Pranayama se ukvarja s subtilno življenjsko silo. Prana v bistvu pomeni energijo, ki je potrebna za vzdrževanje našega fizičnega telesa in v odsotnosti katere bi naše telo propadlo. Ta prana neguje um in ohranja naše telo pri življenju. Ta prana ustvarja avro okoli našega telesa in teče skozi tisoče nadijev v našem telesu in tudi skozi različne čakre v telesu. Kakovost in količina prane, ki priteče v naše telo, določa stanje našega telesa. S pranajamo se izboljšata tako kakovost kot količina prane, s tem pa se izboljša tudi fizično zdravje in duševno stanje, človek pa postane zelo miren in miren. Zato je bistveno, da se vadi pranayama joga.

Pranayama joga - moč dihanja in njene prednosti

Kaj je Pranayama joga?

Ime Pranayama ima sanskrtski izvor in je kombinacija dveh besed Prana, kar pomeni dih in Ayama, kar pomeni prekinitev dihanja. Po tehnični definiciji Bhattacharyye je pranayama joga tristopenjski model, ki vsebuje Purak-kar pomeni vdih, Kumbhak, kar pomeni zadrževanje diha in Rechak, kar pomeni izpuh diha. V Bhagavad Giti je omenjen tudi Pranayama, kar pomeni “trans, ki ga povzroči ustavitev dihanja.” Tradicionalna Hatha joga uporablja različne tehnike pranajame in je zato zelo pomemben korak za duhovni razvoj osebe..

Kaj morate vedeti, preden naredite pranajamo?

Preden veste, kako izvajati pranayama jogo, najprej opazite, kaj morate vedeti o teh asanah joge. Razumevanje prane je bistveno, preden naredite pranajamo. Prana ustvarja avro ali energijsko telo osebe in ji doda življenjsko moč. Tako se s prakso Pranayame kakovost in količina te prane v veliki meri izboljšata. Vendar pa sprememb ni mogoče videti čez noč, niti teh vrst dihanja ni mogoče obvladati v enem dnevu. Pravijo, da moški naredi človeka popolnega, zato morate te dihalne tehnike obvladati, da jih obvladate, da boste lahko iz njih izkoristili največ koristi.

Mnogi ljudje verjamejo, da je izvajanje joge veliko bolj koristno kot poraba ur za udarjanje v stroje. Joga nas ne le ohranja zdrave, pomirja naš um, zdravi tudi številne bolezni, ki tudi brez uporabe zdravil. Joga nas uči tudi, kako pridobiti samokontrolo. To močno krepi našo koncentracijsko moč. Mnogi strokovnjaki za jogo pravijo, da obstaja nekaj osnovnih asan, ki otrokom in odraslim zagotavljajo ogromne razvojne koristi. Joga se uporablja tudi za zmanjšanje obraznih gub in povečuje našo lepoto.

Med vsemi vajami joge je najpreprostejša oblika joge pranajama. Pranayam (zapisan tudi kot Pranayama) lahko opredelimo kot proces in tehniko, ki očisti celoten živčni sistem, vključno z možgani. Prinaša stabilnost, da stabilizira naš um. Te lastnosti si vsak želi imeti, le redki pa jih dejansko imajo. Pranayam se izvaja pred začetkom asan. To lahko rečemo kot ogrevalno vajo pred začetkom asan. Odstrani lenobo in zaspanost telesa ter našemu telesu da mirno izkušnjo. Poleg tega joga in Pranayam energizirata naš um z novo močjo in mirom.

Izraz Pranayam je sestavljen iz dveh besed: Prana (energija) + Ayama (tok). Prana je načelo razvoja in preživetja tako živčnega kot celičnega tkiva telesa in uma. Pranayam je podoben proces naravnega dihanja. Komaj ponuja obseg umetnosti. Pri tej vaji joge dihamo, tako da zrak vstopa skozi nos in je odvisno od splošnega zdravja in moči pljuč; zadrži se v notranjosti in nato izdihne. Ta naravni vnos in odtok diha se nenehno nadaljujeta.

