Pod strokovnim trenerjem lahko to obliko joge izvajajo ljudje z različno starostjo in stopnjo sposobnosti. Trening joge Sivananda vključuje pogosto sprostitev in poudarek na

jogijsko dihanje. Spodaj je kratek opis seanse sivananda joge:

Ne nameravam nadomestiti nobenega strokovnega mnenja. Vedno morate vaditi pod dobro usposobljenim inštruktorjem. Glede na to, da poglejmo, kaj v bistvu pomeni sivananda joga. Sivananda joga je enostavnejša oblika joge, ki je bila ustanovljena v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Pri tej obliki joge je poudarek na ohranjanju zdravja in dobrega počutja izvajalca.

Sivananda joga asane in koristi

Poudarja 5 glavnih vidikov:

1. pravilno dihanje (pranayama): pranayama se nanaša na tehnike globokega dihanja.

2. Vaja (asana): asana je oblika vadbe v klasični jogi. Joga Asana mora biti stabilna in čvrsta, a udobna in sproščena. Izvajalcu pomaga, da se zaveda svojega telesa, uma in okolja.

3. Sprostitev (savasana)

4. prehrana (vegetarijanska)

5. Pozitivno razmišljanje in meditacija (Vedanta in dhyana).

Tipična seja sivananda joge poteka takole:

1. Poze Savasana ali trupla:

Sivananda joga asane in koristi-Shavasana

To se izvaja pred, med in po drugih asanah. Če želite to narediti, morate ležati naravnost in poskušati umiriti um. Lezite ravno na hrbet. Razširite roke in jih počivajte

ob straneh telesa, dlani obrnjene navzgor. Nato se noge iztegnejo. Sprostite celotno telo. V tem položaju se lahko nekoliko prilagodite, da se boste počutili bolj sproščeno. Zdaj zaprite oči in se osredotočite na mesto med obrvmi, ki mu pravimo tudi sončni center, in poskusite umiriti um. V tem položaju lahko ostanete 5 do 15 minut.

Savasani nato sledijo preproste jogijske dihalne tehnike, kot sta kapalabhati in anuloma viloma.

2. Kaj je Kapalbhati?

“Kapal” pomeni čelo in “bhati” pomeni sijoča ​​Kapalabhati je dihalna tehnika, ki se uporablja posebej za čiščenje dihalnih poti. Pomaga pri odstranjevanju sluzi in zastojev iz dihalnih poti. Pomaga pri izboljšanju mišičnega tonusa, pomaga pri sprostitvi in ​​celo hujšanju. To je v bistvu močno trebušno dihanje. Vdih je običajen, izdih pa silovit. Z vsakim izdihom je treba skrčiti trebušne mišice.

sivananda joga

Vključuje sedenje s prekrižanimi nogami na podlogi za jogo, pri tem pa vzdržujte raven hrbet in vrat ter držo brade. Nato položite roke na kolena. Trebušne mišice naj bodo popolnoma sproščene. Delno dihanje poteka normalno, izdihavanje pa močno. Z vsakim izdihom je treba skrčiti trebušne mišice. Začetnika bi moralo biti dovolj, da 30 -krat vadite ta način dihanja.

Te vaje ne smete izvajati, če imate menstruacijo, imate visok krvni tlak ali kakšno drugo bolezen srca.

3. Kaj je Anuloma Viloma?

Ta tehnika dihanja je znana tudi kot nadomestno dihanje z nosnico.

Ta vaja vključuje udobno sedenje s prekrižanimi nogami. Nato zaprite oči in sprostite mišice. S palcem desne roke pritisnite desno nosnico in globoko vdihnite skozi levo nosnico. To zadržite 5 sekund. Nato spustite desno nosnico in iz nje iztisnite vdihani zrak. Ponovite postopek z nadomestnimi nosnicami. Ta cikel ponovite 10-15 krogov.

Te vaje ne smete izvajati, če ste noseči ali imate menstruacijo.

4. Surya Namaskara:

suryanamskar

Surya namaskar ali pozdrave soncu je najbolje narediti ob sončnem vzhodu ali v zgodnjih jutranjih urah. Pomaga nam, da se vpijemo v sončne žarke in dobimo dnevno količino vitamina d. Ta asana, ko jo redno izvajate, vodi do izboljšane drže, razteza mišice in pomaga pri izgubi neželenih madežev. Pomaga pri lajšanju tesnobe.

Po teh štirih korakih v standardni program 12 osnovnih asan prihaja:

1. Stojalo za glavo (Sirsasana)

2. Stojalo za ramena (Sarvangasana)

3. Plug (Halasana)

4. Ribe (Matsyasana)

5. Sedenje naprej (Paschimottanasana)

6. Kobra (Bhujangasana)

7. kobilica (Shalabhasana)

8. Lok (Dhanurasana)

9. Zvijanje hrbtenice (Ardha Matsyendrasana)

10. Vrana (Bakasana) ali pav (Mayurasana)

11. Stoječi upogib naprej (Padahastasana)

12. Trikotnik (Trikonasana)

Povprečna seansa sivananda joge traja 90 minut.

Vir slike: Zaloga zaklopa