Mozolj na veki se v medicini imenuje očesni madež. V tem stanju rob veke oteče zaradi okužbe. Ta okužba običajno nastane zaradi naplavin, olja, bakterij in celo ličil. Očesni madež se pojavi le kot en sam mozolj, za razliko od običajnih aken na koži. Ta mozolj je lahko izredno boleč in dražeč, saj lahko omeji vaše veke pri boju. Lahko povzroči tudi boleče oči, zaradi česar je težko videti. Očesni madež se lahko pojavi na spodnji ali zgornji veki vzdolž vodne črte. Če imate mozolj na notranji veki in želite vedeti, kako se ga znebiti, preberite več.

mozolj na veki

Kaj je Eye Stye?

Očesni madež je mozolj v bližini očesa in se večinoma pojavi na vekih, bodisi zgornjih ali spodnjih, ki sledijo trepalnicam. Pojavlja se kot izbočena struktura, v kateri je ujet sebum. Čeprav obstaja veliko dejavnikov, ki povzročajo očesni madež, lahko pogosta stanja, kot so odvečna maščoba, ličila ali celo prah, povzročijo madeže. Čeprav se očesni madež pojavi kot en sam mozolj, je lahko zelo boleč. V nekaterih primerih se velikost žlebice poveča z ujetim gnojem, kar vodi v blokiran vid. Styes niso nalezljive narave in ni skrbi, da bi se razširili na drugo oko

Kaj povzroča mozolje na vekah:

Mozolji se običajno pojavijo, ko se v pore ujame katera koli snov, naj bo to olje, lasni mešiček ali tujek, na primer ličila ali prah. To vodi do bakterijske okužbe in na koži nastane lezija. Na enak način nastanejo očesni mozolji. le da so lokalne za oko in se ne širijo kot navadne akne. Najpogostejši vzroki za akne na veki so naslednji:

 • Bakterije, običajno bakterije stafilokoki, ki se ujamejo v pore
 • Stik sluznice od nosu do vek
 • Okužena kontaktna leča
 • Stara kozmetika za oči
 • Nehigienske roke v stiku s vekami

Simptomi mozoljev na veki:

Oko je zelo enostavno prepoznati. Najpogostejši simptomi pika so naslednji:

 • Udarec na veki ali blizu očesa
 • Oteklina, v nekaterih primerih izcedek gnoja
 • Pritisk pri odpiranju očesa
 • Rdečica izbokline
 • Zamegljen vid

Drug pogost simptom očesnega madeža je stanje suhega očesa, ko se voda iz solznih žlez posuši zaradi pretiranega utripanja.

Kako odstraniti mozolj na veki:

Spodnji seznam priprav je eden izmed tistih, ki vam pomagajo vpogled v različne načine in učinkovita zdravljenja, s katerimi lahko zdravite mozolje na vekah. Preverite jih in sledite, dokler težava popolnoma ne izgine.

1. Sprostite se in bodite potrpežljivi:

Pred vsakim zdravljenjem je prva in glavna ideja, da se držimo ustrezne sprostitve. Po mnenju strokovnjakov je potrpežljivost ena najboljših stvari. V večini primerov bo trajalo približno 2-3 dni, da se ječmen umiri s vek. Vse kar morate storiti je, da počakate.

2. Čistoča je pomembna:

Pomembno je, da mozolje na vekah očistite vsaj dvakrat na dan s čistim bombažem, namočenim v vodi. Za namakanje bombaža uporabite toplo vodo. Za največje rezultate lahko dodate malo blagega šampona.

3. Za odstranitev mozolja na veki uporabite antibiotične kreme:

To je v situaciji, ko se od časa do časa nenehno soočate s težavami s pikom na veki. Vsekakor je to ena od idej, ki daje hitre rezultate. Mazilo je treba nanesti na veko ponoči, nato pa ga zgodaj zjutraj obrisati.