Razlika med tem naravnim procesom in „pranajamom“ je v tem, da v prvem primeru vdih in izdih nista nujno povezana z umom. Medtem ko se v pranajami zrak nadaljuje zaradi naravnega delovanja srca in pljuč. Vdih in izdih se ne izvajata v določenem časovnem obdobju. Pri nekaterih ljudeh postopek vdihavanja traja dlje kot pri izdihu, pri nekaterih drugih pa se lahko zgodi celo obratno.

Redno izvajanje teh dihalnih vaj pomaga pri odstranjevanju odpadnih snovi, ki jih običajno izvajajo naš prebavni sistem, urinarni sistem in seveda skozi kožo. Pranayam vključuje proces spreminjanja pritiska, ki izboljša naš krvni obtok in koristi našim črevesjem in ledvicam na enak način kot drugi trebušni organi. Za meditacijo in sprostitev pogosto preživimo ure v zdraviliščih/ masažnih salonih, a tudi nekaj minut pranajama nas razbremeni stresa in nas pomirja. Torej, namesto da bi se odločili za toplice, deluje tudi nekaj minut pranajame.

Nekaj ​​prednosti Pranayama:

Pranayamas joga je primerna za vse starosti. Ljudje, ki redno vadijo Pranayam, imajo dober apetit, saj daje moč za obvladovanje naše lakote in žeje ter ustvarja občutek zadovoljstva, vedrine (moč volje postane močnejša z redno vadbo), dobre postave, dobre moči, poguma in navdušenja ( ohranja osebo uravnoteženo v vseh pogojih in situacijah), visok standard zdravja, vitalnosti in vitalnosti ter celo poveča koncentracijo. Pranayam pomaga našemu telesu, da dobi zadostno količino kisika in omogoča učinkovito izločanje ogljikovega dioksida skupaj s čiščenjem krvi iz toksinov. Pomaga ljudem, da si opomorejo od tesnobe in depresije, koristen pa je tudi pri zdravljenju drugih motenj, povezanih s stresom.

Druge prednosti Pranayama joge so naslednje:

 1. Pranayam, kadar ga redno izvajamo vsako jutro, je zelo koristen pri zdravljenju različnih ravni krvnega tlaka, naj bo nizek ali visok in tudi zdravi srčne bolezni.
 2. Obvladuje psihofizične bolezni, lajša stres in možgansko napetost ter zmanjšuje druge težave, kot so jeza, tesnoba, nespečnost.
 3. Zaradi tega je naš um bolj pozoren in zaznaven ter odlično deluje za pred-meditacijo.
 4. Daje notranjo moč in prinaša zaupanje ter odstranjuje čutne motnje uma.
 5. Pospešuje zdravilno moč našega telesa.

Kako izvajati Pranayama jogo?

Pranayama je četrti del aštanga joge, kot ga omenja Patanjali v Sutrah joge. Sledijo koraki pranayama joge, ki jih morate upoštevati, da se pripravite na izvajanje pranayame. So kot spodaj:

 • Za najboljše rezultate je treba Pranayamo izvajati na prazen želodec.
 • Pranayama napolni telo s pozitivno energijo in tako telo hitro pozdravi. Zato je treba za pranajamo sedeti zelo pozitivno.
 • Kraj, kjer nameravate izvajati pranayama jogo, mora biti čist in etično higieničen.
 • Redno vadite, da dosežete dobre rezultate in jih tudi ohranite.

Vrste Pranayam:

Za izvajanje vseh asan moramo najprej vedeti o nekaj joga asanah ali položajih za sedenje. V bistvu vsaka asana deluje popolnoma, če se izvaja na natančen način. Zato moramo za izvajanje vseh vrst pranajame najprej sedeti v Sukha Asani. Sukha asana je najlažja in najudobnejša drža za meditacijo, pri kateri je treba glavo, vrat in trup držati v liniji brez ukrivljenosti. Skupaj obstaja sedem vrst Pranayam joge, ki so podrobno opisane spodaj.

