Joga je del starodavne hindujske filozofije. Ima več različnih poti, ki vodijo k razsvetljenju ali izboljšanju vašega telesa ali popravljanju vaše duše. Joga nam daje mir in celo pomaga, da naša duša preseže na višjo raven. Vendar se različni ljudje različno odzivajo na različne jogijske poti, ki so na voljo.

Kako vaditi Jnana jogo

Kaj je Jnana joga?

Jnana joga se imenuje tudi Gyaana joga. To je ena od štirih jogijskih poti, o katerih govorijo hindujski spisi. Geeta govori o svoji uporabi za razširitev znanja o lastnem telesu in njegovih močih. ‘Jnana’ v sanskrtu pomeni znanje. Ta jogijska pot temelji na hindujskem principu nedualizma. Njegovo glavno načelo je „Advaita Vedanta“. „Advaita“ pomeni nedvojno, „Vedanta“ pa se nanaša na vedsko znanje. Vashishtha, Adi Shankara, Ramana Maharshi in Nisargadatta Maharaj so najpomembnejši učitelji Jnana joge..

Kaj je definicija Jnana joge?

Jnana joga je ena od treh klasičnih vrst joge in se imenuje “joga meditacije”. Po Advaita Vedanti. Jnana joga je opredeljena kot “absolutna zavest zavesti”, ki jo je mogoče doseči s študijem in meditacijo.

Metode in faze Jnana joge:

Jnana joga je ena od neposrednih poti do razsvetljenja ali samouresničevanja. Pomaga vam ugotoviti, kaj se z nekom resnično dogaja. Pomaga vam ločiti resnico od laži. Na tej poti so tri glavne stopnje.

  • Prva faza se imenuje Sravanam, kar dobesedno pomeni poslušati. Na tej stopnji guru vodi svoje učence na pravo pot. On/ona svoje učence uči vseh naukov, omenjenih v Vedah, medtem ko učenci poslušajo in usvojijo vse nauke svojega guruja. Zgodbe in analogije, ki so jih uporabili veliki guruji te poti, so bili večkrat posneti in prepričani!

  • Druga stopnja se imenuje Mananam, kar dobesedno pomeni razmišljanje ali plačevanje dejstev v glavi. Na tej stopnji poskuša študent, ki se je od svojega guruja naučil vse, kar je lahko, razmisliti. Opazuje, razmišlja in nato naredi lastne zaključke.
  • Tretja stopnja se imenuje Nididhyasana, kar dobesedno pomeni meditirati. Na tej stopnji študent meditira in to vodi do širitve v Resnico. Študent meditira o brahmanskih naukih svojega guruja in odsevih njegovega uma.

Kako izvajati meditacijo Jnana joge?

  • Jnana joga ne temelji na določeni dogmi, ki jo učijo guruji in se je morate naučiti. To je način odkrivanja resnice in njenega razumevanja. Jnana joga pravi, da resnica zahteva doslednost. Kajti nekaj, kar se pojavi, potem izgine, ni mogoče šteti za absolutno. Doslednost nam pomaga razlikovati med resnico in iluzijami Maje ‘.
  • Res je, da se v vedno spreminjajočem se videzu skriva tudi nekaj resnice! Toda cilj Jnana joge je odkriti samo absolutno resnico. Da bi dosegli ta cilj, vas nenehno sprašuje. Od vas zahteva, da ne gledate na svoje izkušnje, ki se vedno spreminjajo, ampak zabeležite svoje vedenje, ki ostaja stalno.
  • Upoštevati morate, kaj je bistveno za vse vaše izkušnje. Kakšna je edina povezava med vsemi njimi? Najpomembneje pa je, da se vprašate: ‘Kdo sem?’
  • Učenec jnana joge, da se pripravi na sprejem naukov Brahmana, mora najprej pridobiti štiri sredstva odrešenja ali “Sadhana Chatushtaya”. Ti vključujejo “Viveka” ali sposobnost razlikovanja med pravim in napačnim, “Vairagya” ali ravnodušnost in odmaknjenost od vsega posvetnega, “Shad sampat” ali šest vrlin življenja in “Mumukshutva” ali gorečo željo po osvoboditvi ali mokshi.
  • “Shad Sampat” ali šest življenjskih vrlin vključuje duševni mir, nadzor nad čutili, odrekanje vsem dejavnostim zaradi zabave, vzdržljivost, vero in popolno koncentracijo ali osredotočenost.

Ko študent pridobi ta štiri sredstva, je pripravljen na pot Jnana joge. Za razliko od tradicionalne joge, ki vključuje fizične vaje, Jnana joga od vas zahteva, da se fizično in psihološko osvobodite vsakdanjih vidikov sveta. Časovno obdobje, potrebno za dosego tega razsvetljenja, ni določeno. Medtem ko nekateri uspešni umi potrebujejo le nekaj dni, drugi potrebujejo leta, da dokončajo pot te poti do znanja. Končni cilj Jnana joge je doseči točko v življenju, ko se lahko osvobodite iluzije sebe in ste odprti za dojemanje resnice.