Starodavna oblika zdravstvenega varstva telesa, prizemljen naravni pristop k temu, da postane zdravo, ali preprosto miren pobeg sredi pandemonija, lahko vse te besede osredotočimo na eno preprosto čudežno besedo, jogo. Joga, ki se vadi že več let, je zdaj na novo dobila mehki kotiček za ljubitelje zdravja.

Paripurna Navasana (polni čoln) Kako ravnati in koristi

Novi val za fitnes ima veliko ljudi, ki se za podporo naslanjajo na jogo. Iz širokega kataloga lahko izberete vajo, ki je namenjena vašim različnim potrebam, pa naj bo to raven trebuh ali utrujena glavobol. V današnjem članku bomo razpravljali o eni takšni jogi, od mnogih, ki se imenujejo Paripurna navasana. Spoznali bomo prednosti in korake tega čudovitega potovanja.

Kako narediti Paripurna Navasana (polni čoln) in njene prednosti:

Kako narediti?

Angleško ime za to držo izhaja dobesedno iz končne drže te drže joge. Paripurna Navasana v angleščini se imenuje poza čolna, kjer boste enako podobni obliki čolna s svojim telesom, ki temelji predvsem na nekaj raztežajih in nujno prožnosti telesa.

Na začetnih stopnjah se lahko preizkušnja zdi nekoliko težka, vendar bodo sčasoma meje obrobljene. Vedno se morate spomniti, da popolnost ne pride v enem dnevu in preprosta napačna poteza vam lahko dovolj škodi. Za začetek te joge začnite tako, da se usedete na podlogo za jogo.

Ko sedite, naj bodo noge iztegnjene pred vami, ko sedite s pokončno hrbtenico in jo poravnate z vratom. Roke kot običajno počivajo poleg vas. Zdaj počasi upognite noge od kolena, tako da se vaša noga zdaj dotakne tal. Malo se nagnite nazaj in roke prinesite za seboj, kjer jih lahko uporabite kot oporo za dvig upognjene noge.

Na začetnih stopnjah se boste morda želeli odločiti za mehko blazino okoli hrbta za nadzor ravnotežja, vendar se nikoli ne zanašajte popolnoma na podporo za hrbet, kot je stena ali kaj podobnega, saj to bistvo te joge naredi neizprosno. Zdaj, ko se podpirate z rokami, počasi iztegnite noge naravnost in navzgor.

Na tej točki ste že na pol poti do čolna. Zdaj se dobro uravnovesite, preden zapustite oporo za roke in jih pripeljete naprej. Ko se bolj nagibate nazaj, naj bo vaša roka poravnana do ravni prsnega koša, ko se primite za kolena, da zaklenete celoten položaj čolna.

Kako nam pomaga?

  • Ena izmed najboljših prednosti te joge je krepitev spodnjih telesnih mišic. Tu s prsti kažemo na trebušno območje, ki bi skozi celotno držo čolna šlo skozi napet vozel pritiska in poskušalo spodnji del telesa držati navzgor. Poleg krepitve olajša tudi zdravo delovanje sistema.
  • S to vajo lahko dosežete prožnost telesa, saj pritiskate na vozlane napete mišice, da se odprejo, ko se raztezate in dvigujete.
  • To je dobra vaja za toniranje telesnih mišic, zlasti spodnjih okončin, stegen in telečjih mišic. Hkrati pa vaš želodec izgubi kalorije, ko se nagnete nazaj in se znova prisilite naprej.
  • Veliko ljudi ima še vedno težave z uravnoteženjem telesa, kjer se živci običajno nekoliko upočasnijo pri usklajevanju z možgani. To je mogoče izboljšati s to vajo.
  • Znano je, da ta vaja razbremeni stres. Ko se raztezate, dvigujete in zvijate, se toksini v vašem telesu, ki so se nabrali v mesecih, zdaj izločajo in se prepustite veliko srečnejšemu odpravljanju stresa.