Gotovo smo že slišali, kako vsakodnevna vadba ohranja naše telo in um v formi in aktivni. Zdi se, da zdravstveni strokovnjaki in zdravniki ne govorijo dovolj o njegovem pomenu. Kaj pa bodoče matere? Da, tudi oni morajo telovaditi, pri tem pa ostati pri določenih omejitvah. Materinstvo je stresno za um in telo. Za premagovanje tega obdobja ginekologi poleg zdrave prehrane in zdravil predpisujejo zelo lahke vaje za nosečnice v drugem trimesečju.

Na splošno velja, da je vadba v drugem trimesečju, ko plod začne razvijati tkiva in skeletno strukturo, koristna tako za mater kot za otroka.

Vaje v drugem trimesečju nosečnosti:

Ogledamo si najbolj priporočene in varne vaje v drugem trimesečju nosečnosti.

1. Hoja:

Vaje med hojo v drugem trimesečju

V drugem trimesečju nosečnosti ni nič manj kot kratek sprehod zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Zaključite s partnerjem, ki bo stopil zraven, pa naj bo to vaš mož ali bližnji prijatelji, in zagotovo boste dobili popolnoma osvežujoč dan. Bolje je, da se izognete gneči, da preprečite nesreče. Kratek 20 minutni sprehod lahko naredi čudeže pri povečanju krvnega obtoka po celotnem plodu in vam pomaga odpraviti splošno letargijo med nosečnostjo. Le v udoben par čevljev se odpravite!

2. Dvig nog:

Vaje med dvigom nog v drugem trimesečju

Ker je krepitev spodnjega dela telesa najpomembnejša vaja, je to idealna vaja za krepitev jedra in notranjega dela stegen. Če želite dvigniti nogo, morate ležati bočno, glavo nasloniti na zloženo roko, nato pa nogo dvigniti naravnost na udobno višino, pri čemer naj bo noga vedno poravnana s telesom. Med tem mora biti druga noga zložena, prosta roka pa za stabilnost naslonjena na tla.

3. Ramenski pritisk:

Vaje med drugim trimesečjem-stiskalnica za ramena

Ta vaja sprošča pritisk na hrbtenico, ki nastane zaradi rojstva otroka, da olajša celoten stres na zgornjem delu telesa. Za začetek sedite na stolu pokonci in iztegnite roke naravnost vzporedno s boki. Med raztezanjem se priporočajo lahke uteži. Z vdihom počasi dvignite iztegnjene roke in jih poravnajte z ušesi. Med izdihom roke povlecite vzporedno s boki in ponovite cikel.

4. Preproste vaje za počepe:

Vaje med drugim trimesečjem-preprosti počepi

Čeprav redni počepi med drugo nosečnostjo v drugem trimesečju nosečnosti niso priporočljivi, se je treba veseliti okrepitve kolena. Če želite to narediti, noge razširite toliko, kot stopala stola, ki bodo uporabljena za oporo. Počasi začnite se spuščati, tako da upognete kolena. Ko so stegna vzporedna s tlemi, se morate ustaviti in se dvigniti v prejšnji položaj.

5. Stranski raztezaji:

Vaje med raztezanjem na drugem trimesečju ob strani

Sedite pokonci, eno nogo iztegnite naravnost, drugo pa zložite. Prepričajte se, da se stopala zložene noge dotikajo kolka poravnane noge. Z eno roko iztegnjeno vzporedno z ušesom poskusite z rokami zasukati. To naredite tako, da se telo nagnete v smeri iztegnjene dlani in z drugo roko vzamete nasprotno od smeri nagiba. Ta vaja krepi trup.

6. Plank vadba:

Vaje v drugem trimesečju-Plank

Ta vaja je zasnovana za izboljšanje moči hrbta in podlakti. Dvignite telo tako, da ga naslonite na komolce in zapestja ter na lok prsta. Telo mora biti med držo naravnost. Za vadbo kolka občasno dvignite eno od nog nad ravnino telesa.

7. Kolesarjenje v sedečem zraku:

Vaje med zračnim kolesarjenjem v drugem trimesečju

To vajo lahko izvajate med sedenjem ali ležanjem. Ko sedite, morate nogo dvigniti toliko, da omogočite ciklično gibanje nog. To je v bistvu mimika dejanskega kolesarjenja.

8. Stiskalnica za ramena in ramena:

Vaje med drugim trimesečjem-pritisk za zadnjico in ramena

Za skok moramo stopiti eno nogo pred drugo in se tako rahlo počepniti. Zdaj začnite tako, da iztegnete roko navzgor, hkrati pa počepnete navzdol, dokler koleno na isti strani kot roka ni nekaj centimetrov od tal. To krepi ramena, bicepse in hrbet.

9. Keglove vaje:

Vaje v drugem trimesečju-Keglove vaje

Keglove vaje so namenjene krepitvi medeničnih mišic, ki jih je treba okrepiti, ko plod raste. To vključuje stiskanje mišic medeničnega dna z nadzorom dihanja.

Ko dnevne vaje postanejo del rutine, vodijo v udobno nosečnost brez težav in v celoti plodno drugo trimesečje. Če še niste začeli, začnite čim prej. Bolje pozno kot nikoli!