Joga je starodavna tehnika zdravljenja in fitnesa, ki jo danes sprejemajo mnogi, ki je zaradi obetajoče narave prevzela ves svet. Preveč joge je le iskalka fitnesa, toda prava resnica o neverjetnih koristih je pogosto v osnovi in ​​skrita. Preden je bila joga senzacija, so se telovadnice in tablete za prehrano obiskovale.

Vatayanasana (poza konja) Kako ravnati in koristi

Zdaj pa imamo mehko rešitev, da se zdravite, ne da bi morali iti skozi naporen vpis v telovadnico ali prehrano s tabletami. Joga ima ogromen katalog in v njej gnezdijo različne vrste vadb, ena od njih je naša vroča tema za današnji čas. Ime za to stališče ali pozo se imenuje Vatayanasana.

Vatayanasana: Nasveti za začetnike:

Preden začnete to preizkušati, je nekaj nasvetov, ki bi jih morali poznati kot začetniki.

 1. Ne poskušajte te poza brez nadzora. Poza zahteva precejšnjo prilagodljivost.
 2. Pripravite boke za največjo prilagodljivost. Preden začnete, se rahlo ogrejte. Lahko bi naredili pripravljalne poze, kot sta Ardha Baddha Padmottasana ali Half Bound Lotus poza. Prilagodljivost bo prišla s časom. Bodite potrpežljivi in ​​poskušajte vsak dan postopoma.
 3. Popoldne je najboljši čas za začetek. Vaše telo potrebuje ustrezno energijo in prilagodljivost za rotacije kolkov.
 4. Če v katerem koli trenutku začutite bolečino ali nelagodje, takoj prenehajte.

Kako narediti pozo konja?

Kot vsaka joga ima tudi ta angleško ime, tudi ta se imenuje Horse Pose ali kot mu pravimo Vatayanasana. Za razliko od večine enostavnih drž, je to za začetnika nekoliko ostro. Z zapletenim zvijanjem in raztezanjem se izkoristi končno stališče do te drže. Vendar pa je vedno dobrodošlo vedeti, da ga lahko z ustrezno vadbo in predanostjo zlahka obvladate.

Preden začnete s smernicami za izvajanje korakov, lahko zaprosite za dodaten par rok, če potrebujete pomoč pri pozi. Tudi dobra podpora hrbtne stene bi morala pomagati. Zdaj, ko smo vsi na isti strani, začnimo preizkušnjo.

 1. Stojte na podlogi za jogo, globoko vdihnite.
 2. Hrbtenica je ravno poravnana z vratom, spodnje okončine pa vzporedno. Zdaj začnite držo tako, da zložite eno nogo, recimo levo, od kolen in jo z dlanjo dvignite navzgor, to pomeni, da mora vaša noga segati v dimlje, kjer se bo držala do konca..
 3. Na tej točki vam lahko dodatni par rok nudi mehko oporo hrbtu, ko izpopolnite ali uravnotežite svojo držo, ko se vrnete v naravni kostni mozeg, noge pa se še vedno zložijo in zadržujejo v dimljah.
 4. Zdaj desno nogo upognite navzdol, dokler desno stegno ni vzporedno s tlemi. Takrat bi začutili, da se tudi vaše levo koleno dotika tal, kar olajša uravnoteženje.
 5. Ko je kostni mozeg še vedno raven, dvignite roke in jih prepletite med seboj, tako da tvori obliko zvitega traku. To pomeni, da se morajo komolci končati blizu ravni prsnega koša, roke pa nadaljujejo zgoraj.
 6. Glavo rahlo nagnite nazaj za oporo in zaklenite v položaju za dobrih 60 sekund. S prakso lahko to pripeljete tudi do dobre minute, preden se počasi razpletete v osnovni položaj.
 7. Nato pozo ponovite tudi na nasprotni strani.
 8. To je en komplet. Set ponovite vsak dan dvakrat.

Kakšne so prednosti?

Kakšne so torej prednosti vatayanasane? Tu so njegovi učinki na naše telo.

 1. To je dobra vaja za krepitev kosti, pri kateri strokovnjaki celo pravijo, da je s to držo mogoče pozdraviti manjše deformacije kolka ali spodnjih okončin. Poleg deformacij lahko to vajo uporabite tudi za krepitev spodnjih telesnih kosti, zaradi česar so bolj prožne.
 2. Enako velja za mišice, mišice po vsem telesu, ki bi se zdaj zapletele in odvezale napetostne vozle, ki bi jih zadržali pred prožnostjo. To je razlog, zakaj lahko začetne stopnje povzročijo bolečine v mišicah, vendar bi jih s pravilno vadbo olajšali.
 3. Ta joga je znana predvsem po pravilnem krvnem obtoku, ki se izvaja po celem telesu, ko se odločite za to jogo. Zvijanja in raztezanja so preprosto olajšava.
 4. Če imate artritis, vam bo ta poza pomagala odpraviti togost in bolečino, povezano z njo.
 5. Izkazalo se je kot koristno v primeru dimeljske in stegnenične kile.

Previdnostni ukrepi in kontraindikacije:

Pazite na te stvari, preden jih začnete jemati resno.

 • Poskrbite, da vam bo strokovnjak ponudil roke pomoči. Tega kot začetnika nikoli ne poskušajte sami.
 • Če imate težave s koleni, se izogibajte jogi s konji.
 • Pripravite se na veliko prožnost in se pripravite na potenje.

Kontraindikacije:

Obstoječa poškodba kolka, kolena ali gležnja je pogosta kontraindikacija.

Možnosti poškodb so običajno osredotočene okoli kolka, kolena in gležnja. Možna je tudi izguba ravnotežja. Zato je močna previdnost vaditi pod nadzorom. Čeprav je joga morda koristna, je joga za telo zelo koristna. Ta vmesna vadba joga asan bo zahtevala globok občutek osredotočenosti. Ohranite vzdržljivost!

Vir slike: Shutterstock