Joga je starodavni strokovnjak za fitnes, ki je nastal še preden je prvi človek pomislil na ustvarjanje ročne džungle, v katero bi se lahko zanašali ljubitelji telesa. Medtem ko se je telovadba osredotočala predvsem na raven trebuh, je joga želela več kot le zunanjo telesno lepoto. Joga je želela svoje privržence razvajati z zdravjem in mirnim umom. Mogoče je zato joga tako priljubljena zvrst kot telesna kondicija.

Suptabaddhakonasana Kako ravnati in koristi

Nekoč bi prišlo obdobje, ko bi modreci vrnili svojo pozitivnost in kondicijo s pomočjo čistih sredstev joge, in to je nenaden val, ki je moderni narod prevzel nevihta. Nenadna nora joga nas je vedno bolj pognala v svet jogijev in od tam prihaja ena takšna joga, o kateri bomo danes razpravljali v našem članku. Ta joga se imenuje Suptabaddhakosana.

Kako narediti?

Naj vas veliko ime ne prestraši, saj je to ena najlažjih položajev joge, ki zahteva tu in tam malo raztezanja in skupaj z njim mehko nadzorovano dihanje. Angleška beseda zanj je ležeča vezana kotna poza. V glavnem vas prosi, da ležite na hrbtu in tako zložite udove.

Glavni poudarek je raztezanje z naravnim dihanjem in pogosto se je izkazalo za dobro osvežitev po napornem dnevu s šefom. Če želite stvari začeti, razprostrite svojo podlogo za jogo in se usedite nanjo. Noge lahko prekrižate eno nad drugo ali upognete iz kolen, ko jih iztegnete, pete pa se srečajo na koncu.

Osnovna poza je Padmasana ali poza lotosa, kjer sedite s hrbtenico naravnost in prekrižanimi nogami. Pred tem stališčem se boste morda odločili za oporo za hrbet, kup blazin ali odej, vse, kar je mehko in udobno. Za projogike podpora za hrbet ni nujna.

Sedaj se na polovici naslonite na oporo za hrbet, ko iztegnete noge, jih upognete v kolenu in se srečate pri podplatih. Ohranite enako držo spodnjega dela telesa, zdaj se nagnite do konca v odejo tako, da se odeja oblikuje v vaš ovinek hrbtenice. Podpora za hrbet, recimo vaša odeja, se bo končala tik pod ramo.

Vendar pojdite do konca, dokler vaša glava ne počiva na nosilcu, zdaj pa roke dvignite vse do glave in jih pripnite. To pa ni nujen korak in ga lahko preskočite tako, da roke položite na bok, počivate in ste prosti. Ko ležite v tej drži, se zavedajte svojega naravnega dihanja in nato nadaljujte z globokim vdihom.

Kako nam to pomaga?

To je učinkovita joga za vse uboge duše, ki vsako jutro trpijo zaradi hudih bolečin v hrbtu. Ko upognete kostni mozeg do konca, se napetostni vozli v sklepih hrbtenice sprostijo in s tem ustvarijo zadovoljiv odtenek užitka in popolne bolečine v hrbtenici.

To je tudi dober način za povečanje prožnosti vašega telesa. Ko upogibate noge in zavrtite hrbtenico, da dosežete ta položaj, se togost v mišicah počasi odpira in v nekaj dneh boste začutili rahlo raztezanje od prejšnjega izginotja.

Dobra prebava je še ena prednost te joge, ki je predvsem posledica raztezanja, ki vključuje trebušne in želodčne mišice, ki olajšajo proces prebave, ki vas ozdravi pred morebitno kislostjo ali plinom.