Prednosti oljčnega olja za vašo kožo

Ali ste vedeli, da ima oljčno olje veliko drugih uporab, razen kuhanja? Ja! Olje, pridobljeno iz oljk, se imenuje oljčno olje. Mnogi ljudje verjamejo, da je zdravje vaše kože odvisno od prehrane, ki jo zaužijete, in tudi oni imajo prav. Toda pravilna rutina nege kože ima tudi ključno vlogo pri pridobivanju sijoče polti. Oljčno olje in njegove koristi za kožo postajajo zelo priljubljene, saj je uživanje oljčnega olja lahko dobro za kožo.

Oljčno olje je bogato z vitamini in je na edinstven način koristno za vašo kožo. Samo nekaj kapljic tega olja opravi svoje delo! Lahko ga nanesete na kožo čez noč in po možnosti naredite obližni test, da preverite, ali ste nanj alergični. Zato si oglejte članek o koristih oljčnega olja za vašo kožo in kako vam pomagajo.

Ali je v redu uporabiti oljčno olje za obraz?

Prednosti uporabe oljčnega olja na obrazu so lahko zelo koristne za vaš obraz, saj je napolnjen z vitamini. Pomembno vlogo ima vitamin E, ki ščiti vašo kožo pred prostimi koreninami in je napolnjen z antioksidanti. Ne pozabite, da ne uporabljate preveč olivnega olja, saj vam lahko zamaši pore, nekaj kapljic pa je dovolj, da dodate sijaj. Začnite z masažo obraza z oljčnim oljem za obraz enkrat ali dvakrat na teden, da vidite, kako se vaša koža odziva, tako da jo lahko redno uporabljate.

Prednosti oljčnega olja za kožo:

Tu je seznam prednosti uporabe oljčnega olja na koži. To olje ima številne lastnosti, ki so koristne za vašo kožo. Preberite ta članek o prednostih drgnjenja oljčnega olja po površini.

1. Bogat z antioksidanti:

Oljčno olje vsebuje oleinsko kislino in skvalen, ki koži zagotavljata antioksidante, kot so polifenoli, ki pomagajo v boju proti radikalom, ki pospešujejo proces staranja. Naše telo gre skozi naravni proces oksidacije, ki proizvaja proste radikle, ki poškodujejo vašo kožo. Številne raziskave, ki potekajo, dokazujejo klinično uporabo oljčnega olja. Zaradi vitaminov, kot sta K in E, je oljčno olje hranljivo in zdravo, kar biološko vpliva na kožo (1).

2. Protivnetni:

Oljčno olje ima ključno vlogo pri zdravljenju vnetij, tako znotraj kot zunaj, saj je obremenjeno s protivnetnimi lastnostmi. Predlaga se, da je ekstra deviško oljčno olje najboljše oljčno olje za kožo, saj je nerafinirana oblika olja in zato med predelavo ne izgubi hranil. Zato nanesite nekaj kapljic oljčnega olja na vneto območje in takoj olajšajte (2).

3. Proti staranju:

Oljčno olje je napolnjeno z vitamini in hranili, ki pomagajo zmanjšati gube in se borijo proti znakom staranja. To olje pomaga tudi pri obnavljanju poškodovane kože in jo pomlajuje. Vitamin E v oljčnem olju ima pomembno vlogo pri zagotavljanju lastnosti proti staranju, saj se vitamin E bori proti prostim radikalom in zmanjšuje tudi fine linije. Če želite oljčno olje uporabiti za gube, poskusite mešati oljčno olje in limonin sok, mešanico nanesite za mlajše (3).

4. Zdravi akne:

Presežek sebuma blokira pore na koži, kar povzroči nastanek aken. Ogrci in bele pike so druge težave mnogih mladih, ki potrebujejo takojšnje zdravljenje. Eno najboljših naravnih zdravil pri zdravljenju aken je oljčno olje. Samo tako, da na kožo nanesete nekaj kapljic olivnega olja in tako držite 15 minut. Ta postopek odblokira pore in absorbira vse neželene nečistoče, s čimer se dodatno zmanjša pojav aken.

5. Naravni vlažilec:

Oljčno olje je sestavljeno iz mononenasičenih maščob, kot so omega-3 in omega-6 maščobne kisline, ki delujejo kot naravni vlažilec. Čiščenje obraza z oljčnim oljem je priljubljena metoda, ki odstranjuje odvečno maščobo, vendar ohranja količino, potrebno za preprečevanje sušenja kože. Zato bo redna uporaba tega olja vaši koži dala sijaj, ki ga potrebuje. To je odlično zdravilo v zimskem času, saj oljčno olje za suho kožo deluje odlično. Elastičnost vaše kože lahko ohranite skupaj z gladko in voljno kožo z olivnim oljem (4).

