Vsi vemo, da se ricinusovo olje pogosto uporablja kot odvajalo. Mnogi od nas se ne zavedajo dejstva, da se ricinusovo olje danes uporablja v kozmetiki za kožo in obraz. Preden vemo o koristih tega olja za kožo, bomo najprej razumeli, kaj je to olje. Ricinusovo olje je rastlinsko olje, ki se pridobiva iz semen rastline Ricinus communis. Ta rastlina se pogosto goji v tropskih območjih Južne Amerike, Afrike in Azije. Indija, ki je tropski narod, je eden največjih proizvajalcev in izvoznikov ricinusovega olja/semen. To je prosojna tekočina z rumenim odtenkom in je bistvena sestavina najrazličnejših gospodinjskih predmetov, od barvanja do čistilnih sredstev. To olje naj bi imelo protimikrobne, protivnetne in vlažilne lastnosti, zaradi česar je eden izmed pravih kozmetičnih izdelkov.

Ricinusovo olje za vašo kožo

Prednosti ricinusovega olja za obraz in kožo:

Ricinusovo olje je naravno polno vitamina E in esencialnih maščobnih kislin, zaradi česar je to olje bolj hranljivo za kožo kot katera koli druga olja. Nekatere njegove prednosti so navedene spodaj

 • Protivnetni:

Ricinusovo olje ima ključno vlogo pri zdravljenju vnetij, tako notranje kot zunanje, saj je obremenjeno z ricinoleinsko kislino, esencialno maščobno kislino. Študije so pokazale, da ricinolna kislina lahko zmanjša bolečine in otekline. (1) Raziskovalci pravijo, da je ricinusovo olje, če ga nanesemo lokalno na kožo, pokazalo pomembne rezultate pri zdravljenju luskavice in revmatoidnega artritisa.

 • Proti staranju in preprečuje gube:

Ricinusovo olje vsebuje antioksidante, ki se borijo proti prostim radikalom na koži. Prosti radikali so glavni krivci za staranje kože. Ti prosti radikali so odgovorni tudi za uničenje ravni kolagena v koži. Z zmanjšanjem kolagena z obraza se začnejo pojavljati gube in črte. Z redno uporabo ricinusovega olja preprečuje staranje in gube na obrazu.

 • Zdravljenje aken:

Presežek sebuma, ki ga izločajo lojnice, blokira pore na koži, kar povzroči nastanek aken. Ogrci in mozolji, napolnjeni z gnojem, so druga vprašanja, s katerimi se srečujejo številni najstniki in mladostniki, ki negativno vplivajo na njihovo samopodobo. Ricinusovo olje lahko naredi čudeže pri zdravljenju aken. Protimikrobne lastnosti ricinusovega olja pomagajo v boju proti prekomerni rasti bakterij, ko ga nanesete na obraz, samo tako, da na kožo nanesete nekaj kapljic ricinusovega olja in tako ostanejo 15 minut. Ta postopek odblokira pore in absorbira vse neželene nečistoče, s čimer se dodatno zmanjša pojav aken. (2)

 • Naravni vlažilec:

Ricinusovo olje je sestavljeno iz mononenasičenih maščob, kot je ricinoleinska kislina, ki delujejo kot naravno vlažilno sredstvo. Vlažilci pomagajo zadrževati vsebnost vlage in vode skozi zunanjo plast kože. Ker je ricinusovo olje poceni, ga lahko uporabljamo kot naravno vlažilno kremo. Ricinusovo olje je debelo, zato lahko z mešanjem z drugimi oljem, prijaznimi do kože, kot so oljčno olje, kokosovo olje ali mandljevo olje, dobite želene rezultate.

 • Pomirja sončne opekline:

Protivnetne lastnosti tega olja lahko omilijo bolečino, povezano s sončnimi opeklinami.

 • Spodbuja celjenje ran:

Ricinusovo olje naj bi spodbujalo celjenje ran. Nanos tega olja na rano ustvari vlažno okolje, ki spodbuja celjenje ran. Rečeno je tudi, da ricinusovo olje spodbuja rast tkiv, kar zmanjšuje tveganje nadaljnje okužbe ran.

Kako uporabljati ricinusovo olje za kožo in obraz:

Ricinusovo olje je zelo gosto olje. Zato se lahko uporablja ali ne uporablja neposredno na koži ali obrazu. Zdravniki priporočajo uporabo ricinusovega olja v kombinaciji z nekaterimi drugimi lahkimi olji za boljšo konsistenco in enostavno vpijanje v kožo.

1. Ricinusovo olje s kokosovim oljem:

Ricinusovo olje s kokosovim oljem za kožo

Rečeno je, da je to najboljša kombinacija, ki jo je mogoče uporabiti. Ricinusovo olje se zlahka meša s kokosovim oljem, ne da bi pri tem izgubilo bistvene lastnosti. Ta mešanica, ko se nanese na obraz, lahko zadrži vlago na koži in lahko zmanjša temne lise.

Kako pripraviti in uporabiti:

 • V skledi temeljito premešajte 60-40 ricinusovega olja in kokosovega olja.
 • To mešanico nežno vmasirajte na obraz in pustite čez noč.
 • Ta postopek nadaljujte 10-15 dni, da dobite želene rezultate.

2. Ricinusovo olje z medom:

Ricinusovo olje z medom za kožo

Med in ricinusovo olje veljata za naravna vlažilca. Kombinacija teh dveh vam bo dala čudovito masko za obraz, ki poleg vlaženja kože pomaga tudi pri vlaženju kože.

