O jogi se govori že leta in leta, začenši od naših prednikov do sveta pred njimi. Joga se je začela predvsem z ritualistično religijo po svetnikih in je daleč presegla vse omejitve, da bi dosegla slavo, s katero se nikoli ni poveličevala nobena druga vadba. Nedavni val skrbi glede fitnesa je uzurpiral svet, zdaj pa se ideologije, ki ostajajo, omejujejo le na telesno pripravljenost.

Vendar pa nam joga lahko koristi z nečim več kot le s telesno pripravljenostjo. Z jogo je zdaj mogoče doseči duševno razbremenitev depresije in umirjenosti. To je eden glavnih razlogov, zakaj je joga toliko bolj priljubljena kot vadba. Ta članek govori o koristih in korakih ene takšne joge, imenovane Makarasana.

Makarasana (poza krokodila) Kako narediti in njene prednosti

Makarasana (poza krokodila):

Z nadzorovanim dihanjem in počasnimi kretnjami in gibi rok se joga opira na specifične nedosegljive položaje in položaje, ki vključujejo rahle raztezanje in upogibe, in šele s tem celotnim postopkom joga izpolnjuje svoje pogoje. Vendar Makarasana ne velja za eno najtežjih položajev.

Pravzaprav je to ena izmed najbolj dostopnih pozi in je splošno znana tudi kot poza krokodila. Makarasana izhaja iz zadnje oblike drže, ki posnema lenobnega krokodila. Zdaj obstajata dve različici te joge, začetna in profesionalna. Pripravite jogo preprogo in začnimo z vajo.

Nasveti za začetnike- Makarasana (poza krokodila):

Makarasana (poza krokodila) je precej zahtevna poza, zlasti za začetnike. Lahko traja nekaj časa, da se boki, spodnji del hrbta in tetive odprejo dovolj, da omogočijo celoten obseg gibanja, ki ga zahtevajo te asane. Pri izvajanju teh asan je treba opozoriti na posebno stopnjo potrpežljivosti, saj se bo vsaka agresija, ki se pokaže med izvajanjem teh vaj, vrnila le nazaj in povzročila poškodbe.

Kako narediti?

  • Lezite na preprogo, najprej z obrazom, ko se s čelom dotaknete tal. Hrbtenico je treba raztegniti, pri tem pa poskrbeti, da so spodnje okončine poravnane in iztegnjene.
  • Zdaj se prepričajte, da se prsti dotikajo tal z gležnji proti stropu. Na tej točki morata biti obe roki na vsaki strani in z dlanjo navzgor, počivajo poleg vas.
  • Temu položaju sledi globok izdih, pri tem pa dvignite glavo od ramen in se osredotočite na roke, ki se zdaj vračajo. Med počasnim dvigovanjem nog poskušajte posnemati čoln in tako omogočiti, da se glava nekoliko nagne nazaj.
  • Zadržite dih nekaj sekund, preden ga spustite in ohranite prvotno držo.

Prednosti krokodilske joge:

Prednosti joge Maha Mudra so neštete, saj telesu daje prožnost in sprošča um. Naslednja poza Makarasane temelji predvsem na umirjenosti telesa, kjer bi se po dolgem dnevu trdega dela in truda lahko odločili za to vajo, da se ohladite. Medtem ko ležite in iztegnite noge naravnost, se sprosti ta zadovoljen odtenek bolečine, ki ga povzroča togost mišic. Globoko dihanje razbremeni vaše telo toksinov, zato se po tem počutite bolje.

Nekdanja drža, opisana zgoraj, se osredotoča na togost telesa in spet ustvarjate ali posnemate oblikovanje čolna, sproščate tesne vozle in napetostne točke svojega telesa. Zato lahko mišice na začetku povzročijo rahlo bolečino, ki bo kasneje popustila zaradi prožnosti telesa.

To je odličen način, da ohranite mišice spodnjega dela hrbta stabilne in robustne, ko jih dvignete, kar ustvari rahlo vdolbino in s tem napetost v spodnjem delu hrbta.

Previdnostni ukrepi in kontraindikacije:

Obstajajo posebni preventivni ukrepi, ki jih morajo upoštevati ljudje, preden se naučijo te poza joge. Ena od glavnih stvari, na katere morate biti pozorni, je, da med vadbo asane poskrbite, da bo vaše telo udobno. Če imate hudo poškodbo hrbta, se je najbolje izogibati Makarasani. Za tiste s poškodbami vratu se izogibajte pritisku ali podpori vratu in pustite, da stoji nevtralno. V nasprotnem primeru položite odejo okoli vratu kot oporo med asano. Med pomembne kontraindikacije spadajo nosečnice in ljudem z astmo in drisko, ki jim priporočajo, naj se vzdržijo izvajanja teh položajev joge, razen pod strogim nadzorom strokovnjakov. Ljudem s poškodbami kolena in zlomljenimi kostmi prav tako ni priporočljivo izvajati teh položajev.

Makarsana (krokodilska poza), tako kot mnogi ovinki naprej, se zaradi nežnega pomirjujočega učinka obravnava kot obnovitvena poza. Prav tako naj bi oživil telo, lajšal stres in tesnobo. Rigidnost v telesu je pogosta težava, s katero se vsi srečujemo občasno. Tukaj povlečemo tetivo in živce vsakič, če med vadbo teh položajev nismo previdni in pozorni. Ta vaja vam bo pomagala skrbeti za togost in togost telesa, tako da raztegnete mišice in jim prinesete prožnost. Ta joga je bila povezana tudi s srcem, kjer lahko težave z srcem preprečite z vsakodnevnim izvajanjem te drže. Ko se tokrat upognete, pazite, da nekaj časa zadržite dih, dokler vam srce ne začne hitro utripati. V trebuhu so tudi jajčniki, zato ima ta joga tudi roko pri odpravljanju menstrualnih nepravilnosti in težav. To je uporabno predvsem za ženske, ki nenehno trpijo zaradi teh težav. Znano je, da joga večno razkužuje vaš um skupaj s telesom in to je le še ena od številnih prednosti, ki vam jih ta joga lahko prinese.