6. Piling:

Poleg solat in kuhanja ima oljčno olje tudi piling lastnosti. Mnogi ljudje raje uporabljajo ekstra deviško oljčno olje za njegove resnične lastnosti. Piling lahko pripravite z mešanjem olivnega olja in sladkorja ali z morsko soljo. Zmes nanesite na predele kože z dodatno suhostjo, da lahko odstrani onesnaževala in pilingira kožo obraza, na preostalo telo pa oljčno olje deluje tudi za posvetlitev kože.

7. Ščiti vašo kožo & Brez madežev:

Oleuropein in skvalen sta naravno prisotna v olivnem olju, ki deluje kot zaščitna plast na koži, zaradi česar je mehka. Oljčno olje za brazgotine od aken pomaga tudi vaši koži pri boju proti poškodbam kože, ki jih povzročajo okoljski viri, saj je polna antioksidantov. Poceni način zdravljenja ran je uporaba oljčnega olja, ki ga povzročajo akne ali ogrci, zaradi česar je vaša koža brez madežev. Oljčno olje je sestavljeno iz flavonoidov, polifenolov in vitamina E, ki kožo naredijo zdravo (5).

8. Vitaminsko bogato:

Oljčno olje je bogat vir vitaminov, kot so vitamini A, D, K in E, ki imajo dokazano korist za kožo. Sestavljen je tudi iz mineralov, kot so železo, kalij, magnezij in kalcij. Vsi vitamini in minerali, ki jih vsebuje oljčno olje, pomagajo okrepiti imunski sistem in s tem zagotavljajo boljšo sposobnost boja proti boleznim (6).

9. Ščiti vašo kožo pred UV žarki:

Čeprav je sonce odličen vir naravnega vitamina D, je to mogoče le v zgodnjih jutranjih urah. Ko dan teče, ima sončna svetloba škodljive UV žarke, ki bi lahko poškodovali vašo kožo, če ne upoštevate previdnostnih ukrepov. Oljčno olje igra pomembno vlogo pri zaščiti vaše kože pred škodljivimi sončnimi žarki, saj je napolnjeno z antioksidanti. Prav tako naj bi se boril proti celicam, ki povzročajo raka, samo z uporabo oljčnega olja (7).

Najboljše oljčno olje za vašo kožo:

Na voljo je več vrst oljčnih olj, ki jih je mogoče uporabiti za različne namene. Pojdimo skozi seznam:

  • Čisto (standardno) deviško oljčno olje: Preprost postopek hladnega stiskanja ekstrahira čisto deviško oljčno olje ali standardno deviško oljčno olje. Kuhanje je kraj, kjer se večinoma uporablja, in velja za zdravo.
  • Deviško oljčno olje: Olje, ki ima kislost manj kot 2%, se imenuje deviško oljčno olje. Razlika je le v kislosti vsebnosti olja.
  • Ekstra deviško olivno olje: Olje z vrhunskim okusom in 0,8-odstotno kislostjo se imenuje ekstra deviško oljčno olje. Mnogi ljudje uporabljajo to olje v solatah ali na mestih, kjer ni veliko ogrevanja.
  • Pomačevo oljčno olje: Po ekstrakciji olja iz oljk semena še vedno vsebujejo 5 do 8 odstotkov olja, preostala kaša pa je znana kot tropine. Zato se olje, pridobljeno iz preostalih semen, imenuje olje iz tropin.

Čeprav imajo vse te vrste olj vnaprej določen namen, mnogi raje uporabljajo ekstra deviško oljčno olje za nanašanje na kožo.

Ali obstajajo stranski učinki oljčnega olja na kožo:

  • Vedno je bolje, da za dva do tri dni potrdite, da ste alergični na oljčno olje, da potrdite alergijo, če pa ne, ga lahko nadaljujete.
  • Številni izdelki na trgu imajo ravnovesje olivnega olja s kombinacijo drugih sestavin, tako da ga je mogoče uporabiti brez stranskih učinkov in velja za varnejše od čistega oljčnega olja.
  • Vsakodnevna uporaba oljčnega olja lahko zamaši pore in draži kožo, saj izgubljate naravna olja s kože.
  • Priporočljivo je, da se posvetujete z zdravnikom, če želite začeti uporabljati kaj novega, zlasti med nosečnostjo.

Zadnje misli:

S prednostmi, omenjenimi v tem članku, so koristi oljčnega olja za vašo kožo resnične in vam lahko dajo vse, kar potrebujete za sijočo kožo. Čeprav lahko uživanje oljčnega olja pozitivno vpliva na vaše telo tako znotraj kot zunaj na kožo. Oljčno olje uporabite v udobju svojega doma in izkoristite vse prednosti, ki jih ponuja. Sporočite nam, kako vam je ta članek pomagal!