajati Eka Pada Rajakapotasana?

Odgovor: Ta poza joge lahko povzroči velik stres v kolku, kolenu in stopalu. Zato se morajo ljudje s hudo osteoporozo izogibati tej pozi joge, da bi se izognili nadaljnjemu stresu.

3. Ali je varno izvajati Eka Pada Rajakapotasana med nosečnostjo?

Odgovor: Razen če ste že pred nosečnostjo vadili jogo, se je najbolje posvetovati s strokovnjakom. V drugem in tretjem trimesečju nosečnosti se spremenjena poza golobov šteje za varno. Nehajte opravljati kakršno koli držo, če s poslušanjem telesa povzroča nelagodje. Preden se vključite v kateri koli fitnes program, se posvetujte s svojim zdravnikom, še posebej, če ste noseči.