Joga je klasična, neokrnjena oblika telesne pripravljenosti, ki za dosego želenega rezultata močno sloni na gibih telesa in nadzorovanem dihanju. Velikokrat bi joga za mnoge preprosto pomenila telesno pripravljenost. Zdaj bi telesna pripravljenost lahko pomenila tanek želodec ali zdravo telo.

Padma Pinya Mayurasana (ravnotežje komolcev) Kako ravnati in koristi

Vzpostavitev odličnosti na obeh straneh, tako joga skrbi tudi za vaše zdravje in videz. Zdaj bi kot bonus dodali še eno dobro lastnost, ki se nanaša na jogo. Po težavah vsakodnevne rutine je ozka pot do spokojnosti vedno dobrodošla. To je tisto, kar joga uspeva doseči v nas. V današnjem članku bo vroča tema majarasana joga Padma Pinya.

Kako narediti Padma Pinya Mayurasana (ravnotežje komolcev) in prednosti:

Kako narediti?

Velikokrat je rutina joge tako preprosta, kot je postelja položena z vrtnicami, včasih pa trnje otežuje rutino. Žal je to ena od tistih drž joge, ki bi jih v začetnih fazah težko dosegli. Tu je ključ do vašega vprašanja praksa. Preden se odločite za to držo, je treba upoštevati nekaj zdravstvenih vprašanj.

Te joge ne izvajajte, če imate zlomljeno podlaket, ki pa je lahko poškodovan, čeprav je nanj neenakomerno pritisnjen. Drugič, ljudje, ki trpijo zaradi visokega krvnega tlaka ali akutnih srčnih težav, se morajo vzdržati tega stališča joge. Za začetek sedite v pozi lotosa, ki se imenuje tudi Padmasana.

Če spodnje okončine zložite v vozel, zgornji del telesa ostane raven in tog, ko prekrižate noge drug čez drugega. Zdaj, ko ste prišli v osnovni položaj, se upognite naprej in roke položite spredaj tik pred prekrižane okončine.

Ko se bolj nagnete naprej, zavrtite roko v nasprotni smeri, tako da dlan ne gleda proti vam. Napnite telo in se počasi dvignite navzgor, dokler ne počivate na podlakti, telo pa se je stisnilo med komolcem. Za izvajanje te joge potrebujete ogromno moč zgornjega dela telesa in ravnovesje telesa, česar ne morete doseči že pri prvem poskusu.

Pravzaprav je vedno v pomoč, če vas pri tem stališču podpira dodaten par rok. Ko se dvignete od tal, nagnite trup vodoravno, vzporedno s tlemi, da boste lahko enakomerno porazdelili težo na obe roki in dobro uravnotežili držo. Držite položaj dve sekundi in se počasi dvignite še nekaj časa.

Kako nam pomaga?

S prakso boste kmalu okrepili mišice zgornjega dela telesa, zlasti rok. Ko se dvignete, vaše roke prevzamejo vso težo in bodo kmalu lahko močne. To je dobra vaja za ravnotežje telesa, kjer se vaši telesni živci uskladijo z možgani v subtilnem pritisku, da ustvarijo dobro vez med obema in tako izboljšajo telesno ravnovesje.

Toksini, ki so se vam v mesecih nabirali v telesu, zdaj gorijo, ko se pri tej vaji vse bolj prepuščate. Zato je bila ta vaja povezana tudi z lajšanjem depresije, katere vir so velikokrat nakopičeni toksini v vašem sistemu.

Ko se dvignete, se vaše telo rahlo napne, ko poskuša zadržati držo, in ravno tu organi v vašem sistemu dobijo dobro masažo s povečanim pretokom krvi v vašem sistemu, ki zdaj zagotavlja pravilno delovanje vašega telesa.