Kako pripraviti in uporabiti:

 • V skledi temeljito premešajte enake količine medu in ricinusovega olja.
 • Nastala mešanica bo tako gosta, da jo je mogoče enostavno uporabiti kot masko za obraz.
 • To mešanico počasi nanesite na obraz in kožo (kjer potrebujete vlaženje) in pustite 20-30 minut.
 • Odstranite masko in sperite obraz z mlačno vodo ter posušite.
 • Ta postopek nadaljujte 15 dni, da si ogledate spremembe na koži in obrazu.

3. Ricinusovo olje in oljčno olje:

Ricinusovo olje in oljčno olje za kožo

Ker vemo, da je ricinusovo olje tako gosto, da je nanos tega olja na kožo ali obraz škodljiv. Za zmanjšanje teksture je treba to olje uporabljati skupaj z nosilnimi olji, da se zmanjša debelina. Eno takšnih olj je oljčno olje. Ricinusovo olje bo v kombinaciji z olivnim oljem pokazalo neverjetne koristi za kožo. Ta mešanica bo pomagala pri zdravljenju ogrcev, pigmentacije in, kar je najpomembneje, brazgotin po aknah.

Kako pripraviti in uporabiti:

 • V skledi temeljito zmešajte 1 žlico ricinusovega olja in tri žlice olivnega olja.
 • To olje nežno vmasirajte na obraz ali kožo in pustite 20-30 minut ali pa pustite čez noč.
 • Če nameravate obraz očistiti po 30 minutah, razmislite o uporabi pare, da se olje vpije v kožo za prehrano.
 • Rezultate lahko opazujete v enem tednu.

4. Ricinusovo olje in maslo:

Ricinusovo olje in maslo za kožo

To je odlična kombinacija, ki se je izvajala v starih časih. Ta kombinacija se uporablja kot obraza. Uporaba ricinusovega olja za nekatere tipe kože lahko povzroči opekline in pordelost kože. Maslo, pomešano z ricinusovim oljem, bo pomagalo zmanjšati opekline in pordelost kože. To mešanico lahko uporabljajo osebe z zelo občutljivo kožo.

Kako pripraviti in uporabiti:

 • Vzemite enaka deleža masla in ricinusovega olja ter dobro premešajte, da dobite enakomerno pasto.
 • To pasto nanesite na kožo ali obraz in pustite 20-30 minut.
 • Masko nežno odstranite, da se izognete draženju kože. Zdaj si umijte obraz s hladno vodo in posušite.
 • Če ne opazite nobenih stranskih učinkov, kot sta pordelost ali opekline kože, nadaljujte z uporabo te maske en teden, da si ogledate želene rezultate.

5. Ricinusovo olje in mandljevo olje:

Ricinusovo olje in mandljevo olje za kožo

Nosilna olja se običajno pomešajo z ricinusovim oljem, da se zmanjša debelina in prepreči draženje kože. Eno takšnih nosilnih olj je mandljevo olje. Mandljevo olje je bilo eden glavnih lepotnih izdelkov v garderobah naših prednikov. Kombinacija ricinusovega olja in mandljevega olja ima številne koristi za kožo.

Kako pripraviti in uporabiti:

 • V skledo vzemite enaka deleža ricinusovega in mandljevega olja ter dobro premešajte.
 • To olje nežno vmasirajte na obraz ali kožo in pustite 20-30 minut ali pa pustite čez noč.
 • Če nameravate obraz očistiti po 30 minutah, razmislite o uporabi pare, da se olje vpije v kožo za prehrano.
 • Rezultate lahko opazite v enem tednu.

Previdnostni ukrepi in nasveti za uporabo ricinusovega olja:

 • Ker vemo, da je ricinusovo olje zelo gosto, svetujemo, da ga ne uporabljate neposredno na koži ali obrazu, saj lahko to povzroči težave s kožo, ki lahko povzročijo dermatitis. Zato ga je treba uporabljati skupaj z nekaterimi nosilnimi olji.
 • Pred uporabo naredite test obliža na koži. 2-3 dni bodite pozorni na morebitne alergijske reakcije in nato začnite uporabljati to olje na koži.
 • Po nanosu tega olja uporabite paro za obraz, da se olje vpije v obraz.

Stranski učinki ricinusovega olja za kožo:

 • Vedno je bolje opraviti obližni test za potrditev alergije na ricinusovo olje v obdobju dveh do treh dni, če pa ne, ga lahko nadaljujete.
 • Mnogi izdelki na trgu imajo ravnovesje ricinusovega olja s kombinacijo drugih sestavin, da nimajo stranskih učinkov in veljajo za varnejše od čistega ricinusovega olja.
 • Pogosti neželeni učinki, o katerih poročajo, so kožni izpuščaji, srbenje in oteklina. Če opazite katerega od teh učinkov, je bolje, da se posvetujete z zdravnikom.

Zadnje misli:

S koristmi, omenjenimi v tem članku, lahko ricinusovo olje skupaj z nekaterimi nosilnimi olji naredi čudeže za vašo kožo in obraz in vam lahko da vse, kar potrebujete, da vaša koža zažari. Čeprav ima lahko ricinusovo olje nekatere stranske učinke na vašo kožo tako znotraj kot zunaj, uporabite ricinusovo olje v udobju svojega doma, upoštevajte zgoraj omenjene nasvete in izkoristite vse prednosti, ki jih ponuja. Preizkusite zgornje maske in nam sporočite, kako vam je ta članek pomagal!