Mumbai je prvo mesto v Indiji na zahodni obali. Mesto je obdarjeno z zgodovinskimi spomeniki in turističnimi točkami, ki privabljajo ljudi z vsega sveta. Mesto je dom številnih religij, kultur, kuhinj in jezikov. Poleg dolge in privlačne Marine Drive in plaž ima Mumbai tudi nekaj muzejev, ki so hvale vredni zaradi njihovih zbirk.

Lepi in najboljši muzeji v Mumbaiju:

Tu je seznam znanih muzejev v Mumbaiju v Indiji.

1. Muzej Victoria in Albert:

Muzeji Victoria in Albert v Mumbaiju

Muzej Victoria in Albert je bil ustanovljen leta 1872. To je najstarejši muzej v Mumbaju in tudi najbolj cenjen. Kasneje so ga preimenovali v muzej Bhau Daji Lad. Muzej prikazuje industrijsko življenje v 19. stoletju skupaj z več umetniškimi obrti. Obstaja majhen del, ki prikazuje razvoj v Mumbaiju, od grozda otoka do čudovitega mesta. Ima tudi arheološka izkopavanja, zemljevide, rokopise, fotografije, posode iz srebra in bakra itd.

2. Dvorana Cowasji Jehangir:

Znani muzej Cowasji Jehangir Hall v Mumbaiju

Dvorana Cowasji Jehangir je muzej, ki ga je zgradil George Wittet, financiral pa ga je Cowasji Jehangir z donacijo 4,00.000 rupij. Nahaja se v Colabi in je bil zgrajen leta 1911. Ima 20.000 kvadratnih metrov površine, razstave, ki stanejo več kot 3, 30, 00.000 rupij. Muzej upravlja Nacionalna galerija sodobne umetnosti (NGMA) Delhi. Obstajajo tudi posesti NGMA.

3. Muzej princa od Walesa:

Muzej princa od Walesa Mumabai

Muzej Prince of Wales je bil ustanovljen v začetku 20. stoletja, zdaj je znan kot “Chatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya”. Muzej v galerijah razstavlja starodavna umetniška dela, artefakte, skulpture itd. Obstaja ločen odsek določenega materiala predmeta, kot so predmeti iz slonovine na eni strani, kostumi na eni strani, kamni na eni strani itd. Predmeti niso samo iz države, ampak tudi iz Tibeta, Nepala in drugih sosednjih držav. Ima različne oddelke in različne galerije za zoologijo, geologijo, arheologijo in traja več kot en dan, da kdor koli vzame podrobne informacije iz muzeja.

4. Mani Bhavan:

Mani Bhavan

Mani Bhavan je bil ustvarjen v spomin na Mahatmo Gandhija na Laburnumovi cesti. Poudarja gudžaratski slog takrat v času Gandhija. Zapisi v prvem nadstropju imajo avditorij, ki prikazuje filme o Gandhijiju, tam celo predvajajo njegove govore in njegove posnetke. V zgornjem nadstropju so prinesli Gandhijev način življenja, njegovo sobo, njegovo delovno mesto ,. Njegove gibe, kot so Satyagraha, Dandi March, so prikazali na fotografijah skupaj z razlagami. “Bhavan” nas popelje nazaj v politični boj, s katerim se je Gandhiji spopadel za neodvisnost Indije.

5. Planetarij Nehru:

Nehru Planetarium Museum Mumbai

Planetarij Nehru je leta 1977 odprla Indira Gandhi v Worli Mumbaju v čast Jawaharlala Nehruja. Kraj je postal priljubljen med astronomi, vesoljskimi iskalci in študenti, ki so bili navdušeni nad znanostjo. To je center za logiko za vse študente, kjer obstajajo podrobni stroji, ki prikazujejo različne oblike znanosti in njene učinke. V planetariju poteka veliko razprav o znanosti, astronomiji in kozmologiji in je običajen obisk za učence in učitelje.

6. Narodna galerija sodobne umetnosti:

Narodna galerija sodobne umetnosti

Nacionalna galerija sodobne umetnosti je bila ustvarjena z motivom spodbujanja sodobnih trendov v indijski kulturi. Nahaja se v južnem Mumbaiju. Sprva je bilo to samo prizorišče za koncerte, kasneje pa so ga spremenili v galerijo. Ta ima podružnice v Delhiju in Bangaloreju ter prikazuje umetniška dela iz Indije in po svetu; ki vključuje dela M. F. Hussaina, Amrite Sher Gill, Gaganendranath Tagore, nato pa gre do legendarnega umetnika Picassa in egiptovske umetnosti ter mnogih drugih priznanih umetnikov. Ima več kot 14.000 umetniških del, starih toliko kot 1857. Znano je, da je eno najboljših v Indiji.

Mumbai ima veliko zgodovinskih spomenikov in turističnih destinacij, ki privabljajo po vsem svetu. Tukaj dobite nekaj znanih muzejev v Mumbaju s slikami. Ali te zanima? prosim pustite svoj komentar.