Zdaj ste v šestem mesecu nosečnosti. Zdaj boste opazili, da se vaše telo razlikuje od zadnjega meseca. Skupaj s tem je vaš otrok resnično napredoval v smislu rasti. Ob tem je potrebno, da svoje telo in otroka oskrbite z bistvenimi hranili. Prehrana za nosečnico v 6. je kombinacija nekaj sladkarij, saj obstaja želja in vitamini. Hrana je edina možnost, ki lahko otroku zagotovi hranila. S pomočjo zdravnika sestavite tabelo zdrave prehrane, ki jo je treba upoštevati.

Prehrana za nosečnost v šestem mesecu

Pomen prehrane in hrane za 6. mesečno nosečnost:

Zakaj na tej točki za vas poudarjamo dobro prehrano? No, na nobeni točki ni nikoli podcenjen dober diagram prehrane, ki zajema bistvena hranila, potrebna za vaše telo. Ne pozabite, da bosta rast in zdravje vašega otroka odvisna od tega, kaj jeste in koliko jeste. Telo absorbira potrebna hranila in hrani vašega otroka skozi posteljico. Poleg redne prehrane morate jesti tudi zdravo, saj bo to imelo veliko vlogo pri razvoju ploda.

Tabela hrane za 6. mesec nosečnosti:

Ta lestvica bo imela pravi odmerek vseh bistvenih hranil in bo gosto pakirana. Vse, kar jeste, bo imelo vlogo pri razvoju otroka. S pravo mešanico beljakovin, ogljikovih hidratov, kalcija, svežega sadja in zelenjave bo vaša prehrana dosegla pravo ravnovesje. Takole pričakujemo, da bo videti vaš grafikon hrane v 6. mesecu nosečnosti.

1. Vitamin-C:

Vitamin C je zdaj ključnega pomena. Ohranja telo močno in zdravo. Poleg tega telo varuje pred kakršnimi koli boleznimi. Vitamin C pomaga pri rasti tkiv. Izdelki, ki vsebujejo vitamin C, so zelo pomembni za zaščito celic. Jagode, grozdje, zelje, sladki krompir itd. So nekaj sadja in zelenjave, ki je bogata z vitaminom C..

2. Vlakna:

Vlakna so dobra rešitev za zaprtje med nosečnostjo. Prebava in zaprtje sta med nosečnostjo zelo naravna. Pri tem bodo v pomoč izdelki, ki vsebujejo vlakna. Je pomemben del nosečniške prehrane. Vlaknine običajno najdemo v sadju in različnih vrstah zelenjave. Izdelki, ki vsebujejo vlakna, so lahko prebavljivi, zlasti v tem obdobju nosečnosti.

3. Mandlji:

Ja, orehi so vedno rešitelj! V tem obdobju nosečnosti morate jesti hrano, bogato s hranili. Kljub temu je zelo pomemben za zdravo rast vašega otroka. Mandlji vsebujejo dobro količino hranil, potrebnih med nosečnostjo. Poskusite vključiti mandlje v vašo redno prehrano. Če imate kakšno alergijo na mandlje, se je bolje izogniti, vendar poiščite druge oreščke kot nadomestek zanj.

4. Folna kislina:

Folna kislina je poleg vitaminov pomembna za nosečnico. V enem dnevu je potrebna določena količina folne kisline. Za razvoj možganov vašega otroka ima folna kislina ključno vlogo. Zelo koristno je okrepiti hrbtenjačo vaših otrok. Tako se lahko z uživanjem folne kisline izognete vsem vrstam napak med rojstvom vašega otroka.

5. Beljakovine:

Beljakovine so najpomembnejši del prehrane za nosečnice. Za pravilno oskrbo z energijo so pomembne beljakovine. Fizična rast otroka je odvisna od zadostne količine beljakovin. Zato se prepričajte, da so beljakovine v vaši prehrani med 6. mesecem nosečnosti. Živila, bogata z beljakovinami, so jajca, ribe, soja, piščanec, mleko, zelena zelenjava itd.