1. Bhastrika Pranayam (dih z mehom):

Bhastrika Pranayama joga

Bhastrika Pranayama je odlična praksa joge za zdravljenje številnih kroničnih bolezni, kot so astma, artritis, artritis, depresija, hipertenzija in še veliko več. Znano je tudi kot spodaj dihanje, saj je podobno, kot da nekdo piha v meh. Tako lahko izvajate vaje joga pranajame:

Navodila:

 • Oseba mora sedeti v Sukha Asana ali Dhyan asana in globoko vdihniti, da se pljuča napolnijo s svežim zrakom in iztisnejo trebuh. Tako se bodo vaše prsi razširile z dvigom ključnih kosti.
 • Hitro izdihnite, pri spuščanju pljuč spustite ključnico, izpraznite prsni koš in trebuh se skrčite. Postopek ponovite.
 • Ko je pravilno opravljeno, se bodo prsi pri vdihu razširile in pri izdihu izpraznile.
 • Pospešite dihanje z več vaje.
 • Daje sprostitev in pomirja naš um.

2. Kapalbharti Pranayam (sijoč dih s čela):

Kapalbharti Pranayama joga

Kapalbharti Pranayam je ena najbolj znanih dihalnih vaj in je ena izmed 7 najboljših pranajam. Če je verjeti Babi Ramdev, je ta dihalna tehnika dovolj močna, da zmanjša stres, napeti trebuh in izboljša zdravje ledvic ter še veliko več.

Navodila:

 • Oseba mora sedeti v Sukha Asani ali Dhyan asani in globoko vdihniti.
 • Običajno vdihnite, pri tem pa vdihnite počasi, a brez napora. Pustite, da se pljuča razširijo in se trebuh premakne; nato začutite, kako se vam prsi širijo, ključne kosti pa zadnje.
 • Z vlečenjem trebušnih mišic močno izdihnite iz nosu.
 • Izdih bi moral trajati veliko manj časa, kot je potreben za vdih.

Prednosti:

S tem lahko vsak dan 15 minut ali več Kapal Bharti Pranayam ozdravimo bolezni, kot so debelost, prebavne motnje, kislost, težave s plini, ozdravi raka dojke in vse druge bolezni, povezane s trebuhom.

3. Bahya Pranayam (zunanji dih):

Bahya Pranayama joga

V sanskrtu bahya pomeni zunaj. Zato se ta tehnika dihanja pranayamas joge v bistvu osredotoča na izdihavanje in je zato znana tudi kot zunanje dihanje. Ta pranajama je najučinkovitejša pri zdravljenju številnih težav, povezanih z želodcem, kot so zaprtje, kislost, kila, želodčne težave itd..

Navodila:

 • Oseba mora sedeti v Sukha Asani ali Dhyanasani in globoko vdihniti skozi nos.
 • Močno izdihnite z želodcem in diafragmo, da potisnete zrak stran od telesa.
 • Zdaj se počasi poskušajte z brado dotakniti prsnega koša in popolnoma potegniti trebuh. Tukaj je cilj pustiti vdolbino pod prsnim košem, tako da je vaša sprednja mišična stena trebuha pritisnjena ob hrbet.
 • Ta položaj in vaš dih morate držati tako dolgo, kot je udobno. Nato počasi dvignite brado navzgor in počasi vdihnite, da bodo pljuča napolnjena z zrakom.
 • Ta postopek ponovite 3 do 5 -krat.

Prednosti:

S tem Bahya Pranayamom lahko ozdraviš vse težave, povezane s trebuhom in črevesjem.

4. Anulom Vilom Pranayam (nadomestni dih z nosnico):

Anulom Vilom Pranayama

Anulom Vilom imenujemo tudi nadomestno dihanje z nosnico. To je zelo močna dihalna tehnika za zdravljenje dihalnih težav, vključno z astmo. Ta pranayama uravnava nadije, čisti energetsko telo in tako aktivira višjo zavest.

