Kožni izpuščaj je neprijetno doživeti. običajno je zelo občutljiv in opazno spremeni teksturo ali barvo kože. Ko se pojavijo kožni izpuščaji, spremenijo barvo kože in tekstura kože postane srbeča, otekla ali presuha. Izpuščaji v resnici nimajo posebnega razloga, zakaj se pojavijo. Lahko je preprosto zaradi strupenega rastlinskega lista, ki ste se ga dotaknili, ali alergijske reakcije, ki se je razvila na hrano ali bolezen. Koža lahko ostane bolj poškodovana in razpokana, vendar vas srbenje ne bo ustavilo pred praskanjem. Vsi smo naenkrat nagnjeni k kožnemu izpuščaju. Preberite, če želite izvedeti o številnih vrstah in njihovi resnosti za vaše telo. Blage se lahko zdravijo doma in izginejo v enem ali dveh dneh. Resnejše kot je stanje, več zdravil in časa bo trajalo.

Pogosti kožni izpuščaji, ki se lahko pojavijo pri vsakem telesu

Kožni izpuščaji: Spoznajte nalezljive in nenalezljive:

Tukaj je nekaj nalezljivih kožnih izpuščajev, ki se jih morate zavedati. Nalezljivi kožni izpuščaji se širijo in jih povzročajo bakterije, glive ali virus. Nekateri se pojavijo na kožnih gubah in so glivična okužba. Zato te niso specifične za lokacijo in bodo odvisne od vrste izpuščaja, ki ga razvijete. Bakterijska okužba se lahko razširi od drugih ljudi. Vpliv na kožo bo odvisen tudi od organizma, ki jo širi.

1. Lišaji:

Kožni izpuščaji in vzroki lišajev

Lišaji kažejo izpuščaj krožne oblike, ki je luskast in ima dvignjeno obrobo. Robovi obroča se razprostirajo navzven in koža v notranjosti obroča je videti zdrava. So nalezljiva glivična okužba, ki je posledica parazita, ki živi na celicah v zunanjih plasteh človeške kože. Razširi se z neposrednim stikom s kože na kožo. Zdravniki običajno opazujejo prizadeto območje pod mikroskopom in preverijo, ali gre res za lišaje.

2. Impetigo:

Kožni izpuščaji in vzroki za impetigo

Še en nalezljiv izpuščaj, ki je posledica poškodbe kože. To je posledica drugega kožnega stanja, kot je dermatitis, ki je vnetje kože. Je pa enostavno zdraviti in ni zelo resno. Pogosta je pri dojenčkih in otrocih. Lokacija je okoli ust, brade in nosu, kjer mehurčki, napolnjeni s tekočino, zlahka odlepijo in tako tvorijo skorjo medene barve. Na voljo je vrsta antibiotičnih krem, ki se bodo znebile v začetni fazi. Vendar pa je lahko zelo srbeč in boleč.

3. Stafilokok:

Kožni izpuščaji in povzročitelji stafilokoka

Znano je, da staph bakterija povzroča okužbo kože pri ljudeh. Najpogostejša vrsta je furunkula, ki nastane v lasnem mešičku ali v oljni žlezi. Najpogosteje se širi s stikom kože s kožo z dotikom okuženega območja. Stafilokok povzroča druge bolezni, kot so celulitis, impetigo, sindrom toksičnega šoka tec. Lahko traja približno dva do tri tedne, preden popolnoma izgine.

4. Kraste:

Kožni izpuščaji in vzroki za kraste

Kraste so zelo srbeče in so narejene iz drobnih mehurčkov in lahko izgledajo luskaste. Gre bolj za okužbo kot za okužbo, kjer si pršice, imenovane Sarcoptesscabiei, nastanijo domove v zunanji plasti kože. Koža se bo na to odločno odzvala, zato se pojavijo jezni izpuščaj in srbenje. To ekstremno srbeče stanje se lahko širi z ene osebe na drugo z neposrednim stikom s kožo. Znano je, da ostanejo zraven, dokler se ne zdravijo, tudi po zdravljenju pa bodo odmrli drobni madeži in njihova odmrla jajčeca v koži ostali približno 2 do 4 tedne, kar pomeni, da se bo srbenje še vedno nadaljevalo.

5. Herpes:

Kožni izpuščaji in vzroki herpesa

Znano je, da se herpes pojavlja v predelu ust ali genitalij. So mokri mehurčki s tekočino. HSV-1 je tisti, ki povzroča rane na področju ustnic in ust, medtem ko HSV-2 povzroča rane v vaših genitalijah. Najpogostejši simptomi so gripi podobni simptomi, nelagodje pri uriniranju in mehurčki, napolnjeni s tekočino. Je zelo nalezljiva in ni spolno prenosljiva bolezen.

6. norice:

Kožni izpuščaji in vzroki za norice

druga pogosta kožna težava, s katero se vsi srečujemo enkrat v življenju, so norice. Ima izpuščaj vnetih mozoljev in je nalezljiva bolezen. Lahko povzroči blago vročino. Norice se lahko zlahka širijo v bližini ali celo v zraku. Običajno so rdeče lise iz mehurčkov, napolnjenih s tekočino. Povzroča ga virus, imenovan varicella-zoster, ki vodi do intenzivnega srbenja. Zdravljenje traja približno pet do deset dni.

