10 malo znanih, a neverjetnih koristi vitamina C za vašo kožo!

Vitamin C se v medicinski terminologiji imenuje askorbinska kislina ali askorbat ali L-askorbinska kislina (kemična formula C6H8O6) je bistveno hranilo, ki ohranja telo in imunski sistem v delovanju. Vitamin C pomaga pri sintezi kolagena v telesu. Pomaga pri celjenju ran, obnovi in ​​vzdrževanju kosti, zob, hrustanca in tkiv. Je tudi eden najboljših antioksidantov, ki se borijo proti prostim radikalom, tistim, ki poškodujejo kožne celice. Vitamin C pomaga pri regeneraciji kože z nevtralizacijo prostih radikalov in obnavlja poškodovane kožne celice.

Prednosti vitamina C

Pomanjkanje vitamina C v telesu razvije hudo stanje, imenovano skorbut. Zaradi pomanjkanja tega vitamina v telesu kolagen postane zelo nestabilen pri opravljanju svojih nalog, številni drugi encimi pa v telesu ne sodelujejo.

Različne oblike vitamina C:

Vitamin C, ki ga imenujemo tudi askorbinska kislina, najdemo v različnih oblikah. Tu vam navajamo nekaj različnih oblik vitamina C.

1. L askorbinska kislina (LAA):

Vitamin C v kemijsko aktivni obliki se imenuje LAA. Vitamin C najdemo v L askorbinski kislini in D askorbinski kislini, izomerni molekuli, ki sta medsebojno zamenljivi. Vendar je biološko na voljo le LAA, zato se ta uporablja v medicinske namene. L Askorbinsko kislino najdemo v velikih količinah v agrumih, kot so pomaranče in limona (1).

2. Magnezijev askorbil fosfat (MAP):

Vitamin C je v čisti obliki zelo nestabilen v vodi. Magnezijev askorbil fosfat (MAP) je derivat spojine vitamina C, ki je topen v vodi. MAP je močan antioksidant in protivnetno sredstvo, ki preprečuje oksidacijo sebuma pri aknah vulgaris. MAP dosega stalen vnos vitamina C v kožo, kar pomaga pri nadzoru izločanja sebuma iz lojnic in tako zdravi akne (2).

3. Askorbil palmitat:

Ta askorbil palmitat je v maščobi topna oblika vitamina C, ki nastane iz askorbinske in palmitinske kisline. Vitamin C je znan po zaščiti kože pred škodljivimi UV žarki in sončnimi opeklinami. Raziskave pravijo, da je askorbinski palmitat po ultravijoličnem obsevanju zmanjšal celično raven reaktivnega kisika. Uporaba izdelkov Ascorbyl Palmitate nam pomaga pri preprečevanju pordelosti kože pri izpostavljenosti soncu (3).

4. Askorbinski glukozamin:

Glukozamin se imenuje tudi glukozamin sulfat. To je naravni amino sladkor, ki je nadgrajen z dodatnim odmerkom vitamina C. Ta pomaga pri zdravju kosti, hrustanca, kože in prispeva k tvorbi kolagena.

5. Tetraheksildecil askorbat:

To je stabilna, v olju topna oblika vitamina C, ki velja za analog L askorbinske kisline. Za razliko od magnezijevega askorbil fosfata, ki je nestabilen v vodi, je ta topen v maščobah (lipidih). Študija pravi, da tetraheksildecil askorbat zaradi svoje topnosti prodre v kožo. Ta se dobro poveže z drugimi oblikami vitamina C in retinolom za večjo učinkovitost.

6. Natrijev askorbil fosfat:

To je tudi stabilna in v vodi topna oblika vitamina C. Natrijev askorbil fosfat deluje kot antioksidant, ki se bori proti prostim radikalom in pomaga pri regeneraciji kože. Ta spojina predstavlja stabilen predhodnik vitamina C in zagotavlja stalen vnos vitamina C v kožo. Natrijev askorbil fosfat pomaga pri preprečevanju in zdravljenju aken vulgaris.

Prednosti vitamina C za kožo:

Vitamin C ima številne antioksidativne in protivnetne lastnosti za kožo. Tu je seznam ugodnosti.

 1. Kot je bilo že povedano zaradi antioksidativnih lastnosti, se bori in nevtralizira proste radikale, ki pomagajo pri regeneraciji kože.
 2. Vitamin C je zelo kisel, zato se pri lokalnem nanašanju na kožo sproži, da se pozdravi s pospeševanjem proizvodnje kolagena.
 3. Vitamin C preprečuje prezgodnje staranje, povešanje kože s spodbujanjem proizvodnje kolagena.
 4. Vitamin C pomaga pri hitrem celjenju ran in pomaga pri preprečevanju brazgotin.
 5. Pomaga pri preprečevanju hiperpigmentacije, vključno s starostnimi pegami in melazmo, deluje kot ovira za ultravijolične žarke, ki prodirajo v kožo.
 6. Vitamin C preprečuje in zdravi eno od pogostih kožnih težav, “akne”. Prav tako pomaga zbledeti temne lise, ki jih povzročajo akne.
 7. Škoda, ki jo povzročijo prosti radikali zaradi izpostavljenosti soncu, povzroči vnetje, ki vodi do gub in temnih madežev. Vitamin C deluje kot zaščita pred soncem.
 8. Vitamin C naredi kožo gladko z aktiviranjem celic, imenovanih fibroblasti, ki ustvarjajo nov kolagen.
 9. Znano je, da MAP, eden od derivatov vitamina C, zadržuje vlago na koži in vas tako ohranja hidrirano.
 10. Temne kolobarje pod kožo lahko odstranite s pomočjo vitaminov C..

