Joga je znova pokazala svojo točko, ko je neusmiljeno napela stegno in hkrati poskrbela, da so vaši zgodnji jutranji odhodi v kopalnico omejeni le na enkrat, enkrat pa na zadovoljstvo. Joga vam je znova pokazala, da je tudi vaša utrujenost rešitev za to. V bistvu je joga rešitev na enem mestu.

Potem je bila joga tista, ki je rekla, da ste lahko fit in vroči, ne da bi se vpisali v telovadnico, ki bi se trudila in vrela znoj na obrvi. Zato so jogo končno obravnavali kot čednega princa vaše ujete dame v stiski. Med mnogimi izmed njih je tukaj koristna uttana kurmasana.

Preden začnete, pa je tu nekaj nasvetov za odvzem, ki jih boste morda želeli upoštevati.

 • Vadba zgodaj zjutraj je dober način za učinkovito rešitev.
 • Pred vadbo se prepričajte, da sta črevesje in želodec čista.
 • Vedno začnite delati na prazen želodec. Če vam jutro ne uspe, razmislite o tem zvečer. Pustite ustrezno vrzel 4-6 ur po obroku in nato nadaljujte.

Uttana Kurmasana (obrnjena želva) Kako ravnati in njene prednosti

Uttana Kurmasana koraki:

Joga je preprosto igra raztezanja in zvijanja, nekatere so zapletene, tako preproste kot bučna pita poleti poldne. Vendar je doslednost ključna za vse. Tudi težke se zdijo lahke kot glazura torte, če jih vzdržujemo s primerno predanostjo in vadbo. Angleško ime za to držo joge se imenuje želva z glavo navzdol.

Uttana Kurmasana je v jogijskih besedilih opredeljena kot kulturna asana.

Čeprav se ime sliši težko izgovorljivo, je to ena izmed koristnih jog, ki jih morate začeti izvajati takoj. Za začetek s koraki razširimo podlogo za jogo.

 1. Začnite tako, da sedite na podlogi za jogo, kolena pokleknejo, ko boki počivajo na petah.
 1. Pete pod boki naj bodo obrnjene navzgor, ko pravilno poravnate hrbtenico.
 2. Vrat naj bo poravnan s hrbtenico, roke pa med počitkom. Zdaj globoko vdihnite, ko se upognete in se s čelom dotaknete tal.
 3. V tem času boste med vdihom čutili, da vam želodec sesa nazaj, da se boste lažje sklonili.
 4. Ko končate, lahko zdaj roke pripeljete vse do hrbta in jih stisnete. Drža je res videti lahka, zdaj pa pride težji del, držo držimo nekaj sekund, morda minuto za najboljše.
 5. Ko sprostite držo, zdaj izdihnite in nadaljujte z normalnim dihanjem, dokler ne dosežete svojega položaja za en položaj.
 6. Obstaja tudi druga različica te postave želve, kjer namesto da pokleknete, raztegnete spodnje okončine naprej in se nato upognete med nogami. To je lahko nekoliko težje in je zato rezervirano za profesionalce.

Kakšne so koristi za zdravje?

 • To je ena izmed najboljših dihalnih položajev joge, kjer med upogibanjem zadržite dih in ustvarite zamašitev v nosni votlini. Zato je ta joga znana po svojem čudežnem zdravljenju bolečih sinusov. Upogibanje na začetni poti pa je lahko vzrok za rahel vbod v nosni votlini.
 • Ko se upognete, vam je trebuh zdaj vsesan, v položaju pritiska dobi dobro masažo. V organih, ki so v njem, in sicer v črevesju, se zato pojavi naval krvi, ki iz sistema izpelje vse možne toksine, kar zagotavlja pravilno prebavo.
 • To je tudi dobra vaja za obvladovanje nepravilne menstruacije ali bolečih krčev med ali med menstruacijo. To je primerno tudi za nosečnice v začetnih fazah, ko se lahko odločijo za to vajo, da okrepijo stene jajčnikov.
 • To je tudi drobilnik maščobe, ki je očiten, ko se sklonite in z zaklenjenim vdihom masirate želodec, ki drži organe.
 • Izboljša hitrost dihanja.
 • Za tiste, ki imate zaprtje, prebavne motnje in živčno šibkost, bo to učinkovito zdravilo.
 • Ker ohranja osredotočenost uma navznoter, pomaga tudi pri izboljšanju koncentracije.

  Pomaga pri obvladovanju obsežnosti v trebuhu in okoli njega.

Česa pa se morate zavedati? Tu je seznam varnostnih ukrepov in kontraindikacij, ki vam jih navajamo.

Previdnostni ukrepi:

 • Tisti, ki imate kronične poškodbe bokov, ramen in vratu, ne smete vaditi obrnjene želve ali Uttana Kuramasane.
 • Tisti, ki trpijo zaradi mišičnega vlečenja, se morajo izogibati temu.

Kontraindikacije:

 • Izogibajte se temu, če ste noseči. Pritisk, ki nastane v spodnjem delu trebuha, bo povzročil nelagodje, zaradi česar bo dihanje hitro in oteženo.
 • Razumeti svoje telo: Če so vaše mišice okoli tetive hrbtenice in hrbtenice pretesne in otrdele, je najbolje, da tega ne vadite.
 • Če imate išias, tega ne poskušajte. Pritisk na kolk in razširitev ledvenega dela bosta imela večji pritisk na živec, kar bo vplivalo na celotno nogo.

Dihanje igra pomembno vlogo pri vseh asanah, ki jih poznamo. V uttani kurmasani bo upogibanje naprej prineslo ustrezen pritisk na trebuh in prsni koš. Zato je zavedanje svojega diha skupaj z gibanjem telesa bistveno za preprečevanje kakršnih koli poškodb. Pravilno delovanje dihal je eden največjih koristi, ki jih lahko s tem pridobite. Začnite danes!