Navodila:

 • Oseba mora sedeti v Sukha Asani ali Dhyan asani in globoko vdihniti z eno nosnico odprto, drugo pa zaprto z uporabo prstov.
 • Preprosto pritisnite desni palec ob desno nosnico, da ga blokirate.
 • Počasi vdihnite skozi levo nosnico, da se pljuča napolnijo s svežim zrakom.
 • Počasi odstranite palec iz desne nosnice in držite desno roko poleg nosu.
 • Počasi izdihnite z desno nosnico, tako da se pljuča osvobodijo vsega zraka. Ko končate izdih, držite levo nosnico zaprto.
 • Prstan ali srednji prst uporabite blizu leve nosnice. Pri nekaterih ljudeh je lažje še naprej uporabljati isto roko, da blokirate obe nosnici, lahko pa zamenjate roko, odvisno od tega, katero nosnico blokirate. Če se vaša roka utrudi, jih lahko tudi zamenjate.
 • Skratka, vdihnite skozi desno nosnico. Napolnite pljuča s svežim zrakom. Najprej zaprite desno nosnico, nato odprite levo nosnico.
 • Nadaljujte 15 minut. Po vsakih petih minutah vadbe si lahko vzamete minuto počitka. Počasi izdihnite skozi levo nosnico.

Prednosti:

Z vadbo Anulom Vilom Pranayam približno 15 minut na dan lahko ozdravimo bolezni, kot so astma, bronhitis, sladkorna bolezen, migrenske bolečine in hipertenzija ali visok krvni tlak.

5. Bhramri Pranayama (čebelji dih):

Bhramri Pranayama

Ta tehnika dihanja joge je dobila ime po indijski črni čebeli, znani tudi kot Bhramri. Ta pranajama je zelo učinkovit pri umirjanju uma. Ko boste naslednjič razočarani, jezni ali zaskrbljeni, veste, katero pranajamo morate vaditi. Je takojšen zaviralec stresa in ga lahko vadite kjer koli – doma, v pisarni, kuhinji ali kjer koli drugje..

Navodila:

 • Oseba mora sedeti v Sukha Asani ali Dhyan asani in nato zapreti oči.
 • Zaprite ušesa tako, da nanje položite palce; s kazalci držite oči, tako da svetloba ne vstopa v vaš pogled, preostali prsti pa ob straneh nosu. Vsak majhen/prstanec imejte blizu nosnice.
 • Globoko vdihnite skozi nos, tako da se diafragma premakne navzdol, tako da se pljuča lahko razširijo in iztisnejo trebuh; nato začutite, kako se vam prsi širijo, ključne kosti pa zadnje.
 • Delno zaprite vsako nosnico z majhnim/prstancem, da pljuča napolnite z zrakom.
 • Med bruhanjem izdihnite skozi nos. Pomembno je, da zvok bruhanja prihaja iz grla in ne dovolite, da zveni kot posledica delno blokiranih nosnic. Ponovite trikrat.

Prednosti:

Z Bramari Pranayam lahko ozdravite vse bolezni, povezane z očmi, ušesi, nosom, grlom in živčnim sistemom.

6. Udgeeth Pranayama (Pojanje diha):

Udgeeth Pranayama

Udgeeth Pranayama je zelo preprosta, vendar ena najmočnejših dihalnih tehnik in je del Patanjalijeve joga sutre. Ta pranajama ima odlične rezultate pri hipertenziji in izboljša spomin ter koncentracijo. Tu so koraki pranayama joge za to pozo.

Navodila:

 • Oseba mora sedeti v Sukha Asani ali Dhyanasani in nato zapreti oči.
 • Globoko vdihnite skozi nos in izdihnite zelo počasi, medtem ko govorite OM. Ko počasi izgovarjate OOM, dovolite, da se vaš zlog izvleče čim počasneje.
 • Imejte v mislih, da izgovorite O dolgo in M ​​kratko (“OOOOOOmm”).
 • Postopek ponovite 3 -krat približno 15 minut.