Kako uporabljati izdelke z vitaminom C:

Na trgu je na voljo veliko izdelkov z vitaminom C v različnih oblikah. Pogovorimo se, kako uporabljati te izdelke.

1. Serum vitamina C:

To je najboljši in lahko dostopen izdelek na trgu. Na trgu so na voljo različni serumi vitamina C z majhnimi brizgalkami.

Kako uporabiti:

 • Najprej na podlaket nanesite majhno količino seruma, ki ga lahko preprosto skrijete, da preverite morebitne alergijske reakcije.
 • Če ni alergijske reakcije, nežno nanesite serum na obraz in rahlo masirajte s prsti, tako da serum prodre v kožo.
 • Preden začnete nanašati ta serum na obraz, očistite obraz z umivalnikom za obraz, da odstranite umazanijo, nato pa obraz podrgnite s čisto brisačo.
 • Za dobre rezultate po nanosu seruma na obraz nanesite vlažilno kremo.
 • V idealnem primeru ga je treba uporabiti enkrat ali dvakrat na dan.
 • Prepričajte se, da ti serumi niso izpostavljeni neposredni sončni svetlobi in jih shranite na hladnem.

2. Olje vitamina C:

Olje vitamina C je enako serumu, le da olja zagotavljajo prehrano in hidracijo kože. Serumi pomagajo popraviti poškodovano kožo. Glede na vaš tip kože izberite olje, kot je manj koncentrirano ali manj kislo olje vitamina C..

Kako uporabiti:

 • Vsa olja ne delujejo dobro na vse tipe kože. Zato je treba za alergijske reakcije najprej izbrati majhen obliž na telesu.
 • V roke vzemite nekaj olja in ga nežno nanesite na območje, kjer nameravate. Če nameravate na obraz nežno vmasirati s krožnimi gibi, dokler olje ne prodre v kožo.
 • Pustite čez noč in nato obraz očistite z blagim milom.
 • Za najboljše rezultate ga redno uporabljajte ponoči. Izogibajte se uporabi olja podnevi, da vaša koža ne bo videti mastna.
 • To olje shranite na suhem in hladnem mestu.

3. Dodatki vitamina C:

Vitamin C v svoji naravni obliki najdemo v številnih vrstah sadja in zelenjave, kot so pomaranče, kivi, jagode, brokoli, špinača itd. Dnevni vnos teh izdelkov bo ohranil vsebnost vitamina C v telesu. Če pa pride do hudega pomanjkanja vitamina C, zdravnik predlaga, da vzamete nekaj dodatkov vitamina C..

Dnevni vnos vitamina C za samice je 75 mg, za moške pa 90 mg.

Kako uporabiti:

 • Kolikor je mogoče, uživajte le naravno hrano, kjer je vitamina C v izobilju. Rdeča sladka paprika, pomarančni sok, grenivkin sok in kivi so najboljši viri.
 • Za izpolnitev zahteve jejte listnato zelenjavo, na primer špinačo.
 • Po nasvetu zdravnika vzemite 1 ali 2 tableti vitamina C na dan. Izogibajte se uporabi dodatkov, če opazite kakršne koli stranske učinke.
 • Zdravila je treba vedno hraniti na suhem in hladnem.

4. Milo z vitaminom C:

Milo z vitaminom C pospešuje proizvodnjo kožnega kolagena, kar vam daje bolj čvrsto in napeto kožo ter gladi gube in drobne linije.

Kako uporabiti:

 • Vsak izdelek pred uporabo je treba na majhnem območju obliža preizkusiti glede morebitnih alergijskih reakcij. Enako velja za to milo.
 • Če ni alergijske reakcije, najprej uporabite to milo za umivanje obraza vsaj 2-3 dni, nato pa ga začnite uporabljati za telo.
 • Poskrbite, da mila ne bodo izpostavljena neposredni sončni svetlobi.

Neželeni učinki uporabe izdelkov vitamina C:

 • Ker je vitamin C kisel, pušča opekline in pordelost za občutljivo kožo.
 • Vsebnost citrusov v vitaminu C draži občutljivo kožo.
 • Visoki odmerek vitamina C v dodatni obliki lahko povzroči prebavne težave, kot so driska, slabost in celo ledvični kamni.
 • Prekomerno uživanje vitamina C povzroči preveliko odmerjanje železa, kar vpliva na srce, trebušno slinavko, jetra, ščitnico in centralni živčni sistem.

Vitamin C je blagodejen za kožo in obraz in lahko dela čudeže, če ga uporabljate v omejenih količinah. Pojdite v trgovino z živili, da vzamete izdelke z vitaminom C, da jih preizkusite na svoji koži, in ne pozabite, vsi imamo odprta ušesa in oči, da spoznamo vaše izkušnje.