Obstaja veliko mitov, ki se prenašajo iz roda v rod, eden izmed njih pa je, da maščobe niso dobre za telo. Maščoba se je vedno izogibala naši prehrani. Vedno smo se po svojih najboljših močeh trudili izogniti maščobam v svojih obrokih in drugim svetujemo, naj storijo enako. Je maščoba res tako slaba?

Kaj se je treba izogibati trans maščobam in hrani

Pomen transmaščob?

Trans maščobe so znane kot “slab” holesterol, ki lahko resno škodi vašemu telesu. Najprej moramo razumeti maščobe v naši hrani. Maščobe so velika družina, ki vključuje nasičene maščobe, nenasičene maščobe, mononenasičene maščobe, maščobe, preverjene z zanimanjem, polinenasičene maščobe, omega maščobne kisline in na koncu trans maščobe..

Trans maščobe so vrsta nenasičenih maščob z značilnostmi in delovanjem nasičenih maščob. Obstajata dve vrsti transmaščob. Umetno narejeno in naravno najdeno. Naravne transmaščobe običajno najdemo v črevesju živali in tudi v živilih iz teh živali. Umetne transmaščobe ustvarja industrija predelane hrane, kjer rastlinsko olje prelijemo z vodikom. Ta živila vključujejo mlečne izdelke in predelano meso.

Trans maščobe niso dobre maščobe in lahko vplivajo na naše zdravje na različne načine. Na raven holesterola vpliva tako, da povečuje slab holesterol in znižuje dober holesterol. Lahko zamaši arterije in povzroči srčni infarkt ali paralitično kap. Sladkorna bolezen tipa 2 je še ena posledica prekomerne količine maščob v naši prehrani.

Kljub temu, da poznajo škodljive učinke trans maščob, jih večina živilske industrije uporablja, ker je veliko bolj stroškovno učinkovita kot čista maščoba. Omogoča, da izdelek traja dolgo časa z idealno teksturo in odličnim okusom. Sprva so samo predelana ali pakirana živila vsebovala trans maščobe. Vendar pa je njegova uporaba pritekla tudi v sklepe za hitro prehrano.Države, kot so Danska, ZDA itd., So močno omejile uporabo transmaščob..

Čeprav se ljudje zavedajo njegovih stranskih učinkov, še vedno kupujejo živila z visoko vsebnostjo transmaščob. V prvih letih ljudje niso vedeli za trans maščobe in njihove učinke na človeško telo. FDA ne podpira porabe trans maščob. Ljudje privlačijo ta živila zaradi okusa in roka uporabnosti. Pomembno je biti previden pri zaužitju, saj lahko povzroči resne zdravstvene težave.

Po mnenju nekaterih strokovnjakov bi morali omejiti vnos živil, ki vsebujejo hidrogenirana rastlinska olja, in tovrstna živila, ki vsebujejo transmaščobe, nadomestiti z živili, ki vsebujejo mononasičene maščobe in polinenasičene maščobe. Če želite spremljati vsebnost transmaščob, ki jih morda zaužijete, je dobro prebrati hranilno vrednost in sestavine, ki se uporabljajo v predelani hrani.

Vir transmaščob:

To so sprva odkrili v majhnih sledovih v živalskih proizvodih. Eden od primarnih virov transmaščob so rastlinojede živali, ki jedo travo. Dejansko živali, ki jedo travo, kot so krave, bivoli, jeleni, koze, v primerjavi s perutnino iste vrste kažejo, da živali, ki jedo zrnje, kot so piščanci in race, vsebujejo manj transmaščob kot tiste, ki jedo travo.

Kako učinkovite so transmaščobe?

Trans maščobe so bile prvotno vnesene v našo hrano, da bi jim podaljšali rok trajanja. Čeprav je to “najhujša možna vrsta maščobe”, mnogi od nas ne vedo, da priporočena prehrana vsebuje precejšnjo količino transmaščob. Pravzaprav vsakodnevno uživamo tako ali tako transmaščobo, vendar ni razloga za skrbi, saj naše telo potrebuje po malo vsega, tudi tiste, ki se zdijo nezdrave. Tako je majhen del trans maščob dober, saj nam pomaga pri boju proti kroničnim boleznim. Kljub temu ostajajo trans maščobe eno najmanj priporočenih hranil za uživanje.

Učinki transmaščob:

Zdaj je v našem telesu dober in slab holesterol. Kar transmaščobe naredijo, je znižanje ravni dobrega holesterola, ki je HDL ali lipoprotein visoke gostote, in povečanje slabega, ki je lipoprotein nizke gostote, sicer znan tudi kot LDL. Zvišanje ravni LDL povzroči tveganje za srčne bolezni, kot so srčno popuščanje, srčni infarkt, zastoj krvnih žil, zamašene arterije in vaskularne ovire ter številne druge motnje..

