Medtem ko je joga znana kot eden najboljših načinov za vadbo in ohranjanje telesa v formi. Hkrati tudi naredi vaše telo prožno. Ta prilagodljivost je eden ključnih razlogov, da so se ljudje med nosečnostjo odločili za jogo za normalen porod. Joga ne bo samo naredila vašega telesa bolj prožnega. Pomagajte pa tudi pri sprostitvi in ​​krepitvi mišic ter medenične kosti. Ugotovimo, kako učinkovita je joga. Pa tudi kakšni so možni stranski učinki te starodavne indijske oblike vadbe na nosečnice.

Joga za običajno dostavo

Kako je joga koristna pri naravnem rojstvu?

Jogo sestavljajo številne asane (pozi/položaji); te asane se osredotočajo na določene dele telesa in pomagajo narediti ta del bolj prilagodljiv in močnejši. Joga pomaga tudi pri izgradnji duha in telesa s pomočjo dihalnih vaj in drugih podobnih metod.

Med nosečnostjo ženska doživlja številne spremembe v telesu, prenatalne joga asane pa pomagajo pri sprostitvi telesnih mišic, krepijo pa tudi medenično regijo, pa tudi telo. Vse te lastnosti v kombinaciji z duševno močjo pomagajo med porodom in popadki. Tako velja, da je joga, zlasti prenatalna joga, koristna za normalen porod.

10 najboljših asan joge za običajen porod:

Zdaj, ko smo spoznali prednosti predporodne joge. Oglejmo si asane, ki jih morate vključiti v vadbo joge za normalen porod,

1. Vajrasana (poza groma):

Nosečna joga za normalen porod

Grom pomaga pri krepitvi hrbta, poleg tega pa drži vašo držo pokonci. To pomaga zmanjšati hude bolečine v hrbtu, ki jih doživljajo številne nosečnice. Pomaga tudi pri sprostitvi mišic.

2. Kati Chakrasana (vrtenje pasu):

Nosečnost pogosto vodi do pomanjkanja gibanja ali edine določene vrste gibanja. Vaja, ki vključuje vrtenje pasu, bo pripomogla k krepitvi hrbta, ki je jedro telesa, sčasoma pa vas bo naredil bolj prilagodljive.

3. Utthanasana (počep in dvig):

Utthanasana je ena najboljših jog za nosečnice za normalen porod. Čepenje pomaga pri krepitvi medeničnih kosti, poznejše dviganje pa pripomore k bolj prožnemu in udobnemu telesu.

4. Tadasana (poza palme):

Asane v jogi so zelo podobne življenju okoli nas. To lahko vidimo v Tadasani, bolj znani kot poza palme. Čeprav je videti zelo preprosto in nepomembno, položaj pomaga pri poravnavi drže telesa.

5. Utkatasana (poza predsednika):

joga za naravni porod

Kot že ime pove, je položaj stola tam, kjer se pretvarjate, da sedite na stolu, vendar ga ni. Ta drža pomaga tudi pri krepitvi medenične regije in hrbtenice.

6. Bhadrasana (položaj metulja):

Zabavna poza, Bhadrasana od vas zahteva, da imate noge zložene tako, da so videti kot krila metulja. Ta drža je učinkovita za vaše roke, stegna, medenično regijo in hrbet zaradi splošne vpletenosti vseh teh delov telesa.

7. Konasana (kotni položaj):

prenatalna joga za normalen porod

Konasana ali kotni položaj je odličen način za ohranjanje prožnosti telesa za enega in vse. Za nosečnice ta vaja deluje popolnoma enako, zaradi česar so bolj prožne in prožne, saj to pomaga med porodom, saj mišice niso napete.

8. Paryankasana (Hamova poza):

joga asane za običajen porod

Paryankasana je še ena poza, ki pomaga krepiti kosti in mišice, hkrati pa pomaga povečati prožnost telesa.

9. Yastikasana (poza v palici):

Zelo podobno kot Shavasana (mrtva poza), yastikasana od vas zahteva, da ležite naravnost na hrbtu z iztegnjenimi rokami. Ta drža vam pomaga, da se sprostite, hkrati pa vam pomaga raztegniti in okrepiti hrbet.

