Je gorčično olje koristno za kožo? 10+ impresivnih prednosti!

Gorčično olje za kožo

Vsi smo slišali za koristne lastnosti gorčičnih semen in olja, pridobljenega iz njih. Bolj znana po svojih zdravilnih lastnostih je bila gorčica prvič pridelana v Indiji okoli 3000 let pred našim štetjem. Zaradi protivnetnih lastnosti in mononenasičenih maščobnih kislin, prisotnih v gorčičnem olju, so idealne za kuhanje v številnih indijskih kuhinjah. Gorčično olje ponuja tudi številne zdravstvene koristi, saj je polno antioksidantov, maščobnih kislin omega 3 in omega 6 ter drugih mineralov.

Znanstveno ime gorčic je Brassica juncea, nekatera pogosta imena gorčičnega olja pa so Sarsay tel v bengalščini, Kadugu ennai v tamilščini, Ava nune v telugu, Sarson ka tel v hindujščini, Rainu tel v gudžaratiju, Kaaadugenna v malajalamu, Sorisha tela v Oriyi in Mohariche v maratščini.

Poglejmo ta članek, če želimo izvedeti več o blagodejnih učinkih gorčičnega olja.

Prednosti gorčičnega olja za kožo:

Z dobroto gorčičnega olja je povezanih več koristi za zdravje, ki pomagajo tudi pri naravnem reševanju številnih kožnih težav. Podrobno nam sporočite koristi za zdravje:

1. Lahko ima protibakterijske, protiglivične in protivnetne lastnosti:

Gorčično olje ima v velikih količinah minerale, imenovane selen in magnezij, ki dajejo olju protivnetne lastnosti. Pomaga znižati telesno temperaturo s spodbujanjem znojnic. Gorčično olje se v tradicionalnih zdravilih uporablja za zdravila proti bolečinam, povezana z mišičnimi zvini, sevi in ​​artritisom.

Gorčično olje deluje v skladu z nedavnimi študijami kot protibakterijsko sredstvo proti E. coli (1). Preprečuje tudi rast neželenih bakterij in drugih mikrobov zaradi prisotnosti glukozinolata v gorčičnem olju.

Gorčično olje pomaga pri zdravljenju kožnih izpuščajev in okužb, ki jih povzročajo glivice, saj ima močne protiglivične lastnosti. Po študiji gorčično olje vsebuje spojino, imenovano alil izotiocianat, ki se v primerjavi z drugimi olji izkaže za najučinkovitejšo pri glivičnih okužbah (2).

2. Lahko spodbudi potenje:

Ko masirate gorčično olje na kožo, stimulira znojne žleze in krvni obtok. To poveča pore kože in izboljša prekrvavitev po telesu.

Potopna moč gorčičnega olja pomaga odstraniti toksine iz telesa z znižanjem telesne temperature. Toda za nadaljnje razumevanje koristi je potrebno več raziskav.

3. Lahko izboljša krvni obtok:

Mnoge države sledijo masaži novorojenčkov z gorčičnim oljem. Izboljša splošno zdravje in telesno moč novorojenčkov, zato so nekateri pogosti razlogi za gorčično olje (3).

Preprosta masaža telesa z gorčičnim oljem ne pomaga le pri boljšem delovanju organov, ampak lahko tudi osveži vaše telo. Čeprav so na tem področju potrebne bolj konkretne raziskave, masaža z gorčičnim oljem izboljša prekrvavitev delov telesa.

4. Lahko zmanjša temne lise in madeže:

Porjavitev, temne lise in pigmentacijo kože lahko zmanjšate z rednim masiranjem gorčičnega olja na obrazu. Vse kar morate storiti je, da sledite preprosti pripravi naslednjega zdravila. Vendar ni dovolj dokazov za dokazovanje trditve.

Sestavine:

 • Dve žlici čičerikove moke.
 • Ena žlica jogurta.
 • Nekaj ​​kapljic limoninega soka.

Uporaba:

 • Sestavine združite v skledi in jih temeljito premešajte.
 • Zmes nanesite na obraz in vrat in pustite tam približno 15 minut.
 • Za umivanje obraza uporabite hladno vodo.
 • Uporaba tega zdravila nekaj mesecev trikrat na teden bo pokazala izjemne rezultate.

5. Lahko izboljša ton vaše kože:

Velike količine vitaminov B-kompleksa v gorčičnem olju spodbujajo zdravo vzdrževanje vaše kože (4).

Vzemite skledo, dodajte enake količine kokosovega in gorčičnega olja ter zmes masirajte po obrazu. Pustite ga tam približno 15 minut in si umijte obraz z blagim obrazom.

Če redno uporabljate kožo, lahko opazite izboljšanje njenega tona.

6. Lahko deluje kot naravna krema za sončenje:

Krema za sončenje je bistven dodatek k negi kože, ne glede na letni čas. Preden stopite na prosto, nanesite majhno količino gorčičnega olja v kožo. Velike količine vitamina E v gorčičnem olju ščitijo vašo kožo pred škodljivimi UV žarki in toksini iz okolja, ki delujejo kot naravna krema za sončenje (5).

Prekomerna uporaba gorčičnega olja lahko prinese prah in onesnaženje v kožo; zato ga uporabljajte v majhnih količinah.

7. Lahko zdravi izpuščaje:

Protiglivične, protibakterijske in protivnetne lastnosti gorčičnega olja pomagajo pri zdravljenju številnih alergij, okužb in kožnih izpuščajev (6). Čeprav ni dovolj podatkov, ki bi to dokazali, lahko tudi zmanjša srbenje, povezano s suhostjo vaše kože. Gorčično olje globinsko očisti in pomladi kožo ter ji da čudovit sijaj.