6. Ogljikovi hidrati:

Vsak dan so potrebni zdravi ogljikovi hidrati. Koliko pa morate pojesti, bo odvisno od vaše teže. Krompir, testenine, sladka koruza, semena in oreški so dobri ogljikovi hidrati, ki jim lahko zaupate.

7. Zelenjava:

O dobroti zelenjave vam ni treba govoriti. Tabela prehrane za 6. mesec nosečnosti nikoli ni popolna z nekaj sveže zelenjave. Rdeča pesa, zelje, šparglji, špinača, korenje, jajčevci, repa, buče, fižol in paradižnik so odlične možnosti, ki telesu in otroku zagotavljajo potrebna hranila.

8. Sadje:

Večina koristi je uživanje svežega sadja in se pogosto šteje za najboljšo hrano za 6 mesecev nosečnosti. Košaro sadja imejte na mizi in jo imejte, kadar koli želite. Sadje daje telesu dobro oskrbo z vitamini. Tako vaš otrok ne bo imel pomanjkanja vitaminov. Izpolnjuje tudi potrebo po mineralih. Sadje, kot so banane, zeleno grozdje, jabolka, pomaranče, hruške, lahko dodate v svoj jedilnik.

Pomen mlečnih izdelkov:

Mnogi od nas v resnici ne delajo na mlečnih izdelkih. Ne pozabite, da se med nosečnostjo takšnim izdelkom ni mogoče izogibati. Za močne kosti vašega otroka je kalcij zelo pomemben. Če torej ne prevzamete navade mleka in drugih mlečnih izdelkov, bo to škodilo vašemu otroku. Zaradi pomanjkanja beljakovin in kalcija lahko otrok trpi zaradi pomanjkanja trdne kosti.

Tekočine:

Poleg hrane za šesti mesec nosečnosti je poraba vode pomemben del prebave. Po mnenju zdravnika morate čez dan piti najmanj šest kozarcev vode. Ni nam treba poudarjati pomena ohranjanja hidracije!

Prehrana za 6. mesec nosečnosti: česa ne jesti

V 6. mesecu nosečnosti je treba hrano skrbno načrtovati. Tu je nekaj izdelkov, ki se jim morate izogibati.

1. Izogibajte se surovi morski hrani:

Recite velik ne-ne morskim sadežem. Surovi morski sadeži so nosečnicam strogo prepovedani. Vsebujejo veliko živega srebra, ki je v tem času lahko zelo škodljivo. Morski sadeži rodijo bolezni, kot je Listerioza, ki je nedvomno zelo škodljiva za vas in vašega otroka.

2. Pod kuhano meso:

No, kuhano meso je bistveno za preprečevanje škodljivih bakterij. Meso dobro skuhajte, da ubije Listeriozo in vse možnosti zanjo.

3. Mehki sir:

Mehkega sira, ki ni pasteriziran, je treba hraniti proč. Raje trdi sir in ga vključite v svojo hrano za 6 mesečne nosečnice. Bakterije, ki povzročajo bolezni, so razširjene v siru, zato jim ne bo preveč privoščiti.

4. Začinjena hrana:

Začinjena hrana je dober razlog za nastanek slabe prebave. Ta vrsta hrane se kuha brez vzdrževanja higiene. V tem času se boste izogibali začinjeni hrani in uživali le nežno hrano, zato bo hrana postala neprijetna. Držite se zdrave hrane in pijte začinjeno hrano v zmernih količinah.

5. Kofein:

Kofeinskih izdelkov, kot sta kava in čaj, ni dobro zaužiti. To ne pomeni, da ga ne morete imeti, vendar ne pozabite in ga vzemite zmerno. So stimulansi in njegov učinek je mogoče čutiti pri utripu srca.

