Ali je vaš otrok prišel domov iz šole in si močno opraskal kožo? Ste na njegovem telesu opazili rdeče, mozoljčaste mehurčke? Če si natančneje ogledate in opazite drobne izposoje v koži, je to lahko krasta! Kraste se pogosto zamenjujejo z ugrizi žuželk ali pogostimi alergijskimi izpuščaji. Pravzaprav jih povzroča pršica, ki izvrta luknje v kožo in začne okuževati območje. To je eno najbolj dražilnih kožnih stanj, ki lahko prizadene celo odrasle, zlasti starejše. Spoznajte več o glavnih vzrokih, simptomih te bolezni, skupaj z devetimi preverjenimi domačimi sredstvi za kraste (Sarcoptic Mange)!

Učinkovita domača sredstva proti garji

Kaj povzroča kraste?

Kraste povzroča pršica, imenovana “Sarcoptes Scabiei”, ki naredi luknje v koži in tam začne živeti. Zaradi prisotnosti tujega organizma koža sproži obrambni mehanizem v obliki srbenja. Nepravilni mehurji na koži so posledica premikanja teh pršic, ki odložijo jajca in tam odvržejo naplavine. Naslednji dejavniki lahko povzročijo kraste:

 • Slaba higiena
 • Fizični stik z okuženo osebo
 • Skupna raba osebnih stvari

Simptomi kraste:

Krasta spominja na običajne kožne izpuščaje ali pike komarjev. Ti simptomi pa vam lahko pomagajo pri prepoznavanju kraste:

 • Hudo srbenje
 • Rdeči mozolj kot mehurji na koži

Kraji, kjer se pojavlja krasta:

 • Pod pazduhami
 • Med prsti
 • Zapestja
 • Penis
 • Stopala
 • Zadnjica
 • Kolena
 • Komolci
 • Kožne gube
 • Sekundarne okužbe so posledica pretiranega praskanja

Preprečevanje kraste:

Kraste so zelo nalezljiva bolezen, ki se zlahka širi med ljudmi. Če upoštevate te varnostne ukrepe, lahko preprečite, da bi pršice vstopile v vašo kožo in jih izkoreninile iz okolice:

 • Izogibajte se okuženih ljudi
 • Ohranjanje dobre higiene
 • Čiščenje vseh oblačil in perila z vročo detergentno vodo
 • Zaprite vse predmete v plastični vrečki, da zadušite in ubijete vse možne pršice

Če je vaš otrok okužen s krastami, ga ne pošiljajte v šolo, dokler ni popolnoma ozdravljen, da preprečite ponovno okužbo.

Najboljša domača sredstva za kraste:

Poiščimo prvih 9 domačih zdravil za kraste.

1. Neemovo olje:

neemovo olje

Neemovo olje je najboljše domače zdravilo za kraste na koži z uporabo naravnih virov. Na voljo je v vseh splošnih trgovinah in na trgih. Neemovo olje vsebuje naravne kemikalije, ki ne poškodujejo kože, ampak uspešno ubijejo pršice. Zaradi vonja je razdražljiv, vendar zagotovo koristi v 3-4 aplikacijah. Olje neema po kopelih temeljito uporabite po telesu, da ozdravite garje.

Postopek:

 • Vzemite nekaj olja neema in ga nanesite na prizadeta območja
 • Dobro vmasirajte in ponovite nekajkrat na dan

Nasveti in previdnostni ukrepi:

Namesto običajnih toaletnih potrebščin lahko uporabite tudi mila in kreme Neem, da se hitreje znebite garje.

2. Čebulna kopel:

Čebulna kopel

Čebulna kopel je tudi učinkovito domače zdravilo in jo lahko začnete že na samem začetku draženja. Žveplo v čebuli se lahko izkaže za učinkovito pri odpravljanju pršic na koži. Zdrobimo 3-4 čebule ali kolikor je potrebno in zavremo z vodo. Ko je voda mlačna, prizadeto območje temeljito sperite s to vodo. Čebulni sok lahko nanesete tudi neposredno na območje, kjer je okužba povzročena.

Nasveti in previdnostni ukrepi:

Poleg zgoraj omenjenega zdravljenja lahko uporabite tudi surov čebulni sok neposredno na koži.

3. Olje čajevca:

Olje čajevca

Olje čajevca ima zelo tanko konsistenco, ki zlahka prodre v kožo in škoduje krastam ter povzroči nastanek žuželk pod kožo. To je protimikrobno olje, ki deluje tako, da ubije pršice. Protivnetne lastnosti olja čajevca pomagajo pri odpravljanju izpuščajev in udarcev na koži. To je eno najboljših domačih sredstev za ubijanje garje.

Kako to storiti?

Olje čajevca nanesite neposredno na kožo z bombažnimi blazinicami ali brisi.

Nasveti in previdnostni ukrepi:

Med nanosom uporabljajte rokavice in se izogibajte nepotrebnemu širjenju olja, da preprečite rast okužbe.