4. Enostavne operacije za odstranjevanje mozolja na veki:

Velikokrat okužbo povzroči zastoj oljnih žlez in vodi do mozoljev na vekah. Enostavna in neboleča operacija je v takih primerih prava stvar pri zdravljenju. To vam bo dalo takojšnje rezultate.

5. Skrb za veke:

Skrb za veke je poleg zdravljenja zelo pomembna ne le za zdravljenje mozoljev na vekah, ampak tudi za njihovo preprečevanje. Odstranjevanje ličil pred spanjem ponoči, tako kot vsi ostanki kajala, maskare in črtala za oči, je zelo pomembno. Poleg tega čiščenja oči in obraza dvakrat priporočamo tudi kakovostno čistilo za obraz.

Naravna sredstva za odstranjevanje mozoljev na vekah:

Domača zdravila proti mozoljem na veki so enostavni in učinkoviti načini za zdravljenje očesnih madežev. Za hitro olajšanje sledite tem metodam:

1. Topel obkladek za odstranjevanje mozolja na veki:

Topel obkladek odpre pore na koži in jih pomaga odmašiti. Toplota, ki nastane pri stiskanju, odblokira pore in potisne ostanke ven. Posledica tega je zmanjšanje vnetja mozolja.

Metoda:

 • Krpo namočite v toplo vodo in odstranite odvečno vodo.
 • Sedaj položite to krpo na pokrov prizadetega očesa za približno 15 minut.
 • To bi morala biti rutina vsaj trikrat na dan zjutraj, popoldne in ponoči.
 • To je ena najučinkovitejših rešitev za krizo.

2. Nanesite pasto iz sandalovine, da odstranite mozolj na veki:

Sandalovina ima pomirjujoče in zdravilne lastnosti za zdravljenje očesnega madeža. Zmanjša vnetje mozolja in olajša bolečino zaradi svojih hladilnih lastnosti. To je ena najboljših in varnih naravnih metod za zdravljenje očesnega madeža. Pazite na čistost sandalovine, da se izognete stranskim učinkom.

Metoda:

 • Vzemite nekaj kakovostnega sandalovine v prahu in iz vode naredite pasto.
 • Nanesite ga na mozolj in pustite, da se posuši.
 • Hladilni učinki sandalovine resnično pomagajo pri zdravljenju bolečin in nelagodja v mozolju vek.

3. Kurkuma za barvanje oči:

Kurkuma ima protibakterijske in protivnetne lastnosti. Uporaba kurkume na očesnem ječmenu lahko ubije rast bakterij in zmanjša tudi velikost vnetja. Topla kurkuma je najboljše priporočeno zdravljenje očesnih mozoljev.

Metoda:

 • Vzemite nekaj kurkume in jo zmešajte z vodo, da nastane pasta
 • To pasto vzemite v krpo in jo nežno segrejte na ognju
 • Uporabite to vročo oblogo iz kurkume in nežno vtrite prizadeta območja
 • Pogosta uporaba lahko potisne gnoj ven in nadzoruje mozolj

4. Črni čaj:

Še eno naravno zdravilo za očesni madež je uporaba črnega čaja. Je zelo učinkovit pri hitrem zdravljenju mozolja. Zdravljenje s toplim črnim čajem lahko zmanjša vnetje in tudi navlaži območje.

Metoda:

 • Vzemite vrečko črnega čaja in jo potopite v toplo vodo
 • Uporabite to vrečko in jo položite na prizadeto oko, prekrito s krpo
 • Zaprite oči, da preprečite vstop čaja
 • Nežno vtrite vrečko okoli oči, da potisnete gnoj ven

Brizge oči niso resne ali grozeče težave. So zelo pogosti in se pojavljajo predvsem zaradi higienskih težav. Edini način, da preprečite nastanek mrčesa v očeh, je, da pokrijete oči, ko ste izpostavljeni prahu, si umijte roke pred dotikom oči in redno čistite ščetke za ličila. Pomembno je tudi, da pred spanjem nežno očistite oči. Torej, ko naslednjič nosite to čudovito Kajal, jo odstranite pravilno, da se izognete pikom v očeh.