6. Alkohol in tobak:

Alkohol in tobak sta strogo izvzeta iz prehrane v šesti mesec nosečnosti. Škoda, ki jo lahko povzročijo otroku, bo resna in včasih celo nepopravljivo usodna.

Dodatek k prehrani v 6. mesecu nosečnosti:

Tukaj je nekaj dodatkov, ki jih morate upoštevati poleg omenjene hrane.

a. Železo:

Nosečnicam priporočamo dnevni vnos 27 gramov železa. Ker rastoči plod črpa hranila iz matere, mora mati imeti dovolj železa. Vendar pa lahko preveč železa povzroči tudi svoje težave.

b. Folna kislina:

Folna kislina je še ena sestavina, pomembna za prehrano za šesti mesec nosečnosti. Ustrezna količina bi bila 600 mikrogramov en mesec pred spočetjem in tri mesece kasneje. To je običajna priporočena uporaba.

c. Jod:

Jod je nujna sestavina za duševni razvoj ploda. Priporočena uporaba je 220 mikrogramov za nosečnice.

d. Vitamin D:

Vitamin D je bistven, da telo absorbira kalcij in ga uporabi. Ustrezen vitamin D lahko dobite, če približno 10 minut preživite zjutraj ali popoldansko sonce.

e. Omega 3 maščobne kisline:

Ribje olje je bistveno za nevronski razvoj otroka. Vendar se to ne upošteva v prvem trimesečju. Za odmerek je najbolje, da se posvetujete z zdravnikom.

f. Vitamin B12:

Drug dodatek za nevrorazvoj otroka je vitamin B12. To najdemo v mesu, jajcih in mlečnih izdelkih. Priporočeni odmerek je približno 250-500 mikrogramov, ki ga je treba vključiti v hrano za prehrano v 6. mesecu nosečnosti.

Nasveti za dieto za 6 mesecev nosečnic:

  • Ne jemljite zdravil brez recepta, razen če ste popolnoma prepričani.
  • Če že jemljete nekakšna redna zdravila, je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom o njegovi uporabi med nosečnostjo.
  • Pojejte nekaj zdravega hrepenenja. Hrepenenje je v tem trenutku povsem naravno. Poskrbeti morate le, da boste potešili hrepenenje, tako da jeste nekaj zdravega.

Povečanje telesne mase v šestem mesecu nosečnosti: Koliko je normalno?

Predlagano je, da bi morale ženske s podhranjenostjo pridobiti približno 28 do 40 kilogramov teže. Če pa imate prekomerno telesno težo, boste morda morali med nosečnostjo pridobiti le približno 15 do 25 kilogramov. Priporočljivo je tudi, da se v prvih treh mesecih nosečnosti zredite za 2 do 4 kilograma, v preostalem obdobju pa vsaj 1 kilogram..

Najboljša hrana za 6. mesec nosečnosti ni nič manj kot zdrava izbira. Čeprav je lahko hrepenenje pod nadzorom težko, je vsekakor mogoče. Najlažji način je, da imate vedno pri roki nekaj oreščkov in semen ter poskusite preusmeriti misli. Zdrava pot je nujna, da vam to ostane v nepozabnem spominu.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

V1. Ali lahko vključim sodo in druge gazirane pijače?

Odgovor: Med nosečnostjo se najbolje izogibajte gaziranim in gaziranim izdelkom. Aroma v pijači je škodljiva za telo in otroka. Če dodamo k temu, je lahko višji odmerek sladkorja v njih tudi škodljiv.

V2. Koliko vode naj pijem dnevno?

Odgovor: V idealnem primeru morajo nosečnice piti približno 2,3 litra vode na dan. Ohranjanje hidracije je izredno pomembno.

V3. Ali obstaja priporočeno odmerjanje oreščkov v šestem mesecu nosečnosti?

Odgovor: Zagotovo obstaja in vaš dietetik ali zdravnik vam lahko navede priporočeni odmerek glede na vašo težo in na podlagi potrebnega vira energije za vas.