Prednosti:

Z Udgeet Pranayam lahko ozdravite vse bolezni, povezane z grlom in živčnim sistemom.

7. Pranav Pranayama:

Pranav Pranayama

Pranav Pranayama v sanskrtu pomeni sveti zlog OM. To je zadnja Pranayama, o kateri je razpravljalo v Patanjali Yoga Sutri. Ta Pranayama ima takojšen sprostitveni učinek in zato velja tudi za hitro meditacijo, ki jo je mogoče narediti v samo 2-3 minutah.

Navodila:

 • Najprej tiho sedite v Padmasani, Sukhasani ali Vajrasani.
 • Običajno vdihnite in se osredotočite na vdihavanje in izdihovanje.
 • Pomembno si je predstavljati, da je Bog povsod in je prisoten v vsakem delcu.
 • Naredite si rutino, da vadite to asano od 3 minut do 1 ure glede na razpoložljivi čas.

Prednosti:

 • Ta joga asana daje fizično in duhovno energijo našemu telesu.
 • Vadba te asane joge olajša duševni stres in nam pomaga premagati druge telesne motnje.
 • Daje dobro zdravje in krepi um.
 • Meditacija.
 • Poveča koncentracijo.
 • Pomaga pri izgradnji duhovnega razvoja in širi naša perspektivna stališča.

Med Asano je treba upoštevati nekaj pomembnih navodil:

 1.  Vadite asane nad odejo, razprto na tleh ali na vrtu.
 2. Med vadbo asan se izogibajte nošenju očal. Lahko se zlomijo ali pa poškodujejo oči. Ko vadite asane, nosite udobna oblačila.
 3.  Ohranjajte redno rutino za pranajamo. Tisti, ki ne vadijo in ne telovadijo po redni rutini, ne bodo imeli koristi.
 4. Najboljši čas za izvajanje asan je zjutraj; čeprav si zjutraj ne morete vzeti časa, ne pozabite vaditi na tešče ali vsaj tri ure po obroku.
 5.  Nikoli ne spreminjajte asan. Če naredite en sklop asan danes, druge pa jutri in tako naprej, ne boste imeli koristi. Iste asane morate izvajati vsak dan, čeprav lahko v svojo rutino dodate nove asane in jih redno izvajate z drugimi asanami.
 6. Bolj kot ste vztrajni na asanah, bolj se boste lahko skoncentrirali in meditirali. Meditacije ne morete doseči dobro, če ne dovolite, da je vaš um enosmeren in ima stabilno držo. Zato sledite redni rutini asan.

Previdnostni ukrepi in protislovja:

Spodaj je nekaj opozorilnih znakov pri izvajanju pranajame:

 • Ljudje s kilo, trebušnimi ranami, apendicitisom, izpadanjem maternice ali danke se morajo izogibati pranajami Kapal Bhati v vseh pogojih.
 • Tudi ženske, ki so pred kratkim porodile, se morajo izogibati pranayami Kapal Bhati.
 • Nosečnice in ljudje z vročino se morajo pred izvajanjem pranajame posvetovati s svojim zdravnikom
 • Otroci, starejši od 5 let in mlajši od 12 let, naj vadijo anulom vilom in Kapal Bhati največ 5 minut in bhastrika pranayamo največ 2 minuti.

Nasveti za začetnike:

Naslednji nasveti in triki vam bodo pomagali izkoristiti največje prednosti pranayama joge asan:

 • Največje koristi Pranayame lahko izkoristite tako, da jih izvajate zgodaj zjutraj, tudi na prazen želodec.
 • Če to počnete raje zvečer, to storite vsaj 3-4 ure po obroku.
 • Med pranajamo nosite udobna oblačila.
 • Naredite le toliko, kolikor lahko vaše telo prenese. Če se pri kateri od vaj ali asan počutite težke ali neprijetne, takoj prenehajte. Po potrebi si vzemite tudi odmore.
 • Če imate kakršno koli zdravstveno stanje, se pred začetkom jemanja Pranayame posvetujte s svojim zdravnikom.
 • Sedite na podlogo za jogo s pokončno hrbtenico ali pa se udobno namestite na stol, če ne morete sedeti.