4. Permeterin:

Domača zdravila za kraste

Permetrin je sintetično sredstvo proti žuželkam in je zelo priporočljivo zdravilo za garje brez recepta. Je ena najvarnejših krem, ki jo zdravniki svetujejo otrokom, odraslim in celo nosečnicam. 5% permetrinske kreme je priporočljivo za dojenčke in majhne otroke, 10% pa za odrasle. Z ubijanjem jajc in pršic je Permethrin učinkovito domače zdravilo za kraste, ki delujejo.

Kako uporabiti?

Za uporabo zmešajte splošni vazelin in permetrin v enakih količinah in nanesite na okuženo kožo. Uporabljajte samo na okuženem območju in operite v 10 urah.

Nasveti in previdnostni ukrepi:

Ker je to eno od domačih sredstev proti krastam pri dojenčkih in otrocih, je treba paziti, da otrok te kreme ne liže ali pogoltne.

5. Cayenne:

Kajenski poper

Cayenne Pepper je manj znano, a najboljše domače zdravilo za garje. To je mehiško zelišče, ki se uporablja za zdravljenje različnih kožnih težav. Spojina, imenovana kapsaicin, omrtviči območja in ponuja takojšnje lajšanje srbenja. Moč tega sredstva lahko učinkovito ubije pršice in izkorenini garje.

Kako uporabiti?

Za uporabo pripravite kad, napolnjeno s toplo vodo, in vanjo vmešajte kajenski kopel. Telo pustite potopljeno v tej vodi, dokler se ne ohladi.

Nasveti in previdnostni ukrepi:

Preprečite stik te vode z očmi in usti.

6. Cink:

Cink

Eno najboljših domačih sredstev za zdravljenje kraste je cink! Cink preprečuje izpuščaje in srbenje, ki nastanejo ob pojavu garje, ter preprečuje njihovo rast. Za uporabo zdrobite navadne cinkove tablete, zmešajte z enako količino kurkume v prahu in dodajte vodo, da nastane gosta pasta. To uporabite na okuženih območjih.

Nasveti in previdnostni ukrepi:

Uporaba mazila na osnovi cinka pomaga tudi pri zmanjševanju sekundarnih okužb, ki jih povzroča krasta.

7. Bakreni losjon:

Bakreni losjon

Bakrov hidroksid ali koloidni baker lahko dobite pri katerem koli splošnem kemiku. Zmešajte ga z vodo, kredo in jabolčnim kisom, da naredite losjon. Nanesite na okuženo območje uporabljeno bombažno blazinico. Losjon je treba nanesti z zgornjega dela telesa in se s potezami navzdol premakniti v spodnji del telesa. To je eno od domačih sredstev za hitro odpravo kraste.

Nasveti in previdnostni ukrepi:

To je lokalna uporaba in je nikoli ne smete uporabljati za notranje zdravljenje

8. Antiseptični losjoni:

Antiseptični losjoni

Na trgu obstajajo različni antiseptični losjoni, ki se uporabljajo za običajne praske in okužbe. Uporabite jih v kopalni vodi in vodi za čiščenje oblačil. Preprečuje rast kraste in ponovno okužbo. Kopalne brisače in rjuhe po umivanju potopite tudi, da se izognete okužbi.

Nasveti in previdnostni ukrepi:

Poskrbite, da boste list posušili na neposredni sončni svetlobi, da uničite pršice.

9. Boraks v prahu:

Boraks v prahu

Borax v prahu je na voljo v kateri koli lekarni in se lahko uporablja za zdravljenje kraste. Zmešajte boraks v prahu z navadnim smukcem brez vonja in nanesite na okužena območja enkrat ali dvakrat na dan. To bo preprečilo rast in izleganje jajčec na površini in olajšalo njihovo odstranjevanje.

Nasveti in previdnostni ukrepi:

To je treba uporabiti samo na okuženih območjih, saj je lahko precej močna na vaši koži

Teh 9 domačih zdravil proti garji je bilo preizkušenih za obvladovanje garje. Vendar pa številne naravne rešitve, predpisane v članku, morda ne bodo popolnoma uničile pršic in njihovih jajc. Lahko pa vam olajšajo grozljiv srbenje in pekoč občutek. Preprečevanje je v primeru garje vsekakor boljše kot zdravilo!

Pogosto zastavljena vprašanja:

1. Ali je garja življenjsko nevarna?

Šuga je pogosta okužba s pršicami na koži, ki se lahko pojavi pri skoraj vseh. S to težavo ni nevarnosti za življenje. Vendar pa so lahko garje v naprednih fazah precej problematična faza, ko lahko milijoni jajc in pršic naredijo vašo kožo dom. V tem stanju je težavo težko zdraviti in srbenje, ki sledi, je neopisljivo.

2. Kakšna je velikost pršice?

Pršice so mikroskopska bitja, ki jih s prostim očesom ne vidimo. Niti velikosti pol milimetra niso, zato jih je mogoče videti le z mikroskopom. S pomočjo seznama simptomov in s pregledom prizadetega območja je mogoče ugotoviti garje.

3. Veliko ljudi uporablja belilni prašek na koži za ubijanje kraste? Ali je varno?

Belilni prašek je izredno močan material, ki ima jedke lastnosti. Deluje tako, da požre zgornjo plast kože, v kateri se uničijo tudi pršice. Lahko pa poškoduje tudi zdravo kožo in pusti trajne poškodbe. Zato uporaba belila ni priporočljiva.