Salabhasana (poza kobilice) je drža, ki se osredotoča na trebuh, prsni koš ter zgornji in spodnji del hrbta. Bistveni dobiček Poza kobilice je proizvodnja prilagodljivosti in kakovosti na hrbtni strani.

Ta drža je v nasprotju z raztezanjem do Paschimottanasana (sedeči upogib naprej), plužne poze (Halasana) in Sarvangasana (stojalo za ramena). Preden začnete z držo kobilice, jogo v mirovanju držite na trebuhu namesto na hrbtu.

Salabhasana joga (poza kobilic) Kako narediti in koristi

Salabhasana joga ali poza kobilic – kako narediti korake in koristi:

Tukaj smo podali navodila po korakih, kako izvajati salabhasana jogo in njene prednosti, skupaj z varnostnimi ukrepi in nasveti za začetnike, ki vam bodo pomagali, da boste v tej pozi joge postali popolni.

1. Salabhasana joga ali koraki iz položaja kobilice:

 • Za izvedbo tega stališča boste morda morali tla pod rebri in medenico oblazinjeti s podrtim pokrovom. Koraki za postavitev kobilice so naslednji.
 • Če želite začeti s to držo, pojdite v ležeči položaj s trebuhom na tleh. Roke naj bodo ob straneh sredine, čelo počiva na tleh, dlani pa navzgor. Vaši veliki prsti bi morali biti obrnjeni navznoter, tako da so stegna zasukana. Dno naj bo čvrsto, tako da bo trtica pritisnjena na sramnico.
 • Vdihnite in dvignite glavo, noge, roke in zgornjo sredino daleč od najzgodnejše stopnje. Počivali boste na sprednji medenici, trebuhu in spodnjih rebrih. Preverite, ali je vaš zadnji del čvrst in da so noge iztegnjene. Naj veliki prsti ostanejo obrnjeni drug proti drugemu.
 • Dvignite roke s ciljem, da pridejo vzporedno s tlemi in jih nestrpno iztegnite v nasprotni smeri. Predstavljajte si, da se na vaše nadlaket potiska utež in jo potiska navzgor. Lopatice (ramenske kosti) bi morali pritisniti v hrbet.
 • Glejte naravnost naprej ali nekoliko navzgor in bodite previdni, da ne potisnete brade naprej ali obremenjujete vrat. Dno vaše lobanje je treba dvigniti in vrat naj bo še enkrat dolg.
 • V tem položaju ostanite 30 sekund do minute in izdihnite z izdihom. Lahko si nekajkrat vdihnete in izvedete korake še 2 do 3 krat, če se vam zaželi.

Prednosti Salabhasana joge:

Fizične koristi:

 • Krepi mišice v spodnjem delu hrbta.
 • Izboljša prilagodljivost hrbta.
 • Posebej predlagano za lajšanje bolečin v križu in išiasu.
 • Stimulira notranje organe.
 • Izboljša absorpcijo.
 • Okrepi ramena in roke.
 • Rehabilitacijske aplikacije:
 • Izboljša fiksacijo.
 • Poživlja swadhisthana čakro.
 • Izboljša absorpcijo.
 • Obvladuje šibkost.

Terapevtske prednosti:

Prednosti rožičev je veliko in večinoma se spoznamo z zdravstvenimi koristmi. Tu omenjamo nekaj terapevtskih koristi istega:

1. Lajša utrujenost

2. Odpravlja napenjanje

3. Zdravi zaprtje

4. Pomaga preprečiti prebavne motnje

5. Olajša bolečine v križu

2. Previdnostni ukrepi za poza salabhasana ali kobilice:

Poza kobilice je izredna drža joge, vendar se za večino ljudi ne šteje za funkcionalno kot držo za meditacijo. Daje precej mero tesnobe kolčnim sklepom in kolenu, zato bi se ga morali lotevati predvsem ljubitelji.

Odstotek previdnostnih ukrepov iz kobilice ali šalabhasane vključuje izogibanje tej drži, če ste poškodovali ali oslabili kolena, saj je na kolenih velika mera tesnobe. Poleg tega se vzdržite poliranja tega stališča, če imate išias. Prav tako se morate držati proč od te drže, če poškodujete spodnji del noge.

Ljudje s poškodbo vratu ali hrbta se morajo izogibati strogemu izvajanju salabhasane. Zelo pomembno je, da ne raztegnete organov nad določeno raven, ker lahko to negativno vpliva na vaše žile in živce. Enako v tem primeru, če še vedno menite, da je z vami vse v redu in ne čutite nobene bolečine, je priporočljivo, da se zagotovo posvetujete z zdravnikom.

Že omenjeno je bilo, da lahko valjano odejo ves čas uporabljamo za fiksiranje pravilnega položaja telesa, kar je primerno tudi za ljudi, ki imajo zvin v vratu. To se zgodi zlasti pri študentih, ki predolgo študirajo na določenem mestu in imajo težave s slabo držo. Res je, da je gibanje potrebno za ozdravitev fiksne drže, vendar morate tudi razumeti, da sploh ni dobra ideja, da se prisilite s kakršnim koli gibanjem, kot je poza kobilice, in se nato spopadite z resnimi težavami.

Nasveti za začetnike za Salabhasana jogo ali pozo kobilice:

Namig dostojnega učenca za Pozo kobilice je, da se osredotočite na razširitev hrbtenice. Ni kritično, kako visoko se dvignete. Prekomerna obremenitev višine lahko obremenjuje vrat in hrbet ter povzroči poškodbe. Stegna lahko obrnete navznoter tako, da se vaši veliki prsti obrnejo drug proti drugemu.

To bo preprečilo veliko vpenjanje spodnjega dela hrbta. Medenico bi morali trdno pritegniti k preprogi. To bo omogočilo vrhunsko dvigovanje zgornjega dela telesa. Vaše zadnje noge bi morale biti trdne, vendar ne težke. Za dvig drže lahko uporabite hrbtne in trebušne mišice.

Ustrezni rekviziti:

Zvita odeja je popoln rekvizit, ki ga lahko uporabite za vadbo, da na najboljši možni način dosežete prednosti salabhasane. To je predvsem za začetnike, za katere je držanje pravilne drže najzahtevnejši del in zvijanje odeje po spodnjem delu prsnice se lahko izkaže za zelo koristno pri izvajanju salabhasana joge. Čelo lahko včasih podprete tudi z valjano odejo, če imate poškodbo ali zvin in čutite pekoč občutek, ko glavo držite brez opore, vrat pa je osnova, da prenese obremenitev glave. ker je glava kot žoga, ki se prevrne, in ravnovesje je treba ustrezno vzdrževati.

Napredek:

Ko mislite, da ste se že dobro navadili na osnovno jogo salabhasana ali na položaj kobilic, lahko napredujete. Tako kot pri osnovni drži joge, pri kateri boste morali dvigniti noge naravnost navzgor od medenice, lahko tudi pri tej preprosto začnete s stiskanjem kolen in nato celotno držo oprte na golenice. Zdaj naredite tako, kot je, tako da dvignete trup navzgor in nato poskušate raztegniti kolena kolikor toliko. Poskrbite, da ne poskusite s to držo, preden ste strokovnjak za osnovno držo.

Učinek partnerja:

Partner se lahko izkaže za zelo koristnega pri izvajanju salabhasane ali poze kobilice. Lahko stoji tik za vami, nato pritisne na triceps in nato potegne roke navzgor od rame do zapestja proti uporu, da dobite več moči in se učinki pojavijo na boljši način.