Prednosti joge Pranayama:

Spodaj je nekaj prednosti Pranayame:

 • Pretok krvi v telesu se znatno izboljša
 • Odpravlja vse težave s srcem
 • Sprošča um in telo
 • Koncentracija se znatno izboljša
 • Lajša stanja, kot so stres, hipertenzija, depresija itd
 • Zdravi telesne težave, kot so astma, migrena, prebavne motnje, nevrološke težave, migrena, depresija itd.
 • Gradi samozavest.
 • Zmanjša tesnobo.
 • Izboljša delovanje različnih telesnih organov.
 • Z redno pranajamo lahko zdravimo različne težave s sluhom.

Pranayama je popolnoma koristna za ljudi vseh starostnih skupin in celo za ljudi, ki prihajajo iz različnih zdravstvenih stanj. Delite svoje izkušnje z vadbo pranajame v spodnjih komentarjih, saj bi to motiviralo druge k vadbi. Delite ta priročnik in nasvete tudi s prijatelji in sorodniki ter jih motivirajte, da to dobro navado vključijo v svoj življenjski slog.

Pogosto zastavljena vprašanja & Odgovori:

V1. Kateri je najboljši čas za vadbo Pranayame?

Odgovor: Pranayama je v bistvu dihalna vadba in telesu koristi z uživanjem čiste prane. Zato je najboljši čas za pranajamo zgodaj zjutraj, še pred sončnim vzhodom, ko je zrak popolnoma čist, količina kisika pa tudi največja. Zgodaj zjutraj je naš um svež, telo pa se tudi napolni, da lahko absorbira največ prane.

V2. Kaj je proces Pranayame?

Odg: Pranayama je starodavna praksa nadzora prane (dihanja). Tako se vse vrste pranajame v bistvu ukvarjajo z vdihavanjem in izdihavanjem zraka. Proces Pranayame lahko v bistvu razdelimo na 4 dele, ki so:

 • Vdih: kisik se napolni v trebušni preponi in trebuhu.
 • Zadrži: kisik kroži po vseh vitalnih organih in nosilcih telesa.
 • Izdih: Vsa umazana, obolela energija se vrže iz telesa.
 • Držite: telo se pomladi in oživi.

V3. Kako dolgo naj delamo pranajamo?

Odgovor: Če imate dovolj časa in se vam ne mudi, se lahko odpravite na daljše zaporedje pranajame, ki je vključevala 10-15 minut meditacije, čemur sledi 25-30 minut pranajame in jo zaključite s 5-10 minutami šavasane, čemur sledi lahko vadite svoje redne joga asane in vaje. Joga in Pranayama skupaj tvorita celoten sklop vaj, zato se imenuje tudi joga Pranayam.

V4. Ali lahko po jedi naredite pranajamo?

Odgovor: V idealnem primeru bi morali Pranayamo narediti zgodaj zjutraj na tešče, da bi izkoristili največje koristi. Če pa pranajame ne morete narediti zgodaj zjutraj, je priporočljivo, da med pranajamo in obrokom pustite razmik 3-4 ure in 45 minut med čajem ali kavo in Pranayam ter 15 minut po vodi. Takoj po zaužitju pranajame ni priporočljivo.

V5. Kdaj lahko jem po pranajami?

Odgovor: Vsaka vaja ima obdobje hlajenja, med katerim ne smemo jesti ali piti. V idealnem primeru vsaj 30-45 minut po izvajanju Pranayame ne bi smeli jesti ničesar. Po tem lahko nadaljujete s svojo normalno prehrano satvic.

Prednosti joge Pranayama