8. Lahko ima lastnosti proti staranju:

Velike količine vitamina E v gorčičnem olju imajo bistveno vlogo pri zmanjševanju prezgodnjih znakov staranja in v veliki meri zmanjšujejo gube (7).

Zato nanesite majhne količine gorčičnega olja na obraz in kožo, da izkoristite prednosti.

9. Lahko navlaži vašo suho kožo:

Vlaženje je bistven korak v rutini nege kože, ne glede na tip kože. To še posebej velja, če imate suho in neenakomerno kožo. Dobrota vitamina E, prisotnega v gorčičnem olju, ohranja vašo suho kožo obilno navlaženo.

Za izboljšanje zdravja kože s krožnimi gibi nanesite nekaj kapljic gorčičnega olja.

10. Lahko očisti akne:

Gorčično olje ima protiglivične in protibakterijske lastnosti, ki pomagajo pri obvladovanju aken in brazgotin, ki so z njimi povezane (8). Gorčično olje nanesite na kožo in pustite 10 do 15 minut vsak dan. To ne bo samo razčistilo vaše polti, ampak tudi znatno zmanjšalo brazgotine po aknah.

11. Lahko vam daje gladko in voljno kožo:

Gorčično olje vsebuje velike količine vitamina E, ki vam daje mladostno kožo, saj blokira proste radikle iz telesa. Z naravnim prodiranjem v kožo zmanjšuje tudi drobne gubice, gube in madeže. Ta postopek ne le izboljša polt, ampak tudi naredi kožo gladko in voljno.

12. Lahko deluje kot čistilo:

Gorčično olje deluje kot naravno čistilo, saj odmaši pore in deluje tudi kot odstranjevalec ličil. V nekaj minutah lahko naravno očistite kožo. gorčično olje v kombinaciji z nekaj kapljicami limoninega soka ne le očisti zobe, ampak jih tudi okrepi.

Kako uporabljati gorčično olje:

 • Mnoge države, vključno z ZDA, Kanado in Evropo ter drugimi po vsem svetu, ne smejo uporabljati čistega gorčičnega olja, kot je rastlinsko olje, saj lahko zaradi spojine, imenovane erukinska kislina, škodljivo vpliva na zdravje srca.
 • Eterično gorčično olje ekstrahiramo s postopkom parne destilacije, ki velja za varno aromo.
 • Obe olji imata enake koristne spojine in se ekstrahirata iz gorčičnih semen.
 • Če želite uporabiti gorčično olje kot masažno olje ali ga vmešati v domače tretmaje za kožo, jih je bolje kombinirati z nosilnim oljem.
 • Opravite preskus obliža in počakajte vsaj 24 ur, da preverite rdečico in draženje, preden začnete uporabljati gorčično olje za kožo ali obraz.
 • Potrebne so študije o učinkih topikalne uporabe gorčičnega olja in ni priporočenega odmerjanja.
 • Zato morate počasi ocenjevati svojo toleranco, tako da začnete z majhno količino, približno eno žlico, in količino postopoma povečujete.

Morebitni stranski učinki?

Gorčično olje, če ga zaužijete v količinah, ki presegajo povprečne količine hrane, lahko povzroči neželene učinke. Nekateri pomisleki so:

 • Čeprav je potrebnih več raziskav, lahko gorčično olje pri prevelikem odmerjanju povzroči anemijo pri občutljivih posameznikih.
 • Pri nekaterih posameznikih se tveganje za pljučni rak poveča pri uživanju gorčičnega olja v velikih količinah, čeprav so potrebne dodatne raziskave.
 • Gorčično olje lahko povzroči splav po nosečniški krvavitvi.
 • Tveganje za srčne bolezni se lahko poveča, če gorčično olje uživate v velikih količinah.

Zadnje misli:

Mononasičene maščobne kisline in nekatere druge koristi za zdravje dajejo gorčično olje med najbolj zdrava olja. Lahko prepreči nekatere okužbe, bolezni srca in ožilja ter je primeren tudi za kožo. Čeprav so številne države prepovedale gorčično olje, ki se uporablja za kuhanje, lahko uživate v njegovih uživanjih v ustreznih količinah. S seznamom prednosti gorčičnega olja za kožo in obraz, omenjenim v tem članku, poskusite uporabiti majhne količine. Če opazite kakršne koli neželene učinke, se posvetujte z zdravnikom.

Pogosta vprašanja:

1. Kako shraniti gorčično olje?

Ko kupujete gorčično olje, ga kupite v količinah, ki jih lahko porabite v šestih mesecih. Da preprečite, da bi olje zagorilo, gorčično olje shranite v hladilniku v nepredušni steklenici.

2. Ali je gorčično olje varno nanesti na mokre lase?

Razen če lase ne počešete z ostro krtačo, nanos gorčičnega olja na mokre lase ne bo poškodoval vaših las. Lahko pa blokira lasne mešičke, če pustite olje na laseh več kot šest ur.

3. Kako lahko ugotovimo alergijsko reakcijo na gorčično olje?

Pred nanosom na obraz je bolje narediti obližni test na roki, da ugotovite alergijske reakcije. Posvetujte se z zdravnikom, če imate katero od naslednjih alergijskih reakcij:

 • Izpuščaji.
 • Astma.
 • Kašelj.
 • Srbenje.
 • Slabost.
 • Bruhanje.
 • Težave pri dihanju.