Fitnes je na voljo v različnih velikostih in tehnikah, različnih delih in paketih ter celo v različnih paketih, če se vpišete v razvrščeno telovadnico. Kdo pa bolj skrbi za vaše telo kot joga. Medtem ko vas bosta telovadba in vaje za proste roke vedno pripeljale tako daleč, lahko z jogo naredite še dodaten korak k miru.

Ženska, ki izvaja vajo raztezne joge

Joga je v bistvu raztrgana veja meditacije, ki se počasi premika z mehkimi gibi telesa, ki so sestavljeni z nadzorovanim naravnim dihanjem, najboljši del joge pa ni le fitnes v smislu izločanja maščob, ampak tudi zdravstveno varstvo in duševni mir. V današnjem članku bomo govorili o eni takšni drži joge, imenovani Supta Padangustasana.

Kako narediti?

Preden govorimo o koristih, ki jih lahko izkoristimo s to jogo, se naučimo nekaj korakov, ki jih bomo morda morali narediti, da dokončamo držo joge. Angleško ime zanj je Ležeča poza roke do velikega prsta. Kot že ime pove, je končna drža joge natančno ustvarjanje imena, ime, ki izhaja iz same drže. Še enkrat, tako kot večina joge, je to raztezna vaja, pri tem lahka.

Razširite podlogo za jogo in začnimo pot. Lezite na preprogo z obrazom obrnjenim proti stropu, spodnje okončine pa raztegnite spodaj, ko roka počiva ob straneh. Pred začetkom boste morda potrebovali pomoč iz ločenega para rok. Druge zahteve za to držo bi bil joga trak, ki ni nič drugega kot debel fleksibilen gumijast trak in podložna blazina za hrbet. Za profesionalce joge je mogoče blazino in pas odstraniti.

Zdaj počasi dvignite desno nogo in kolena potegnite bližje prsnemu košu, tako da lahko zdaj z rokami objemate stegno. Trak položite na nogo in ga počasi poravnajte v kolenih. Pri tem začnite iztegovati nogo v pravokotni smeri, ki bo zdaj navpično glede na vaše telo. Ves čas vdihnite in potegnite komolce bolj v telo, da ustvarite napetost v pasu.

Ko je noga ravna in pravokotna na vaše telo, jo začnite nagibati proti glavi, pri tem pa se roke dvignejo nad trup. Cilj je, da imate roke čim višje. Zdaj, ko ste v položaju, lahko bodisi zaklenete položaj in izdihnete ali nagnete nogo navzven kot nadaljevanje drže. Za profesionalce lahko med vadbo s prsti zaprete peto stopal. Enako z drugo nogo ponovite.

Kako nam to pomaga?

1. Ta drža joge vam bo pomagala napeti mišice spodnjega dela telesa. Ko dvignete nogo nad glavo, se vaše mišice raztezajo. To povzroči, da se mišice napnejo in postanejo čvrste, tako da lahko trenirate napeti spodnji del telesa.

2. To je tudi dober način za redčenje stegen.

3. Gibljivost mišic je še ena prednost tega stališča joge. Ko se raztezate in dihate, se napetostni vozel v mišicah odpre.

4. Upogibanje ustvari tudi zvišan pritisk v trebuhu. Zdaj so v trebuhu črevesje in jajčnik. Ker je pritisk prisilno ustvarjen, ta joga skrbi za črevesne težave, predvsem za prebavne motnje. Enako velja za menstrualne težave, ki so tudi del trebuha. Na kratko, ta joga ohranja vaš trebuh močan in zdrav.