7. Skodle:

Kožni izpuščaji in povzročajo skodle

Ta je boleč kožni izpuščaj, ki ga povzroča isti virus kot pri noricah. Tipični simptomi so srbenje, mehurčki napolnjeni s tekočino. Pojavijo se na strani vratu ali telesa osebe. Spremlja ga intenziven jezen izpuščaj. Obstajajo protivirusna zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje skodle.

Neinfekcijski kožni izpuščaji, na katere je vaše telo nagnjeno:

Poleg nalezljivega obstaja tudi nekaj nenalezljivih kožnih izpuščajev. Nekateri so blagi kot plenični izpuščaj, ki niso nalezljivi, vendar so lahko dražljivi in ​​neprijetni. Ne širijo se in ponavadi izginejo v dnevu ali dveh. Povzroča jo glivična okužba, ki se ponavadi pojavi v predelu plenic. Tu je nekaj nenalezljivih kožnih izpuščajev.

1. Ekcem:

Kožni izpuščaji in vzroki ekcema

Ekcem je stanje, pri katerem koža postane srbeča, rdeča in otekla. Prav tako vodi do grobega in razpokanega videza. Pogost vzrok ekcema je alergija, bolj podobna draženju kože, ki je najpogosteje pri otrocih kot pri odraslih. Ni nalezljivo, če pa je alergijsko območje okuženo, je povzročitelj te okužbe lahko nalezljiv. Natančen razlog pa ni razumljen, medtem ko ga telo in njegov imunski sistem pretirano odziva na dražilno.

2. Dermatitis:

Kožni izpuščaji in povzročajo dermatitis

Dermatitis je širok izraz, ki se uporablja za opis vnetja kože. Običajno je značilna srbenje, pordelost in izpuščaj. V nekaterih primerih se pojavijo tudi mehurji. Vlažilci in steroidne kreme so olajšali dermatitis. Običajno se izpuščaj pojavi, ko pride del telesa v stik s snovmi, ki dražijo kožo in tako povzročijo alergijo. Najpogosteje se pojavijo v rokah, rokah, obrazu in nogah. Pretisni omoti, ki jih proizvaja, puščajo tekočino, če jih opraskate.

3. Luskavica:

Kožni izpuščaji in vzroki psoriaze

Ta je nenalezljiva, vendar kronična bolezen, ki proizvaja debelo kožo. Bolniki s psoriazo imajo madeže nenormalne kože, ki so rdeče, srbeče in luskaste. Njihova resnost se razlikuje od majhnih madežev na enem delu telesa do celotnega telesa. Luskavica je posledica več dejavnikov, ki vključujejo imunski sistem. Imunski sistem postane preveč aktiven, če imate luskavico in povzroči vnetje v telesu. To je tisto, kar v bistvu izven svojega telesa.

4. Seboreja:

Kožni izpuščaji in vzroki za seborejo

Na lasišču se pojavi seborejski dermatitis, simptomi pa so lahko od suhega luskastega do rumenega lasišča ali mastnih lusk z rdečo kožo. Seborejo je mogoče razviti na vseh mastnih delih telesa, na obrazu ali celo v prsih in na hrbtni strani telesa. Mastno kožo razumemo kot enega od dejavnikov, ki vodijo do seboreje, in zdi se, da imajo bolniki s tem stanjem kožna leta na prizadetih območjih.

5. Rozacea:

Kožni izpuščaji in vzroki za rozaceo

Dermatologi kažejo, da nenormalnosti v krvnih žilah, obraznih krvnih žilah, skupaj z vidnimi žilami, povzročijo zardevanje in pordelost. To je kronično, nenalezljivo, ozdravljivo aknam podobno stanje kože, ki ga je mogoče nadzorovati in obvladovati. Znano je, da vpliva na obraz in zlasti na nos.

6. Koprivnica:

Kožni izpuščaji in vzroki koprivnice

Koprivnica je stanje, ki vodi do rdečih, srbečih dvignjenih madežev na koži. Na voljo je v različnih oblikah in velikostih in ni znano, da traja več kot dvanajst ur. V najslabšem primeru bo trajalo en teden. Običajno je to izbruh bledo rdečih izboklin ali kožic, ki se pojavijo na koži, še posebej po reakciji telesa na alergen. Srbijo in včasih zbadajo in pečejo. Niso nalezljive in je znano, da se pojavljajo v prsih ali hrbtu.

Nekateri kožni izpuščaji potrebujejo posebno nego, drugi pa vam niti ne povedo, kdaj pridejo ali odidejo. Zavedamo pa se, kako težko je in neprijetno hoditi naokoli z izpuščaji. Zato poskrbite, da boste vedno čisti in se za prava zdravila posvetujte s strokovnjakom ali dermatologom. Če se odločite nekaj poskusiti sami, bodite dvakrat prepričani. Ne povabite drugih stranskih učinkov. Poskrbite!