Najpogostejši učinek trans maščob pa je na debelost ali prekomerno povečanje telesne mase. Z uživanjem trans maščob pridobimo večjo težo kot katera koli druga maščobna hranila. Prerazporedijo vse telesno maščobo okoli trebuha in so lahko tudi razlog za aterosklerozo ali vnetje. Na žalost je to neizogibno, saj številni izdelki vsebujejo transmaščobe.

Trans maščobe Živila, ki se jim je treba izogniti:

Trans maščob ni mogoče v celoti zavrniti iz našega telesa, vendar jih lahko zaradi svojega zdravja obvladujemo in zadržujemo. Čeprav se vsemu temu ne moremo izogniti, lahko uravnotežimo prehrano. Tu je seznam živil, ki vsebujejo transmaščobe:

Neželena hrana ali hitra hrana, kot so ocvrt piščanec, pomfri, pica, vsebuje veliko količino trans maščob.

Predelana živila, kot so čips, kokice v mikrovalovni pečici, pijače z umetnim okusom, burgerji, pakirano meso, uporabljajo transmaščobe za podaljšanje roka uporabnosti.

Mlečni izdelki in slaščice, kot so sir in margarina, čokolada, pecivo, smetana in glazure, pite in piškoti, sladoledi itd., Uporabljajo transmaščobe, da jim dajo pravo teksturo in okus.

Ta seznam vsebuje več kot polovico naših dnevnih živil, zato jih ne morete v celoti prečkati s svojega seznama živil. Kaj lahko naredite je, da primerjate in vidite, kateri izdelki imajo manj transmaščob in glede na to se lahko odločite, da izberete tiste z manj trans maščob.

Kako se znebiti transmaščob iz telesa:

Večina tega, kar jemo, je na seznamu hrane, ki vsebuje trans maščobe. Zdaj je vprašanje “če se temu ne moremo izogniti, kako se ga lahko znebimo?” Tukaj je nekaj načinov, kako lahko odstranite trans maščobe iz telesa:

 • Pomembno je, da začnete brati nalepke na vaših pakiranjih hrane, da razumete raven transmaščob. Začnite se izogibati hrani, ki vsebuje trans maščobe, in se odločite za zdrave alternative.
 • Poiščite oznake na živilih, na primer »skrajšanje« ali »delno hidrogenirano«. To so umetno ustvarjene transmaščobe, ki so veliko bolj škodljive za zdravje
 • Strogo se zavežite načrtu prehrane za teden dni, v katerem se izogibajte vsem živilom s trans maščobami in hidrogeniranimi olji.
 • Povečajte vnos vlaknin, da vežete maščobe v telesu in jih sprostite.
 • Pijte veliko tekočine in sokov, kot je korenček, za lažje sproščanje maščob.
 • Ne pozabite vzeti prve skodelice tople limonine vode zgodaj zjutraj, da očistite svoje telo
 • Čim bolj preidite na ekološko pridelano hrano. Tako lahko zmanjšate vnos trans maščob.

Seznam živil za odstranjevanje maščob iz telesa

Zapišite prehranski načrt in vključite naslednja živila za odstranjevanje transmaščob iz telesa:

 1. Topla voda z limono: Čisti jetra in razstruplja telo. Nežno odstrani telesno maščobo.
 2. Encimsko bogata hrana: Živila, bogata z encimi, kot je avokado, vsebujejo določene spojine, ki pomagajo razgraditi maščobe in pospešiti presnovo.
 3. Surova ali kuhana zelenjava: Zdrava solata ali surova ali parjena zelenjava vam lahko pomaga zajeziti trans maščobe in preprečiti zaprtje.
 4. Hrana, bogata z vlakninami: Živila, kot so polnozrnata jabolka, so bogata z vlakninami, ki pomagajo vezati maščobe in jih sprostiti iz sistema
 5. Veliko vode: Voda je najboljši vir za odstranjevanje transmaščob. Voda lahko razredči maščobne sestavine in jih izpere iz telesa.
 6. Zeleni čaj: Bogat z antioksidanti, zeleni čaj deluje kot čudež pri odstranjevanju telesnih maščob. Razstruplja telo in znižuje raven holesterola,

Predstavili smo nekaj najpomembnejših dejstev v zvezi s trans maščobami, od kod prihajajo, njene glavne sestavine, katera živila ga vsebujejo največ, njihov vpliv na zdravje ter kako ga nadomestiti in se ga znebiti iz telesa.