10. Parvatasana (gorska poza):

joga predstavlja za porod

Čeprav se to morda sliši težko, je poza Parvatasana/gora še en preprost način za krepitev mišic in hrbta skupaj z mišicami nog in okončin. Držo je enostavno vzdrževati.

Kaj morate vedeti, preden se prepustite prenatalni jogi za običajen porod:

Preden se začnete seznanjati z idejo joge ali če še niste poskusili nobene oblike vadbe, se morate zavedati nekaj stvari,

  • Ne poskusite nobene asane joge, obstajajo le določene asane, primerne za nosečnice.
  • Teh vaj ne poskušajte sami, saj se lahko z izvajanjem pod nadzorom strokovnjaka izognete kakršnim koli krčem ali poškodbam.
  • Vedno začnite z ogrevanjem, pustite, da se vaše telo malo odpre, preden skočite v akcijo.
  • Posvetujte se z zdravnikom, če doživite kakršne koli nevšečnosti, ki vplivajo na vas po ali med izvajanjem katere koli oblike vadbe.
  • Prenatalna joga za običajen porod ne zagotavlja 100 % možnosti normalnega poroda, saj lahko včasih zaradi notranjih zapletov normalen porod postane težka možnost.

Nasveti, kako se pripraviti na jogo za porod:

Zakaj in kaj je bilo ugotovljeno, zato hitro preverimo, kako in kaj bomo morali začeti z vadbo joge za naravni porod,

  • Prva in najpomembnejša stvar, ki jo boste potrebovali, je ustrezen komplet oblačil, oblačila, ki ne povzročajo neprijetnosti pri gibanju telesa, kot so trenirke ali aktivna oblačila, ki so primerni za jogo.
  • Imeti svojo preprogo je enako pomembno kot oblačila. Tudi lastna preproga vam bo omogočila, da vadite nekaj vaj doma, če boste na koncu izpustili pouk.
  • Ohranjanje hidracije je zelo pomembno med vadbo, pa naj bo to joga ali katera koli druga vrsta vadbe. Poskrbite, da bo steklenica vode ob vaši strani in v rednih časovnih presledkih srka.
  • Nadaljujte z vajami, vendar ne pozabite pravočasno jesti in dobro spati, saj le vadba ne more prinesti nobene koristi. Pravilna prehrana in dober spanec sta nujna, ne glede na to, koliko časa preživite zasedeni.

Joga je nedvomno ena najboljših oblik vadbe, saj si jo lahko privoščijo ljudje vseh starostnih skupin, ne da bi porabili veliko denarja. To je zelo varen način, da ostanete v formi, hkrati pa pridobite tudi druge ugodnosti, na primer, kako smo spoznali, da je “normalna dostava keliye joga” (joga za normalno dostavo), kot so predlagali predniki, pravzaprav zelo koristna in res zelo enostavna in varna.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori:

1. Ali lahko med nosečnostjo izvajam kakšne jogijske vaje?

Odgovor: Ne, med nosečnostjo je človeško telo krhko, privoščenje kakršnih koli vaj, ki niso primerne za to stopnjo, lahko škoduje tako materi kot plodu, zato je priporočljivo, da vadite samo prenatalno jogo.

2. Ali lahko opravljam prenatalno jogo za običajen porod brez nadzora?

Odgovor: V začetnih fazah je priporočljivo, da vaje izvajate pod vodstvom strokovnjaka, saj lahko to pomaga pri pravilni drži, pozneje se te vaje lahko izvajajo doma, vendar je primerno, da je nekdo v bližini, medtem ko poskušate težjih položajih.

3. Ali naj se po nosečnosti neham ukvarjati z jogo?

Odgovor: Če ste med nosečnostjo vadili jogo, ste morda opazili več pozitivnih sprememb v telesu. Vadba joge skozi vse življenje bo prinesla le več takšnih pozitivnih sprememb. Po porodu si vzemite nekaj dni odmora in si nato počasi še enkrat privoščite jogo.